БНР поиска комисията за защита на конкуренцията да провери "Музикаутор"

БНР поиска комисията за защита на конкуренцията да провери "Музикаутор"

© Юлия ЛазароваГенералният директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев е изпратил до Комисията за защита на конкуренцията искане за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу "Музикаутор" заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, предаде сайта на медията. Радиото и сдружението за колективно управление на права са в остър конфликт от началото на годината, след като на БНР беше забранено да пуска музика, чиито авторски права се държат от "Музикаутор".


Става дума за 14 млн. произведения от цял свят. От 1 януари в ефира на БНР звучи класическа, фолклорна и джазова музика с изтекли авторски права. Спорът е за сумата, която трябва да се плаща за отчисленията за права. "Музикаутор" поиска трикратно увеличение на сумата, а с разрешаването на случая безрезултатно се заеха Съветът за електронни медии и парламентът.


Според Велев "Музикаутор" нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. "Възползвайки се от по-силната си позиция, "Музикаутор" едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от Българското национално радио, се казва в позицията на директора на радиото.
Александър Велев смята, че сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от по-силната си позиция, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия.


КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. "Музикаутор" представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, аргументира се директорът на националното радио.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK