Парламентът направи стъпка към оневиняване на пешеходците, блъснати на зебра

Парламентът направи стъпка към оневиняване на пешеходците, блъснати на зебра

© Юлия ЛазароваПресичащите на пешеходна пътека не са длъжни да преценяват скоростта и разстоянието от приближаващата кола – прие на първо четене парламентарната комисия по транспорт вчера, съобщава в. "Сега". Промяната в Закона за движение по пътищата (ЗДП) е внесена от депутата от ГЕРБ Нели Петрова. Според текстовете не отпада задължението човек да се оглежда и да внимава при пресичане.


Поправките в закона се приемат след серия присъди срещу шофьори, блъснали и убили пешеходци, пресичащи на зебра. Преди няколко месеца Върховният касационен съд (ВКС) намали на 2 години присъдата по делото за смъртта на дъщерята на Нели Петрова - Лора. Тя бе блъсната на пешеходна пътека във Варна през 2011 г. от Диян Станчев. За намаляването на присъдата съдът се аргументира, че Лора е съпричинител на катастрофата, защото не се е огледала.


След решението министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров поискаха тълкуване на закона. Така се стигна до тълкувателното решение на ВКС, според което пешеходецът също може да носи вина при произшествие на пешеходна пътека.
"Сега" обаче отбелязва, че се очаква между двете четения в зала да настъпят промени в текстовете от ЗДП. Шефът на КАТ Бойко Рановски коментира, че правилникът за прилагане на закона разделя пешеходните пътеки на два вида - т.нар. зебри, които са ясно обозначени с маркировка, знак или и двете, и пешеходни пътеки, които не са очертани, а са логично продължение на тротоарите и банкетите върху платното за движение. Обикновено те са на по-рядко използвани кръстовища. Рановски заяви, че е призовал депутатите да уточнят в кои случаи ще се прилага законът, ако бъде приет.


"Ако пътеката е маркирана, сигнализирана, действително там пешеходецът трябва да е с предимство и да не носи отговорност", каза Рановски. В другия случай обаче и шофьорът, и пешеходецът трябва да се движат с еднакво повишено внимание.


Друга промяна, която се очаква депутатите да гласуват, е за отпадане на затъмнените стъкла, конкретно – затъмняването на задното панорамно стъкло. Тя бе одобрена с последните поправки в ЗДП, но предизвика бурна реакция от страна на търговци на фолио за автомобилни стъкла и шофьори. Според "Сега" вероятно тя ще отпадне дни след влизането си в сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK