Днес е Антоновден

Днес е Антоновден

© Юлия ЛазароваПравославната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът е наричан от народа Антоновден.


В житието на Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.


В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не "разсърдят" чумата, шарката и синята пъпка. На близките и съседите за здраве се раздават специално омесени содени питки, намазани с петмез, като една се оставя на тавана за "белята", за "лелята", както е била наричана чумата. Затова и празникът е известен още като Лелинден.
Една легенда разказва за двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.


Имен ден днес празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  Честит празни на всички.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Честит имен ден !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  Вълкът е определил всеки ден за "ден на овцата" (туземски календар).

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  Ами като са толкова вярващи, защо "шарлатаните" ползват мобилни телефони, карат лимузини с всички екстри и когато се разболеят, прескачат системата и директно в Правителствена болница. Кой ги спасява тях - "бог" или "пеницилин".
  Вчера попитах един доктор дали поповете се разболяват. Каза ми, че преди да отидат на лекар се преобличат в цивилни дрехи и дори се бръснат - крият си професията.
  Милите, божи любимци.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Честит празник на всички които днес имат имен ден.

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  Тъжното е, че поредният комунист-президент планува да ходи на литургия при встъпването си в длъжност, паралелно с все-по нарастващото руско влияние в България.
  Как я прецакват тази нация. Руски модел в действие - руски парламент, руски Синод, та дори и ДПС са руска партия. Откакто комунистите написаха руската ни история, се превърнахме в "илоти".

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кухи дейности (без никаква обществена полза), бутафорни постройки (храмове), вредна идеологическа концепция, която може и да обслужва нечий интерес, но не и устойчиво, дългосрочно развитие на нацията. Религията е контролирала масите във вековете на мракобесие, но нима невежеството е толкова голямо днес, че това да е разумен, държавнически подход. Поробването на съзнанието, по отношение на европейския стандарт за свобода, създава втора ръка европейски граждани, с изродена ценностна система.
  Накъде сте тръгнали. Кого следвате. Въобще разсъждавате ли.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Честито на именниците! Да са живи и здрави!

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#3] от "ruby":
  До коментар [#4] от "ruby":
  До коментар [#6] от "ruby":
  До коментар [#7] от "ruby":

  На именяците честито !

  Марче , я виж Господа на атеистите докъде стигна :
  12,01,2017 год
  Благодарение на Бог е създадена вселената, както и всички производни, заяви един от най-ярките мозъци на човечеството

  Един от най-ярките мозъци на човечеството – физикът проф. Стивън Хокинг, буквално взриви световната научна общност със своя реч в Университета в Кембридж през уикенда, предаде телевизионния канал S4C.

  Стивън Хокинг заяви, че на базата на дългогодишните изследвания във вселената може да заключи, че тя е създадена от интелигентен разум, или казано с други думи – вселената е създадена от това, което хората наричаме Господ.

  Хокинг твърди, че е изолирал научен феномен във вселената, който определя като „божествен фактор“ – интелигентно „влияние“, което е било налично още от създаването на вселената и е изключено да се оприличи като случайно. Благодарение на „Божествения фактор“ е създадена вселената, както и всички производни – включително и зараждането на живота на земята.

  Хокинг твърди, че без този „висш разум“ съществуванието на каквото и да е било би било невъзможно, и съответно може да заключи, че фактор с определено ниво на космически интелект е „създателят на всичко“.

  Библията пише, че Господ е създал вселената за 7 дни. Оказва се, че научните изследвания на гениалния физик доказват, че в библейската легенда е базирана на истина – „дизайнът“ на космоса е създаден от интелигентен разум!

  Стивън Хокинг е фокусирал усилията тази насока след като доведения му брат Едуард е изпаднал в клинична смърт и след това се върнал от отвъдното с изумителна история. „Винаги съм обичал брат си, той винаги е бил вдъхновение да се занимавам с наука. Малко е откачен, но странния му мозък има невероятни способности. Миналият октомври, той имаше ужасяващ инцидент, заради който изпадна в клинична смърт. Върна се от смъртта тотално променен човек. Разказа, че през минутите, в които е бил „в отвъдното“, се убедил в съществуването на висш разум, който е създал вселената и всичко около нас. Бил сигурен, че това, което човеците наричат Господ, наистина съществува! Брат ми би бил последният човек на земята, който би твърдял, че Господ съществува, но след това ужасно преживяване той е абсолютно сигурен в наличието на висш разум, който контролира вселената и нашия свят. Точно затова фокусирах усилията си върху проучването на „божествения фактор“ – липсващата част в пъзела за създаването и „живота“ на Вселената!“, казва Хокинг.

  Колегите му са меко казано изненадани от твърдението. Като цяло, мнението на водещите учени е, че „божествения фактор“ е мит, и това, че най-изявения сред тях защитава теорията за съществуванието на висш разум! „Наистина не очаквахме такова изявление“, каза Д-р Джон Байрнс, ръководител на катедрата по астрофизика в престижния университет. „Наистина съм изумен от твърденията на Стивън. Даде ни сериозна тема за размисъл!“.

  През последните години Хокинг е споделял не една противоречива теория. Той е сигурен в съществуването на извънземни, и че е много по-вероятно те да са агресивно настроени към нас. С тази си теория именития учен отговаря на най-важния въпрос на човечеството за всички времена.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Името Антон произхожда от римското име Антоний и значи "безценен, неоценим, който няма цена".

  Светъл празник на всички християни и честит имен ден на имениците!
  Наздраве!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Честит имен ден на всички празнуващи.
  Иначе, св. Антоний Велики е бил страшно интересна личност и много добър духовен наставник. Бил е добре образован за времето си египтянин и писанията му са интересни.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  Ум, освободен от окови.

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/01/08/1740536_um_osvoboden_ot_okovi/

  Летящото спагетено чудовище - създателят.

 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Честит празник на имениците

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Честито на всички именници, да са живи здрави

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#9] от "navy":
  Губиш си времето с Мара, да и налееш акъл не е като да долееш вода в чистачки

 16. 16 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 334 Неутрално

  На 17 януари Църквата чества паметта на св. Антоний Велики, основоположника на християнското монашество. Житиеписецът на св. Антоний - великият Александрийски епископ Атанасий (чиято памет Църквата чества на 18 януари), пише, че по времето на св. Антоний вече имало аскети, които водели такъв начин на живот, но в близост до селищата. Св. Антоний се оказва първият, който предприема този подвиг да се отдалечи навътре в т. нар. велика пустиня (или Източната пустиня, източно от р. Нил) и да остане там десетки години, до края на живота си. По стъпките му тръгват хиляди мъже и жени, които много бързо превръщат необитаемата и враждебна пустиня в "нов, християнски град".

  В началото, в продължение на десет години св. Антоний живял в гробница недалеч от своето село на десния (източния) бряг на река Нил. Още 20 години живял в изоставена крепост, където около него се събрали ученици. Но всички тези междинни спирки в неговия път към „вътрешната пустиня” са били част от „обитаемата земя”.

  Едва след като получава видение, св. Антоний се решил да се засели в земя, която никога дотогава не е била обитавана от хората. 150 километра той следва пътя на керваните от Нил до Червено море, който минава през голямата низина Вади-ал-Араб. Именно в тази пустиня на изток от Нил, в планината Клизма св. Антоний открил вода, няколко финикови палми и в този малък оазис възникнала монашеската общност, превърнала се в идеал за поколения християни във Византия и до наши дни. Приблизително на същото място, където се установил отшелникът, по-късно бил изграден и манастирът, носещ сега неговото име. На около 275 м. над манастира върху планинския склон е изкуствената пещера, където е живял бащата на египетското монашество.

  През 2010 г. египетските власти завършиха реставрацията на манастира на св. Антоний Велики, който сега се обитава от коптски монаси, като в дейностите бяха вложени над 14 милиона долара от държавния бюджет. Обновени са стената около манастира, както и стените на двете главни църкви от манастирския комплекс - храмовете "Св. Апостоли" от ХІV век и "Св. Антоний" от VІ век. Били са реставрирани монашеските килии, кула от VІ век, която през Средновековието е защитавала монасите от честите набези на бедуини, и стенописите в храма "Св. Антоний". В хода на археологическите дейности на територията на манастира са били открити руини от древни монашески килии, датирани през ІV век. Руините са поставени под дебело стъкло, за да могат да бъдат разглеждани от посетителите.

  В България най-известната църква, носеща името на св. Антоний Велики, е в Мелник. Преди няколко години в Кремиковския манастир край София също беше осветен параклис, посветен на великия отшелник.

  Сред най-известните изречения на св. Антоний Велики в християнската литература са следните думи: "Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми каза: "Смирението."

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#9] от "navy":
  До коментар [#15] от "shileto":

  Дребни ми шарлатанчета, през следващите няколко месеца няма да бъда сред вас. Докато ме няма, гледайте да не промиете и последните островчета разум на последоватевлите си. Все пак ще им трябва за да могат да печелят пари за вас. Знам че ще ме очаквате с нетърпение.
  Бай, бай.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  Честит имен ден на именниците, живи и здрави.

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#17] от "ruby":
  Чудесно, едва ли ще липсваш на някой

 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "shileto":

  Шилер, верно, че си живо още, ц..ц..ц..изненада.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK