"Амнести интернешънъл": Предаването на Бююк изглежда напълно неправомерно

Снимка от предаването на Бююк

© "Протестна мрежа"

Снимка от предаването на БююкМеждународната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" критикува България за предаването на турския гражданин Абдуллах Бююк на властите в съседната държава въпреки съществуващия риск от изтезания след опита за преврат там.


Това е част от доклад на организацията, в която се прави преглед на състоянието на антитерористичните мерки и законодателства, предприети в 14 държави - членки на Европейския съюз, през последните две години.


Темата за Бююк е поместена в главата от доклада, за който съобщи сайтът "Офнюз", "Принцип за неотблъскване". Според организацията предаването на турския гражданин
има всички черти на неправомерно предаване.


В доклада от организацията акцентират, че Бююк е предаден въпреки по-ранни решения на съда, с който се отказва той да бъде екстрадиран заради липсата на гаранция за честен съдебен процес.


"Почти веднага Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция, без процес, включително възможността да се консултира с правен съветник или семейството си, или да инициира обжалване срещу предаването", се казва в докладa от 17 януари, поместен на сайта на организацията.


През август миналата година МВР предаде тихомълком Бююк на турските власти. Той беше издирван заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. Тогава омбудсманът Мая Манолова обвини вътрешното ведомство, че не е дало шанс на Бююк да се защити и да обжалва пред съда заповедта за експулсирането му. Освен това тогава стана известно, че вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.


"Амнести интернешънъл" и много други правозащитни организации са документирали редица нарушения на човешките права от страна на турските власти по времето, по което Бююк е екстрадиран, включително изтезания. "Въпреки това Абдуллах Бююк е върнат в Турция. На 12 август омбудсманът на България заяви, че с връщането му МВР е нарушило конституцията, националното законодателство и международни правни задължения, отбелязват още от правозащитната организация.


Като препоръка те призовават всички държави, включително държавите - членки на Европейския съюз, да изпълняват международните си задължения и да не екстрадират, депортират, експулсират или по друг начин да прехвърлят хора на място, където те могат да се окажат в реална опасност от изтезания или други форми на малтретиране.


В доклада се критикува и приетият и влязъл в сила от 30 декември миналата година нов антитерористичен закон. По време на изготвяне на анализа той е бил все още на ниво проект. Според "Амнести" обаче с текстовете


българските власти се провалят да осигурят гаранции за защита на човешките права и основните свободи.


Проектът предвижда предимство за "спасяването на човешки животи и запазване на здравето над всички други дейности". Това "Амнести" тълкува като възможност българската държава да се откаже от защитата на определени човешки права при извънредно положение.


Организацията критикува възможността при такава ситуация властите у нас да разполагат с широки правомощия да налагат забрани за публични митинги, срещи и демонстрации, което много вероятно би било в нарушение на правото на свобода на изразяване.


В доклада "Амнести" критикуват и широката дефиниция на тероризъм в Наказателния кодекс.


Според организацията на


фона на расизма и нетолерантността към малцинства в страната


като бежанците, ромите и мюсюлманите, които често се приемат за членове на терористичните групировки, неясните дефиниции за тероризъм и терористичен акт могат да бъдат използвани за проследяване, наблюдение и преследване на хора от тези малцинства, без да има доказателства за вината им.


"Правителствата на ЕС използват антитерористичните мерки, за да консолидират всички сили, да се целят към групи по дискриминативен начин и да отнемат човешките права под прикритието, че ги защитават. Ние сме под опасност да създадем общества, в които свободата става изключение, а страхът - правило", казва директорът на организацията за Европа Джох Долхуизен, цитиран в резюмето на доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Почти ведна Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция ..."

  Е, много тайно, няма що.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Моля??? Къде ни е външният министър ? Някой да му е чувал името тези дни? На ски ли е?

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Весело

  "Правителствата на ЕС използват антитерористичните мерки, за да консолидират драконовски сили ..."

  Ето ги драконовски сили. Доста са симпатични.

  https://typeset-beta.imgix.net/rehost%2F2016%2F9%2F13%2F7c8791ae-a840-4637-9d89-256db36e8174.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Гневно

  "Амнести интернешънъл": Предаването на Бююк изглежда напълно неправомерно

  Не само изглежда, но е напълно незаконно! За нещастие Цацаратурата няма да направи нищо!

 5. 5 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ще ги питам тея"защитници", ако на вратата им стоят 2млн. орки, дали няма да предадат някой,който не е от никакво значение за страната. Има приоритети,господа(дрОгарЕ) защитници на орките,жълтия кантарион и зелените еуглени

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 6. 6 Профил на puhen
  puhen
  Рейтинг: 458 Весело

  Те Амнести нещо правоверно виждат ли в България? Милите

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Аман от правозащитни организации !

  [email protected]
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 909 Неутрално

  срамен и престъпен акт на българските власти

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Такава "нетолерантност" към ромите има държавата, че няма на къде повече!? Що не критикуват малцинствата, когато получават социални помощи с лъжи и измами, защо почти всички многодетни ромки са самотни майки, и то с 1 дете, с 2, 3, 4, 5 и т.н. деца!? Как се появяват тези деца, като е самотна? Ама държавата плаща:

  еднократна помощ при бременност;
  месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година;
  месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
  еднократна помощ за ученици, записани в първи клас;
  еднократна помощ за безплатно пътуване веднъж в годината с железопътния и автобусния транспорт в страната, ако имам 3 или повече деца.
  еднократна парична помощ за раждане на дете;
  еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци;
  ....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":
  [quote#2:"evelin_m"]Моля??? Къде ни е външният министър ? Някой да му е чувал името тези дни? На ски ли е?[/quote]

  Той там работа няма - приоритетите в българо-турските отношения Бочко си ги записа в тефтерчето, както Ердоган му ги издиктува.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Предаването на този човек е позор за управляващите ,начело с Министър председателя и Вицепрезидента.

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  В основата на това беззаконие, лежи подписа на ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ПОПОВА, тази фигура, стягана от червения Радев за министър на правосъдието в временото му правителство!

 13. 13 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":

  Това не е в правомощията на външния, а на вътрешния министър. На времето Бъчварова изглеждаше изненадана когато стана това. Изглежда са го предали зад гърба и. Изложихме се тогава, но не ни е нито за първи, нито за последен път.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Тези какво искат? Като искат да го защитят да ходят в Турция. Тук да не е центъра на рая?

 15. 15 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]Аман от правозащитни организации !
  [/quote]

  До коментар [#7] от "karabastun":

  А дано те пратят и тебе у турция или сирия, или те пребият куки по подозрения, че приличаш на терорист, да видим кой ще каже нещо. Цацата ли, Пеев ли ще чакаш или ще почнеш да пищиш за човешките си права изведнъжка. Аман от тролчета с акъл кат на птиченца.

 16. 16 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ами как няма да го предадем, като ни е начело байХ?
  Шутът, които трябваше да бъде в затвора още когато изкара РПГ-тата срещу онзи нещастник в Харманли. Още тогава, в качеството му на гл.секретар медиите трябваше да повдигнат въпроси и прокуратурата да се самосезира, но къде ти? КОЙ ли попречи на социалният проект наречен ГЕРБ!
  По същият начин както и сега никой не повдига въпроса, как един шумкарски наследник тръгва да ни води и пропагандира за борба за съдебна реформа? За да не попречи на поредният клонинг на БКП да симулира, политическа дейност и активност.
  Визирам Таков, публикуваното му тук изказване "образУванието произвежда послушни зрители на сутрешни блокове" или нещо подобно, от събранието на ДА-България.

  Хитростта пречи на мисълта!
 17. 17 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Весело  [quote#5:"sashobal"]Ще ги питам тея"защитници", ако на вратата им стоят 2млн. орки, дали няма да предадат някой,[/quote]
  Ако на вратата ти стоят тези , просто я затръшваш* за 75% от турският оборот с чужбина и тогава мустакатият вдига белият чаршаф вместо червеният!
  То тъй, се прави тази работа ако имаш топки!

  * и викаш Унгарците, Поляците и другите от ЕС заедно да пазите външните граници на Европа.

  Хитростта пречи на мисълта!
 18. 18 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#9:"hamiltonf1"]Такава "нетолерантност" към ромите има държавата, че няма на къде повече!? [/quote]

  Има просто и проверено решение на този и другите въпроси от ежедневието ни!

  " ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА, ТОЗИ КОИТО СИ Е ПЛАТИЛ ДАНЪЦИТЕ!"

  И всичко си идва по местата!*

  Нали?  * Ромите, бат Сали и други отиват в миналото! НПО-тата грижещи се за тях също! Цаганската престъпност, тоже! Тютюно производителите отиват да садят маслодайни растения и прочие след 2 годишен гратисен период и да се осигуряват като нормални хора а не като жители на РАЙските селения, с право на 50% отстъпка. че те по Османско време не са плащали данъци а сега отстъки!
  А?
  ЩО ТЪЙ??

  Хитростта пречи на мисълта!
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  "неясните дефиниции за тероризъм и терористичен акт могат да бъдат използвани за проследяване, наблюдение и преследване на хора от тези малцинства, без да има доказателства за вината им."
  Добре де а как ще се докаже вината им ако никой не ги проследява и наблюдава.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Ръчкат , бастуне !
  Ръчкат и ще го правят още дълго. Целта е не една....
  Що не питат Амнести , защо чак сега се обаждат ??
  Ще млъкнат като балъци !
  Същата тази Амнести е една от най големите подстрекателки на бежанските потоци .....
  До коментар [#7] от "karabastun":

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  Тъй като позицията на "Амнести интернешънъл" предизвиква противоречия не може ли да потърсим още едно мнение? Например на "Совет при Президенте Российской Федерации по развитию гражданского общества и правам человека"?


 22. 22 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  подлизурска постъпка от страна на нашия съд с това решение показваща колко се боят от по големите сили и старание със страх да им угодят за да няма навикване от турска страна
  демек може да нарушаваме човешки права в името на спокойствието със размирна турция
  срам

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Гневно

  До коментар [#20] от "eti":

  Ми ще ръчкат - като няма кой да изкара извън закона, да им конфискува сметки и имоти, и да ги опандизи за подстрекателство и разпалване на етнически и религиозни конфликти !!!

  [email protected]
 24. 24 Профил на astalavista7
  astalavista7
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Бойко нямаше избор!
  Предаването на Бююк му гарантира запазване на добрите бизнес отношения с Ердоган, в частност нелегалните канали за дрога, цигари през Турция.

 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 307 Весело

  До коментар [#5] от "sashobal":
  "Ще ги питам тея"защитници", ако на вратата им стоят 2млн. орки, дали няма да предадат някой,който не е от никакво значение за страната. Има приоритети,господа(дрОгарЕ) защитници на орките,жълтия кантарион и зелените еуглени "

  Много си прав за приоритетите. Първи приоритет са човешките права и справедлив процес. Ако утре от Турция пратят искане да им предем теб или жена ти, щото има подозрение че си участвал в опита за преврат, кой приоритет предлагаш да се приложи? Да защитим правото ти на справедлив процес или понеже си някой, без значение за България, да те предадем за разпит в някой Диарбекирски зандан? Сигурен съм, че бързо ще си смениш приоритетите

 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#3] от "Beyond":

  Да. И са от сериала "Игра на троЛове".

  Еретик
 27. 27 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Амнести защитават терористи, педерасти и манафи.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 28. 28 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 307 Весело

  До коментар [#22] от "ergen4ev":
  "подлизурска постъпка от страна на нашия съд с това решение показваща колко се боят от по големите сили и старание със страх да им угодят за да няма навикване от турска страна
  демек може да нарушаваме човешки права в името на спокойствието със размирна турция
  срам"

  Добре де, защо съдът да е виновен, след като е отказал екстрадиция, а това е извършено от правителството?

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2166 Весело

  много подвеждащо заглавие и като гледам как кълват
  Ами Изглежда означава че може да е така или може и да не е така

  То като оная приказка: Изглежда че сестра ти е курва, ходи доказвай после че нямаш сестра

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Пак се прочухме, естествено с лошо. Ами пак да почват да ни съдят. Ние от друго не разбираме.

 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#5] от "sashobal":


  [quote#5:"sashobal"]Има приоритети,господа(дрОгарЕ) защитници на орките,жълтия кантарион и зелените еуглени [/quote]

  Аз, такова, само да попитам. Ако Ердоган заплаши да пусне "два милиона орки" ако веднага не му предадем теб и семейството ти, щото много му трябвате за едни сексуални експерименти, какви да са нашите приоритети?

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ама тези кой ги е питал?

 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ама тези кой ги е питал?

 34. 34 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Предаването на Бююк беше много груба грешка и петни името на България. Това е действие с обратен знак на спасяването на евреите от цар Борис Трети.

 35. 35 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Предаването на Бююк е типичен пример за безгръбначието и обтекаемостта на фурнаджийската лопата и ветропоказателя.
  Когото някои наричат Рапон.
  (И който се гласи отново да ни "управлява" - т.е. будалка и лъже, докато разбойниците му крадат. Но за съжаление, дори и да не ни "управлява", още дълго ще ни занимава с изцепките и идиотщините си).

 36. 36 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#8:"Stewie"]
  срамен и престъпен акт на българските власти
  [/quote]

  Плевню се държа достойно. Мълчеше си и крепеше стабилността, по оценката на Цветанов от днес.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 37. 37 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До #27 - Ти вероятно се чувстваш напълно покровителстван от Амнести интернешънъл !

 38. 38 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Предадоха го за наш срам.

 39. 39 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#34] от "ambros":
  Малко пресилено сравнение между евреите и някакъв турчин. И не се ли прекалява- петно било, изложили сме се, дрън дрън. Аз не го смятам за излагане, че ни критикува някаква цигснифилска организация. Никакво петно не е- да си знаят анадолците да не стъпват тук.

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#22] от "ergen4ev":
  "подлизурска постъпка от страна на нашия съд с това решение"

  Едно малко но съществено уточнение. Решението/със силата на закон/ на българския съд бе, че не трябва да се предава на турските власти, поради съществуването на реална опасност за живота му. Изпълнението на влезлите в сила съдебни решения е задължително за всички - юридически и физически лица и институции. Принудителната административна мярка/която не е обжалвал/, с която е предаден на Турция е административен акт на изпълнителната власт. В конкретния случай българският съд няма нищо общо.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Български гаф, който не води по плюсове отникъде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK