Пациенти внесоха жалба в съда срещу критериите на здравната каса за лечение на хепатит C

През август десетки болни от хепатит С и близките им протестираха пред сградата на здравната каса, защото обещаното им иновативно лечение се бавеше. Тогава около 200 човека вече бяха получили протоколите си, но за одобрение чакаха още над 440.

© "ХепАктив"

През август десетки болни от хепатит С и близките им протестираха пред сградата на здравната каса, защото обещаното им иновативно лечение се бавеше. Тогава около 200 човека вече бяха получили протоколите си, но за одобрение чакаха още над 440.Здравноосигурени пациенти с хроничен вирусен хепатит С, подкрепени от сдружение "Хепактив", са внесли в петък във Върховния административен съд жалба срещу новоприетите критерии за отпускане на модерното лечение срещу болестта със средства от здравната каса, научи "Дневник". Сега нещата са в ръцете на съда, коментират оттам.


Според новите правила за икономическа целесъобразност на Националната здравноосигурителна каса скъпото лечение няма да е позволено за хора, на които не им остава много живот, макар че не е ясно по какъв начин може да се изчисли това.


Срещу решението се надигна вълна от недоволство от пациенти и специалисти, която достигна и до съда. ВАС може да отмени решението, което да задължи институцията да изготви нови критерии. Жалбоподателите са помолили за спешно решение, защото новите правила вече влязоха в сила - от понеделник, 16 януари.
Според пациентите е пределно дискриминиращо и неясно как ще се определят шансовете им за живот предварително, още повече от чиновници, а не от лекари.


Същевременно модерната безинтерферонова терапия е първата в света, която дава възможност за пълно излекуване на болестта, включително и когато е в напреднал етап. Тя е скъпа, защото е иновативна и без алтернатива. Налични са три продукта на цени между 40 и 80 хиляди лева на курс лечение, но те гарантират излекуване, което би спестило разходи и страдания от болестта в дългосрочен план, категорични са пациентите.


По казуса "Дневник" говори с един от малкото тесни специалисти в България по медицинско право, адвокат Мария Петрова. Петрова заедно с адвоката на "Хепактив" Елмира Исмаил са автори на внесената в петък жалба и ще защитават интереса на пациентите с хроничен хепатит. Според нея с новите си правила касата за пореден път показва, че не възприема хората като живи същества, а като цифри на бял лист. За шансовете на жалбата в съда и останалата част от разговора с нея четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK