Мажоритарният вот остава на добрата воля на следващия парламент

Очаква се 43-ият парламент да бъде разпуснат до края на месеца.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Очаква се 43-ият парламент да бъде разпуснат до края на месеца.Само от добрата воля на депутатите в следващия парламент зависи дали ще бъде взето решение по резултатите от референдума за мажоритарен избор на народни представители в два тура с абсолютно мнозинство, за задължително гласуване и за намаляване на партийните субсидии на лев на глас на парламентарни избори. Тълкуванието е на юристи, според които за 44-ото Народно събрание не възниква задължение за решение, тъй като волята да има национално допитване по тези въпроси е на депутатите в 43-ия парламент. Противни мнения също се срещат.


Към момента сегашният парламент не може да се произнесе по референдума, тъй като решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за незадължителен характер на резултатите от него се обжалва в съда от инициатора му - "Шоуто на Слави". Според ЦИК общо 12 027 гласа не достигат, за да има задължителен характер референдумът. В допитването на 6 ноември м.г. са участвали 3 488 558 души по броя на намерените пликове в урните, а за да станат задължителни решенията, бяха нужни поне 3 500 585 гласа. Иначе мнозинството е отговорило с "ДА" и на трите въпроса. Заради съдебната жалба според юристи в момента не тече тримесечният срок, в който парламентът трябва да вземе решение по предмета на референдума.


След като Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по жалбата, ЦИК ще прати решението си за резултатите от референдума в Народното събрание, което се очаква да съвпадне с времето, в което няма конституиран парламент. Очаква се сегашното Народно събрание да бъде разпуснато в края на месеца, а парламентарните избори да са в края на март или началото на април. Решението на ЦИК може да е и в двете посоки - че референдумът няма задължителен характер, или обратното, ако повторното преброяване докаже повече от 3 500 585 гласували на него. По закон в първия случай депутатите могат да решат каквото искат за мажоритарния вот, задължителното гласуване и партийните субсидии. Във втория - волята на народа трябва да стане закон.
Имало (ли) е референдум


"Следващият парламент не може да бъде обвързан с действията и волята на предходните, тъй като в него може да има различна политическа воля. Внесените законопроекти, които не са одобрени и на второ четене до разпускането на Народното събрание, не се догласуват от следващото, нали така?", коментира пред "Дневник" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Според него 44-ият парламент няма да бъде обвързан с допитването.


Освен това в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, е записано, че до три месеца по резултатите от референдума, когато те нямат задължителен характер, се произнася органът, до който е отправена подписката за национална гражданска инициатива. В случая това е 43-ият парламент.


Според юриста и бивш депутат от десницата Екатерина Михайлова в закона не е уреден казусът с решение по референдума при смяна на парламенти. Заради това политиците не можело да се направят, че е нямало референдум. "Според мен следващият парламент трябва да се произнесе по резултатите от референдума, а сроковете за това текат от датата на конституирането му", заяви Михайлова пред "Дневник". На същото мнение е и депутатът от ДПС Четин Казак - че следващите депутати трябва да вземат решение по референдума, независимо от това какво е то.


Според юриста от "Атака" Явор Нотев, който е и зам.-председател на сегашното Народно събрание, процедурата, започнала в парламента, взел решението за референдума, няма да бъде доведена докрай. Той обаче не пожела да коментира какво следва. Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев обясни пред "Дневник", че парламентарната му група е предлагала законови поправки, с които да се разреши този казус, но те не са били одобрени. От думите му се разбра, че според сегашните разпоредби следващият парламент няма правно задължение да се произнесе по референдума, макар че по волята на избирателите трябва да го направи.


"За съжаление от правна страна въпросът е спорен. От политическа страна обаче не е спорен - защото това е волята на хората и тя трябва да бъде отчетена от законодателния орган", заяви председателят на правната комисия в този парламент и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. От думите му се разбра, че следващият парламент трябва да зачете резултатите от допитването.


Казусът нямаше да съществува, ако Бойко Борисов не беше подал оставка или ако "Шоуто на Слави" не бе обжалвало резултатите от референдума в съда, твърдят юристи.


Каква воля демонстрират политиците


Дори и да няма решение по референдума, волята на народа може да бъде отразена чрез законодателни инициативи. Нужни са поправки в Изборния кодекс, в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в Закона за политическите партии или актуализация на държавния бюджет.


Единствената политическа сила, демонстрирала ясна подкрепа на идеята за мажоритарен избор на народни представители в два тура, е ГЕРБ. Депутатите от партията на Бойко Борисов внесоха проект за поправки в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен избор на народни представители, но не веднага след референдума, а два месеца по-късно, което почти съвпадна с края на този парламент. Това бе разтълкувано като акция за начало на предизборната кампания. Преди празниците независимият депутат Георги Кадиев внесе проекта за мажоритарен избор на депутати, написан от омбудсмана Мая Манолова и сценаристи от "Шоуто на Слави". В петък правната комисия обаче отказа да разгледа и двата проекта.


Депутатите имаха и не една възможност да намалят партийните субсидии, които в момента са 11 лева на глас на последните парламентарни избори за политически формации, събрали подкрепата на повече от 1% от гласувалите. Сумата на държавно финансиране за партиите не бе променена при приемането на бюджета за 2017 г. В парламента не се разглеждат и два внесени законопроекта, които предвиждат по-ниски субсидии. Единият е на независимия депутат Велизар Енчев и предвижда 5, а не - 11 лева на глас. Другият е на Реформаторския блок и предвижда намаляване на размера на финансирането при определен брой гласове на изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Добра воля няма. Партиите искат да си нагласят послушковци в парламента да им гласуват според далаверата.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Най вероятно живота на следващия парламент и правителство ще е още по кратък и от този.Така,че решението дали да се приеме мажоритарно гласуване в два тура за парламент ще остане за друг път.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Корнелия, Доган, Гоце, Сидеров, Бареков, Енчев и Кадиев не искат мажоритарно, щото няма кой да гласува за тях

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Ти дето се правиш на Къневист, ай ми кажи Радан какво мисли за мажоритарния, че се е активизирал пак на внушения и не сме го чули да се изказва за важните неща?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тогава може само да бъде аплодирана от всички, но едва ли утвърдена.

 6. 6 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Не е вярна статията и е писана без да се мисли. Още няма решение на ЦИК поради заведеното дело относно резултата. Реално решението ще дойде след като този парламент е разпуснат, т.е. ще бъде задължително разглеждането в следващия парламент. Дневник, ясно че сте против мажоритарния вот, но защо изкривявате истината? Истината е над личните предпочитания, или поне за обективните медии. Вие от кои сте

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  На тези избори ще гласувам за тази партия която предизборно обещае че ще работи за въвеждане на мажоритарен вот! Това е.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  [quote#3:"oporna_to4ka"]и Кадиев не искат мажоритарно[/quote]

  Кадиев иска. Той единствен натискаше тези в парламентарната комисия да гласуват за внасянето на проекта в зала. За него лично мажоритарните избори са шанс.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Политици и воля за развитие на държавата. Не ме разсмивайте...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 477 Неутрално

  И какво? Пак се оказа, че "съвършената" конституция на Близнашки е като швейцарско сирене. Писана с левия крак! Един куп необмислици и недомислици!

 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Популизъм, популизъм ... и пак популизъм - това могат, това правят родните по(пу)литици!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#8:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]За него лично мажоритарните избори са шанс.[/quote]
  Значи логиката на Кадиев (пък и на повечето политици) е не "което е добро за страната", а "което е добро за тях самите".
  Този егоизъм ще ни унищожи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#6:"Правоверен грант-коментатор"] Дневник, ясно че сте против мажоритарния вот, но защо изкривявате истината? Истината е над личните предпочитани[/quote]
  Като си такъв адепт на истината, не видя ли, че авторката е потърсила мненията на различни хора: депутати, конституционен съдия, юристи. Мненията им по казуса се различават. Но ти явно знаеш най-добре от всички. Да закрият КС и да се допитват до теб.

 14. 14 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Зависи от добрата воля на политиците .В момента те демонстрират зла воля.И едва ли това ще се промени.

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Не, че съм за мажоритарни избори, ама какъв е смисълът от тези референдуми и какво става с волята на над 2 милиона избиратели?

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Весело

  До коментар [#5] от "xali":
  Преди да пишеш провери ли дали си в правилната статия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Все пак зависи. Ако съдът реши, ще стане задължителен.

 18. 18 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Когато се прави референдум, по какъвто и да било въпрос, трябва да се обясни на хората за какво става дума. Направих собствена анкета, най-добросъвестно, специално за въпроса за мажоритарния вот. Оказа се, че от 45 души, 4 бяха наясно и се произнесоха за изборните системи изобщо, 6 души изказаха мотивирани предпочитания за по-висок или изцяло мажоритарен елемент, по-скоро за преференциални листи, а останалите бяха в зоната "ей тъй на на тия в парламента".

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Няма воля за промени - факт е запазената субсидия от 11 лева на гласувал сънародник.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Любопитно

  "Мажоритарният вот остава на добрата воля на следващия парламент"
  - Тц, мажоритарният вот ще гласува на предстоящите избори. Бройте "не подкрепям никого".

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  И тези, дето уж искат и тези, които откровено не искат не са задължително лоши или добри по няколко причини.
  Пръчката дадена на Слави за въпросния референдум съзнателно е дадена или сценаристите му са я оплескали по такъв начин, че освен гъдела на популистките жилки на не особено умната част от народа, няма много рациум и възможност за тези, дето трябва да го въведат на практика.
  То си личи и по "помагачите" - тима на Кадиев/Манолова, дето последната трябва да изпитва голям срам за бездарния, сложен и безсмислено оскъпяващ изборите кодекс или "тарикатите" от ГЕРБ, които си мислят че с приклякане на популизма ще намажат на следващите избори.
  Хората, които наистина разбират предлагат смислени неща, като правото да се разместват хората в листата без никакви бариери, да се измени субсидирането на партиите по такъв начин, че хем средствата да бъдат намалени, хем да не ги хвърлим директно в ръцете на тези, които имат възможност да ги субсидират, срещу съответните услуги.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

  Да обещава всеки може. Трябва мотивирано да изтъкват предимствата на мажоритарната система. Това е много лесно, но такава кампания е обвързваща . Никоя партия не иска мажоритарни избори.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":

  Ами незнам какви мнения е търсила, ама нито едно не отразява фактологията по казуса. Или тия дето ги е търсила са неграмотни или мненията им са вадени от контекста.

  Всеки с минимум грамотност по въпроса (включително списващия статията), може да провери процедурата и да види, че решението на ЦИК е обжалвано и тепърва ще се произнася съд!

  А какво става в хипотетичния казус съда да признае референдума за задължителен, ама за кое НС е задължителен... Е това вече си е дъвка за юристите...

 24. 24 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  [quote#1:"442"]Добра воля няма. Партиите искат да си нагласят послушковци в парламента да им гласуват според далаверата.[/quote]

  А вариантът Трифонов, е избор на... послушковци , но от неясни субекти с неясни или ясни пари, които са верни , но на тях лично.
  Пред така очерталите се алтернативи, по малко вредната е настоящата. колега, и при равни други условия.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#15] от "daam":


  [quote#15:"daam"]Не, че съм за мажоритарни избори, ама какъв е смисълът от тези референдуми и какво става с волята на над 2 милиона избиратели?[/quote]

  Отговора е общо взето в коментар №18 ( виж по-долу), но ако все пак са от 4-те в анкетата или дори от 6-те, би трябвало да гласуват за тази партия/коалиция, която поеме задължението да изпълни някое от въпросните желания.
  Ако 2млн човека гласуват за коя да е партия, тя ще има такова мнозинство, че може да прокара всичко, е ако голямата част от тях са..просто участвали в референдума заради Слави или някакво хейтърство..резултата е ясен.

  До коментар [#18] от "fallada":


  [quote#18:"fallada"]Направих собствена анкета, най-добросъвестно, специално за въпроса за мажоритарния вот. Оказа се, че от 45 души, 4 бяха наясно и се произнесоха за изборните системи изобщо, 6 души изказаха мотивирани предпочитания за по-висок или изцяло мажоритарен елемент, по-скоро за преференциални листи, а останалите бяха в зоната "ей тъй на на тия в парламента".[/quote]
  Напълно съгласен, без да съ правил проучване и дори мисля, че резултата би бил още по-лош.

 26. 26 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#7:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]На тези избори ще гласувам за тази партия която предизборно обещае че ще работи за въвеждане на мажоритарен вот! Това е. [/quote]
  А защо не гласуваш за Славчо учиндилски който е умрял от страх и не иска да направи партия която да прокара този референдум в следващия парламент.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#21:"tsvetko_51"]Пръчката дадена на Слави за въпросния референдум съзнателно е дадена или сценаристите му са я оплескали по такъв начин, [/quote]

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Ай да не сме толкоз късопаметни. Предложението на Местан при обсъждането на въпроса на Плевнелиев за мажоритарност - "да питаме за чиста мажоритарна система". Подкрепено от Първанов! Та ако на Слави е дадена "пръчка", то това е грешка на библиотекарите. И нещата наистина клонят натам, щото Слави забатачи нещата към съда, където въпроса може да отлежи и колкото "софийски имоти". Не се вижда и естественото продължение на инициативата с независима национална листа от кандидат депутати - мажоритаристи.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Шса разплача.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Тълкуванието е на юристи, според които за 44-ото Народно събрание не възниква задължение за решение, тъй като волята да има национално допитване по тези въпроси е на депутатите в 43-ия парламент."
  В Абсурдистан всичко е възможно. Да ви пикая на държавата.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Радан отдавна е казвал какво мисли за мажоритарните избори, и то не се различава от мнението на всеки нормален - това е пагубно за страната ни. А тия, дето си ги изброил ще намажат именно от мажоритарен вот.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#26] от "lady_sp":


  [quote#26:"lady_sp"]А защо не гласуваш за Славчо учиндилски който е умрял от страх и не иска да направи партия която да прокара този референдум в следващия парламент.[/quote]

  Не знам дали Слави е умрял от страх или просто не е получил такава поръчка от КОЙто трябва, но на мен ми прилича на синдрома "Фараж". Биеш камбаната за нещо си, ама така...лаф да става, то пък глупаците го отгласуват и ... ти какво да правиш.
  В случая Фараж, с всичката си анти ЕС визия, се гуши в Европарламента и си трае като бит з.дник.
  Та не се знае дали и наш Славчо не е в подобна позиция, особено ако отзад го подпират някави, да речем парични задължения, а отпред...само неприятности и вместо да плещи глупости един час дневно и да си прибира законния доход, извднъж да му се наложи да се прави на шут, какъвто си е по природа, да тича из страната като Бареков и да прави кебапчета и коалиции с лица като Петното.

 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#22] от "dorn":

  [quote#22:"dorn"]Никоя партия не иска мажоритарни избори. [/quote]

  Това е вярно защото всъщност никоя партия не е заинтересована от политическа саможертва в името на благополучието на България. При всички на първо място стои тяхното партийно и лично оцеляване и тогава идва народното благополучие но като необходимост за тяхното оцеляване. Няма да стане без гьостерици и протести, но не го виждам този народ да има изградена необходимост за такъв вид протест. Ако е нещо за тютюна или за казаните за ракия ще се вдигнат ама за такава абстракция като вид избори едвали ли или пък много трудно.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 35. 35 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsvetko_51":

  +++++++++++++++++++++++++

  Славчо в момента е заел ролята на бит п... Или трябва да даде алтернатива на хората гласували на референдума или да замълчи завинаги.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#34] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

  Мажоритарният вот води единствено до благополучието на Герб, БСП и ДПС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Най-чисто е да се повтори референдума. Тогава ще се изчистят и съмненията, че покрай задължителното гласуване за президент, гражданите са решили, че и референдума е задължителен. Което повиши избирателната активност.Освен това, много хора не разбраха, че вместо да гласуват с "не ", не трябваше въобще да гласуват.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "Правоверен грант-коментатор": Не е вярна статията и е писана без да се мисли.
  ====================================

  Не съм седнал да проверявам, за да съм стопроцентово сигурен, но щом има разногласие, вероятно нещо в конституцията пак е било оставено недоизпипано и допускащо тълкуване. Така че тази ти твърда заявка едва ли и по конституцията е толкова твърда.

  Колкото за това, какво иска ГЕРБ, това зависи от представи си. Фактът, че това народно събрание не реши проблема, е преди всичко поради факта, че ГЕРБ в началото не смятаха, че това ще е в тяхна полза. Иначе парламентът отдавна щеше да е взел някакво решение. После започнаха да защитават решенията и да предлагат тяхното пълно приемане, но не насериозно, а с чисто пропагандна цел. После съзряха, че ако тези решения влязат в сила за следващите избори, ГЕРБ може би ще спечели изборита за еднопартийно управление. Но след като рейтингът на ГЕРБ, най-напред бързо започнал да се възстановява след изборната катастрофа, на практика спря своето възстановяване, действията на ГЕРБ в това отношение отново претърпяха промяна и сега отново са само чисто пропагандни.

  Така че каква ще бъде позицията на ГЕРБ след изборите, това никой не знае. Зависи. Ако резултатите им са такива, че при абсолютно мажоритарен вот биха дали предимство на ГЕРБ, той ще продължава да настоява те да се приемат. Иначе или ще ги подкрепя само с попагандна цел, или ще се откаже от тях.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Гневно

  Изцяло мажоритарна система е вредна за България! Ще отвори кутията на Пандора !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!": Кадиев иска. .... За него лично мажоритарните избори са шанс.
  ====================================

  Именно поради това, че политически мошеници по този начин на гласуване получават шанс, дори когато зад тях не стои дори и 1% от гласоподавателите, показва, защо ТАЗИ СИСТЕМА НА ИЗБОРИ ТРЯБВА КАТЕГОРИЧНО ДА СЕ ОТХВЪРЛИ! Защото ако се приеме и приложи, може да се окаже, че парламентът е препълнен само с КАДИЕВЦИ. Или с ДОНЧЕВКИ.

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "lechevalier": И какво? Пак се оказа, че "съвършената" конституция на Близнашки е като швейцарско сирене. Писана с левия крак! Един куп необмислици и недомислици!
  =====================================

  Тя не е на Близнашки. Създадена е на практика от БСП/БКП в началота на прехода от БКП към БСП, и е подписана (приета) от всички парламентарни партии от онова време, макар известна малка част от депутатите на тогавашното СДС да отказа да я подпише.

 42. 42 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тая мантра как мажоритарните депутати щели да бъдат едни такива чистички, супер компетентни, неподкупни ... абе по-по-най ... взе да ми идва в повечко.
  ... И да не забравяме, че Пеевски и бат Сали , де факто, са точно такива - мажоритарно избрани.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "daam": Не, че съм за мажоритарни избори, ама какъв е смисълът от тези референдуми и какво става с волята на над 2 милиона избиратели?
  ====================================

  По принцип въпроси от вида, каква точно избирателна система да бъде въведена в държавата, не са за референдум. Народът трябва да бъде питан какво иска да получи в резулттат от управлението на своите управляващи, а не каква да бъде конкретната технология на управлението. Защото народът знае, какво иска да получи от управлението, но не знае, каква трябва да бъде технологията на управлението, за да се осигури неговото получаване. Просто защото народът от технология на управлението по принцип нищо не разбира.

 44. 44 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "Darth Plagueis":

  Може и да е така, но това не означава, че трябва да се пренебрегне вота на 2 500 000 българи. Тези неща трябваше да се разясняват преди референдума, а не след него, шокирани от резултата всички тепърва да се сещат да обясняват. Извинявай, но референдума е факт. Гласуваха повече от половината избиратели и огромната част от тях поискаха мажоритарен вот.

 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!": Това е вярно защото всъщност никоя партия не е заинтересована от политическа саможертва в името на благополучието на България.
  ====================================

  Всъщност при сегашната политическа ситуация у нас въвеждането веднага абсолютна мажоритарна система е най-големия политически кретенизъм, който може да бъде направен.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#44] от "zle_platen_trol":

  Аз съм напълно съгласен с теб - 2.5 млн го искат - да си го въвеждат. Аз просто си казвам моето мнение за тази избирателна система - считам че е тъпа, безродна и пагубна. Но след като стадото си я иска - да я въвежда - има правото (и трябва да го има на всяка цена!) да го направи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Аз съм съгласен с теб на 100% с едно изключение. Не мисля, че ще е толкова пагубно. Така или иначе скоро няма да имаме стабилен парламент. Нека да си изберат един мажоритарен парламент, да видят какъв тюрлюгювеч всъщност са забъркали и толкова ще им е на мажоритарните избори. Един калпав парламент повече или по-малко, какво значение има в крайна сметка.

 48. 48 Профил на Говедар
  Говедар
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

  Личи си колко ти разбира главата. Да, да, да води до двупартийна система и ще е последния ковчег в тази държава. Не се изненадвам, че си се вързал на глупостите на Славчо, той се цели точно към неинформираните като теб.

 49. 49 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#31:"az22"]В Абсурдистан всичко е възможно. Да ви пикая на държавата.[/quote]

  Нали! Въпреки че съм против мажоритарния вот, смятат че НС е институция независма от конкретния й състав. Не може да има такова нещо като задължително за едно НС, но не и за следващото. Защото НС е едно. Само си мени състава.

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#49] от "Калник":

  Така де...та в тоя ред на мисли Плевнелиев можеше да състави служебно провителство...

 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Референдумът съвсем закономерно се провали. Неговата цел не беше смяна на избирателната система, а промоция на залязващото шоу на Слави Трифонов. Може безкрайно да се говори за въвеждане на мажоритарни избори, но нищо няма да стане преди някой да напише един изчерпателен и приложим проект за нов изборен кодекс. Не запъртъците на Мая Манолова и ГЕРБ. За да видим кое как ще се прави, да преценим дали е добро или лошо и едва тогава да решим ще го правим ли или не.


 52. 52 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Весело

  Поредното доказателство, че Трифонов и сценаристите му са обикновени пътуващи артисти, наети от некадърни политически юристи. Ако бяха разгледали внимателно мотивите на ЦИК, ако бяха приели фактите и не бяха обжалвали, можеха да имат някакъв шанс да прокарат популистките си въпросчета в сегашния парламент.

  Но едни хора като са глупави, колкото и шансове да имат, все нищо не могат да свършат. И Слава Богу! Добре, че този отгоре ни пази от некадърници и идиоти, че някои сами трудно ще се опазят!

 53. 53 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако става въпрос за не осведомеността на народа относно мажоритарния избор трябва да кажа че и гласувалите за ГЕРБ и РБ на изборите очакваха съвсем друго но това не прави избора им нелегитимен.Разясниъелма кампания за референдум а не бе проведена защото това щеше да увеличи избирателната активност и резултата нямаше да може да се неглижира,не че сега ще може ама мафията ще се съпротивлява до последно.

 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Весело

  “Преди празниците независимият депутат Георги Кадиев внесе проекта за мажоритарен избор на депутати, написан от омбудсмана Мая Манолова и сценаристи от "Шоуто на Слави".

  Кадиев сигурно е бил воден единствено от “безкористни подбуди”!

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#50:"Добрин Велков"]Така де...та в тоя ред на мисли Плевнелиев можеше да състави служебно провителство...[/quote]

  Можеше (той и още може), но не е длъжен в личен смисъл. Когато бъде назначено слъжебно правителство, то ще бъде назначено от Президента, независимо че вече ще е друг и така ще бъде изпълнено изискването на 1л 99, ал 5.

  По подобен начин Желев остави на Стоянов да връчи мандата на БСП (януари 1997).

  Апропо, моето тълкуване на Конституцията е, че ако Плевнелиев беше назначил служебно правителство, Радев нямаше да може да назначи свое. Никъде в Конституцията не се урежда процедура по разпускане на служебно правителство от Президента. Дори този който го е назначил не може да го смени.

 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#51:"Един препатил"]Референдумът съвсем закономерно се провали[/quote]
  Напротив, постигна съкрушителен за жалките му противници успех. Затова и цели армии от тролове са мобилизирани срещу него.
  До коментар [#51] от "Един препатил":

 57. 57 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#53] от "nikozi":
  "Ако става въпрос за не осведомеността на народа относно мажоритарния избор .... .Разясниъелма кампания за референдум а не бе проведена..."

  Това е основен и повтарящ се проблем. Българските партии, политици и медии, никога не провеждат разяснителна кампания и публичен диспут за осведомяване на хората. Само по този начин може да се вземе информирано решение с добри шансове за добри резултати в бъдеще.

  Нямаше разяснения и дебат нито за мажоритарна система, нито за партийни субсидии, нито за съдебна реформа и прокуратура, дори нямаше сериозен дебат за кандидат-президенти. И липсата на дебати и разяснения (информация) в медии и от политици, е умишлено. Прости и неосведомени хора най-лесно се лъжат и манипулират. А обикновените хора си мислят, че наказват политиците - голяма грешка.

  С негласуване или гласуване без информация, хората наказват само и единствено себе си! Преди да гласуваш, основното ти задължение е да проучиш (отделиш време) за какво точно гласуваш!!!

 58. 58 Профил на Говедар
  Говедар
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "Добрин Велков":

  Трето? Не можеше, пораде ред причини.

 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "Калник":


  [quote#55:"Калник"]Апропо, моето тълкуване на Конституцията е, че ако Плевнелиев беше назначил служебно правителство, Радев нямаше да може да назначи свое. Никъде в Конституцията не се урежда процедура по разпускане на служебно правителство от Президента. Дори този който го е назначил не може да го смени. [/quote]
  Да смени състава може. А и тълкуването е с "личен мозък", та не бива да се забравя, че всичко, което не е забранено е разрешено.

 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#58] от "Говедар":


  [quote#58:"Говедар"]Не можеше, [/quote]
  Ми не,... не искаше... сам си го каза...

 61. 61 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#48] от "Говедар":


  [quote#48:"Говедар"]води до двупартийна система и ще е последния ковчег в тази държава. [/quote]
  Че кой е казал че двупартийната система е лошо нещо. Най важната задача на мафиотскитите кръгове беше да разбият двупартийната система. За тая цел дори не се погнусиха да лижат там където плюеха - Кобургите.

 62. 62 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]Изцяло мажоритарна система е вредна за България! Ще отвори кутията на Пандора ! [/quote]
  Съгласен съм с теб! Но смесена система 50:50 е много добро решение. Явно ще трябва да минем през патова ситуация в парламента, за да узреят главите на някои хора.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 63. 63 Профил на Говедар
  Говедар
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#61] от "dorn":

  Аз ти казвам, че е лошо нещо. Ти сам можеш да прочетеш защо. Не е моя работа да те образовам по въпроса. Ако искаш во веки веков да си избираш между ГЕРБ и БСП, нямам спор. Ако искаш някаква промяна в статуквото в България, това не е начина.

 64. 64 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#6:"Правоверен грант-коментатор"]Вие от кои сте[/quote]
  Е, как от кои?
  Аз съм от този, който ми плаща. За тях - не знам, не знам...

 65. 65 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Най-добра за сегашното ниво на възможности на политици и избиратели, е пропорционална система с преференциален елемент. Пропорционално запазване на гласовете на избирателите в парламента, но с възможност за пренареждане на хората в дадена партийна листа от избирателя. Тази система в най-голяма степен отразява гласовете на избирателите и същевременно дава свобода на избирателя в рамките (ограничение) на партийната листа.

  Но всеки да знае и помни, че каквато и изборна система (мажоритарна-пропорционална) да бъде, ИЗБОРЪТ ВИНАГИ Е ОГРАНИЧЕН ОТ ... ПАРТИЙНАТА ЛИСТА!!!

  И ОЩЕ НЕЩО. КОЛКОТО И ДА Е ДОБРА ПАРТИЙНАТА ЛИСТА, ПТИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ! Няма ли група политици, които да работят в една насока, един свестен човек нищо сам не може да постигне, независимо от длъжността му!!!

 66. 66 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#65:"iceman_bg"]един свестен човек нищо сам не може да постигне, независимо от длъжността му!!! [/quote]
  Комунизъм и социализъм в чист вид.

  До коментар [#65] от "iceman_bg":

  Сега остава да дръпнеш и една реч за трудовия колектив.

 67. 67 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Точице Опорна, или лъжеш, или си пропуснал да видиш на живо "по телевизора" как Радан Кънев навря на кучето в онова, т.нар. "сценаристи" на Славчо-Чалгата. Лице в лице пред тях и пред представители на всички парламентарно-представени партии.
  'Ма интересувайте се малко от тези "важни" неща, бе хора!

 68. 68 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#7:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]На тези избори ще гласувам за тази партия която предизборно обещае че ще работи за въвеждане на мажоритарен вот! Това е.

  На референдума гласувах с ДА, ДА и ДА[/quote]

  Пак лошо ще гласуваш! На референдума вече си го направил.
  А както гласуваш, така и ще живееш. Не е много сложно за разбиране. Напъни се малко.

 69. 69 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Весело

  До коментар [#66] от "dorn":

  Радвам се, че без да го искам, те връщам към комунизма (не социализма)

  Колкото до политиката, трябва да знаеш че това е колективна, или ако предпочиташ екипна работа. По твое време (комунизма) се е говорело за трудов колектив, а сега се говори за работен екип.

  Знам, че може би няма да ме разбереш или няма да пожелаеш, но го пиша за тези които разбират.

 70. 70 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#15:"daam"]Не, че съм за мажоритарни избори, ама какъв е смисълът от тези референдуми и какво става с волята на над 2 милиона избиратели?[/quote]

  И аз, не че съм от тези како Сийке, ама да ти кажа ... Славчо се пре*ба сам самичък, обжалвайки решението на ЦИК. И оттогава реди глупост след глупост всяка вечер "по телевизора", 'щото сам разбира как се е пре*бал.
  ВАС като се произнесе по заведената от Чалгаря жалба, ще се произнесе и ЦИК, и чааааак тогава започва да тече тримесечния срок за произнасяне на парламента.
  Ама това вече и кокошките в България го знаят.

 71. 71 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#69] от "iceman_bg":

  Никъде не ме връщаш.
  Един въпрос - ако във Великобритания парламентарните избори бяха пропорционални знаеш ли коя партия щеше да бъде първа сила.

 72. 72 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#71] от "dorn":
  "Един въпрос - ако във Великобритания парламентарните избори бяха пропорционални знаеш ли коя партия щеше да бъде първа сила."

  Хм, когато ние (България) стигнем Великобритания по Жизнен стандарт, Ниво на политически партии и Емигранти от Западна Европа да се бутат да работят в България,

  то тогава нямам нищо против две традиционни политически български партии да защитават постигнатото, което описах по-горе, с мажоритарна избирателна система.

  Но преди да стигнем Великобритания и когато искаме да променим съществуващото положение, така щото младите българи да не емигрират, то възможността да избираме нови по-малки партии в парламента ще бъде осигурена с пропорционална система.

  Надявам се отговорих ясно.

 73. 73 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 253 Неутрално

  [quote#65:"iceman_bg"]Най-добра за сегашното ниво на възможности на политици и избиратели, е пропорционална система с преференциален елемент. [/quote]
  ----------
  Абсолютно съм съгласна с това! Проблемът е, че както казваш по-горе, и за преференциалното гласуване нямаше добра обяснителна кампания и първия път станаха много грешки, като се дублираха номерата на партиите с номерата на кандидатите. На местните избори системата вече проработи доста по-добре, като си мисля, че причините бяха две - първо, част от хората все пак се поучиха от грешката си първия път, и второ, кандидатите за съветници, които бяха по-назад в листите доста се постараха да обяснят на електората си системата. И тя проработи на доста места, където партийните парашутисти бяха изместени от местни, познати на хората лица. "Личности, не партии" - проработи! Само не знам телевизионното шоу по ракиено време защо заблуждава хората, че едва ли не при мажоритарна партиите направо ще изчезнат, едни само личности ще ни останат за избиране... Оставам с такова впечатление като чета отзивите, не ги гледам.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 74. 74 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#72] от "iceman_bg":


  [quote#72:"iceman_bg"]
  Надявам се отговорих ясно.[/quote]
  Че отговор на въпроса няма. Повтарям коя партия печели при пропорционални избори в Англия - и давам отговора- не за теб а за евентуалните заблудени от килифаревските лакърдии. Печелят откачалките на Фараж от UKIP.

 75. 75 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#73:"gradska"]където партийните парашутисти бяха изместени от местни, познати на хората лица. [/quote]
  На местни избори всички са местни.

 76. 76 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#73] от "gradska":
  "Само не знам телевизионното шоу по ракиено време защо заблуждава хората, че едва ли не при мажоритарна партиите направо ще изчезнат, едни само личности ще ни останат за избиране... "

  Точно! Аз пък знам защо искат да заблуждават хората, но не знам как може толкова много хора (поне 2.5 млн.) да се вържат на подобна елементарна лъжа?!

  Най-лесно е да погледнат във всяка една държава или конретен избор, където се прилага мажоритарна система, колко депутати/президенти не са членове на някоя партия

 77. 77 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Референдумът е компрометиран по няколко причини и ще е глупост, директно да се "изпълнява волята на народа", както се изказват някои лично заинтересовани индивиди.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 78. 78 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#75] от "dorn":

  Така е, но от години има такава една практика, да се слагат партийните активисти на избираемите места начело на листите. Ами пак са си парашутисти, нищо че са местни.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 79. 79 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#78] от "gradska":


  [quote#78:"gradska"]слагат партийните активисти на избираемите места начело на листите[/quote]
  Така е , и после пак се води по акъла на партиините функционери налазили форума след референдума.
  А знаеш ли си съветника - не го знаеш защото той се занимава с глобалните проблеми на града а не че осветлението в квартала не работи , че се изсичат дървета, че няма къде да се паркира на вашата улица и др.и др.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK