Как доуточняване на вече взето решение скара отново съдийската колегия

Как доуточняване на вече взето решение скара отново съдийската колегия

© Юлия ЛазароваТемата за среща с Инспектората на ВСС (ИВСС) за правените от него проверки в Софийския районен съд (СРС) показа за пореден път разделението в съдийската колегия и доведе до спорове, въпреки че предложението за нея бе гласувано на предишно заседание на колегията.


В крайна сметка днес се стигна до две решения - ИВСС, съдийската колегия и все още действащото ръководство на съда да се съберат в петък, 20 януари от 10 ч. в сградата на съвета, за да обсъдят проблемите, които пораждат масовите проверки в СРС. Покана за срещата пък ще получи цялото ръководство на съда, което е в оставка.


Предложение да се поканят всички съдии
направиха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Калин Калпакчиев, срещу което остро възразиха Галя Георгиева и Светла Петкова, защото не виждали смисъл. А до решение дали да бъдат поканени или не, не се стигна и темата остана отворена.


Затова Георгиева се съгласи с идеята да бъде поканено поне цялото ръководство на съда с мотива - да не дойде само председателят в оставка Методи Лалов.


Въпреки не толкова значимата тема, при това по вече взето решение на колегията, тя доведе до предложения и контрапредложения. Едно от тях бе това на Петкова на срещата да се обсъдят въпроси извън проверките на инспектората като доклада на Сметната палата например. На него се противопостави Мария Кузманова и в крайна сметка предложението бе отхвърлено от комисията.


Решението за среща с ИВСС за проверките в най-големия съд в страната бе взето на 13 декември 2016 г. Няколко дни след като магистрати и служители от СРС излязоха на протест пред сградата на ВСС, за да изразят основните си проблеми, свързани с тяхната свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа. Сред оплакванията на магистратите и служителите беше и факта, че те са най-проверявания съд, а проверките изискват допълнително от времето им като така не им остава за същинската им работа. Освен това те се оплакаха, че инспекторите се държат безобразно с тях.


Първоначалното решение на съдийската колегия бе срещата да се проведе до края на 2016 г., по молба на главния инспектор Теодора Точкова обаче тя бе отложена за дата между 10 и 20 януари 2017 г. Днес съдийската колегия трябваше само да посочи датата, след като самата колегия пое ангажимент да влезе в ролята на медиатор.


Вносителят на точката в дневния ред - Панов каза, че предложението е за 20 януари, което е съгласувано предварително с Точкова. Според него на срещата трябва да присъства по един представител от всяко отделение на СРС, защото има възможност някой от ръководството да не може да присъства. За полезността на срещата е важно да има представител на всяко отделение, който да сподели проблемите и исканията си, коментира още председателят на ВКС.


След него думата взе Точкова, която дипломатично обясни, че инспекторатът е готов на среща. Но


липсвало яснота за конкретните въпроси и проблеми, което ще се отрази на полезността й.


По думите на Точкова идеята на срещата не е двете страни да се видят и изговорят проблемите, а да се вземат конструктивни решения за преодоляването им.


"Но това може да стане, ако има предварителна яснота за дневния ред, ясно формулирани проблеми. За мен такава яснота няма. А и защо да се проведе по време, когато старото ръководство на СРС си отива, а ново не е избрано?", коментира главният инспектор.


След изказването й "заваляха" предложения отвсякъде.


Галя Георгиева категорично се противопостави на идеята на срещата да идват съдии от СРС, но поиска да се покани цялото ръководство на съда в оставка.


Подкрепи я Светла Петкова, която настояваше на няколко пъти да бъде гласуван и приет "дневен ред" на срещата, който да съдържа основни въпроси, които да бъдат обсъдени. На първо място незнайно защо поиска да се дискутира доклада на Сметната палата, "касаещ проверка за организационни и управленски решения и изпълнения на дейности по финансов контрол – вещи лица, възлагане на обществени поръчки и т.н.". Тя подчерта, че председателят Методи Лалов трябвало да отговори на доклада до три месеца, но Петкова изрази съмнение това да се случи.


Тя поиска


да се обсъдят и даренията на столичния районен съд,


въпреки те да нямат нищо общо с проверките на инспектората и идеята на срещата. По думите на Петкова имало дарители, които са страни по дела в съда.


Соня Найденова възрази, че темата е извън предмета на срещата. После допълни, че е използвала времето за дебат между членовете на колегията, за да види доклада на сайта на Сметната палата. Заяви, че той е окончателен, а становищата на СРС по него са изпратени, а до 3 месеца трябва да се изпълнят препоръките.


Георгиева също се обяви за гласуване на дневен ред на срещата, защото отиващото си ръководство трябва да даде отговори. "Явно целта е за пореден път този екип да бъде заклеймен като нарушител, друг смисъл не виждам", обобщи Калин Калпакчиев, цитиран от defakto.bg.


Гласувани бяха датата, часа и мястото на срещата, а Петкова продължи да настоява в дневния ред да се включи доклада на Сметната палата и даренията на съда.


След това Лозан Панов попита Теодора Точкова, след като е искала дневен ред на срещата, има ли според главния инспектор място в срещата докладът на Сметната палата. "Аз отговарям само за срещата със съдийската колегия и инспекторите по работата на СРС, не ме намесвайте в друго. Аз ще участвам по дневния ред, който касае Инспектората", отговори му Точкова.


Тя предложи да се поканят председателите на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов и самият Панов като председател на ВКС, които имат наблюдение върху работата на районния съд и също извършват проверки в него.


При гласуване на предложението на Петкова за обсъждане на доклада на Сметната палата, Мария Кузманова попита в недоумение какво има да решава колегията по него. "Ако се запознаете в детайли с доклада, ще съжалявате за думите си", отвърна й Светла Петкова.


В крайна сметка мнозинството от гласовете бяха за това да не се добавят други теми в срещата с Инспектората на ВСС.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  ..."липсвало ясното за конкретните въпроси и проблеми, което ще се отрази на полезността"...

  Като не са ви ясни проблемите, подавайте оставки, за да дойдат грамотни и некорумпирани хора.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  На ВСС са им сложили лаптопи, защото не могат да се гледат един друг
  Нека се карат, така този съста на Съвета все повече върви към изолация и разпад.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  ВСС са ми толкова противни и отблъскващи и с нищо не могат да ме учудят!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Лобито на Цацаров не спи, бори се, дано да е за последно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK