МВР е предупредило над 1300 души и е провело над 7 хил. проверки за пиратки в страната

Снимка е на София в новогодишната нощ

© Reuters

Снимка е на София в новогодишната нощЗапочнати са три разследвания, издадени са 35 акта и над хиляда и триста души са били предупредени - това е резултатът от дейността на Министерството на вътрешните работи (МВР) по контрол на разпространение и употреба на пиротехнически изделия. Справката е за периода от началото на декември 2016 г. до втори януари 2017 г. показва отговор на главна дирекция "Национална полиция" на запитване на "Дневник".


За същия период в страната са извършени


7490 проверки за превенция на правонарушенията,
свързани с фойерверки, пиратки и друга пиротехника. Съставените актове са за установени административни нарушения – за извършване на търговска дейност и неправомерна употреба.


Полицията е отправила и 1314 разпореждания с различни указания, а над 1300 души са били предупредени.


"При осъществения контрол са иззети общо 30 017 стандартни опаковки пиротехнически изделия",


се посочва още в отговора на МВР. Иначе контролът се осъществява от ведомството, след като Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и Законът за МВР им дава това правомощие и задължение. От министерството уточняват и, че българското законодателство е хармонизирано с европейското, след като в него са въведени съответните изисквания на Директива 2007/23/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 май 2007 г.


Фойерверки, сценични пиротехнически изделия и др., посочени в закона при използването на които съществува висока степен на опасност се използват от хора, получили разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ).


Освен това


при извършване на пиротехнически ефекти те писмено уведомяват началника на районното управление на МВР,


на чиято територия ще се извършват съответните дейности и представят разрешение, издадено от съответната дирекция "Инспекция по труда" за всеки конкретен случай."Въпреки че не се изисква разрешение за придобиване, съхранение и за употреба на фойерверки с по-ниска степен на опасност на ограничени количества, Общинските съвети са въвели някои забрани за използването им, освен посочените в закона, които са включени в разпоредбите на наредбите за обществения ред, издадени в съответните общини", посочва още министерството. За изпълнението им следи отново полицията. Сред тези забрани са и ограниченията в часовете от денонощието, когато могат да бъдат използвани пиротехнически изделия – каквито ограничения ЗОБВВПИ не предвижда.


В България няма производители, а само вносители на пиротехника,


обясни за "Дневник" търговецът Алексей Анев. Неговата фирма се казва "Торнадо". По думите му основните компании са пет-шест и няма монопол на вноса.


Най-често хората купуват пиротехнически изделия по празниците, а сред предпочитанията им са ракети и пиратки. Всяко изделия може да попадне в различните дадени от закона техни категории, след като се измери взривното вещество в тях.


Фирмата на Анев внася от Китай. Извършва онлайн продажби, но впечатлението им, че най-честият вариант е продажбата на място в магазините им.


На въпроса как осигуряват безопасността на пиротехниката,


краткият отговор бе "не пушим до тях".


По-дългият е, че има законови изисквания за всеки един етап - транспортиране, съхранение, доставка, продажба, които те спазват. Фирмата му има разрешение от МВР за продажба на пиротехника, която продават ги с инструкции на тях.


"Не продаваме пиротехника с нездрава опаковка или видимо повредени изделия по две причини - никой не иска да си вземе такива и за нас е важно реномето на фирмата. Освен това е забранено и по закон", обясни накрая търговецът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK