Само аз отговорих на "Кой?", каза Плевнелиев след обвинение на Попова

Само аз отговорих на "Кой?", каза Плевнелиев след обвинение на Попова

© Юлия ЛазароваОтказът от страна на държавния глава Росен Плевнелиев от правомощието да назначава председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) способства големите скандали през 2013 г. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова при отчета за мандата на "Дондуков" 2 днес.


През 2013 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран от парламента за шеф на ДАНС и това доведе до най-продължителните протести в най-новата ни история. Назначението стана след законови поправки, прокарани от БСП и ДПС, с които се позволи на Народното събрание да избира председателя на агенцията. Преди това той се назначаваше с указ на държавния глава по предложение на Министерския съвет.


"Държавният глава знае как се възпротивих, когато бе променен законът за ДАНС и на него му бе отнето правомощието и да назначава председателя на ДАНС. Нали си спомняте всички с какво събитие в държавата се свързва това нещо? Сега обаче интерпретациите са измамни. Отказът от страна на държавния глава от това правомощие способства големите скандали през 2013 г. и няма какво да се лъжем.
Ако не беше отстъпено това правомощие, дали щяхме да стигнем до тези скандали и да продължаваме с години наред да говорим за модела "Кой"? А не допринесе ли нашата институция малко или много, за да се развихри и да се случи този модел? Няма какво сега да замитате под килима тоя модел. Отказът от правомощия от страна на държавния глава е вреден.


Държавният глава трябва да има правомощия, защото нашата конституция не го лишава от правомощия. Това не е чиста парламентарна република, напротив - държавният глава има много правомощия и той трябва да има съответния ресурс, за да се справи с тях", обяви Попова. Според нея това било провал "в механизмите, които останаха на разположение на държавния глава, за да бъде той стабилен и да се чувства здраво на краката си".


"Не подозирам никого, не подценявам никого. Това са принципни неща. В конституцията има едно правило и то трябва да се съблюдава - това е правилото за конституционната симетрия относно разположението на държавните власти. В момента конституционната симетрия е разрушена", каза още Попова.


От отговора на Плевнелиев се разбра, че на доверие е пуснал законовата промяна в начина, по който се назначава шеф на ДАНС. "Тогава се получи така, че аз дадох доверие на Станишев и на Местан. Вярвах, че трябва да работим за доверие; че в първите дни на новото правителство и на 42-ия парламент трябва да работим за доверие, трябва да покажем подкрепа за техните идеи. Те ми обещаха реформа; че първият закон ще трябва да бъде много смислен. И тогава, когато бях в Словакия на европейски форум за сигурността, през Народното събрание се случи вие знаете какво", припомни Плевнелиев.


"Аз съм единственият български президент, който отговори на въпроса "Кой?". Попитайте останалите български политици: "Кой е виновен за най-скандалното назначение в държавата?". Аз бях честен, излязох и отговорих на първия час. Години по-късно много политици още не са отговорили. Задайте им го", каза Плевнелиев.


От думите на Попова се разбра, че външното разузнаване (бел. ред. - предишната Национална разузнавателна служба, която е част от сегашната Държавна агенция "Разузнаване") е трябвало да остане на подчинение на държавния глава. Плевнелиев отвърна, че той има цялата информация, но разузнаването трябва да е при изпълнителната власт и имало политически консенсус за това.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK