ДСБ: Борисов и Цацаров избират случаите на корупция, за да се разправят с политически неудобни

Радан Кънев и Атанас Атанасов представиха оценката на ДСБ за работата на правителството в сектор "Сигурност".

© Надежда Чипева, Капитал

Радан Кънев и Атанас Атанасов представиха оценката на ДСБ за работата на правителството в сектор "Сигурност".Премиерът Бойко Борисов създаде условия за размиване на границата между изпълнителната власт и прокуратурата. На практика той противозаконно овласти този безотчетен орган с правомощия на специална служба. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов в парламента днес, където представи оценката на партията му за работата на кабинета в оставка в сектор "Сигурност".


"Министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров възпроизведоха организация на работа, напомняща стереотипи отпреди 1989 г. На практика двамата избирателно определяха случаите на корупция, като ги използваха за разправа с политически неудобни лица", заяви Атанасов. Според него ресорните министри са били изолирани от вземането на решения.


"Не се прилагаше конкурсното начало при издигане в кариерата. Нито един областен директор на МВР не е назначен с конкурс. Всички са подбирани по принципа - лоялност към управляващите", обяви Атанасов. Според него имало кадрова търговия - "определени части от задкулисието, близки до премиера, получаваха назначения или запазване на позиции в службите, за да прикриват определени дейности". В ДАНС например важните звена били оставени на директно подчинение на назначения от Пламен Орешарски зам.-председател Недялко Недялков.
ДСБ оценява работата на кабинета в сектор "Сигурност" като провал. Две от грешките били хроничното недофинансиране на сектора и отказът да бъдат извършени необходимите структурни промени. Според Атанас Атанасов целта била "приспиване на системата, за да не долавя тя скандалите с обществените поръчки и корупционните практики".


"Основното, което вършеше като министър-председател Бойко Борисов, е да разпределя обществените поръчки", каза още Атанасов.


"Ролята на конфликта между вътрешната комисия и МВР, умело подклаждан от премиер-министърът, е може би основната причината за неуспеха в борбата с престъпността и политиките в сектор "Сигурност". Сега наблюдаваме популисткото залитане с обещаване на мерки в борбата с битовата престъпност, които трябваше да се случат от първия ден", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.


Депутатът от ДСБ проф. Вили Ликов каза, че основната мярка, която може да реши проблема с битовата престъпност в малките населени места, е изграждането на видеонаблюдение, което не се случило.


В оценката на ДСБ се отчита отказ от борба с каналджийската дейност и покровителството върху наркотрафика. Успех били електронната идентификация и личните документи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK