Столичната община търси кой да почиства три от най-големите райони в София

Столичната община търси кой да почиства три от най-големите райони в София

© Красимир ЮскеселиевДо края на януари в Столичната община събира оферти от кандидатите, които искат да поемат почистването в районите "Овча купел", "Витоша", "Младост" и част от "Триадица". Поръчката за избор на изпълнител е обявена в края на декември, като крайният срок за участие е 30 януари. Вече седма година тези райони, както и "Люлин", се почистват от дружеството "ЗМГБ" (бивше "Заубермахер България"). Договорът с изпълнителя е сключен през 2010 г. и изтича през април тази година.


Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции. В първата се търси фирма, която да почиства районите "Овча купел" и "Витоша", а във втората попадат "Младост" и район "Триадица" без централната част (между улици "Витоша", "Позитано" и булвердите "Христо Ботев" и "Патриарх Евтимий"). Общата прогнозна стойност е 79 млн. лв. без ДДС.


Максималният брой точки, който може да получат кандидатите е 100, като 30 са за техническото предложение и 70 - за цената. Срокът на договорите е 60 месеца, а максималният допустим брой кандидати е 2, като те могат да подават оферти само за една обособена позиция.
Почистването в панелените квартали


В момента най-големите райони на София - "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица", без централната част, се почистват от акционерното дружество "ЗМГБ", по силата на договор сключен със Столичната община през 2010 г.


Почистването на район "Люлин" не фигурира в конкурса. От пресцентъра на Столичната община обясниха, че за почистването на "Люлин" е сключен рамков договор с общинското дружество "Чистота Искър".


В средата на миналата година Йорданка Фандъкова оповести, че Столичната община има намерение през 2020 г., когато всички договори с концесионерите изтекат, почистването на София да бъде възложено изцяло на "Чистота Искър". В момента общинското дружество се грижи за почистването на районите "Красно село" и "Красна поляна".


Дружеството обаче е обект на прокурорска проверка, след като през декември Йорданка Фандъкова съобщи, че дирекция "Вътрешен одит" е установила, че то е възлагало обществени поръчки към частни фирми за дейности, които вече са му били възложени от Столичната община чрез вътрешни споразумения.


Кой чисти София


"Чистота Искър" е избрана за изпълнител на почистването в "Красна поляна" и "Красно село" за срок от 5 години с договор от 2015 г. През март 2014 г. Столичната община обяви конкурс за почистването 20 района в града, като общата сума по него е малко над 246 млн. лв. без ДДС. Поръчката беше прекратена за кратко поради обжалвания на процедурата от 4 компании. Проверка на Комисията за защита на конкуренцията ги отхвърли. Така през март 2015 г. бяха сключени договори с избраните изпълнители – три сдружения и две еднолични дружества.


Да почиства шест от районите на София – "Средец", "Лозенец", Студентски", ‘Възраждане", "Оборище" и "Триадица"- център бе избрано сдружението "Титан София Център 1". Общата сума на договорите на общината със сдружението за 6-те района е малко над 66 мнл. лв. без ДДС.


В състава на "Титан София Център 1" влизат "Титан БКС" ООД и "Търговски център Тракия" АД, в чиито съвет на директорите са Кирил и Георги Домусчиеви. Дружеството "Титан БКС" е собственост на "Екобул рисърч" ЕООД, което през април 2016 г. е прехвърлено на Гаяна Стоянова, родена през 1996 г., се вижда от Търговския регистър.


В четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столичната община ще глоби сдружението "Титан София Център 1" заради лошото почистване на снега на бул. "Цариградско шосе" във вторник.


Другото сдружение, в което участват братя Домусчиеви е "Титан София Изток 1" . То се грижи районите "Искър", "Кремиковци", "Панчарево", "Връбница", "Нови Искър" и "Банкя" да са почистени от смет и сняг. Сумата за тези дейности е 75 млн. лв. без ДДС. В сдружението участват дружествата "Нелсен Чистота" и "Ай Ес Ви Трейд"
Собственик на "Нелсен Чистота " е "Титан Интернешанъл Холдинг", което е притежание на Иво Иванов и Димитър Борисов. По информация на "Капитал" дружеството "Ай Ес Ви Трейд" е финансирано с кредит от компания на братя Домусчиеви.


Поръчката за почистването на "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" е спечелена от едноличното дружеството "А.С.А.България". Посочено е, че за "Слатина" ще бъде използван подизпълнител - "Астон Сервиз", а в "Изгрев" тази роля ще има акционерното дружество "БАКС-99". Сумата по договора за 5-те години е почти 46 млн. лв. без ДДС.


Чистотата на районите "Илинден", "Сердика' и "Надежда" е грижа на консорцуима "АЕС-Х ГРУП". В него участват дружествата "АЕС - Х", "РТК", "Еко Ресурс-Р" и "БКО". Договорът на консорциумa с общината е за 32 млн. лв. без ДДС.

До 2009 г. в управата на "АЕС - Х" е влизала Ина Красимирова Арсова - дъщеря на Красимир Арсов, бивш съветник от Столичния общински съвет. Арсова е била и съдружник до 2010 г. в "БКО", заедно с Димчо Китов - настоящ едноличен собственик.


Почистването на София да бъде отдадено на концесии на частни дружества е идея на Красимир Арсов, която се осъществява в края на 90-те години. Така за почистването на града започват да отговарят дружества като "Новера" на Румен Гайтански и "Титан АС" на Димитър Борисов.


Арсов е свързан и с дългогодишния директор на общинското дружество "Чистота Искър" Павел Граматиков. Проверка в Търговския регистър показва, че двамата са били съдружници акционерните дружества "Младост", "МДЗ - Балша", "Роял Стоун" и в "Тезбус" ООД.


Граматиков ръководи "Чистота Искър" в продължение на 13 години, като подава оставка през 2012 г., след като проверка на Столичната община установява, че дружеството е наемало подизпълнители за възложени й дейности, на което е нямала право.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6362 Гневно

  Да отидат ''зелените'' да почистват - вместо да тормозят народа с измислените си дивотии !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Да почиства шест от районите на София – "Средец", "Лозенец", Студентски", ‘Възраждане", "Оборище" и "Триадица"- център бе избрано сдружението "Титан София Център 1". Общата сума на договорите на общината със сдружението за 6-те района е малко над 66 мнл. лв. без ДДС."

  Бааах, и на това ако му викат чистене - баси майката.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 3. 3 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Интересно кога ли ще се приключи с криминалното управление на София? Грабежа започна при Софиянски и продължава успушно при Борисов и Фандъкова, като напоследък придобива гротескни очертания. Някакви измислени фирми получават стотици милиони, за да вдигат полупразни кофи. Миене йок, ремонти на уличната мрежа йок. На една - две години изпраскат по един ремонт на част от някой булевард и готово. В същото време кварталните улици не са пипани по 40 години.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Весело

  Това НЕ БИВА да го рпави общинско дружество! Има твърде много хляб в тая работа, и трябва да се възложи на приятел н Борисов! Защо не на Вълка? В Кюстендил и Благоевград сметопочистването излиза 5-6 пъти по-евтино от софийското! Защо? Защото е общинско! Но ние офшоркажийско -олигархичен капитализъм ли градим, с преобладаващо частна собственост и максимални предоставки за КОРУПЦИЯ, или нещо друго?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  ДА СЕ ЗНАЕ, че тези цени са за година и се предвижда индексация. Знаем как стават нещата . а снегопочистването в момента е под всякаква критика. Май трябва да ни връщат пари от СО !!! освен това 20% ДДС следва да се добави защото това е цената за нас.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Много навременно направена поръчка, общината, ама направо цена нямате.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#3] от "znayko84":

  почистиха ли снега в кварталите ? при нас в центъра си оставиха ръцете и си взеха парите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 682 Весело

  Каква ОЛИГАРХИЧНА ПРИЕМСТВЕНОСТ - "Вълка" - Титаните - Братя Домусчиеви! Все олигарсите разбират от всичко в тая ш.бана държава! От доставки на лекарства, през футбола до уличната чистота. Нищо нагласено няма, вЕрваме!

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Гневно

  Абе ние възлагаме почистването на общината,тя си наема подизпълнители!
  Да се назначат служители по почистването бе!Завода нали е общински?
  Всички в общината - шефове!

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  В мътна вода риба ловят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7300 Неутрално

  Поредното преразпределение на нашите пари.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бойко кой?!??!ма той е слънчице ))))няма ли комунистите от гроб д а ми набият минуси

  Долу рушистите и фашистите
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Не го знам това дружество "Чистота Искър" какво чисти, но онзи ден трябваше да ходя пеша в Красна Поляна. Шосето е чисто, но тротоарите все още имат 20 см сняг и пешеходците още ходят в един отъпкан кишав коловоз. Тази фирма толкова ли не намери 10 безработни роми с лопати, та да почисти малко и тротоарите?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Щом парите стигат за разни знайни и незнайни почистващи фирми, значи ли това, че за общинска такава няма да стигат и ако е така защо?!

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#14] от "psz58488391":

  общинската не дава ресто в партийите и други каси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1095 Весело

  Да ги чисти кмета от сянката, толкова е компетентен (като професор Вучков) по всичко и нека се прояви, да направи показно

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  Търкулнало се гърнето/ГЕРБ/ и си намерило похлупак/Вълка/.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#16] от "shileto":

  не е много сложно за ТОЛКОВА пари ! Освен това понеже си много учЕн ще те открехна, че по-лошо от сега ТРУДНО може да стане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 878 Неутрално

  ГЕТОТО В ЛЮЛИН Е ИЗВЪН КОНКУРСА,СИЧКО Е В ПРЕСПИ И КОЛОВОЗИ,КАТО СТЕГНЕ МИНУСА СТАВАШ КАТО ТРАМВАЙ

 20. 20 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Редно е да призовем всички "умни и красиви" да се явят на конкурса със собствените си фирми - те, като "автентично десни" без съмнение са бизнесмени и посточнно се оплакват как все някакви "близки до Борисов фирми" печелели поръчките. Ама не могат да посочат имена и не могат да ни кажат с какво са му "близки" де. А пък кога се обяви конкурс, вместо да участват и да го спечелят, висят по форумите и ни обясняват колко лошо досегашните фирми си вършели работата. Ама хайде бе другарите, гмурвайте се смело в бизнеса и им покажете на тия мръсници как се чисти! Шашнете ни с качества и реална работа, а не с ежедневно мрънкане по форумите. Чакаме!

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#20] от "kalmuk":

  я кажи ти къде живееш и доволен ли си от почистването. Сподели и колко пъти в годината мият улицата на която живееш и кажи името на улицата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#19] от "reply":

  кога за последен път миха улиците в Люлин ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#21:"КМЕТ В СЯНКА"]я кажи ти къде живееш и доволен ли си от почистването. [/quote]
  Аз съм живял на много места и в Европа, и в САЩ, сега и в Азия, и навсякъде през зимата има проблеми, а като правило уличките между блоковете се чистят на следващия или по-следващия ден, след като са разчистени големите булеварди и трасетата на градския транспорт - точно както е и в България. А понеже мои близки летят тези дни от Канада, се разтърсих из нета за информация. Ето да видите как изглежда една улица там, всички мрънкалници, които се жалват че през зимата не могат да си карат с летните гуми и общината трябвало да им чисти до асфалт:
  http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/icing-operations-montreal-1.3933775

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#23] от "kalmuk":

  статията и коментарите са за София, пиле шарено, ако не си забелязал. Ако ЦЕГА си в София - кажи иначе не виждам какво коментираш и с каква експертиза. Остави София на софиянци ! Капиш ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Весело

  До коментар [#23] от "kalmuk":

  ти прочете ли статията ,линк към която си постнал ? не подценявай аудиторията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#23] от "kalmuk":

  тук на кой ден уличките още не са почиствани знаеш ли или само тролиш? Я ни кажи колко такса смет внасяш в бюджета на Столична община всяка година ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар [#23] от "kalmuk":

  М-да... Във въпросната статия, за която се дал линк пише, че в Монреал, всяка зима се разхвърлят 150 хиляди тона абразивни смеси...! Можеш ли да намериш, нещо за София или е дълбока тайна...?!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Информацията е секретна. усвоените пари -също но сега ще искат ОЩЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#27:"tww09306483"] Във въпросната статия, за която се дал линк пише, че в Монреал, всяка зима се разхвърлят 150 хиляди тона абразивни смеси...! Можеш ли да намериш, нещо за София[/quote]
  Мога да намеря хиляда доказателства, че в София никъде няма улица като сниманата в Монреал, въпреки "смесите". И не съм чул канадците да искат оставки на кметове, министри и президенти.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Весело

  До коментар [#29] от "kalmuk":

  чакаме !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#30:"КМЕТ В СЯНКА"]чакаме !!![/quote]
  Хахаха, чакал нашия... то вие така чакате и някой да ви "оправи", вече 26 години... Вместо да чакаш, пусни си който искаш репортаж от която искаш телевизия по време на снеговете в столицата и ще видиш, че такава заледена улица просто няма. А ако има, ще се радвам да ни я покажеш.

 32. 32 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#23] от "kalmuk":
  Мина повече от седмица от последния сняг, а по-малките улици още не са разчистени, както обеща Фандъкова. а не се знае и дали ще стане някога това.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#32] от "ikar_01":

  добре че се стопли.но ако сега завали сериозно ще стане страшно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#20] от "kalmuk":

  Малко имена ли ти сочих бе? А нашите фирми не могат да стигнат до държавна поръчка, сещаш ли се?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#34:"Darth Plagueis"]Малко имена ли ти сочих бе?[/quote]
  На вашите фирми, които не били участвали в конкурсите, щото не можели да се доберат до тях ли? Не си посочил ни една! Пък и трябва да си пълен неграмотник за да твърдиш подобно нещо. Конкурсите да не са някакви битки с митични чудовища, че да трябва да се "добираш" до тях? Купуваш си документацията, подготвяш си формулярите, попълваш си ценовата оферта и я подаваш. Личи си, че никога не си имал и досег нито до държавни поръчки, нито до работа с администрацията. Плещиш си едно към гьотере, досущ като Радан Кънев.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#35] от "kalmuk":

  Келеш, писал съм толкова търгове, за колкото ти в живота си не си чувал. Когато обаче искаш да дадеш поръчка на дадена фирма, благодарение на гербавото законодателство нямаш никакъв проблем да го направиш. Вчерашен пикльо взел баш на мен да ми говори за обществени поръчки....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#36:"Darth Plagueis"]Когато обаче искаш да дадеш поръчка на дадена фирма, благодарение на гербавото законодателство нямаш никакъв проблем да го направиш. [/quote]
  Ами това е съвсем логично. Вие, като "автентично десни", сте и най-добрите бизнесмени. Ерго, справяте се отлично в бизнес среда и няма нужда да цуцате от бюджета. Развивайте се в реалния бизнес, конкурирайте се на свободния пазар и т.н. Държавните поръчки са за по-неавтентични и по-малко умни и красиви, затова така се получава. Нали не искаш да ни кажеш, че си некадърен да се справиш в свободната пазарна икономика и можеш да оцелееш само на държавната хранилка? Щото веднага ще си помисля, че не си толкова умен и красив...

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#37] от "kalmuk":

  Всъщност, да не повярваш, но каза нещо вярно тоя път. Държавните поръчки са за тия, дето не могат с нормален бизнес. Радвам се, че го признаваш, а с това призна и цялата огромна корупция, която герберастията ни осигури.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#38:"Darth Plagueis"]Държавните поръчки са за тия, дето не могат с нормален бизнес. Радвам се, че го признаваш, а с това призна и цялата огромна корупция[/quote]
  Няма никаква корупция, моето дете. Държавата строи инфраструктура и фирмите, които могат да я изпълнят, наистина няма как да развиват дейност без държавните поръчки - къде ще получава бизнес една пътно строителна фирма? Ти да си видял някъде частен път в България? А за останалите съпътстващи администрацията дейности - комуникации, компютърна техника, фотокопирни машини, консумативи, почистващи препарати и т.н. си се явяват всякакви фирми и си печелят тези, които подадат най-изгодни оферти. Без конкретни данни за злоупотреби приказките ти са обикновено лаладжийство. А който има съмнения за опорочени поръчки, си подава съответните документи в съда, обжалва и чака съдебно решение. Не знам къде ви се привиждат драми и корупция, но е факт, че най-мощните корупционни практики се разразиха при правителството на Костов. Факт, който никой не може да отрече.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#39] от "kalmuk":

  Корупцията ни се привижда в статистиките на Трансперънси. А се вижда съвсем пряко в случаи като КТБ, които получиха държавните пари в продължение на 4 години без конкурс. Вижда се съвсем ясно и резултата. Вижда се съвсем ясно в търговете за медийно отразяване, където Пеевски печели всичко. Вижда се съвсем ясно при поръчките на СО за спирките. Вижда се при боклуджийските фирми като Титан. Вижда се ясно, когато държавата обяви поръчка за автомобили, но сложи изискване за междуосие с точност до милиметър. А на него в целия свят отговаря само ФВ Пасат.
  Вижда се от умишлено написания закон за държавните поръчки, от който корупцията блика от всяка точка.
  И се вижда от положението ни на най-бедната и корумпирана страна в ЕС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#40:"Darth Plagueis"]Вижда се от [/quote]
  Привижда ви се на всички, които сте свикнали да крадете и ви спряха кранчетата. Европа не вижда нищо такова. Аз вярвам на тях, а не на най-големите крадци от малкото БКП на др. Костов. Но нали знаеш, всеки си вярва, в каквото иска. Демокрация, братче.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#41] от "kalmuk":

  Пак ли трябва да си показваме азбучни истини и факти?

  http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/corruption-rank

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK