Здравната каса реши да изплати надлимитните дейности на болниците за 2016 г.

Здравната каса реши да изплати надлимитните дейности на болниците за 2016 г.

© Георги КожухаровИзбори 2022

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взе решение да изплати извършените болнични дейности над лимитите за 2016 г., обявиха от пресцентъра на институцията. Общата стойност на допълнителната отчетена и незаплатена дейност за периода април - ноември 2016 г. за болнична медицинска помощ е в размер на 18.852 млн. лв., и още 400.3 хил. лв. за медицински изделия.


Още през декември множество болници и лекари сигнализираха, че касата не иска да изплати дължимите им средства за края на годината. Сдружението на частните болници дори отведе въпроса до Върховния административен съд, след като касата взе решение да отпусне 50 млн. лв от резерва си за лекарства, но не и за болниците.


Лимитите за болниците бяха върнати с промени в закона миналата пролет. Надзорният съвет на касата обаче, както в случая, може да реши да изплати извършените надлимитни дейности и да ги покрие от резерва. За целта регионалните звена на здравната каса проверяват основанието на извършените допълнителни разходи и като правят одит на цялата отчетена месечна дейност на изпълнителите.


Пресцентърът на здравната каса изтъква, че откакто на 1 ноември заработиха пръстовите идентификатори в болниците, се отчита намаляване на стойностите на заявената за заплащане болнична медицинска помощ от лечебните заведения. Според справка на "Капитал" обаче НЗОК не само не е спестила средства с въвеждането на пръстовия отпечатък, а е похарчила с 11 млн. лв. повече от предходния месец и с 2 млн. лв повече от ноември 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK