Спецзвено на прокуратурата обвини бивш служител в Агенцията за бежанците за търг за колбаси

Спецзвено на прокуратурата обвини бивш служител в Агенцията за бежанците за търг за колбаси

© Leonhard Foeger, ReutersБившият главен секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Златко Александров е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Разследването е водено от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Александров е с мярка за неотклонение "подписка".


Той е привлечен към наказателна отговорност на 23 декември 2016 г., но съобщението за това идва днес. Според обвинителите от действията му са последвали значителни щети за агенцията, която е към Министерския съвет, в размер на 22 459 лв. заради ненужен договор за доставка на над 5 тона телешки колбас.


Досъдебното производство е образувано след като главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по публикация във вестник "Стандарт" от февруари 2016 г. със заглавие "Шефът на бежанците изгърмя за скъпи храни" и разпореди извършване на проверка. Разследването е образувано в края на юни 2016 г. Разпитани са 30 свидетели и е назначена икономическа експертиза.
През февруари 2016 г. председателят и главният секретар на ДАБ Никола Казаков и Златко Александров бяха отстранени от постовете им по заповед на премиера Бойко Борисов. Официално мотиви не бяха съобщени. Медии разпространиха информацията, че отстраняването е заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците,


Според разследващите на 11 юни 2015 г. Александров е бил упълномощен от председателя на ДАБ да представлява агенцията в качеството ѝ на възложител на обществени поръчки.


"В нарушение на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв.", се посочва в съобщението на прокуратурата.


На 2 декември 2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Доставка на хранителни продукти за осигуряване храненето на лицата, настанени в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци, подали молба за международна закрила на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет".


Той е одобрил обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата, и седем дни по-късно сключил договор за периодични доставки на хранителни продукти със срок за заплащане на цената - до 18 декември 2015 г.


Разследването е установило, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров не е било нужно доставянето на малотраен варено-пушен колбас "Телешки" с общо тегло - 5378.35 кг, тъй като такива хранителни продукти са били налични в складовете на агенцията.


Освен това в този период имало по-малко настанени мигранти в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.


Доставеният колбас, за който агенцията е заплатила 21 298.27 лв., бил със срок на годност до 4 март 2016 г. След изтичане на срока той е бил унищожен от "Екарисаж - Варна". Освен тези щети, настъпили пряко за ДАБ, за сметка на държавната агенция са настъпили и щети в размер на 1161 лв., представляващи стойността на услугата по събиране, транспортиране и унищожаване на колбаса, аргументира се прокуратурата.


Разследването по случая продължава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK