Румен Радев: Позитивно е, че Доналд Тръмп не е роб на политически предразсъдъци

Румен Радев: Позитивно е, че Доналд Тръмп не е роб на политически предразсъдъци

© Велко АнгеловПозитивното у Доналд Тръмп е, че "не е роб на политически предразсъдъци", коментира избраният за президент Румен Радев в интервю за френския канал France 24. По думите му Тръмп е диалогичен и винаги търси най-прагматичния подход към проблемите.


Моята надежда за неговото управление е, че то ще доведе до "възстановяването на диалога с Русия, което е много важно за мирното съществуване на света и Европа в частност", казва Радев.


За санкциите срещу Москва
"Разбира се, че искаме да видим тези санкции отменени", коментира Радев и посочва, че колкото и щети да нанасят на Русия, европейските държави също търпят загуби.


Решението трябва да се вземе единодушно и солидарно. България ще следва европейската политика, но България има и свой глас. Мисля, че в близкото бъдеще санкциите ще бъдат вдигнати, казва президентът.


По повод анекса на Крим от Русия той призова за "повече реализъм и прагматичност". "За Европа Крим е украински, той е на картата на Украйна. Дефакто обаче той е руски, ние не можем да пренебрегнем реалността, че над Крим има руски флаг. Бъдещето на Крим ще бъде решено от народа, който трябва да бъде попитан дали иска да се върне в Украйна, този въпрос не е без значение. Но тук трябва да се намерят наистина цивилизовани решения", подчерта Радев.


За връзката между икономиката и политиката


Не трябва да оставяме икономиката подвластна на политиката, коментира той въпрос на репортера как се намира баланс между руското влияние в българската икономика и енергетика и политическата ориентация към ЕС. България има много ясна ориентация към ЕС и най-важните инвеститори у нас са европейски компании, казва Радев. Въпреки това имаме нужда от многостранен подход, да изберем най-полезното за нас като държава. И икономиката ни не бива да се определя от политическите ни връзки.


България хвърли много усилия, за да разнообрази снабдяването си с енергия, посочва той. Не е важно откъде идват газът, а доставките да са стабилни и цената да е ниска. Мисля, че е естествено за България да бъде хъб за енергийните коридори.


За десетгодишнината от влизането на България в ЕС


"Най-важното е, че България се приближи към членството с големи очаквания и ентусиазъм. Част от този ентусиазъм се оказа оправдан", каза той.


"Това, което ние не искаме и не можем да приемем, това е Европа на две скорости", коментира той въпроса за приемането на страната в Шенген. "България отдавна изпълни всички технически изисквания."


За приемането на търсещи убежище


"Нашият народ е състрадателен, винаги сме помагали на хора в нужда и имам предвид бежанците, семействата, която бягат от ужасите на войната", коментира той схемата за релокация на търсещи убежище, приета от Европейския съвет през септември 2015 г.


"Но фокусът се премести от бежанския проблем към мигрантския проблем и разликата е голяма. Затова мисля, че Дъблинският регламент е несправедлив спрямо държавите в периферията, като България, Гърция, Италия и Испания. Ако се вземе решение тези нелегални мигранти, регистрирани в държавите в периферията, да бъдат върнати там, това ще превърне тези държави в буферни зони. Това, според мен, е несправедливо."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK