СДС иска ДСБ в Реформаторския блок, Радан Кънев бави проекта си до последния момент

Божидар Лукарски

© Георги Кожухаров

Божидар Лукарски92% от членовете на Националния съвет на СДС искат да се яви на избори в Реформаторския блок, а 52% искат партньорство и с ДСБ. Тези резултати от партийната анкета прочете лидерът на СДС Божидар Лукарски. 51% са гласували за БЗНС.


СДС ще води преговори за обединение с всички дясноцентристки партии до 5 дни до крайния срок, е друго от решенията на сините.


Не бих искал да коментирам, за да не развалям коалицията, каза Божидар Лукарски в коментар за публикация на "24 часа", в която се твърди, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е подал заявка за регистрация на името "Републикански блок" (РБ). Според друг слух Кънев ще обяви проекта си под това име още утре. "Нито ще е утре, нито крада абревиатури. Това е в главата на хора, които така са свикнали да работят", коментира Кънев пред "Дневник". Неговият проект ще бъде обявен "достатъчно късно".
"Има такава възможност, има такива нагласи, но в крайна сметка ще се види в преговорите", каза Лукарски на въпрос дали наистина се работи за привличането на ДСБ в предизборна коалиция. ДСБ излезе официално от Реформаторския блок, след като изтече коалиционното споразумение след президентските избори.


Лукарски каза още, че има заявления от структури на ДСБ за включване в Реформаторския блок под влиянието на здравния министър в оставка Петър Москов, който беше изключен от ДСБ и сложи подписа си под преподписаното споразумения на блока. В края на месеца ще има има конгрес на РБ, който ще приеме възможността за членство в коалицията на организации и симпатизанти, без да е необходимо членство в някоя от партиите на блока.


"Партията на Христо Иванов предстои да се позиционира. Притесняват ме партии, които не се дефинират като леви или десни", каза Лукарски на въпрос дали биха се коалирали с "Да, България".


"Преговорите продължават. В добър тон", коментира заместник-председателят на СДС Румен Христов. Според него СДС искат не структурите на ДСБ в коалицията, а самата ДСБ. Според седесари "препъникамъкът" в преговорите с ДСБ била партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK