Парламентът изключи потребителските спорове от обхвата на арбитражните съдилища

Промените бяха предложени от омбудсмана Мая Манолова, а вносителите на проекта станаха народни представители от ГЕРБ.

© Анелия Николова

Промените бяха предложени от омбудсмана Мая Манолова, а вносителите на проекта станаха народни представители от ГЕРБ.Депутатите приеха на второ четене днес изменения в Граждански процесуалния кодекс, с които забраниха потребителските спорове да се решават от арбитражни съдилища. Промените бяха предложени от омбудсмана Мая Манолова, а вносителите на проекта станаха народни представители от ГЕРБ. Сред промените са и въвеждането на регламент за действието на арбитражите и въвеждане на изисквания към арбитрите и контрол върху работата им от министъра на правосъдието.


Арбитражите са частни съдилища, които се използват като форма на разрешаване на спор, алтернативно на съдопроизводството. Те се използват предимно при спорове, където и двете страни са търговци. Спорът им се разрешава от трето лице - арбитър, овластено от тях.


В началото на юни 2016 г. Манолова заяви, че е получила редица жалби и сигнали от граждани с оплакване, че са осъдени от арбитражен съд за несъществуващи задължения, за отдавна погасени по давност дългове, без арбитражна клауза, неприсъствено и често, без изобщо да бъдат уведомени за арбитражното производство. То обаче е включено като възможност за решаването на възникнали спорове в общите условия на потребителските договори с дружествата.
След анализ на проблема работната група на омбудсмана установила, че арбитражното производство е удобно средство за лесно осъждане на гражданите, без те да могат адекватно да се защитят.


Към него най-често прибягвали колекторски фирми, които за жълти стотинки изкупували от монополни дружества - електроразпределителни дружества, топлофикации и др., задължения на граждани, които са отдавна погасени по давност, аргументира се тогава Манолова.


Днес парламентът изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража, освен ако той не е изрично договорен между двете страни и то след възникването на спора им. Народните представители приеха още, че всяка клауза в договор между търговец и потребител, с която се възлага на арбитраж да решава спор между тях е недействителна, извън процедурата за алтернативно решаване на потребителски спорове по смисъла на Закона за защита на потребителите.


Другата важна промяна, която одобриха днес депутатите е, че в полза на търговци може да се присъди възнаграждение за използваните от тях услуги на юрисконсулт, но само в максимално определения по Закона за правната помощ размер.


Досега юристконсултите получаваха еднакви пари с адвокатите, въпреки че първите се самоиздържат, а вторите са на трудов договор към фирма или администрация. Това стимулираше фирмите монополисти като "Топлофикация", електро и ВиК дружествата, да завеждат дела за малки суми срещу потребители, за да им бъдат присъждани разноски под формата на юрисконсултско възнаграждение, които надхвърлят в пъти размера на дълга, обясняваше многократно Манолова.


При гласуването на този текст думата взеха Петър Славов (Реформаторски блок) и Димитър Байрактаров (Патриотичния фронт), които заявиха, че това е най-важният текст и трябва да бъде подкрепен. Славов коментира, че съдът ще се произнася по размера на възнаграждението, т.е. ще има възможност да го преценява, а не само да присъжда исканото от търговеца. Освен това то ще има горна граница.


"Ще спрем лошите практики на монополните дружества да вземат суми, които далеч не отговарят на направените разноски", подчерта още депутатът.


Байрактаров пък стигна по-далеч, по собствените му думи, като определи юристконсултските възнаграждения, които се присъждат на търговците като незаконно обогатяване на монополистите. "За 20 лв. задължение потребителят плаща 300 лв. отгоре заради юрисконсултското възнаграждение, искано от търговеца", аргументира се народният представител. По думите му с измененията в закона няма да може да се присъжда възнаграждение по-голямо от задължението на потребителя, което било справедливо.


С измененията в закона се записа още изрично, че арбитражните решение, постановени по спорове, чийто предмет не е в компетентността на арбитражите са нищожни.


"От следващата седмица след обнародването на промените всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето", заяви в кулоарите на парламента омбудсманът Мая Манолова след приемането на измененията. "Текстовете, които бяха приети повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо", допълни тя.


По думите й дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения - за да могат монополистите да приберат още и още от своя клиент. "Тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Сега "Топлофикация", която масово съди свои клиенти, искаше 300 лв. пред СГС, 300 лв. при възнаграждение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител, сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лв., а 150 лв.", коментира още Манолова.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8976 Любопитно

  Колекторските фирми сега ще ревнат в защита на прибирането на дългове в размера, в който са решили!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  Добро дело от отиващите си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Брей, най-накрая нещо добро от Мая и дупетатите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да отменят и адвокатската Наредба за минималните възнаграждения! Що за Наредба?!!?

 6. 6 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Е, разгеле...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  На заник парламент, добро решение, брави!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7017 Неутрално

  ..."сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лв., а 150 лв."

  Проблемът остава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Бе не съм вярвал, че ще го напиша, ама едно голямо браво за Мая.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Можело значи. Прави впечатление, че омудсмана в случая омбудсуомана свърши няколко много полезни неща за матряла.

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1273 Разстроено

  И аз като римския политик Марк Порций Катон Стари, който винаги завършвал речите си в Римския сенат с тези думи „Освен това мисля, че Картаген трябва да се разруши“, няма да се уморя да повтарям: "Този Парламент трябва да се разкара и кой от къде е.."!!!

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Когато нещо добро е направено, не може да се отрече. Голямо отрязване на пари от арбитражите...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Колекторските фирми сега ще ревнат в защита на прибирането на дългове в размера, в който са решили! [/quote]
  Неомутраците колектори се оядоха повече от нотариусите,тяхното лоби в следващия парламент ще е силно ако влязат либертоносци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 664 Неутрално

  правилно решение. ама много закъсняло.
  освен всички "клинове", които забиват помежду ни, пак ще има и такъв "пре@ани и тарикати".

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Крайно време беше,за да спрат да си пълнят гушите адвокати и монополисти,защото много от задълженията за които са осъждани гражданите вече са несъществуващи поради давност,поради смърт на длъжника или са незначителни постойност.

 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  "Днес парламентът изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража, ОСВЕН ако той не е изрично договорен между двете страни и то след възникването на спора им. "

  Мога да ви дам поне 3 хипотези, в които може да се вкара изрична договорка между двете страни след възникването на спора и пак делото да се реши пред арбитраж.
  До коментар [#12] от "hamiltonf1":


  До коментар [#7] от "boby1945":


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво! ГОЛЯМО БРАВО!

  Every cradle is a grave.
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Трябва да се признае - Това е успех преди всичко на Мая Манолова.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  "Да не позволяваме на монополистите да прибират..." е изказване, с което един депутат от управляваща коалиця си сере в собствената градина.

  Защо са допуснали тези монополи и сега геройски защитават "народа" от последиците, вместо да изкоренят причината?

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#15:"voyko"]много от задълженията за които са осъждани гражданите вече са несъществуващи поради давност,поради смърт на длъжника или са незначителни постойност.[/quote]

  Хм .. това го има и в нормалните съдилища. Погасено по давност задължение няма да бъде присъдено ако длъжникът възрази, смъртта на длъжника не отписва задължението - като длъжници могат да бъдат конституирани наследниците му в случай, че са приели наследството, незначителна стойност - никъде не е предвидено, че не можеш да съдиш някого за 5 или 10 лв. Ако се мисли малко по индустриално 5-10 лв на пръв поглед са нищо, но ако имаш 100 хил. абоната които не ти платят 5-10 лв /500 хил - 1 млн общо/ положението е малко по-различно нали?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  До коментар [#16] от "bludniq_sin":

  да . Но доброволно а не без знането на длъжника, особено ако е умрял !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Ще спрем лошите практики на монополните дружества да вземат суми, които далеч не отговарят на направените разноски", посчерта още депутатът.

  Не само, че сумите не отговарят на направените разноски, а в някои случаи исканите сумите дори не са дължими!

  Every cradle is a grave.
 23. 23 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 868 Неутрално

  А не е ли време да спрем да съдим за хората, в зависимост от коя партия са?
  Не съм следил политическата кариера на Майчето. Направило ми е впечатление, че е доста устата и упорита като магаре.

  Ето нещо добро, за което заслужава нашите адмирации. И забележете - в последния момент, не с депутати от собствената си партия, а с депутати от ГЕРБ и Патриотите....ама намери начин да го прокара през парламента....
  Ми -какво да кажем - АДМИРАЦИИ МАЯ!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2086 Весело

  [quote#19:"cinik"]Защо са допуснали тези монополи и сега геройски защитават "народа" от последиците, вместо да изкоренят причината? [/quote]
  Споко, такава е играта. Пускаш аванта на монополиста, той ти пълни предизборната касичка, а ти му "строшаваш кокалите" за предизборна реклама, а после договаряте отварянето на друга вратичка, щото идат следващите избори и някой трябва да "снася" в партийната касичка...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#21:"КМЕТ В СЯНКА"]да . Но доброволно а не без знането на длъжника, особено ако е умрял !!![/quote]
  .. Има много некоректни, които ще се възползват от наивността или некомпетентността на голяма част от хората и ще измъкват подобно "доброволно" сключване на споразумение. Нека да дам само 1 пример (а има и други варианти): Законът казва така:
  "Извън случаите по ал. 1 спорът може да бъде възложен за решаване от арб.съд .. решаването от този съд е изрично договорено между страните след възникване на спора"

  Следната хипотеза /която и в момента действа и която не е в противоречие на закона/ - куриерската фирма, която доставя на потребителя, когото съдят документите от арбитражния съд трябва да представи обратна разписка, че е доставила пратката. Обратната разписка се приготвя от самият арбитражен съд. В нея се включва един текст, в който получателят декларира, че е съгласен конкретният спор да се разгледа пред еди-кой-си арбитражен съд. При връчване на пратката куриерът изисква от получателят да се подпише за това, че е получил пратката /но на две места/. Предвид осведомеността на повечето ни съграждани мога да ти гарантирам, че огромна част от хората, които бъдат открити от куриерите ще се подпишат и на двете места, едното от които е именно въпросната арбитражна клауза и съгласието да се гледа делото пред този арбитраж.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И защо да не мога да договарям арбитражна клаузс!? Що за див комунизъм е това?

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Оставям настрана измислените арбитражи и отвратителната политика на някои монополни дружества, особено частни...!
  По-важния въпрос е, как българина да бъде научен и да свикне с мисълта, че живеенето в съсобственост, не означава, че някой друг трябва да му плаща сметките и да му поддържа общите части...! От дребните селски тарикатлъци, тръгват повечето проблеми на много хора, които стават проблеми и за други живеещи около тях.
  Общините и държават не искат да влязат в основната си роля, а именно, да създават и налагат ред в обществен интерес...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Любопитно

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Хубаво, че са изключени с конкретно решение на парламента, но разпознати ли са от органите като престъпни "съдилищата",
  които са действали пристрастно за богати ищци, конспиративно срещу неуведомени ответници и вън от съдебната власт - единствена, държавна, Конституционно така повелена?

  "В началото на юни 2016 г. Манолова заяви, че е получила редица жалби и сигнали от граждани с оплакване, че са осъдени от арбитражен съд за несъществуващи задължения, за отдавна погасени по давност дългове, без арбитражна клауза, неприсъствено и често, без изобщо да бъдат уведомени за арбитражното производство.

  След анализ на проблема работната група на омбудсмана установила, че арбитражното производство е удобно средство за лесно осъждане на гражданите, без те да могат адекватно да се защитят.

  Към него най-често прибягвали колекторски фирми, които за жълти стотинки изкупували от монополни дружества - електроразпределителни дружества, топлофикации и др., задължения на граждани, които са отдавна погасени по давност, аргументира се тогава Манолова."

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2001 Неутрално
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  До коментар [#25] от "bludniq_sin":

  това не е ли измама?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хм...
  Последни опити да останат в парламента.
  Ако мислите, че е за черните ни очи, лъжете се.

  След изборите ще се обжалва и новите гладни ще го махнат.
  Иначе няма "куфарчета".

 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Това решение е най-добрият закон, приет от този парламент за двете години съществуване. Терорът на колекторските фирми върху и без това мизерстващите българи беше масов. Дори на мен са ми звънели преди много време за една просрочена 3 месеца сметка от 25 лв. В тази държава милиони се окрадоха, а такива дребни тарикати правят кокошкарски номера срещу изпаднали в немотия хора. Защо не се обадят на Пеевски или на Вальо Златев да си платят милионите към държавата, а се обаждат на бай Иван, задето имал 50 лв неплатено парно? Сега започва големият рев. Много тарикати се обогатиха, но кранчето секна, бръкнаха им в джоба. И освен това много монополисти пък ще трябва да вадят и пари от себе си, за да плащат разходите на юристконсултите, които вече не са дължими от потребителя. Изключително умно е, че депутатите са приели новото правило да влиза в сила и за вече задействани или приключили арбитражни дела, а не само за новопостъпили такива.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 33. 33 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  И аз някак си с половин уста, но все пак ще го кажа - това е едно добро дело извършено от Мая Манолова. Нещо я е накарало да си възвърне морала. Дано това се случва все по-често и да бъде всеобхватно.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Любопитно

  Над/Под Игото

  Като монопол или като редови гражданин сред хилядите абонати на монопола?

  До коментар [#26] от "svoboden":

  И защо да не мога да договарям арбитражна клаузс!?

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Весело

  [quote#23:"г-н Саранди Говедаров"]Не съм следил политическата кариера на Майчето. [/quote]
  сигурно... иначе щеше да забележиш че от 2005-та гъбясва в парламента хахаха... но пък какво пречи да и благодарим за попревтасалия гювеч

 36. 36 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ и от мен!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 37. 37 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#25] от "bludniq_sin":


  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това го има и сега - това са бързите кредити. Ще има много хора подведени и пак вкарани в арбитраж. Затова е много важно да работим непрекъснато за повишаване на грамотността.

 38. 38 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не. Измамата е престъпление, а това, което описвам не осъществава състава на престъплението по НК. Наречи го процесуална хватка ако искаш, но не противоречи на закона - вкл. и на закона така както е приет сега. Допълнителното арбитражно споразумение е вид процесуален договор и може да се включи като уговорка във всякакви други документи - декларации, договори, вкл. и като текст към обратната разписка. Важно е според мен да е отделен и да трябва отделен подпис иначе би следвало съдът да не го приеме тъй като ще излезе, че за да получиш документа трябва да подпишеш арбитражно споразумение, но ако е в отделен текст и има два подписа - веднъж за това, че си получил документите /а не си отказал/ и веднъж за това, че си съгласен да спорът да се гледа пред арбитраж - тогава няма да има основание решението на арбитража да се счете за нищожно. Друг е въпросът дали потребителите ще си четат внимателно нещата /както би трябвало да правят/ ... ако го правят, то тази хватка няма да работи, но съм скептичен.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 39. 39 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "svoboden":

  ще можеш. новината не е добре написана

 40. 40 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#37] от "Uprsport":

  трябва да работим и за повишаване на отговорността на потребителите, щото майчето манолова едва ли не обяснява, че всеки потребител е измамано нещастно човече, а истината е, че голяма част от българите се правят на дребни тарикати и хитреци по отношение на доставчиците на услуги - не говоря за топлофикация, мобилни оператори, а по принцип. И от дребни тарикатлъци и идеи че "за 5 лв няма да ме съдят" се стига до тия дела за малки суми .. еми да ама за фирма с 1 млн клиенти 100 хил.като откажат да платят тия 5 лв се получава половин милион - тая сума малка ли е? Аз не мисля така и следва ли тия 5 00 хил. въпросният търговец да ги отписва .. ами ако не са 500 хил а 1 млн ...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 41. 41 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#32:"Lou"]Терорът на колекторските фирми върху и без това мизерстващите българи беше масов. Дори на мен са ми звънели преди много време за една просрочена 3 месеца сметка от 25 лв.[/quote]

  Чакай малко .. за терор говориш .. а тия 25 лв ти дължеше ли ги? А ако си ги дължал, кое ти дава право да не ги платиш 3 месеца (фактурите си имат падеж). А този, на когото си ги дължал поиска ли ти лихва за забава? Сега си представи, че освен теб още 10 хил души клиенти на този, на който си му позабавил 3 месеца тия 25 лв да сте позабавили другно около 25 лв - това са 250 хил лева. Ако той не ти беше звъннал щеше ли да ги платиш и той следва ли да си мълчи и да чака на теб да ти скимне да си платиш 25-те лева?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 42. 42 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 916 Неутрално

  [quote#20:"bludniq_sin"]Ако се мисли малко по индустриално 5-10 лв на пръв поглед са нищо, но ако имаш 100 хил. абоната които не ти платят 5-10 лв /500 хил - 1 млн общо/ положението е малко по-различно нали?[/quote]
  Като сложиш и по 300 лв. за юристконсулт и 350 за ЧСИ и сметката става доста кръгла.

  Никога повече мутри начело на България.
 43. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#40] от "bludniq_sin":

  Да, съгласен съм. Не трябва да се хвърляш на нещо, а след това да не го плащаш. Това е отговорност, но и грамотност - да знаеш какво ще ти донесе то (цена и способности, най - кратко казано).

 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Докато брадатия се занимава с въйступления на партийни сбирки, Манолова направи съдебната реформа.

 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#44] от "dosetliv":

  това може да е много неща, но не е съдебна реформа.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Мая Манолова приятно ме изненада с тази си позиция и приемането на закона.Поздравления!
  Започва да ми харесва, въпреки че е от БСП.

 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#32:"Lou"]И освен това много монополисти пък ще трябва да вадят и пари от себе си, за да плащат разходите на юристконсултите, които вече не са дължими от потребителя.[/quote]
  Те и сега ги плащат И преди и сега те са дължими от потребителя след като има съдебно решение в полза на ищеца /в случая ти ги наричаш монополисти/. Всичко се плаща предварително от ищеца и е дължимо от потребителя чак след като съдът постанови, че той действително дължи претендираната сума. Т.е ако искаш да осъдиш 10 хил души за по 25 лв /т.е те ти дължат 250 хил лева/ ти трябва да платиш 250 хил лева държавни такси + заплати на юристите си /или адвокатски възнаграждения/ + ако след това образуваш дело при чси който да ги събере парите 100 лв на дело - т.е - 1 млн - Т.е на кратко - за да си съберат 250 хил лева дружествата трябва да направят около 1,25 млн лева разходи с идеята. И да - техните разходи трябва да се възстановят затова освен тия 25 лв длъжникът трябва да плати още 25 лв държавна такса + юрисконсултското + таксата за чси + таксите на самото чси /щото той не работи безплатно/ - и затова 25 лв не е хубаво да не се плащат по 2-3 месеца щото стават след това 500 лв например. Щеше да е по-лесно и по-евтино за всички ако хората не пропускаха да си платят 25-те лева.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#41] от "bludniq_sin":

  Интересен отговор и щеше да бъде точен, ако нямаше твоето "ако...". Колко държали пари - 100 хилади, милион, ако това или онова... Щом не съм си платил 3 месеца, имал съм причина. Но колекторската фирма защо гонъ първо мен за моите 25 лв, а не гони хората, които окрадоха КТБ с 3 млрд лева? Моите 25 лв си са капка в морето в сравнение с големите длъжници. Напълно съм съгласен, че трябва и на мен да ми се обадят, било то и за 1 лв дълг. Но трябва първо да се търсят парите от големите длъжници, а после от малките. От моите 25 лв или от 50те лева на бай Иван никой няма да забогатее, но затова пък цели фирми ще фалират за при дължими суми от шестцифрени числа нагоре. И точно обратното се случва - преследват се кокошкарите с 25 лв, а онези д големите дългове никой не ги бара. Защото така е по-лесно - бай Иван няма на разположение голяма адвокатска фирма, не познава законите, не знае правата си и на никой не му пука за него. Какво, като го прецакат там с едни 200-300 лв, никой няма да разбере и да реагира. И още хиляди такива като бай Иван. От големите длъжници трудно се взимат пари, защото имат лобита, адвокатски фирми, връзки. Затова да вземе парите от бай Иван, пък големите няма да ги пипаме. И аз с моите 25 лв тогава - ако въпросните фирми си бяха събрали парите от големите, с радост щях и аз да си ги платя моите веднага. Но нещо май това си остава българска фантазия. Народът е казал - за милиони няма закони, за кокошка няма прошка.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":

  Ти да не мислиш, че ей няма други 10 хил като теб дето си имат причина да не платят 25 лв? Има и са повече дори. И фирмата на която дължиш пари обаче, има пълното право на следващия ден в който ти вече си забавил плащането да ти заведе дело ибда те осъди да и платиш разходите за това. Щото ти какво би казал ако утре чез щото си имат причина ти спрат тока за 3 месеца щото нали кво са 3 месеца

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 51. 51 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Възможно ли е наистина това да е добра новина в полза на потребителите...

 52. 52 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":

  И да допълня - колекторските фирми съшествуваъ за да събират именно сравнително малки вземания, чиетп събиране струва на фирмите излишно много ресурс /финансов и времеви/ - те събират трохите. Затова тинзвънят на теб. Тия със задължения от по милион не ги търсят колектори - другинсе занимават с тях инте не са потребители и не за тях е поправката на мая.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 53. 53 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "bludniq_sin":

  Преди всичко , Ви благодаря за професионалните съвети които получих от Вас и съм сигурен , че е грешно усещането ми , щото , Вие сте против възможността даден длъжник вече да не плаща 900 лв за дълг от 30 лв .

 54. 54 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#53] от "aboto":

  Против съм да се плащат завишени над законово определените разноски. Но съм против и да се създава усещането пе дълг пт 25 лв не трябва да бъде плащан, респ. че дълг от 25 лв който не се плати не следва да се събира по съдебен ред. Законът определя минимален размер на разноските които ищецът трябва да направи за да опита /без да е сигурно че ще успее/ да събере вземането си принудително. Този размер е еднакъв за задължения от 25 до около и малко мад 1000 лв. Не е виновен кредиторът че дълг от 25 лв става 500 след катобсе извърви цялата процедура дп Принудителното му събиране защото често преди това е възможно и добровошно плащане почти във всеко етап което би довело до това разноските да не нарастват. Да злоупотреби не трябва да има, но и задълженията трябва да се плащат без значение колко малки и незначителни са те на пръв поглед.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  До коментар [#54] от "bludniq_sin":

  дали е грешно усещането, че обслужваш такива лешояди ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#54:"bludniq_sin"]Но съм против и да се създава усещането пе дълг пт 25 лв не трябва да бъде плащан, респ. че дълг от 25 лв който не се плати не следва да се събира по съдебен ред. [/quote]

  Братчед, на теб какво ти харесва и какво ти се иска - за съжаление няма никакво значение. В наказателният кодекс е ясно посочено, че сума под 100 лв. не подлежи на наказателно преследване, освен ако придобиването и не е свързано с друг вид престъпление. Това автоматично прави несъбираеми и финансови задължения, под 100 лв. просто съдът отказва да разглежда такива дела. За съжаление, не раздават и кърпички на опечалените - да си трият сълзите и сополите.

  /не се чете/
 57. 57 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега Манолова да поработи за премахването на члена от НПК, по който могат да получат изпълнителен лист само по подписан договор и техни въртешни документи, без да уведомят длъжника. ГЕРБ без малко да го отменят преди 2 години, но нещо ги разколеба в пелнарна зала и го оставиха.

 58. 58 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Похвално! Но защо се забавиха! Лично аз внасям на ЧСИ от името на мой роднина, който не живее в България и е осъден след уравнението пролетта.Топлофикация е начислила сметка за един сезон от около 280 лв за една топла тръба през жилището и без радиатори в общите части. Сметката при ЧСИ е около 1300 лв. Внесени са 3*100лв.
  Интересуваме, ако спра да плащам, ЧСИ ще търси ли парите от човека, който е осъден за услуга, от която се е отказал.

 59. 59 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тони Шнайдера":

  Хехе, "братчед" посочи текста в нк, който казва това за 100те лева и да имаше такова нещо (а то няма) това не се пренася по никакъв начин в гражданското право...но съдейки по това, което си написал няма смисъл да ти обяснявам

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 60. 60 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Работил съм за и срещу такива лешояди в съда и мога да кажа, че знам за какво говоря. Дали са 25 или 1025 лв - разноските за ищеца са идентични, а трудът да осъдиш някой да плати /или да го спасиш от това да бъде осъден да плати/ 25 или 1025 лв задължение е идентичен.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 61. 61 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#58] от "mara71":

  Да. Ако спрете да плащате е възможно чси да опита да събере парите от длъжника. Ако живее в чужбина шансовете да успее са малки защото разходите по събиране няма да са оправдани.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 62. 62 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":

  Заради такива кокошкари и тарикати като теб сме на това дередже. Кой каквото си е потребил трябва да си го плаща, и затова са такива мерките, за да не си позволява да се държи по този начин. Аман от андрешковци. Затова и ние коректните продължаваме да плащаме и сметките на прошляците.
  В белите страни има регистри на задълженията и там ако не си си платил една сметка например при комуникационен оператор (да не говорим за кредит или ток, парно) посмъртно не може да станеш клиент на друг, освен ако не депозираш сума, до размера на която ти отпускат лимит.
  Можеш да се поинтересуваш например в Австрия как са нещата при монополисти като общински фирми за ток, газ и парно, че са по наблизо.

 63. 63 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#61] от "bludniq_sin":

  Само не забравайте като давате съвети - в сила вече са такива разпоредби и процедури в Европейския съюз, че изпълнителното производство може да се разпростира и в другите страни, а има и такива ЧСИ/организации/фирми, които точно с това се занимават, и тогава нещата стават и доста по-болезнени за длъжника.

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  До коментар [#62] от "radovel":

  Всъщност, това е основния проблем...! Има десетки, ако не и стотици хиляди селски тарикати, чиято основна цел в живота е да минат тънко, ако може и без пари...! Разбирай, да лъжат на дребно и да се скатават, че да не си плащат сметките. Да се вържат към електромера на някой или към чужда кабелна телевизия, да си връщат водомера... Ей така на дребничко, че е по-сладко! Пълно е с такива, навсякъде! Не е от това, че нямат пари...! Просто маниер и начин на живот. Такива, обикновено си хвърлят боклука през терасата, не искат да плащат за асансьор или за ремонт на общи части... Абе, ако може някой да плаща вместо тях, а пък те да реват, какви права имали...!
  Затова блокове, входове и стълбища приличат на кочини! Пълна свинщина, мръсотия, фасове и боклуци, навсякъде около нас...! И повечето хора го приемат за нормално и не им прави впечатление!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#63] от "radovel":

  Изпълнявал съм в ЕС и няма адекватен кредитор който да предприене разходи за събиране в чужбина за дълг от 1000 лв. Това ми бешенидеята на поста. Както казах има шанс да се насочат и натам но в конкретния слупай е малко вероятно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 66. 66 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Предлагам напълно съобразен с новия закон начин, по който да бъдат прецаквани потребителите, за да не тарикатеят да не плащат дребни сметки. Организацията, която досега е ползвала услугите на юрисконсулт в процеса, вече би могла да си наеме адвокат за досегашните 300 лв. Вярно, тези пари ще отидат при адвоката, а не в бюджета на ищеца, но това е без значение за възпитателната цел.

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  [quote#25:"bludniq_sin"]Предвид осведомеността на повечето ни съграждани мога да ти гарантирам, че огромна част от хората, които бъдат открити от куриерите ще се подпишат и на двете места, едното от които е именно въпросната арбитражна клауза [/quote]
  Е, нормално е простотията да е по-скъпо удоволствие от образованието...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK