Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО

Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО

© Асен ТоневСъществува сериозна опасност Несебър - единственият град в България, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, да бъде изваден от него. Това става ясно от писмен отговор на въпроси, изпратени от народния представител от Реформаторския блок Вили Лилков до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.


От текста на Рашидов, който носи дата 30 декември м.г., става ясно, че в началото на 2015г., по искане на Комитета за световно културно наследство, България е изготвила доклад за състоянието на Стария Несебър. В него са отразени мерките, предприети от държавата и местната власт за опазване на града като исторически и културен паметник. През есента на 2015г. констатациите, отразени в доклада, са проверени от мисия на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места към ЮНЕСКО. Резултатите от проверката са обобщени в доклад, представен на Министерството на културата през март. м.г.


Тревожният извод
в него гласи, че предстои "още много работа, за да се осигури опазването на изключителната световна стойност и другите ценности" на Несебър.


Въпреки предписанието, направено още преди 2013г. не е изготвен и приет "План за опазване и управление на Старинен град Несебър", гласи една от най-сериозните забележки в доклада. Освен това в него е обърнато специално внимание на "масовото застрояването с високи сгради на север и юг от Старинния Несебър, което променя визуалните и функционални връзки на полуострова със сушата". Друга забележка гласи, че капацитетът на общинските звена за мониторинг и опазване на културното наследство е недостатъчен. Опасни са също намеренията за разширяване на рибарското пристанище в старата част на града, както и лошо подготвените базови документи по опазване на културното наследство, пише още в доклада.


Във връзка със забележките за


продължаващото незаконно строителство


в писмото си до Вили Лилков Рашидов припомня, че още през 2009г. Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата е отказало узаконяването на 18 незаконни строежа. В същото време от Дирекцията за национален строителен контрол са били издадени 42 заповеди за премахване на незаконни строежи. От тях в сила са влезли 35, но премахнатите са едва 12.


Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО

© Татяна Анастасова


Опитите за разрушаване на незаконни постройки в Стария Несебър станаха повод за


истинска война


между държавата и собственици на имоти на полуострова през 2011г. С настояване за изваждането на града от списъка с паметници на Световното културно наследство на ЮНЕСКО гражданите му барикадираха подходите към Несебър. Това трябваше да спре работниците, изпратени, за да разрушат част от незаконните постройки, както и жандармерията, която ги охраняваше.


Заради блокадата работниците бяха транспортирани по вода с катери, а жандармерията преодоля барикадите по въздух – с хеликоптери. По-късно конфликтът се пренесе и в тесните улички на старинния Несебър, където под дъжд от камъни полицията отцепваше цели райони, за да осигури разрушаването на незаконните обекти.


Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО

© Спас Спасов


Във връзка с направените забележки за допуснатото високо строителство на север и юг от Стария Несебър Вежди Рашидов е написал в отговора си до Вили Лилков, че застрояването в тази територия действително е извършвано "без определени предписания за опазване". Това означава, че общинската администрация в Несебър, е продължила да издава строителни разрешения за изграждането на


високи сгради по крайбрежието


дори и след предписанията, направени от Комитета за световното културно наследство още преди 2013г.


Заради направените тревожни констатации експертите на ЮНЕСКО, участвали в мисията от есента на 2015г. са направили серия забележки. Най важните от тях са: да бъде прекратено издаването на разрешения за строителство по бреговата ивица край Несебър, да се забрани разширяването на пристанищната инфраструктура и да бъде поддържан мораториум върху нови строежи и разширяване на вече съществуващите в рамките на Стария град. Мораториумът трябва да важи и за преустройството на стари сгради в неговите черти, до приемането на План за управление и актуализиран Устройствен план на полуострова.


Освен това от консултативната комисия на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места препоръчват в Устройствения план на Несебър специално внимание да бъде обърнато на дейностите за консервация на старинния град. Промени в стари сгради следва да се разрешават само доколкото се налага те да бъдат приведени в съответствие с разпоредбите за безопасност и основен жизнен стандарт. Всичко това трябва да става при запазване на конструкцията и


"традиционния характер", на сградите


пише още в препоръките на съвета.


За да ги изпълни, местната общинска администрация е възложила на Националния институт за недвижимото културно наследство да направи "Научно-експериментална разработка - "План за опазване и управление на град Несебър – стар град". Според писмото на Рашидов до Вили Лилков, "проектът" бил с много високо качество. От Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места обаче явно не споделят това мнение, тъй като са направили по него серия забележки.


Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО


Планът е критикуван и от Министерството на финансите. От там са възразили срещу предвиденото учредяване на Национален фонд "Несебър – световно наследство", освобождаването от ДДС на фирмите, регистрирани от живеещи в града, както и срещу създаването на


нова безмитна зона


Друго възражение срещу проекта на Плана за опазване и управление на Стария град е дошло от експерти в самото Министерство на културата, от където възразили срещу идеята за приемането на специален закон за града.


В крайна сметка министърът на културата в оставка Вежди Рашидов предложил планът да бъде приет от Министерския съвет, след като в него бъдат нанесени необходимите поправки. До този момент обаче това не се е случило, а и едва ли ще се случи в оставащата една седмица живот на втория кабинет Борисов. Така решаването на проблема с оставането на


Несебър сред паметниците на Световното културно наследство


определено от ЮНЕСКО остава за решаване от бъдещото правителство.


"Дневник" изпрати няколко въпроса до община Несебър във връзка с констатациите и препоръките, направени в доклада на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места. След като бъдат получени, те ще бъдат публикувани в отделен текст по темата.


Междувременно стана ясно, че по щастливо стечение на обстоятелствата състоянието на Стария Несебър не е било разглеждано от Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО по време на последната му сесия в Истанбул през миналия юли. Така държавата получава още един шанс да спечели битка, която през последните двадесет години непрекъснато губи.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Тоест ще се изпълнят въжделенията на месемврийци, а пък Веждито ще може да дострои несебърските църкви с итонг с помощта на Божидар Димитров.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Това означава, че общинската администрация в Несебър, е продължила да издава строителни разрешения за изграждането на

  високи сгради по крайбрежието

  дори и след предписанията, направени от Комитета за световното културно наследство още преди 2013г.

  Заради направените тревожни констатации експертите на ЮНЕСКО, участвали в мисията от есента на 2015г. са направили серия забележки. Най важните от тях са: да бъде прекратено издаването на разрешения за строителство по бреговата ивица край Несебър, да се забрани разширяването на пристанищната инфраструктура и да бъде поддържан мораториум върху нови строежи и разширяване на вече съществуващите в рамките на Стария град."Със забележки не става тази работа.Други трябва да са наказателните мерки,включително и затвор.

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Апропо, някой може ли да обясни понятно, каква е файдата от титлата "Световното културно наследство на ЮНЕСКО", например за жителите на Несебър, за туризма?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  А нали си имат наследство от муртро-барок в Слънчев Бряг и Св.Влас изграден с любезното съдействие на несебърски кметове? От стария град на Несебър гледката в прекрасна особено по залез слънце? Юнеско нищо не разбират!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Културата не се яде, нали?
  Каква е файдата на жителите на Гиза от Пирамидите и Сфинкса?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Докато държавата не поеме контрола над Стария Несебър - да го извадят от тази гадна община и да го стопанисват отделно - няма да има оправия.
  Хубаво място, осрано от простаци.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":
  Юнеско дава кинти за опазване на църкви и културни забележителности.Където има дивашко строителство се отказват да помагат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Така държавата получава още един шанс да спечели битка, която през последните двадесет години непрекъснато губи"

  Тесногръдо, лични интереси, общината съдейства /не даром/ за безобразията

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Местните олигарси ще са доволни.
  Сега вече ще могат да си строят хотелите.

 10. 10 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 509 Любопитно

  Абе, Дневник, какво стана със запорираното от КОНПИ покрай Дюнигейт имущество за 3 млн. лв. на кмета и главния архитект на Несебър?

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Преди всичко са виновни кмета и общинските съветници в Несебър.Тяхна грижа е опазването на паметниците на културата.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7252 Неутрално

  Държавата е безсилна да се пребори с Несебър - държава в държавата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1319 Разстроено

  Ние сме малоумници и ще ви кажа защо:

  Остров Свети Стефан в Черногорската Адриатика е заселен и има около 50 къщи и 3 църкви, като най-старата е посветена на Свети Стефан, а другите 2 - на Александър Невски и на Преображение Господне, без особено голяма и красива плажна ивица, но с успешен туристически бизнес. Това място е запазило автентичният си вид и носи годишна печалба от 7 млн. долара. Тук имат къщи Клаудия Шифер, Вили Бранд и Ингемар Стенмарк, но няма кич и никакво ново строителство.
  В Несебър има 30 църкви, старинна архитектура, красиви плажове, но безумно строителство и кич. Общината, поради обслужването на мафиотски интереси, не може да се справи с опазването му и сме свидетели на безумни решения, поради което е на път да изпадне от списъка на Юнеско.
  Въпреки че знаем, че Господ дава, но в кошара не вкарва, сме я докарали до там, че да самоунищожим тази даденост!

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4690 Любопитно

  Ще е жалко, ако този красив стар град отпадне от списъка на ЮНЕСКО, но ако се стигне до там местните хора ще си бъдат най-виновни за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Така и трябва, ще вземе някой да се обърка и да го посети защото бил в световното културно наследство на ЮНЕСКО и после ще има разочарования.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Много ясно! Не може да е културно наследсво един град, населен с прости и алчни чалгаджии. Последният път като ходих, се отвратих от отношението на местната флора и фауна.

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Какво Юнеско? Влизаш в града и попадаш на един битпазар. Меесните трябва да решат дали имат старинен град или сергия.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За Гиза, като част от Египет, е ясно, покрай пирамидите трябва да се обслужва огромен туристически поток 14 000 000 /год преди недоразуменията от политиката Килъри / Обамката да "развържат" Арабска пролет 2011, към 9 000 000 днес което в парета прави 12 млрд. долари в 2010, 6 млрд./год 2013...

  Колко от тези парета според тебе, се дължат на титлата
  [quote#3:"boby1945"]"Световното културно наследство на ЮНЕСКО"[/quote], ако знаеш, разбира се?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  И Тито забрави

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Изглежда нещата с
  [quote#7:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Юнеско дава кинти за опазване на църкви и културни забележителности[/quote] не са наред, щом местните хора искат да "излизат" от ЮНЕСКО.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Буби,

  На вас обяснения могат да ви дават отчетата при последното ви причастие на път към ешафода :-)

  Да на комунета и мутри нещо работещо и включи хронометъра, за да видиш колко бързо ще го разграбят и разрушат...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 22. 22 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "ka2":

  Местните са невероятно прости и алчни селтаци-паразити. Затова и градът им заприлича на ориенталска клоака.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 23. 23 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Каква култура? Вижте ни само министъра. Ще го запомня с рева и сополите, че виждаш ли загубил 2,5 млн лв в КТБ милият.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#22] от "полувишис":

  Така е.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Да го вадят. Местните гении явно си знаят най-добре. Прост народ като нашия култура не заслужава.

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#21] от "полувишис":

  "Полу" не се отклонявай от темата на статията, недей спами във форума! Ако нямаш данни и не знаеш, трай си!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  [quote#20:"boby1945"]не са наред, щом местните хора искат да "излизат" от ЮНЕСКО..... [/quote]
  Ако имаш 2-3 декара бащиния в стария град със схлупена рибарска къща на 100-200 години няма да можеш да ги владееш както си искаш, нормално е !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#19] от "uq":

  А що се касае до Тито, до входа на крепостната стена на град Котор, има все още мраморна плоча с надпис:
  "Други не желе, али то није давање"
  /Й. Б. Тито/
  който на българси гласи:
  "Чуждото не искаме, но и своето не даваме"

  А в Шар планина, на границата на Македония с Косово се намира най-високият ѝ връх (2 747 м) "Голем турчин", който ДНЕС гордо носи името "Титов връх"!!!!

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Очевидно местната власт не може и не иска да се справи. Места като Несебър трябва да са на централно управление, със специален статут.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дедо Либен":

  И това каква връзка има?

 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++++++++++++++++++++++


  Когато човек се е родил и...т то е завинаги, на пазарниците им дай това да се продава култура и наука ако може на пазар Петков гръмогласно и за стотинки.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#26] от "boby1945":

  Предполагам , че имаш някакво свое разбиране. Аз пък имам , директни реакции на туристи. Някои даже изкушени от красотата на града се връщат много рано сутрин да го видят без сергии.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#30] от "uq":

  Понеже в пост № 19 ме попита нещо за Тито!

 34. 34 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Правилно бгстан не заслужава

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 35. 35 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#20:"boby1945"]щом местните хора искат да "излизат" от ЮНЕСКО..... [/quote]

  Проблемът не е ЮНЕСКО, проблемът е местната администрация, която на свои хора дава позволения за пристройки и ремонти без излишни главоболия, а на останалите за обикновен ремонт на теч на покрив или боядисване на фасада с уговорката, че въшният вид се запазва автентичен, им разказва играта!

  Every cradle is a grave.
 36. 36 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1027 Весело

  Нас ИДИЛ ни не требе! Сами че се извадим от ЮНЕСКО, та ако ще върбата круши да роди! Да им **а и културното наследство, я че си строим петиот етаж на къщата за гости, па!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 37. 37 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За 13 лета като екскурзовод съм правил екскурзия Несебър над 200 пъти и за мен това не е новина. Още през 2006 година се заговори за което именно поради новите строителства в Стария град. Честно казано дори съм учуден, че градът си запази статута през тези 10 години. Но не виждам как могат да се накарат заинтересуваните да строят там мутри да се откажат от намеренията си, имайки предвид, че са като дупе и гащи с което и да е правителство.

 38. 38 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  Кучетата си лаят, кервана си върви...

 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  Всичко си е наред, просто става въпрос за човешка алчност. Несебърлии не искат в Юнеско, защото са прости и алчни, искат да строят, а Юнеско не дава.

 40. 40 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 501 Гневно

  Ако местното население иска изваждането на стария Несебър, не бива централната власт насила да иска да го запази. Това са остатъци от тоталитарното мислене. Хората да си решат и после те да му берат гайлето. Така се учи демокрация и гражданска отговорност. Иначе сме вечни подданици.

 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#32] от "ka2":

  Темата на статията е "Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО", а въпросът ми беше каква е ползата за града и хората му от титлата, какво печелят сега, какво ще загубят евентуално в бъдеще, нищо общо с лични реминисценции на темата туризъм....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Несебър е най-посещаваното място с цел културно-познавателен туризъм по цялото Черноморие през цялото лято от абсолютно всички курорти у нас поне от Приморско до Албена. Жителите на Несебър живеят единствено от многото работа, която цяло лято им създават туристите. Излезе ли от ЮНЕСКО това ще е световен срам за България, а голяма част от жителите на града масово ще се изселят, ще рефлектира негативно и върху Слънчев бряг, а и изобщо на реномето на България като спокойна туристическа дестинация, с което ще се пропилее отличната възможност, която ни отвориха турците с кървищата там, пренасочвайки по този начин част от туристите си към нас.

 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":

  Ако е за даване, ЮНЕСКО не "дава" да строят урбулешката и в Гиза, но пък и египтяните не се и натискат да строят около пирамидите..... Не в "даването" заровено кучето!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  За съжаление Несебър е от доста време далеко от облика на място, което може да се нарече автентично. Нови къщи, зле маскирани като традиционни, климатици по фасадите на старите къщи, коли из уличките, превземане на нови площи от строежи. Хората пътуват и виждат как изглеждат други градове, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 45. 45 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Местната община и нотариусите са изключителни корумпета.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#39:"zle_platen_trol"]Несебърлии не искат в Юнеско, защото са прости и алчни, искат да строят, а Юнеско не дава. [/quote]
  хората са прости, а българските мутри, които презастроиха района са образец на финес и интелигентност, както и министърО на културата - виден алкохолик и побойник.
  От дивата алчност за презастрояването на цялото крайбрежие, плажове и дюни не бе спасен и Несебър, а великите законодатели от Шопландията още умуват какви закони да измислят, които да не пречат цяла Източна България да бъде застроена и продадена под формата на ваканционни имоти на граждани на РФ.

 47. 47 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Щом местните страдат и не получават никакви пари от ЮНЕСКО- да му бият шута!!!

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11245 Неутрално

  Ще идват все повече чалга туристи в променени чалга места в каквото се превръща все по-бързо Несебър ...
  А и в чалга държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#37:"skorpion1980"]Но не виждам как могат да се накарат заинтересуваните да строят там мутри да се откажат от намеренията си, имайки предвид, че са като дупе и гащи с което и да е правителство.[/quote]
  Начинът е като изринем мутрите от властта завинаги, дори да са антикомунисти и атлантици.


  Никога повече мутри начело на България.
 50. 50 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Първичните инстинкти трябва да бъдат контролирани. Не всичко е директна ФАЙДА. Вчера четох, че Дубровник въвежда дневен лимит на влизащи в града.За да си го опазят.Четете, гледайте, мислете, драги несебърлии. След тухлите и бетона, понякога е твърде късно.

 51. 51 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Същото е и за квартал КАПАНА в Пловдив, щом за местните няма никакви средства, а само за общинарските подлоги, то ДАСЕ СПРАТ ПАРИТЕ, които идват за култура!!!!

 52. 52 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#49] от "bgkurshum":

  Това може да стане само с гражданска война за жалост.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#3:"boby1945"]някой може ли да обясни понятно, каква е файдата от титлата "Световното културно наследство на ЮНЕСКО"[/quote]
  Ами някои кратуни не разбират каква е файдата ни от членството в ЕС и евросубсидиите, след като 90% от тях бяха откраднати от милиционерите, а на мозъците на крадците бяха раздадени ордени "Стара планина".

  Пич, статута "Обект на Юнеско" веднага увеличава посещаемостта, и съответно стойността на обекта като туристическа забележителност, оттам и цената, а не само като място на презастрояване с ваканционни имоти, хотели и кръчми.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#42] от "skorpion1980":

  Не трескай мантри, не си президент на България! Ако нещо знаеш светни ни по "линията" "затруднения, които жителите понасят от ограничителите на режимите за опазване, какви са стимулите, компенсациите и публичната подкрепа, които получават"
  Щото знам, например, че средния приход от продадена стая на Старинния град спрямо общото предлагане в град Несебър е около 0,7% като пазарен дял (стара 0.7% и нова част 99.3%) или казано по другому посещенията в Старинния град с цел „туризъм” (с преспиване) – 0.7% през 2010, и с цел „екскурзия” (без преспиване) – 99.3%.
  Приходът от стая за сезон в хотелите с категория 3 звезди – 4 040,40 лв.!!! Сигурно има и още толкова "леви" приходи ..
  Та нещо много тънко ми се струва това Световно наследство под егидата на ЮНЕСКО!!! Сиренето в Несебър не е без пари, нали?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#50] от "zakkwild":

  [quote#50:"zakkwild"]Вчера четох, че Дубровник въвежда дневен лимит на влизащи в града.За да си го опазят.[/quote]
  Вероятно не си ходил в Дубровник също титулован от ЮНЕСКО град бил е независим, венециански, сръбски ама никога турски град, това първо и второ поради ред "особености", например, приходът от стая за сезона в хотелите с категория 3 звезди е 12 хил. евро, .... малка но съществена разлика.... в сравнение с Несебър....
  Виж на църкви стария Дубровник не го докарва, като Несебър, само три ......


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на hybrid
  hybrid
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Не култура желае бай Ганя, а бахур!!!

 57. 57 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 346 Неутрално

  От красотата и романтиката на стария Несебър не остана нищо. Вилнеещата простащина, алчност и малограмотност в комбинация на корумпиран съд и администрация, разсипват страната. Съдебна реформа и конфискация на имоти на магистрати по морето!

 58. 58 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#22] от "полувишис":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 59. 59 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#57] от "fallada":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 60. 60 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Наистина това е въпрос на възпитание и ценности. За съжаление в БГ се състоя агресивно нахлуване на капиталистически модел, базиран върху дългогодишна лъжлива пропаганда на ценности които нямаха покритие. Резултатът е налице: вместо да проумеят несебърчани в какво уникално красиво място имат късмета да живеят, те са ръгнали да ламтят за парицата - сигурен съм че никой там не умира от глад, но пустата алчност е резултат от фалшиво възпитание в продулжение на вече близо седемдесет години. Със здраве!

 61. 61 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Абе да го затриват като културно наследство! На нашите деца ще им разказваме колко е било хубаво и ценно, а те на техните ще им разказват колко пари са вадили от туризъм. Всичко в минало време... То бива бива алчност, ама да не си даваш сметка, че крадеш от бъдещето на децата си е позор!

 62. 62 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На кого му пука за тая клоака. Събаряй и вдигай бетона.

 63. 63 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Виждам че познавате в детайли местната туристическа статистика. Добре , хотелската заетост е слаба и доходността е ниска. Каква е алтернативата на принадлежността към ЮНЕСКО? Излизане от световното наследство и неограничено строителство на полуострова? Такъв модел ,точно на хотелиерите, настоящи и бъдещи със сигурност няма да помогне. Напротив.До коментар [#55] от "boby1945":

 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#63] от "zakkwild":

  Не знам какъв да е моделът за развитие на града (стара част-нова част) в бъдеще.
  Никой във форума не казва какво полза имат днес хората в Несебър от титлата на ЮНЕСКО, като изключим мантрите.
  Обаче
  [quote#63:"zakkwild"]местната туристическа статистика[/quote]
  е отчайваща и явно така просто не може да продължава.

  Както писах вече и в Несебър сиренето е с пари!!! Защото само с мантри не се живее.... освен, може би, на стари години край река Ганг при Бенарес.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Познавам местни, които ще вдигнат небостъргачи в Стария град, ако има лесно.

 66. 66 Профил на rrenito
  rrenito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой да попита Тодор Кръстев за плана на Несебър и как взе 200 бона взе за несвършената си работа

 67. 67 Профил на hru56354255
  hru56354255
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подобно е положението и на други места като например Трявна. Унищожава се културното ни наследство, за да се обслужат нечии интереси. :(

 68. 68 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Презастроен битпазар.

 69. 69 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Честно казано - развалата е много голяма. Има останали 2-3 църкви, красиви, впечатляващи и това е. Но докато стигнеш до църквите - коли една връз друга. Като ходихме, по обяд, един си миеше колата с маркуча и туристите трябваше да прецапаме през локвата върху цялата улица, на друго място сечаха дърва за зимата. Климатици на всяка фасада - почти не можеш да направиш снимка на някоя красива фасада, без да хванеш климатик или сателитна чиния... Созопол е точно същият, макар и без ЮНЕСКО.

  А за питащите, каква е ползата: "Включен в списъка на ЮНЕСКО" = реклама / препоръка за туристи, които се чудят, къде да ходят.

  Да, туристите са напаст, в Италия Чинкуе тере и Венеция, вече се чудят, как да ограничат броя на туристите и вдигат разни градски такси, че да откажат поне по-скромните.

  Но тук говорим за Несебър, на който ако няма културен туризъм, морето му е единственото му предимство пред обезлюдяващите се села и градчета във вътрешността на страната.

  Вероятно няма никак да са на загуба, ако заменят културния туризъм с алкохолен. Просто ще сменят клиентите си.

  През последните години ходих 1 път на Златните, 2 Несебър, 1 Созопол, 1 Света Анастасия. Само Света Анастасия имам желание да повторя.

 70. 70 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#67] от "hru56354255":

  Трявна е на светлинни години пред Несебър - имаше чудесен квартал с хубави стари и нови къщи. Имаше няколко изоставени - много жалко, но като цяло беше разкошно преживяване, което не очаквахме и не се бяхме подготвили за по-дълъг престой ще се ходи там пак 100%

 71. 71 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 923 Неутрално

  да са живи и здрави несебърци... можеха да имат уникално място и да изкарват уникални пари... сега имат коака и се чудят защо са бедни а мутрите благоденстват

  Pure Chewing Satisfaction
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4382 Неутрално

  Свине.

  И в шотландски замък или френско шато да ги сложиш да живеят, и него ще надстроят, остъклят, "санират", окичат с боядисани гипсови лебеди и обърнат на кочина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Би било жалко, ако се извеади от листата на ЮНЕСКО. Едно от малкото места в България където могат да се видят турска и византийска архитектура на едно място.

  ne mutlu türküm diyene.
 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":
  Прочети препоръките и забележките на ЮНЕСКО и ще разбереш.
  Запазването на старинната архитектура ще доведе туристи, които не ходят на почивка за да се напият и са далеч по-платежоспосбни от руснаци, украинци и пр.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен": В допълнение, пак в Адриатическо море, но в околностите на Дубровник има острови, един от които е собственост на Новак Джокович. Обаче няма право да строят нищо на тях и са достъпни (съпругата ми е ходила на един такъв на плаж). И макар да са дали безумно много пари, собствениците не си и помислят да строят. Предполагам, че не само забраната ги спира.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2726 Любопитно

  “Заради блокадата работниците бяха транспортирани по вода с катери, а жандармерията преодоля барикадите по въздух – с хеликоптери.”

  Това звучи като най-модерната в логистично отношение полицейска операция?!

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не може с парите от ЮНСКО,да се строят печеливши да собствениците ,модерни сгради!Трябва да има изисквания,за архитектурния вид на новите сгради,който да е близък до автентичния и да се забрани ,да се строи на плажната ивица.Самият полуостров също има лимит за количеството на сградите,поради невъзможност да поеме по-голяма тежест,от което може да се наблюдава известно потъване на полуострова.

 78. 78 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  няма и да я спечели тази битка Държавата, тя коя ли битка е спечелила? Бай Ганьо е алчен и безхаберен простак, ако го оставят мол и 2-3 небостъргача ще вдигне в Несебър. В българската действителност, Опазването на Културното Наследство е последен приоритет на Държавата и който и да било друг. Жалко, но вярно.

 79. 79 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Където мафията царува, идва падението.
  Даже се чудя, че все още Несебър е в листата на Юнеско.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#74] от "Gopeто":

  За 34 години, откакто е под "шапката" ЮНЕСКО, Несебър явно не е цъфнал и вързал, щом гражданите са недоволни, нещо мантрата ти за ЮНЕСКО не работи, закачия на пирона в кенефа на двор по добре!
  😛😛😛😛

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на selqndura
  selqndura
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1."Завистта крепи човека" това ясно се вижда от коментарите на определни хора(те си знаят кои са)
  2.Към "алчни и чалгари" може да причисли 70% от българското население.
  3.Някой от хората тук да е прочел целия научен труд ,за който се говори (1000+ страници е)?.Със сигурност не сте.
  4.Автентичните "паметници" ,за които всички вдигат много шум са около 30 частни къщи.В момента не коментирам църквите.
  5.Прилагам линк към одобрен /от НИНКН , МК и други/ и изпълнен проект за "реставрация и косервация" в гр.Несебър
  http://www.archdaily.com/573012/conservation-restoration-and-adaptation-of-church-st-paraskeva-te-architects
  Всички можем да се съгласим,че това е крайно недопустимо и отвратително, но това е истината.
  6.Вината за вида на града е основно на държавата и НИПК или известна в момента като НИНКН,защото повече от 50 години представители на тази държавна структура съгласуваха "на коляно" срещу доста сериозни "хонорари".Не напразно беше известна като "Митницата"
  П.С Не защитавам общината,която също има вина,но все пак нищо не се случва без знанието и участието на държавата.
  7.Несебър беше застроен и уплътнен до 1994г. ,а е член на ЮНЕСКО от 1983г.-вместо античния Пловдив.
  Големия въпрос е -Къде бяха ЮНЕСКО тогава?Къде бяха и след това? Сега се сетиха да си замазват простотиите.
  8.До 2000г ЮНЕСКО не са дали нито стотинка за Несебър.
  9.За запазване на автентичния вид на един такъв град има няколко варианта , които няма да описвам в този форум,защото няма никакъв смисъл.
  10.А плана за управление, за който се говори много,че не бил приет и т.н представлява поредното средство за "доене и рекетиране" на гражданите за 30г. напред.
  11.Някъде попаднах на коментар "има климатици по фасади и т.н"-Нормално всеки иска да живее в условия на 21век и хората се сдобиват с някои удобства - това може да си види във всеки град.София да не е по различна -разходете се по Дондуков и вижте къде са климатиците/но какво това е София там може нали?/В Несебър гражданите не могат да отидат до тоалетна без да се намеси държавната власт.
  12.Хубаво е да знете ,че НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРУВА от паметниците,1/2 църкви са оставени да се разпаднат и това е така от десетки години.РЕКЕТ му е майката!
  13.Към автора - защо не публикувате цялата информация, а само тази която е ви е изгодна,за да се вдигне шум.Това е проблем ,на който няма да се намери решение скоро.
  П.С И в центъра на Париж има сгради,които са паметници на културата,но са пригодени към изискванията на съвремието.
  А все пак централата на ЮНЕСКО е в Париж няма как да не са забелязали.Да,но Франция е стара демокрация и отдавна защитава интересите на гражданите си,а в България ....

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Абе какво го интересува мутрата Рашидов, дали Несебър ще остане , като град от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Важно е Бетон да се лее и пари да се печелят. Колкото повече, толкова по-добре.

 83. 83 Профил на sg89
  sg89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересува ме каква сума в долари плаща България за членството си в ЮНЕСКО всяка година? Защото целокупния български народ роптае срещу вноските ни в ЕС иНАТО,а този регулярен членски внос е пълна тайна.през 2015г.САЩ напуснаха тази организация,преценяйки че вноската им към тази чиновническа организация е неоправдано висока.Но за бедна България това явно не е проблем.Имали-дали! Колко десетки хиляди долара изливаме там? А ако знаете пък дали те изобщо отпускат по някой цент за нашата държава,напишете!

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#14:"Иво"]но ако се стигне до там местните хора ще си бъдат най-виновни за това. [/quote]
  а какво могат да направят местните хора срещу безумното строителство, пазарния кич, паркираните автомобили?

 85. 85 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Група местни не може да решават този въпрос. Това трябва да е под контрола на централната власт.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#55:"boby1945"]сръбски ама никога турски град,[/quote]
  Истанбул е турски град от 1453г. насам. И привлича милиони туристи, които харчат хиляди при уикенд престой. И турците които го управляват май са по-умни от русофилчетата у нас, които строят ваканционни имоти по плажовете. В Истанбул на НИКОГО няма да му хрумне да строи 20 етажен хотел до Хиподрума или Св. София.

 87. 87 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Eто какво не иска ЮНЕСКО да се случва с Несебър, и ето за какво са се били несебърци с полицията и жандармерията: https://scontent.fsof2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12565536_910221779095918_6109842853551582925_n.jpg?oh=f4e9105f7e07db8edb305b006290f0ef&oe=591E0F23

 88. 88 Профил на selqndura
  selqndura
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Няма как да правим сравнение между Инстамбул и Несебър все пак.От там са минали много култури и всеки е оставил по-нещо и има какво да се види/като изключим златното им местоположение/,докато в Несебър има няколко църкви и всичко останало са къщите на живущите,които могат да се видят във всяко село по нашета граница с Турция и не само.

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#75:"Gopeто"]И макар да са дали безумно много пари, собствениците не си и помислят да строят. [/quote]
  Е, предполагам че са си построили някоя едноетажна къщурка?

 90. 90 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-страшното не е че, Несебър може да отпадне от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, а че от алчност и безхаберие рушим миналото си.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 91. 91 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  по-малка е от тази от кебапчетата пред достроени с итонг останки от черкви, явно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 92. 92 Профил на quatrixx
  quatrixx
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Не бях посещавал Несебър от години. Състоянието му е плачевно. Простотията и алчността са си свършили работата. Черешката на тортата е построеният хотел покрай мелницата! Абсолютна деградация!

 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#91] от "abdelhaqq":

  Определено!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#86] от "historama":

  Истанбул е друга бира!
  Нерде Ямбол / Несебър, нерде Стамбул!
  😛😛😛😛

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#94:"boby1945"]Нерде Ямбол / Несебър, нерде Стамбул![/quote]
  Българските строители могат и Истанбул да осе.ат, кокто ос.аха цяла Източна България и София.

 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#40] от "dggm":

  Хората са решили, само че решават за културно историческо наследство, а не за градината с домати на баба им.

  Отделно във всяка една уважаваща се държава има законни и тези закони следва да се спазват от всички, а тези хора "дето си решават" всъщност нарушават законите.

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#41] от "boby1945":

  Евентуалната печалба е в:
  - директно финансиране на дейностти по опазване на културно историческите паметници;
  - увеличен и много по-качествен туристопоток;

  Модератора е неадекватен!
 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#80] от "boby1945":

  Да Ви апострофирам малко ако разрешите с Вашите аргументи.

  За 34 години, БЕЗ НИКОГА ДА Е БИЛ ПОД "ШАПКАТА" НА ЮНЕСКО, "НОВИЯТ/НЕСТАРИНИЯТ" Несебър явно не е цъфнал и вързал, щом гражданите са недоволни, нещо мантрата ти за "РАЗБИРАЩИТЕ ОТ ВСИЧКО МЕСТНИ ХОРА" не работи, закачия на пирона в кенефа на двор по добре!

  П.С. Главните букви са използвани за да подчертят разликите с текста взет от Вашият коментар.

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Общинската администрация на Несебър е само един от примерите за мафиотизирания начин на управление напук на правилата в демократичния свят.

 100. 100 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Ми точно това е файдата. Какво щеше да е Несебър ако го нямаше стария Несебър? Кое привлича хората там според тебе?
  Сергиите ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK