Плевнелиев няма да участва в партийния живот

Президентът Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Президентът Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича в края на месеца, няма да участва в партийния живот.


"Няма да гледам назад към политически партии и парламента, няма да вляза в нито една партия, няма да създавам нова. Гледам напред и нагоре", каза Плевнелиев.


"Да бъдеш президент на България е кауза, но не единственият начин, по който можеш да служиш на нацията си. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското развитие на България, ще имам позиция по въпросите, вероятно ще създам фондация за подкрепа на инициативи в България и региона", каза той. "Готов съм да отида на барикадата за защита на европейското развитие на България и може би това ще се наложи", допълни държавният глава.
Според Плевнелиев предшественикът му Георги Първанов е допуснал огромна грешка с учредяването на партията АБВ. "Не може по никакъв начин да излезеш от президентската институция, за да създаваш друга партия, за да превземеш трета партия", каза той и напомни, че самият той се е отказал от властта, докато има много политици, които "не могат да слязат от стола и са се хванали за позиции на всяка цена".


Запитан за мнението му за кандидатурата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева Плевнелиев отговори, че тя е убеден демократ, хуманист от висока класа, страхотен председател на Народното събрание, и, ако беше избрана, е щяла да бъде прекрасен президент. Той повтори, че изявленията на лидера на ДСБ Радан Кънев, който спомена името на Плевнелиев като кандидат-президент на Реформаторския блок, са катализирали решението му да обяви още през май, че се отказва от участие в президентските избори. "Да се вдига моята кандидатура без да е говорено с мен, това е сценарий, в който не участвам", каза президентът.


В хода на разговора Плевнелиев спомена за внезапната смърт на детето си по време на мандата и беше попитан как се е справил със загубата. "В същата зала, в която видях сина си починал, месеци по-рано връчвах оборудване на "Българската Коледа". Едно детенце ми подари метално сърце, направено от тел, и беше написано: "Само човек, познал истинската болка, се научава да живее". Отворен съм за живота, гледам напред. Аз имам своя ангел защитник", отговори президентът.


В отговор на въпрос на зрител защо нито веднъж не е успял да убеди съпругата си да го придружи при официални изяви, отговори, че 80% от държавните глави, с които е работил, не са интегрирали първите дами в своята политическа и обществена дейност.


Коментара на държавния глава за отношенията с Русия и за подписаното и от него писмо до Доналд Тръмп четете тук.


За бъдещите му планове четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK