Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България

Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България

© Кирил ВълчевСлед като протестите заливат Сирия през 2011 г., известното заведение за бързо хранене на Абу Камал в сърцето на София заприличва на фронтова линия на революцията.


Клиентите му, предимно българи, минават под голямо зелено-бяло-черно знаме на опозицията, окачено над входа, а дюнерите се сервират в торбички, украсени с надпис "Свобода за Сирия!" от служители, чиито униформи носят същия девиз.


По това време стотици протестиращи – между които и Абу Камал – излизат на улицата, за да подкрепят сънародниците си, а отговорът на България е да обяви сирийския посланик за "персона нон грата".
Пет години по-късно в заведението вече няма знаме и униформи. Отишла си е и мечтата на Абу Камал революцията на Сирия бързо и решително да измете десетилетия тирания.


На въпрос на BIRN дали се планират нови протести, Aбу Камал отговаря риторично: "Какво имаме вече да организираме?".


"Можем само да си говорим, да си споделяме и да се ядосваме", допълва той, седнал в често гъмжащия от хора офис един етаж над заведението му.


В продължение на няколко месеца Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР, BIRN) проследи живота на голямото и многолико сирийско население в България, опитващо се да приеме войната в родината си и безпрецедентното бягство на съотечествениците си.


В резултат пред нас изникна картината на една успешно интегрирана общност, разделена от протести и контрапротести, все по-изтощена от проточващия се конфликт, но положила и много усилия, за да помогне на бежанците, които се установяват в България.


Благотворителността започва у дома


Много изтъкнати членове на сирийската общност в България посвещават време и ресурси, за да помагат на съотечествениците си, които пристигат като бежанци, търсейки спасение от войната в родината.


Заведението на Абу Камал например се е превърнало в своеобразна "гара разпределителна" за бежанци няколко години след като започва конфликтът – мнозина от тях пристигат там и търсят съдействие.
Абу Камал също така купува склад за дрехи, които се раздават на бежанци.


Противниците на Асад от Асоциация "Свободна Сирия" раздават пакети с хуманитарна помощ, докато отцепилата се Сирийска демократична лига развежда бежанци и мигранти из София и им дава ценни съвети как да си набавят документи, да си намерят дом или работа.


Асоциацията на сирийците в България (АСБ), организацията, свързана с режима, също заяви пред BIRN, че е работила с бежанци.


BIRN установи и че сирийската общност в България, за която не съществува официална статистика, отпреди Арабската пролет е наброявала хиляди, а според едно академично изследване може и да е достигнала 17 000 души – което я превръща в най-голямата в Източна Европа.


Днес броят им вероятно е много по-голям, тъй като стотици и може би хиляди се присъединяват към потока на бежанците към Германия, Швеция и други богати държави според дузина авторитетни източници, с които BIRN се свърза.


Как се ражда една общност


Датата е 5 февруари 2016 г. Полицейски кордон препречва главния вход на руското посолство в София.


Служителите стоят на пътя на група сирийци, след като един опитва да пусне протестно послание до Москва в пощенската кутия на дипломатическата мисия, а друг развява знамето на опозицията.


Тълпа от мъже, жени и деца размахва плакати, които изобличават сирийския президент Башар ал Асад и руското правителство. Мнозина скандират: "Убийци!" Българският им е съвършен, тъй като те не са бежанци; повечето живеят в София от десетилетия. "Протестиращите, които виждате тук, са предимно ветерани", обяснява насред глъчката 55-годишният Мохамед Усайд Дженият, един от организаторите на протестите против Асад.


Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България

© Кирил Вълчев


Дженият е един от лидерите на Сирийската демократична лига (СДЛ), която се самоопределя като хуманитарното крило на противниците на Асад в България.


Седмици по-късно, докато седи до голямо знаме на опозицията в централата на СДЛ, Дженият обяснява, че терминът "ветерани" се употребява от сирийците в България за пристигналите в годините на студената война, повечето дошли, за да следват.


Самият той, набит мъж с пронизващ поглед и вкус за ораторство, прави това пътешествие през 1981 г. и е един от десетките хиляди араби, завършили български университети по времето на комунизма.


Официална статистика не е достъпна, но данните, предоставени от общността и от сирийското посолство в София показват, че е възможно до 9000 сирийци да са се обучавали в България – или на издръжка на партия БААС, социалистическото движение, което управлява в Дамаск от 1963 г., или изпратени от Сирийската комунистическа партия.


За последните се грижи българският режим: сметките им плащат профсъюзите, Българският народен женски съюз или управляващата Българска комунистическа партия.


Както и останалите чуждестранни граждани по това време сирийците са длъжни да напуснат страната след дипломиране, освен ако не сключат брак с лице, което е български гражданин.


Мнозина го правят. Сред тях е и 51-годишният Мохамед Ибрахим, който учи физиотерапия през 80-те години, а през 2013 г. поема Асоциацията на сирийците в България (АСБ) – организация с тесни връзки с режима в Дамаск, която открито подкрепя Асад. "Ние сме интегрирани български граждани," заявява той пред BIRN.


След "ветераните" в България прииждат търговците, след като страната отваря вратите си за капитализма през 1990 г. Те често биват наричани "куфарни търговци" и изразът носи определен негативен оттенък.


Търговци на дребно, вносители на арабски стоки, продавачи на дрехи втора употреба и дори собственици на пицарии пристигат от Дамаск, Хомс и Алепо.


Общността е добре интегрирана и разпръсната из България. Дори сирийците в София, за които се смята, че са около една трета от диаспората на арабската страна не са компактно заселени в определена част на града – за разлика например от афганистанците и северноафриканските групи, които сега обитават позанемарения район на т.нар. Женски пазар.


Размерът на общността обаче никога не е бил документиран от преброяване и това означава, че оценките за него варират в широки граници – от няколкостотин до 17 000 души.


Почти всички, с които BIRN се свърза, включително и сирийското посолство, вярват, че броят на сирийците в страната е доста под 17 000, но определено става въпрос за хиляди.


Да поиграем на числа


Броят на сирийците в България не е известен дори на държавните институции, които дават на BIRN често противоречащи си данни след серия запитвания по Закона за достъп до обществена информация.


Гражданският регистър [ЕСГРАОН], който пази сведения за чуждестранни граждани с постоянни или петгодишни разрешения за пребиваване, сочи, че само 334 сирийски граждани са се установили в страната към средата на март 2016 г.


Министерството на вътрешните работи обаче казва, че към 2015 г. 1937 сирийци притежават петгодишни и постоянни разрешителни за пребиваване, а други 227 са с тримесечни разрешителни.Тези данни също вероятно създават непълна представа за действителния брой на сирийците в страната, тъй като министерството разкрива и че други 4014 души получават едногодишни разрешителни между 1999 и 2015 г., без да пази данни за случаите на подновяване.


Нито едно от тези числа не включва сирийците, станали български граждани по натурализация, макар според българското Министерство на правосъдието това да обхваща едва 204 души за периода 2001-2016 г.


Сирийското посолство смята, че в България е имало около 3000 сирийци преди началото на кризата – число, за което много членове на общността вярват, че изобщо не е нереалистично.


Но според академично изследване от 2008 г. на базираната в София неправителствена организация Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, броят на сирийците в България е много по-висок.


Въз основа на данни от преброяването през 2001 г., в което 5000 души са записани като араби, и на свое собствено изследване на арабската общност, организацията вярва, че броят на сирийците в България към дадения момент може да достига 17 000 души, като това включва както легално, така и нелегално работещите. Това би направило сирийците третата по големина етническа група след турците и ромите.


Лидерите на сирийската общност и представители на държавни институции, с които BIRN разговаря, казват, че единствената друга многочислена сирийска общност в Източна Европа е в Румъния, където преброяването от 2002 г. регистрира едва 1180 сирийци.

Да избягаш от страната


Исмаил Муазен не е сигурен точно колко са сирийците, живели в България преди кризата, но с много емоция разказва, че броят им значително е намалял, тъй като мнозина са напуснали страната, за да търсят закрила.


Муазен пристига в България като бизнесмен през деветдесетте години на миналия век и отваря няколко магазина, в които продава дрехи от Сирия и Ирак. Сега е активен член на СДЛ. "Хора, които живееха тук, поискаха бежански [статут] в Европейски страни – Германия, Швеция," казва 46-годишният мъж.


"Много хора, които познавам, които прекараха 17 или 19 години тук, отидоха там, поискаха бежански статут и си заживяха там. Много семейства," заяви той пред BIRN в офиса на СДЛ. "Мисля, че близо половината от онези, които живееха тук, са изчезнали в търсене на по-добър стандарт."


Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България

© Кирил Вълчев


Германия и Швеция изглежда са предпочитани дестинации сред търсещите закрила: първата заради отворените си политики за предоставяне на убежище, а втората е особено популярна сред сирийските кюрди в България, много от които имат роднини в скандинавската страна.


Мохамед Ибрахим, председателят на проправителствената Асоциация на сирийците в България (АСБ), казва, че разбира защо съотечествениците му избират да напуснат "бедната" България. "Знаем такива хора, те сега са в Западна Европа и крият българските си документи [за пребиваване] от години," добавя Ибрахим, който държи кабинет за алтернативна медицина в София.


Салах Алрифай, чийто баща Ибрахим пристига в София през осемдесетте години, признава, че и той се е чувствал изкушен от идеята. "Нищо не спира емигрантите да търсят най-доброто място за себе си, но с оглед на това, че в момента има сирийци, които буквално бягат от смъртта, въпросът е морален," обяснява той.


Сирийското посолство потвърди в официално изявление до BIRN, че сирийци напускат България, за да търсят закрила в Западна Европа отчасти по икономически причини, но също заради отказа на София да разреши двойното гражданство.


Сирийците трябва да се откажат от гражданството си, за да станат български граждани, освен ако брачният им партньор не е такъв.


"Сегашната патова ситуация е проблем за някои сирийци тук," пише посолството. "Децата им плащат повече за университет – родени са тук, прекарали са години тук, но трябва да плащат повече, като чужденци."


BIRN откри много сирийци, предприели пътешествието от България до Западна Европа, но нито един от тях не се съгласи да бъде интервюиран.


Сирийски групи в България


Подкрепящи Асад
- Асоциация на сирийците в България
Създадена през 1990 г., в началото с културни цели и с връзки със сирийския режим. Много сирийци я напускат след началото на протестите.


Противници на Асад
- Асоциация Свободна Сирия
Първата група, която обединява противници на сирийския президент Башар ал-Асад, се появява месеци след началото на въстанието през март 2011 г. Тя цели да насочи информира обществеността за развитията в Сирия.
- Сирийска демократична лига
Основана от група противници на режима в края на 2014 г., които се отцепват от АСС. Предпочита да работи с бежанци, отколкото да изразява политически позиции за бъдещето на Сирия.


Разделената общност


Войната в Сирия създава разлом, който пресича общността, оставяйки приятели и познати от различни страни на барикадата.


Верните на Асад говорят за противниците си като за "ислямисти и терористи", а другата страна пламенно оспорва правото на когото и да било да подкрепя режима.


След като избухват първите въоръжени сблъсъци в Сирия, и двата лагера протестират по улиците на София и в други градове, надпреварват се за влияние в медиите и върху министрите и и си разменят словесни удари във фейсбук на български и английски.


Абу Камал

© Кирил Вълчев

Абу Камал


"Нахвърлят ни се, обиждат ни, наричат ни с всякакви имена," казва 54-годишният Абу Камал, с истинско име Мохамед Фахед Шейх Исса, докато си дърпа от цигарата в офиса, разположен над ресторанта му, а речта му е накъсана от юмручните му удари по бюрото. "Интересното е, че използват и фалшиви имена и профили. Трябва да са открити, ако са силни колкото твърдят."


Тридесет и шест годишният Мохамад Албармауи, срещите с когото се местят от кафе на кафе в София, поддържа страница, наречена "Сирия днес", която цели да "изобличи зверствата в Сирия" с новини на български. За BIRN той заявява: "Дълги години живеехме единни, но започнахме да се разделяме от началото на революцията."


Макар да признава, че има сирийци в България, които искрено подкрепят властите в Дамаск, той добавя, че някои може да го правят или за пари, или защото се страхуват от диктатора.


Мохамед Ибрахим от Асоциацията на сирийците в България отхвърля тази категоризация.


"Ние не протестираме като сирийци в България. Ние протестираме като български граждани, които виждат, че в Сирия има проблем [тероризъм], който се разпростира отвъд границите на Сирия," казва той. "Ние сме свързани с държавата Сирия и не го крием, даже се гордеем."


Предшественикът на Ибрахим в АСБ е 56-годишният Яхия Шарабати – първият демократично избран председател на групата, който напуска поста при драматични обстоятелства. Запазил подкрепата си за Асад дори след като започват протестите, той поема активна роля в организирането на контрадемонстрации.


През лятото на 2011 г. обаче той заминава на продължително пътуване в Сирия, за да посети роднини. След като се връща през лятото на 2012 г., той опитва да закрие АСБ и дни по-късно, на 7 август, организира пресконференция, на която се обявява "против кървавата диктатура на Башар Асад" и заявява, че подкрепя "справедливата борба за мир и демокрация на сирийския народ."


"Много бях изплашен," обяснява той пред BIRN. "Изчезнах от публичното пространство, тъй като не исках роднините ми в Сирия да страдат".


Днес противниците на Асад са тези, които преживяват криза на отстъплението. След като ислямистите стават все по-явни играчи в конфликта, опозицията се разделя по въпроса каква позиция трябва да заеме общността в България. Протестите стават все по-редки.


Нидал Алгафари, 51-годишен бивш режисьор, посветил се се на писане и на своя пиар бизнес, организира първия протест срещу Асад през март 2001 г. чрез Асоциация "Свободна Сирия". Организацията е създадена през 2011 г, но формално е регистрирана през 2015 г. Той обаче заявява, че днес е разочарован от групата.


"Сирийците не са разделени на две части, а на три," обяснява Алгафари. "Някои са поддръжници на режима, които грубо са колкото нас, опозицията, а има и "сива зона", която не може да бъде включена в нито една от двете групи."


Асоциация Свободна Сирия е създадена, за да обедини опозицията и да информира обществото за проблемите в Сирия. "Едва по-късно видяхме, че не е обединила нищо," добавя Алгафари. "Обществото не ни прие и започнахме да отмираме."


По думите му опозицията в България не е успяла да постигне съгласие за това какво трябва да е бъдещето на Сирия. "Какво ще правим с БААС? Какво ще правим с Израел? А Турция, Русия и САЩ? Опозицията в България не беше и още не е готова," обяснява той.


Когато Алгафари обявява коалиционно споразумение с българския клон на Кюрдския национален съвет, призовавайки сънародниците си да "помислят заедно за бъдещето на Сирия", подписването му е бойкотирано от други сирийци, включително отцепниците от АСС – Сирийската демократична лига.


Лидерът на СДЛ Мохамед Усайд Дженият (вдясно).

© Кирил Вълчев

Лидерът на СДЛ Мохамед Усайд Дженият (вдясно).


Лидерът на СДЛ Мохамед Усайд Дженият обаче отрича да има несъгласие. "Всички сме сирийци. Независимо от това дали сме кюрди или араби.", казва той.


Протестите може и да стават все по-редки, а опозицията – все по-разделена, но Усайд Дженият все още вярва, че "революцията" е кауза, за която си струва човек да се бори и която се подкрепя от повечето сирийци – както в Сирия, така и в България.


"Няма провалена революция в историята и няма да има. Сирийската революция ще бъде велика. По-велика и от френската."


Дипломация на дюнерите


Сирийската опозиция в България твърди, че успешно е подтикнала официална София да застане на нейна страна, когато кризата в родината ѝ се задълбочава.


Обикновено вялата външна политика на България е необичайно активна в Сирия след началото на конфликта: София е сред първите столици, които предприемат дипломатически действия срещу режима в Дамаск още през 2011 г. Големи количества оръжия, купени от Пентагона и Саудитска Арабия, също минават през България за сирийските бунтовници от 2013 г. насам, като я превръщат в ключова страна за опозицията.


През 2014 г. "Атака" – вестник, притежаван от българска националистическа партия със същото име, която подкрепя сирийския президент Асад – публикува емоционален коментар на първа страница, обвинявайки "дюнерджията Абу Камал", че "диктува външната политика на България".


Абу Камал отхвърля подобни твърдения, но остава интригуващ фактът, че клиент на заведението му в ранните години на войната в Сирия е говорещият арабски външен министър на България Николай Младенов, който повежда агресивната политика срещу Асад.


По-малко от месец след началото на протестите през 2011 г. Младенов посети Дамаск, за да говори с Асад.
В писмо до сирийската общност в България с дата 16 април 2011 г. Младенов уверява опозицията, че ще работи "срещу насилието в Сирия и в полза на реформите."


Не след дълго Бурхан Галиун, който по това време оглавява опозиционната организация Сирийски национален съвет, два пъти пристига на официално посещение в София. В деня след второто посещение, 29 май, България се присъединява към група от 10 страни, които гонят сирийските си посланици, посочвайки като официална причина "реакция на клането в Хула" по-рано същия месец.


Седмица по-късно България става една от седемнайсет държави, чиито посланици или временно управляващи посолства в Сирия са обявени за "персона нон грата". След това България припознава сирйската опозиция в рамките на месеци. Мохамед Ибрахим, от подкрепящата Асад Асоциация на сирийците в България, заявява, че правителството в София взема страната на "десетте процента сирийци [които го отхвърлят] срещу другите 90 процента."


В писмен отговор до BIRN Младенов, понастоящем специален пратеник на ООН за Близкоизточния мирен процес, заяви, че не е бил повлиян от лобиране на поддръжници или противници на Асад сред сирийската общност в България.


Материалът е създаден като част от Лятното училище на БИРН за разследващи репортажи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  "Свобода или смърт!" вече не е на мода. Сега на мода е "Пиши СВОБОДА и да бегаме!".

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Така е - революцията си е кауза. Но когато терористи се представят като "борци за справедливост" ми идва малко нагоре.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Подозирам, че повечето сирийци в България вече са разочаровани от Запада, който подпали страната им, и си спомнят с носталгия за времената преди да се появат "умерените" джихадисти и т.н. отрепки... Сигурно повечето подкрепят Асад, при който Сирия бе светска държава, сравнително просперираща, където с радост ходеха включително европейски туристи.

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 474 Неутрално

  И българите, и българите са така. Защо не пишете за тях?

 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  Когато някой получи маймуна и тя стане човек нека ми се обади.

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Николов":

  И защо така другарю. В печата едно време ВМРО и Ботев са описани като терористи. Ботев отвлича пътници и кораб. ВМРО избиват цивилни и взривяват наред.
  А Путин не е терорист нали- като изпраща войници в чужда държава с оръжие но без пагон- това не са ли терористи. Утре Ердоган ако ти направи избори в Кърджали под дулата - 80 процента ще са за отцепване и присъединяване към Турция.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Амии така е скъпи сирийци след 2-3 поколения лъжи и кражби от династията Асад. Истината трябва да се гледа право в очите, да не се допуска крадливия келеш на власт...видя се накрая к'во стана

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Да, прочети заглавието, каквито българите - такива и сирийците.

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  То на всякъде мизерият една и съща, ама кубинците поне не се изпотепаха....да знаете че и верванките в божества водят до пълно мазало!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Храната на въпросното заведение е наистина добра в сравнение с другите от този тип. Но спрях да си взимам от момента в който прочетох надпис на торбичките им, че подкрепят сърцеядците в Сирия.

 11. 11 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Най-добре да си обират крушите от България. Нито сме ги канили нито ги искаме. Турция е сигурна държава, затова не са никакви бежанци, а нелегални мигранти нарушили законите на България.

  Подигравка с нашите майки, бащи, баби и дядовци е, че собствената ни държава храни млади здрави мъже, дошли незаконно от къде ли не, с различна култира и религия, докато собствените граждани работили 30-40 години за тази държава отгледали и изучили децата си са оставени да мизерстват.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 12. 12 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не всички са терористи!Все едно да кажеш,че Ботев и Левски са терористи!Със сигурност обаче Асад е терорист щом поседна на собствения си народ,и изби стотици хиляди,и продължава да го прави!А най-големият терорист е Путин,щом като,и той избива невинни хора под предтекста,че воюва срещу тероризма!Тероризъм тероризъм поражда!Асадския тоталитарен режим породи тероризъм,заради тероризма срещу сирийския народ!А иначе има умерена опозиция,която рано или късно ще измете путино-ассдския тероризъм в Сирия!До коментар [#2] от "Петър Николов":

 13. 13 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Сирийският народ жъне богатите плодове на руско-асадската дружба. Благодарение на нея, там не остана камък върху камък и милиони сирийци избягаха от нея, а други стотици хиляди просто бяха избити.

 14. 14 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Главните терористи действащи на сирийската територия са Башар Асад и Владимир Путин. Поне ако се съди по броя на жертвите, за които са отговорни.

 15. 15 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  България е добро място за правене на бизнес, но лошо ако работиш за някой бизнесмен, защото права имат само богатите и социалната система практически не същаствува. Дребен собственик на магазинче или малко кафе, може да има по- голяма покупвателна способност тук, отколкото неговия аналог във Франция. Социалната защита на обикновеният човек там, като почнем от безплатното здравоопазване, зъболечение, защита от уволнение и грижа за децата е несравнима с нашата.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 16. 16 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#2] от "Петър Николов":

  Тери Пратчет обяснява разликата между боговете и демоните точно по този начин - първите са борци за свобода, а вторите - терористи.

  CONTADOR GRATUITO!
 17. 17 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 225 Неутрално
 18. 18 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изтощени, разделени, обезкуражени

  тоест, както са и в самата Сирия.

  Кофти работа де, сигурно много наистина са вярвали в революция която да донесе свобода... но резулатата в момента е, че държава Сирия като едно цяло може би вече никога няма да има, а края на войната изобщо и не се вижда... тъжно

 19. 19 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "rainmaker":

  беце тия 3000 дето са убити от ИС нещо не са ми много достоверни, то само да седна да изгледам обезглавяванията дето са качили в интернет, сигурно ще ги преброя повече...

 20. 20 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Чета коментарите и се питам дали някой от коментиращите е бил в Сирия.

  За мое щастие имах възможността да бъда там в края на далечната 2006 г.

  Празниците съвпаднаха - Коледа и Курбан Байрам. Всеки, независимо от религията поздравяваше другия с празника.
  Имах възможност да посетя много места, включително и древния град Малюля.

  Домакините ми бяха мюсюлмани, но това не им попречи да ме разведат из всички важни за християните места, дори да помолят игумена на манастира в Седная да прочете молитва в моя чест.

  Кой, каквото си иска да пише, но оставям без коментар следните факти:

  Да ти изработи бижутера (мюсюлманин) кръстче по твое желание, докато си пиеш кафето при него и опитваш от вкусните му сладки, и всичко това се случва почти в полунощ.

  В старата част на града, където заведенията за хранене са едно до друго са пълни с хора от късна доба до зори.

  Да си купиш костюм и други дрехи след полунощ, след като собственика и синовете му са ти предложили безброй варианти, и в допълнение на покупката ти те обсипват с много подаръци, затова че си избрал тях и тяхната стока.

  Да се храниш в ресторант за 10 000 души (в близост до летището на Дамаск), почти пълен до край и да чакаш за поръчката не повече от 15 мин.

  Още много мога да пиша за Сирия, но тя вече не е същата и никога няма да бъде.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Тц тц тц тц.... и пак нашият Николайчо Младенов замесен... Този човек що не продължи да се бори с комунизма ами прави глупости?

 22. 22 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#11] от "Зарзават":

  Тия тук имат Активно мероприятие да ни убеждават, че тази Общност едва ли не е Задължителна за България. И между другото да вкарат покрай тях няколко хиляди, а после и милиона афганци, иракчани, пакистанци, африканци. Ние много добре знаем какво значи "Заселване". ели да ги интегрират. Колкото ония в Столипиново. Всичко това е насочено срещу нас Българския етнос, които утре ще бъдем ИЗЛИШНИ в тая територия.
  Разочарован съм и намразих всички политици, активисти, НПО-та, медии, които се опитват да ни ги пробутат тези.
  Жал им било за онези деца . Ами на мен ми е по жал за българчетата !

 23. 23 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Мдам. А беше време ,когато у нас идваше цвета на сирийската нация да вземе висше образование. А днес...абута некви с претенции кой от тях би по-по-най. И чаршафосаните им ханъмки.

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Тежко, тежко, дюнер дайте...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Съжалявам, но не смятам, че сирийци или други араби имат място в България. Разбирам, че някои българки без грам мозък в главата се женят за такива по непонятни за мен причини, но това си е техен проблем. Не трябва да се взема автоматично гражданство, защото си се оженил за някой.

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#22:"Калата"]Общност едва ли не е Задължителна за България[/quote]
  Сирийците в БГ никога не са били единни. Разликата беше ,че имаха цел преди годините - и то беше образованието. Имаше си баасовци ,имаше и кюрди,и почти нито един от тях -ислямист. Ислямистите Асад ги беше ''командировал'' в Турция и САЩ . А днес тук са само те. И пак не са единни. Защото искат далеч повече от това ,което бедна България може да предложи на неграмотен ислямист.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  "Всички сме сирийци. Независимо от това дали сме кюрди или араби.".
  Странно твърдение, истинските сирийци са асирийците. А те на 100% са срещу умерена, неумерена, вече уцелена, ислямистка, полуислямистка, даешка и т.н опозиция от главорези, сърцеяди и др.прогресивни елементи.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#26:"johnniewalker"] Разбирам, че някои българки без грам мозък в главата се женят за такива по непонятни за мен причини[/quote]
  Причините са ясни. И си личат и днес. Българите още от тогава си бяха полумъже. Жената -шефка,кранистка,космонавтка- Гошо пред вестника или тивито /а днес пред компа/ с бирцанка и мезе . Нула отговорност. Тате носи,държавата меси плюс заплата за присъствие някъде.


  Да подчертавам ли къде са днес българките?

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Весело

  [quote#6:"grayeagle"]Утре Ердоган ако ти направи избори в Кърджали[/quote]който иска да запази Кърджали може да се пресели в Кърджали и да отгледа 6 деца българчета християнчета които да останат да живеят и да се плодят в Кърджали = територия се държи с население ! Защитете България !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#30] от "dark'star":

  Може и в Монтана - у БГ-ето. Не в САЩ.

 32. 32 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 452 Неутрално

  А защо сирийците не мигрират към Либия? Там "умерената опозиция" свали тирана Кадафи, настана демокрация и държавата цъфна, чак върза.

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  [quote#13:"fallada"]Сирийският народ жъне богатите плодове на руско-асадската дружба.[/quote]За което трябва да им бъде благодарна България и целия ЕС - ако Асад не беше спрял ислямстите в Сирия сега щяхме ние да се стреляме с тях в Свиленград , защото Турция не е препятствие за ислямисти, а техен съюзник.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  убеждават, че тази Общност едва ли не е Задължителна за България.
  ============
  Внимателно прочети приказките на Абу Камал.
  Този човек е от онова поколение което помни призивите на много приятелски стрни , между която бе и славната БКП ....
  При пленумите , много от партийните секретари и видни комунисти изразяваха топлите си чувства към ..." братския сирийски " или " братския иракски " народи. ....
  От там идва връзката .....
  До коментар [#22] от "Калата":

  Bukalemun
 35. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Весело

  Абу Камал също така купува склад за дрехи, които се раздават на бежанци.  Бре тоя абу.Хората живеят в БГ от поколения и нямат пари гарсониера да си купят ,ама абуто през дърмите куфар жълтици донесъл да купува склад ,за да раздава безплатни дрехи.

  Ей тва читателите ептен за канарчета ги взехте. Турски сериал направо.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  ако Асад не беше спрял ислямстите в Сирия...
  =======
  А бе Таньо , какъв човек си ти ?
  Той ги гони , бе човек...
  Който не му е удобен , обявява го за терорист и го гони от родината му ! Спирал....чушки спира !
  За да го проумееш , непременно 3.5 милиона трябва да минат отгоре ти и да те смажат ли ?
  Асъл Турция ако не ги бе спряла , щеше да видиш ти !!!
  Щеше да видиш ама нямаше да успееш да ни го кажеш !
  До коментар [#33] от "dark'star":

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Жената -шефка,кранистка,космонавтка-
  ==========
  ☆☆☆☆☆
  Много точно и навреме казано !
  Жената първо трябва да е жена !
  До коментар [#29] от "log_on":

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  И къде е мястото на България и българите в картинката. Дали сме им образование, дом, работа и те пак недоволни.

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":


  [quote#38:"Роси"]И къде е мястото на България и българите в картинката. Дали сме им образование, дом, работа и те пак недоволни. [/quote]
  Те не са недоволни от нас. Или смяташ друго?

 40. 40 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#37:"eti"]Жената първо трябва да е жена [/quote]
  Да де.ама не с чул като при вас ,комшу.
  Ама у нас прекалиха и от преди ,и днес - жената на три работи да кърпи бюджета и да гледа децата все едно чеиз ги е донесла,а мъжа вместо да се изпоти под мишниците от работа се поти под езика от плямпане защо нямало още една работа за жена му или защо държавата не поемела децата в издръжката. А пък искат жената и децата да носят неговата фамилия като да са му лична собственост. Объркана работа.

 41. 41 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  На сирийските СЕМЕЙСТВА с деца които са потърсили убежище у нас (каквито са малко) трябва да се помогне. Човещина е. Но всякаква друга измет от Африка и други близкоизточни държави като Афганистан, Пакистан, и т. н. да бъдат депортирани възможно най-бързо без право да идват отново в Европа.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  До коментар [#39] от "Добрин Велков":
  Щом бягат, заедно с бежанците, значи са недоволни.

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#37:"eti"]Жената първо трябва да е жена ! [/quote]Нашите жени са такива = шефка, кранистка, космонавтка това не им пречи да са жени
  = при нас е традиция жените да са и войни - и в Онгъла, и в разбиването на Никифор при Върбишкия проход - примери за БГ много.
  ... като гледам и кюрдските партизанки добре се справят в Сирия а на вашите какво им пречи?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#40:"log_on"]и да гледа децата все едно чеиз ги е донесла[/quote]  На глас се смях като го прочетох това +1

 45. 45 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 478 Неутрално

  "Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България" - бетер като нас.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Весело

  [quote#38:"Роси"]И къде е мястото на България и българите в картинката.[/quote]Нас ни няма в цЕлата схема - те са се разделили на лоялисти и опротионисти на Асад ... предполагам по етнически и религиозни причини или кой е облагодетелстван от БААС
  както в България сме разделени кой се е облагодетелствал = бедния народ е непричом, а облагодетелствамите са "червени" русофили, а комунистическия актив който си мисли, че БКП са му дали малко сега са "сини" и западофили

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Това ще прозвучи много расистко, простете ми - не е умишлено, но ако сте забелязали истинските сирийци са си бели хора, някои със сини и зелени очи, много от тях са всъщност християни... Нямам нищо против те да дойдат в България.

 48. 48 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#43] от "dark'star":

  Нашите жени ...айде стига бош лаф. Жените ни са тренировъчни пушки на кой свари по Европа. И то за без пари. За пари чистят дърташки еврозадници.
  А мъжете им цокат бирата и ракийката от парите им без да се гнусят или срамуват.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#47:"due07477623"]истинските сирийци са си бели хора, някои със сини и зелени очи, много от тях са всъщност християни... Нямам нищо против те да дойдат в България.
  [/quote]+++ Познавах сирийци които учеха в България
  Нямам нищо против тях. За такива се омъжиха и някои колежки. Изключително свестни хора.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#48:"log_on"]За пари чистят дърташки еврозадници. [/quote]Преди да ги прокудят да си търсят хляба по Европаези същите жени бяха зад машините и България бе икономически и технологичен тигър = МОГАТ ГО ! После знаеш Кой закри заводите и ни качи по клоните като маймуни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#20] от "minas.aram":
  Ихааа, Асадовата Сирия - раят на земята. После обаче империалистическата змия дала на невинните сирийски Адам и Ева да вкусят от ябълката на познанието/интернет, филми телевизия, книги/, те се огледали, видели , че са голи и боси и си прикрили срамотиите. По съвременно му, видели че в сравнение с проспериращите общества и държави са много назад , както по материални придобивки, така по човешки права, справедливост, насилие, корупция. И те ти прикриването на срамотиите - арабска пролет в сирийски вариант. Да ама бог Асад, заедно с по-върховния бог Володя се разсърдили та почнали да трепят или да гонят надалече тези тъй сладък сирийски рай неблагодарните свои питомци. Направо библейска история в нов вариант.

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#36:"eti"]Който не му е удобен , обявява го за терорист и го гони от родината му ![/quote]Сирийците са в армията и в опълчението !
  Асад спаси християните, алауитите , шиитите , членовете на БААС, кюрдите -те нямаше къде да бягат. В Турция бягаха само сунити ислямисти.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дреме ми за сирийците.
  През 90те били тука,но сега се възползвали от ситуацията и се преместили в по-богати държави.
  Да са им честити на Германия и Швеция и да си приберат вересиите и от нашите земи.

 54. 54 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1156 Весело

  [quote#12:"protivbspdpsatak"]и изби стотици хиляди,и продължава да го прави![/quote]

  Така е! Тиран, деспод и ядящ бебета за закуска!

  п.с. Защо бяха тези всенародни тържества , пеещи хора по улиците на източно Алепо след като 'умерената' опозиция гризна дръвцето?
  Явно са били путинофили.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#2:"Петър Николов"]революцията си е кауза. Но когато терористи се представят като "борци за справедливост" ми идва малко нагоре.[/quote]По сегашните стандарти ВМРО би минала за терористична организация - слагала е бомби, режела е глави на предатели без съд и присъда и е наказвала техните семейства (горила е плевни, къщи, а в някои случаи дори и убивала семейни членове).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Не е проблем , Таньо !
  Зависи от доста неща. ...
  От жената , от мъжа ,
  Аз например например не одобрявам една жена да работи по принуда а само ако иска сама....
  До коментар [#43] от "dark'star":  Bukalemun
 57. 57 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 512 Неутрално

  За това ,че са обезкуражени наистина има виновен и това е българската държава , която очевидно не прави необходимото за да ги окуражи да си ходят. Определено Сорос харесва това.

  Не отговарям на хейтъри.
 58. 58 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#57:"deviant"]За това ,че са обезкуражени наистина има виновен и това е българската държава , която очевидно не прави необходимото за да ги окуражи да си ходят.[/quote]
  Ами,обезкуражени...Не им ли свикнахме на вечното недоволство от бедна,мръсна България и хленча за "трудностите",които са принудени да търпят.Сигурно му е много зле на Алгафари и стотиците дюнерджии,дюкянджии и пр.В които обекти,между другото,касов бон е рядък случай,направо инцидент.
  Питам се какво правят тука Техни Величества и се надявам да се разкарат.Неблагодарници.


 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  [quote#56:"eti"]Аз например например не одобрявам една жена да работи по принуда а само ако иска сама.... [/quote]Само капитализма принуждава и изнудва с икономически лостове ... = избор при липса на алтернатива се нарича изнудване !!! Това е разликата с нормалното социално общество.
  При социализма имаше понятие "домакиня", но мнозинството жени пожелаха да учат, да се трудят и да бъдат Личности НЕ по принуда.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  В заключение сирийската общност в България е разделена в подкрепата си за режима на Асад и опозицията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Весело

  "Няма провалена революция в историята и няма да има. Сирийската революция ще бъде велика. По-велика и от френската."

  Колко нелепо и невярно звучи това. Всъщност Френската революция сигурно е най-великата в историята и с най-голямо значение и последствия след това (по мое лично мнение). А, иначе провалени революции има колкото искаш в миналото.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#6:"grayeagle"] Утре Ердоган ако ти направи избори в Кърджали под дулата - 80 процента ще са за отцепване и присъединяване към Турция.[/quote]

  Кърджалийска област не граничи с Туркията, трябва да влизат през Гърция или през ЮИ България. Българските турци не са мисля много про новия султан.

  Сирийците могат ли да обяснят, ако подкрепят революцията, не подкрепят ли всъщност АлКаеда и ИДИЛ?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#62:"Пешката"] Българските турци не са мисля много про новия султан.
  [/quote]
  Понеже са ми колеги и приятели,знам,че не само не харесват султана,но и вече избягват да ходят в неговите земи.Работят си съвестно в БГ,някои ходят на гурбет из ЕС и се връщат с по една кола,гласуват си за ДПС без да мислят.Но идеята да са турци в Турция никак не ги привлича,даже напротив.
  На нас,жените,доста често ни се остава в къщи,защото се измаряме от задължения.Но знаем,че останем ли,губим контрол над живота си,спираме развитието си и изпадаме в подчинено положение.Затова,уморени или не,излизаме на работа.Като станем по-богато общество,ще си облекчим положението,но няма да спрем никога да учим и работим.

 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#22:"Калата"]Разочарован съм и намразих всички политици, активисти, НПО-та, медии, които се опитват да ни ги пробутат тези.
  Жал им било за онези деца . Ами на мен ми е по жал за българчетата ![/quote]
  И стигаме до идеята за буферна зона, като единствено решение на проблема.

 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#64:"fresia"]идеята да са турци в Турция никак не ги привлича,даже напротив. [/quote]
  В началото на 90те години българските турци масово емигрираха в Турция, но днес ЕС е по-привлекателна. Тогава в Турция последователите на Ататюрк бяха силните на деня и българските турци като хора със светски манталитет бяха посрещати с отворени обятия. От друга страна турската икономика точно тогава (при Тургут Йозал) направи скок и имаше много работа. Българските турци имаха професии и бяха много трудолюбиви. Всички работеха или учеха, нещо невиждано в турско. Затова всички имат самочувствието, че всичко са постигнали сами.
  Всъщност решителна за интегрирането им беше силната позитивна пропаганда в тяхна полза, благодарение на която въпреки грубоватите маниери и "тежкия" турски, всеки намери протегната ръка, когато си търсеше квартира, работа, нови приятели... За сравнение, по същото време в Сирия пак имаше война и преселници. Преселниците от Сирия бяха върнати обратно след войната, за разлика от българските.

 67. 67 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#66:"half_truth"] Българските турци имаха професии и бяха много трудолюбиви. Всички работеха или учеха, нещо невиждано в турско. [/quote]
  Да.
  Професиите на тези,които познавах бяха:лекари,акушерки,учители,мед.сестри,шивачки,земеделци и др.
  Професии,усвоили тук безплатно,дори привилегировано, и осребрили добре в Турция.

 68. 68 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  " да измете десетилетия тирания"

  Е, изметоха ги, от богата светска държава станаха на религиозен халифат.

 69. 69 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  Ботев и ВМРО не са рязали главите на пленници и на цивилни хора както правят терористите от така наречената умерена опозиция които де факто са си ИД.....а за Асад дали им харесва или не на тия тука от така наречената сирийска опозиция няма никакво значение...важното е че 85процента от сирийския народ включително и трите милиона християни там подкрепят техния си президент Башар Асад който е избран с легитимни избори...а тия от така наречената олозиция главорезите са финансирани от най мракобесните режими на СА и Катар

 70. 70 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "log_on":

  Една жена космонавтка да ми посочиш от България ...и не забравяй че баща ти ако е полумъж или пък майка ти полу жена полу кранистка другите не са така

 71. 71 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  да благодарят на хамериканците за положението си

 72. 72 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#17] от "rainmaker":

  Това по данни от шепнещите ми гласове ли ?

 73. 73 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Николов":

  Това за без "съд и присъда" не вярно --
  Тия които са се клели и са нарушавали клетвата, са си знаели какво ги чака.

 74. 74 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti":

  Бе ти нормален ли си?
  Кой диктатор с акъла си ще гони десидентите от страната?
  Я помисли малко какво се случва с десидентите в другите диктаторски държави, преди да пишеш глупости!

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Тогава в Турция последователите на Ататюрк бяха силните на деня
  =======
  Аха , така беше. И аз тогава бях обнадежден и оптимист !
  Истината обаче е била друга.....
  Въпросните "последователи" на Ататюрк са поели нулевия риск да пазят и защитават заветите на умрял човек и с десетилетия са си плели коалиционната кошница ,не без подкрепата на външни манипулационни сили ! А за по голяма гаранция са организирали по някой преврат (ама как иначе , нали трябва да се пазят заветите ) ,и са продължавали да гра(д)ят светската турция ! Както и да е , Ататюрк няма да възкръсне , нали !
  Ако бе жив , първо тях би набучил на кол !!!
  До коментар [#66] от "half_truth":

  Bukalemun
 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#75:"eti"]Ако бе жив , първо тях би набучил на кол !!! [/quote]
  А ако Мохамед беше жив, всичките АКП'исти начело с Ердоган щяха да са безръки. Незнам за лъжа какво е наказанието.
  Нито Мохамед нито Ататюрк са успели да предотвратят корупцията и май никой никъде не е успял.

 77. 77 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Николов":

  Тя си е била такава. Барбар с членовете, наричани "терористи", които са изпълнявали мокрите поръчки на ръководителите. Прочети мемоарите на Матов...А пък аз добре помня и разказите на баба ми за нравите в организацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK