Румен Гайтански - Вълка отново ще чисти София

Снимката е архивна

© Асен Тонев

Снимката е архивнаДружество, регистрирано на адрес на фирми на Румен Гайтански, ще почиства столичните райони "Красна поляна" и "Красно село". В момента за почистването в тези райони се грижи общинското дружество "Чистота Искър".


От пресцентъра на Столичната община заявиха пред "Дневник", че от тази година сметосъбирането и почистването от сняг ще се извършва от дружеството "Грийн Партнърс". То е избрано чрез конкурс, обявен през лятото.


Процедурата е била обжалвана от един от кандидатите. Съдебно решение обаче потвърждава избора на "Грийн партнъс" и вече никакви пречки тя да се заеме с дейностите. Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева отказа да коментира темата. От "Чистота Искър" нямаха информация по въпроса.


На общинското дружество "Чистота Искър", което към момента отговаря за райните "Красно село" и "Красна поляна" ще получи район "Люлин". Тя обаче ще може да започне с извършването на дейността си, след като изтече договорът с настоящия изпълнител - дружеството "ЗМБГ".

"Грийн Партнърс" е регистрирано на адрес бул, "Цариградско шосе" 48/50 в София. На същият са регистрирани и обявените в ликвидация дружества "Дитц" и "Волф 96", които бяха собственост на Румен Гайтански, познат като "Вълка".


Двете фирми, заедно с "Чистота София", също собственост на бизнесмена, отговаряха за почистването на столицата от края на 90-те години до 2007 г. когато ги продава на компанията "Икуест".. През 2006 г. Бойко Борисов, тогава кмет на столицата, обеща да отнеме монопола на Гайтански над тази дейност в града.


В момента за почистването на София се грижат три сдружения и две еднолични дружества, като договорите с тях Столичната община сключи през 2015 г. В две от сдруженията участие имат братя Кирил и Георги Домусчиеви, като в едно от тях съдружник им е 20 годишно момиче.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK