Кирилицата, шевица и флаг в логото за председателството за ЕС

Авторът на логото Тодор Ангелиев (вдясно) и председателя на журито проф. Георги Янков пред спечелилия проект.

© Анелия Николова

Авторът на логото Тодор Ангелиев (вдясно) и председателя на журито проф. Георги Янков пред спечелилия проект.Логото за българското председателство на Съвета на ЕС е избрано и съдържа три елемента - кирилицата, българска шевица и българския флаг, предаде агенция "Фокус". Негов автор е Тодор Ангелиев, като в обявения на 1 ноември миналата година конкурс са се включили близо 200 творци. Сред тях има и 10 автори от чужбина.


Председателят на журито, което е избрало логото, проф. Георги Янков от Националната художествена академия коментира, че журито е било изправено пред труден избор и много сериозна конкуренция. Сред най-използваните елементи от авторите са били розата, шевиците и кирилицата. Предложеното от Тодор Ангелиев лого е било избрано след два тура на гласуване, като е събрало 76 от 90 възможни точки.


"В продължение на 6 месеца навсякъде по света това лого ще бъде символ на България, така е било и при всички останали председателства", коментира на пресконференцията за представяне на логото вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси в оставка Меглена Кунева.

Кирилицата, шевица и флаг в логото за председателството за ЕС

© Сайт на българското председателство


По думите й в края на 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че през 2018 г. страната ни ще бъде председател на Съвета на ЕС, докато след провеждането на конкурса и други инициативи, свързани с него, през 2016 година процентът вече е 30. "И с всяко публично събитие интересът ще нараства, което значи, че никой от политиците и хората, които ще представят България, не трябва да подценява това събитие", допълни Кунева.
Българското председателство ще е белязано от неочаквани събития


Според нея българското председателство е начин да се привлече повече внимание към региона, в който се намира България. По отношение на приоритетите, които ще отстоява страната ни в рамките на председателството, Кунева отбеляза, че един от основните ще е този, свързан с икономиката и вътрешния пазар, така както е и при председателствата на останалите страни.


"Ако нещо особено ни отличава тук, аз мисля, че това ще бъде дигиталната икономика, защото това наистина е бъдещето на Европа. Това ще бъде и енергийният пазар, а смятам, че трябва да бъде и науката", посочи вицепремиерът в оставка.


Кунева допълни, че темите за миграцията и сигурността също няма как да бъдат подминати в рамките на председателството ни. "Почти мога да гарантирам, че темата, свързана със запазването на личните данни и социалните мрежи, също ще бъде част от нашето председателство", посочи още вицепремиерът в оставка.


Меглена Кунева изрази мнение, че освен планираните събития като преговорите за Брекзит и бъдещата финансова рамка българското председателство ще бъде белязано и от неочаквани събития. Вицепремиерът в оставка припомни, че България трябва да излезе с общо предложение за приоритети заедно с останалите две страни, в които сме в тройка за председателство - Австрия и Естония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK