Съдебният съвет отложи обсъждането на европейския анализ на прокуратурата за незнайно кога

Съдебният съвет отложи обсъждането на европейския анализ на прокуратурата за незнайно кога

© Георги КожухаровБлизо месец след излизането на функционалния анализ на прокуратурата, изготвен от прокурори от четири европейски държави, докладът, препоръчващ отчетност и парламентарен контрол над главния прокурор, както и възможност за разследване на негови действия, ако има данни за престъпление, остава необсъден от Висшия съдебен съвет (ВСС) Мнозинството в пленума на ВСС отхвърли предложението на Соня Найденова и Калин Калпакчиев да бъде обсъдена публичната част от доклада и прие искането на главния прокурор с 13 гласа "за" и 7 "против" за отлагане за на практика незнайно кога.


Досега анализът на чуждестранните прокурори не е бил обсъждан


и от прокурорската колегия.
Едно от предложенията на Найденова и Калпакчиев бе да се промени структурата на годишните доклади, които главният прокурор внася в Народното събрание, и по този начин да се изпълни отчасти една от препоръките на държавното обвинение – по-голяма отчетност в работата на държавното обвинение.


До обсъждане на идеите им обаче не се стигна.


Предложението на Сотир Цацаров е обсъждането да се отложи след като бъде изготвен доклада на сформираната от Министерството на правосъдието работна група, която да набележи мерки по анализа на европейските прокурори.


Иначе днес заседанието започна в отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, както и представляващия съвета Димитър Узунов. Те бяха на полагането на клетва на новия президент Румен Радев в парламента. По-късно Панов и Узунов се присъединиха към колегите си на заседанието на ВСС.Освен предложението на Цацаров, имаше други две за отлагане, но за други срокове и аргументи. Едното бе на Камен Иванов, според когото обсъждането трябва да стане на следващото заседание на пленума на съвета, за да присъстват на него главният прокурор и председателите на върховните съдилища. Предложението му не бе прието. Отхвърлено бе и това на Румен Боев, според когото анализът трябва да се обсъди първо в комисиите на ВСС, които да излязат с мнения и препоръки и в началото на февруари да бъдат разисквани от съвета.


Мнозинството в съвета не се съгласи с доводите на алтернативните на предложението на Цацаров, според които ВСС трябва първо да обсъди доклада, за да могат членовете на съвета, излъчени днес за работната група на министерството, да изразят там мнението на органа.


"Не съгласувахме промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. Продължаваме с практиката да не обсъждаме и даваме мнение", обобщи Юлия Ковачева решението на съвета. Допълни, че кадровият орган ще има участници в групата на министерството, където те ще защитават свои лични позиции. "Няма лошо, дано да се справят", завърши с лека ирония тя.


В началото на заседанието изборът на представители на ВСС за работната група на МП по доклада скара членовете на съвета по същия начин, по който се стигна до разпадане на предишното му заседание, след спор и ядове кой да участва в бъдещата междуведомствена група, инициирана от правосъдния министър Екатерина Захариева. Срокът ВСС да прати свои представители беше 16 януари, но миналия четвъртък т.нар. "малцинство" напусна заседанието и това доведе до липса на кворум и то приключи. В крайна сметка днес бяха избрани - Румен Боев, Румен Георгиев и Михаил Кожарев. Аргументът - имали най-голям прокурорски опит.


Мнозинството във ВСС отхвърли алтернативното предложение - анализът да се обсъди от съвета за съдебна реформа, където се канят представители на повече съдебни институции и неправителствени организации. То бе на Соня Найденова, която искаше съветът да не праща свои представители в работната група на правосъдното министерство.


Някои от членовете не се съгласиха с аргумента в групата да се пратят само хора с прокурорски опит, затова имаше и други предложения - за Елка Атанасова, тя също е с прокурорски опит, и Камен Иванов, съдия. Те обаче не събраха нужните гласове.


Така мнозинството, освен че прие само предложенията на главния прокурор Цацаров, излъчи и само поддръжници на неговите идеи за обсъждане на анализа на чуждестранните прокурори.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 305 Неутрално

  За когато цъфнат налъмите

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  "за незнайно кога"

  Напротив, знайно е. Докато не си внесем членове на ВСС и главен прокурор от ЕС.

 3. 3 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  И полиция да ги пази!

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ... чеее, що да бързат ...
  Кой ги гони???

  Няма такава наглост!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Нека да имаме милост към тези духовно обременени хора.

 6. 6 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 474 Неутрално

  За 2016 г. има висящи досъдебни производства срещу заместник-началник на Генералния щаб на
  Българската армия и 2 военни командири (твърди се, че става въпрос за значителни суми), но няма
  образувани производства във връзка с корупционни престъпления, извършени от политици по високите
  етажи на властта. Това е изненадващо, като се има предвид, че по наше разбиране две трети от
  подозрителните трансакции, за които Звеното за финансово разузнаване е получило информация от
  финансови институции се отнасят до местни видни политически личности. Изглежда ясно, че
  предоставянето на правоприлагащите органи на информация от Звеното за финансово разузнаване,
  отнасяща се до видни политически личности, не води до образуване на наказателни производства.

  Горното е извадка от доклада. Само една от множеството неприятни за главния прокурор. Не им се обсъждат такива работи. На никого от властимащите в държавата не му се обсъждат. Защото мафията си има държава

 7. 7 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  върхът на наглостта безочието безкрупулността и непукизма им продължава
  има ли изненадани?
  керванът си върви кучетата си лаят ..така ли беше?
  неизмерима наглост
  да ти кажат в лицето какъв ти е проблема а ти просто да си се обърнеш с гръб и да продължиш както си знаеш

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  " прие само предложенията на главния прокурор Цацаров, излъчи и само поддръжници на неговите идеи за обсъждане на анализа на чуждестранните прокурори."
  Уникална държава, уникален ВСС, уникален главен прокурор. Като замитат проблемите под килима, не значи че ги няма.

 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Аз знам кога гл.прокурор ще назначи разглеждане на нелюбезния доклад .......но 30 февруари някоя година !!!!!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Разбира се - трябва междувременно да се ударят непослушните съдии, такива като Мероди Лалов

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK