Лоши процедури ще забавят с месеци 350 млн. лева от еврофондовете за наука

Меглена Кунева, в чието ведомство е управляващият орган, все още не обявила дали ще удължи или прекрати процедурата.

© Георги Кожухаров

Меглена Кунева, в чието ведомство е управляващият орган, все още не обявила дали ще удължи или прекрати процедурата.Съществени промени в процедурите за кандидатстване по еврофондовете за наука, направени по незаконосъобразен ред от Министерството на образованието и науката (МОН), ще доведат до забавяне с месеци на усвояването на средствата. Става въпрос за 350 млн. лева по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.


Срокът за подаване на проектите изтича в понеделник (23 януари), но вицепремиерът по еврофондовете в оставка Томислав Дончев е поискал спиране или удължаване на процедурата от просветния министър в оставка Меглена Кунева, в чието ведомство е управляващият орган на европрограмата. Искането на Дончев е от 18 януари и идва след сигнали на учени от БАН и Техническия университет-София за нередности по процедурите, за които "Дневник" вече писа. Очаква се решението да бъде взето днес или в понеделник. Към 18 януари е нямало нито един подаден проект по процедурата.


На въпрос на "Дневник" до какво ще доведе удължаването или спирането на процедурата, Дончев обяви, че ще има забавяне с един или два месеца по подаването на проектите, което значи и забавяне в усвояването на средствата. Предвижда се центровете да бъдат изградени до 2023 г.
Депутатът от БСП Стоян Мирчев, който е член на образователната комисия, обяви в парламента днес, че заради тези и други нередности оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е пред провал, т.е. финансирането може да бъде спряно. От думите му се разбра, че управляващите в оставка крият одит от страна на Европейската комисия (ЕК) и скоро се очаква отрицателен доклад по въпроса, който отиващата си изпълнителна власт щяла да заложи като бомба на следващата, макар и виновни да били Бойко Борисов, Томислав Дончев и Меглена Кунева.


Нередностите в процедурата - неумишлени, но нарушаващи равнопоставеността


В своите писма до Томислав Дончев, с които "Дневник" разполага, учените искат процедурата да бъде удължена до 15 март т.г., за да могат да подготвят и подадат проектите си според окончателните насоки за кандидатстване, които просветното ведомство е променяло до последния момент. От БАН са изразили опасения, че "подходът на управляващия орган видимо толерира определени организации, като системно изменя насоките чрез публикуване на разяснения, които улесняват подготовката на определени проектни предложения и затрудняват други". В БСП има мнения, че може да се прави опит за финансиране на проекти за реновиране на софийските минерални бани в "Овча купел" и Горна баня, чиито принос към науката щял да е спорен.


На въпрос на "Дневник" дали промените в последния момент от страна на управляващия орган в просветното ведомство са направени от неразбиране и некомпетентност или с умисъл да не бъдат кандидатстващите проекти равнопоставени, Дончев отвърна, че управляващият орган е нов, а грешките не са чак толкова сериозни. В писмото до Кунева, което БСП раздаде в парламента днес, Дончев пише, че има съществени изменения, направени по "незаконосъобразен ред", които водят до риск от "нарушаване на основните принципи на равнопоставеност и осигуряване на достатъчно публичност и прозрачност".


Една от нередностите, описана в писмото на Дончев, е, че месец преди крайния срок за кандидатстване, т.е. на 30 декември м.г., в част от документите се променя изискването за съотношението "задължения-собствен капитал" на кандидатите, което значи, че се променят допустимите кандидати. Думите "е било по-голямо" били заменени с "не е било по-голямо".


Променен бил и процентът за максимално допустимите разходи за публичност и визуализация - увеличен е от 0.5% на 1%, което пак изисква преработка на документацията за кандидатстване. Отпаднало е изискването и за заверяване на преведени документи от заклет преводач, което макар и в помощ на кандидатите, се считало от тях за съществена промяна, се разбира от писмото на Дончев.


Еврофондовете за наука - предизборен сблъсък между БСП и ГЕРБ


Днес БСП раздаде копия от писмото на Дончев до Кунева на журналистите в парламента и обяви, че това е поредното доказателство за провала на ГЕРБ при усвояването на средствата от втория програмен период. "Крайно време е митологемата, с която ГЕРБ се опитват да се задържат на власт - че могат да управляват европейски пари, да бъде разбита", заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. От думите му се разбра, че има очевидна загуба на средства.


Половин час по-късно в парламента дойде вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, за да обясни, че той си е свършил работата, поради което няма да се стигне до спиране на пари, а напротив. Той обаче призна, че ще има забавяне.


"Некомпетентност е, ако в БСП мислят, че са спрени европарите", заяви Дончев. Той обаче не каза дали се очаква лош одитен доклад или не.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Кунева? Благодарим ти Радане, добре ни накисна.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "....направени по незаконосъобразен ред от Министерството на образованието и науката....."
  Кунев където иде провал след провал.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Бавят нарочно, за да не дойдат парите, когато на власт са червени другари и другарки...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  И 250 милиарда да ви дадат все си е тая.
  Реформата в образованието не се изчерпва със социализирането на цига... ромчетата.
  Там трябват не пари, а ПРАВИЛА.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прокуратурата не я ли разследва ? Алоо, прокуратурата, един министър не се разследва! Ще се наказваме

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тази как се беше наточила да разпределя 1 милиард за наука, ама не и се получиха нещата. Затова беше това натискане да става министър на образованието.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 7. 7 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 558 Неутрално

  МОН нямат никаква готовност да управляват еворпейски средства.

  Некомпетентни, неквалифицирани, без знания в материята на проектите. Не са в състояние да подготовят една процедура за прием на проекти, какво остава да ги оценят и да проследят изпълнението и отчитането им.

  Жалка картинка.

 8. 8 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ей, герберасти, за Куневица благодарете на Боце - той, след като в НДСВ игра с нея, сега повтаря, а не радановци и всякакви други. Да търпите калинките на боцката, това не го разбирам. Ама да ги оправдавате, или да замазвате простотиите на вожда, това не мога да приема.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Тази Куневе нали беше спец по еврозаконодателствоте? Че и еврокомисар пак иска да става. Няма отърване от това женище и туй то. Е, ми не е ли сега момента?

 10. 10 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Министершата краде като за последно. Няма милост, но тя е всеизвестна . Нищо ново.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  На Кунева и Северния Полюс да и дадат да управлява ледовете ще избягат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 956 Разстроено

  Отново оправдания, без виновни.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#1] от "Правоверен грант-коментатор":

  Съжалявам, но Кунева си е ваша.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  Очевидно Кунева е много популярна. Партиите се бият за нея и всяка вика "Ваша е".

 15. 15 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#13:"Darth Plagueis"]Съжалявам, но Кунева си е ваша.[/quote]

  Я чакай да видим, кой подписва коалиционно споразумение с нея? Аз или господин Радан-Фейсбукя

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  глупости на търкалета, това могат, това правят рИформаторите.. иначе Пръмова винаги дълго и напоително говори по всяка тема!😉😉😉😉

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#4:"atmanpg"]И 250 милиарда да ви дадат все си е тая.
  Реформата в образованието не се изчерпва със социализирането на цига... ромчетата.
  Там трябват не пари, а ПРАВИЛА. [/quote]
  Сорри, ама това е само една, при това малка част от картинката.
  За да има образовани трябват не само програми и правила, а и такива, които ... да учат.
  Когато ПРАВИЛАТА в реалния живот след това са такива, че последното, което ти осигурява просперитета да е знанието - никой няма и да се напъва.
  Да не си мислите, че децата са глупави? Ами! Те гледат какво става около тях, при това с нови, необременени очи. И виждат връзкарство, шуробаджанащина, мошеничество, ибрикчийство, та чак до откровена проституция, мутраджийство ...
  Правила и образование ли?

 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Тази беше кандидат президент на Слави Трифонов. Не се говори много за това, а?

 19. 19 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Ама за какво са ни изобщо инвестиции в образованието? Тъкмо го докарахме до баланс: и ний прости - и вий прости, и някой пак иска да клати държавата? Кошмар!

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#15] от "Правоверен грант-коментатор":

  "Я чакай да видим, кой подписва коалиционно споразумение с нея? Аз или господин Радан-Фейсбукя "

  Като си толкова правоверен коментатор, защо коментираш криво? Защо не споменаваш, че това споразумение беше подписано и от Лукарски, Ненчев и не знам кой си още, дето са се заклещили във властта. Дали не, защото Радан излезе от реформаторския блок и тегли една майна на ББ, а (случайно) забравените от теб останаха и се вкопчиха в ББ като удавник за сламка.

 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  [quote#11:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]
  На Кунева и Северния Полюс да и дадат да управлява ледовете ще избягат! [/quote]

  Кой комунист не е така? Защо Станишко уволни Корнелия Нинова от Булгартабак? За кадърност?

 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Това министерство когато и да ги закрият все ще е късно.

  А с другарката пръмова начело, кой е очаквал нещо по-различно.

  Сега вместо за наука тези пари ще отидат на-вече за строителство.

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Споко бе др. Пръмова, другата седмица братлетата ти от БСп ще ги опапат.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  [quote#6:"Зарзават"]Тази как се беше наточила да разпределя 1 милиард за наука, ама не и се получиха нещата[/quote]
  Тя затова толкова драпа да стане министър на образованието, а не за да подобри българското образование. Но котка и мина път и сега сигурно пак се готви да се уреди във властта, но зависи кой ще е на власт.Явно много са го закъсали за кадри, след като я търкалят непрекъснато във властта под една или друга форма.

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Весело

  Лоши, лоши, колко да са лоши тези процедури? По-лоши от самата демокрация не може да са >= :>=) >:=) :=>

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Сори, ама не съм съгласен.
  Връзкарството и щуробаджанащината могат да ти докарат някоя сладка държавна службица, ама като се смени правителството изхвърчаш и друг заема топлото местенце.
  За разлика от тях, знаещите и можещите да учат винаги ще могат да си намерят работа.
  Проблемът на настоящата образователна система е, че работи по принципа "дайте да усвоим едни фондове".
  Вместо това, трябва да се заложат правила, които да ПРИНУДЯТ учениците да учат и да спазват дисциплината.
  Тогава и без фондове ще се скочи нивото на образованието.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#26:"atmanpg"]Връзкарството и щуробаджанащината могат да ти докарат някоя сладка държавна службица, ама като се смени правителството изхвърчаш и друг заема топлото местенце. [/quote]
  Да, ама това важи за шепа хора.
  Такива държавни служби за България са между 2500 и 3500. Които са политически назначения. Всичко останало не мърда.
  Наистина експертите, които никой не бара, са също шепа хора от порядъка на политическите назначения. Масовката е обаче чиновническият планктон, който си е там "с пълзенье".
  Сега да погледнем от другата страна какво става.
  Един випуск грубо е 50 000 чеденца. От тях шепа са екстра, та ги засмукват западните университети още от училище. Още едно десетина хиляди, първо качество, така да се каже, заминават да учат на Запад. За да останат там. Там УЧАТ, защото там правилата осигуряват просперитет според образованието и усилията. И затова и остават ТАМ.
  Останалите тук са тези, които или нямат капацитета, или са се приобщили към "местните особебости". И шепа идалисти и будалета.
  Сорри, ама няма защо да се заблуждаваме. Това би било не само тъпо, но и вредно.

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Не те разбирам.
  Кое е тъпо и вредно?
  Образованието ли?
  Или налагането на правила, принуждаващи учениците да учат и да спазват дисциплината?

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Абе от самото начало знаех, че Кунева няма да се справи с просветното министерство. Още повече , че там май много се меси и Даниел Вълчев.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":
  Ops, da довърша.
  Та такава е картинката. И какво следва, за да се оправи?
  Само едно - да се оправи средата, в която живеем. Да има смисъл да учиш, да полагаш усилия, простичко казано - да бачкаш! Да има слисъл и полза от усилията ти, а не от това да гънеш гръбнак или да вегетираш.
  За да оправим децата си - трябва първо да оправим самите нас, средата в която ги поставяме!
  Баф, това "оправим" с двусмислието си българско как добре попадна. Точно "оправянето" като "идеал", "житейска мъдрост" и модус вивенди трябва да изкореним. За да се оправим и най-вече да се оправят децата ни.
  Уфффф, спирам, че се закаламбурих ...

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#28:"atmanpg"]Кое е тъпо и вредно? [/quote]
  Да се самозаблуждаваме.

 32. 32 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Прав е xm... Не става с принуда, отминаха отдавна тези времена. С мотивация става. Как да са мотивирани, като идентифицират като успешен модела:
  [quote#17:"xm..."]връзкарство, шуробаджанащина, мошеничество, ибрикчийство, та чак до откровена проституция, мутраджийство ... [/quote]
  Другият, по-малък модел, е яко учене, продължаване на образованието в чужбина и ... сбогом, България. Отчайващо е положението просто.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  [quote#30:"xm..."]Само едно - да се оправи средата, в която живеем. Да има смисъл да учиш, да полагаш усилия, простичко казано - да бачкаш! Да има слисъл и полза от усилията ти, а не от това да гънеш гръбнак или да вегетираш.[/quote]
  И кой ще го направи това? Сегашните уникуми или онези, които продължават да прииждат със средно образование и без да са прочели и една книга?
  Ако не искаш да гънеш гръбнак, трябва да си търсен специалист. Иначе ще се подмазваш на шефа и да се молиш да е в добро настроение, за да не ти бие шута.

  [quote#32:"gradska"]Не става с принуда, отминаха отдавна тези времена.[/quote]
  Ами щом не става с мотивация - трябва да се пробва с принуда.
  По мое време ставаше. Не виждам причина да не се получи и сега.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#32:"gradska"]Не става с принуда, отминаха отдавна тези времена. С мотивация става.[/quote]
  Никога не е било с принуда. Дори когато е играла пръчката.
  "Онази" принуда никога не е била/беше обуслявяла смисъла от образованието.
  То сляпото окато прави, нали?!
  Пък и дори соцмъдростта "учи, майка, за да не работиш" е приоритетна спрямо "принудата".
  Първична винаги е била реализацията. Винаги!

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#33:"atmanpg"]И кой ще го направи това?[/quote]
  Ами ние. Всички ние.
  А ако не го направим - ще си се издавим в блатото.

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":

  Ако не вземат мерки ВЕДНАГА - няма да има кой да го изгради онова щастливо бъдеще, с високият стандарт, който да амбицира учениците да учат.

 37. 37 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#34] от "xm...":

  "Първична винаги е била реализацията. Винаги!"

  Така е. С едно малко изключение. Съществуват хора, за които знанието и моженето само по себе си са притегателна сила. Малко са, но ги има, и именно те движат света напред. През Средновековието така са се родили в Европа университетите. Хората са пътували хиляди километри, за да отидат например в Италия - Флоренция, Падуа. До преди Първата световна война това са били обединени общности (най-добрите учени и инженери в дадена област). След това войни и политика ги раздлелят. Сега пък масовизацията в науката и неолибералното желание науката да се подчини безпрекословно на бизнеса изкривяват силно нещата. Специално в Европа, и най-вече у нас, грантовата система, подчинена на уж пазарни принципи, има много вредни последици.

 38. 38 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Крайно време е митологемата, с която ГЕРБ се опитват да се задържат на власт - че могат да управляват европейски пари, да бъде разбита"

  Абсолютно вярно. Липсват им и хора, които могат да управляват дори себе си.

  "Некомпетентност е, ако в БСП мислят, че са спрени европарите", заяви Дончев.

  С това изказване какво ли е искал компетентно да каже авторът?

 39. 39 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#7] от "tily_lily":

  То ,ако беше ,само МОН,АКО ВЛЕЗЕШ В МЗХ,ИНФАРКТА ,ТИ Е ГАРАНТИРАН!

 40. 40 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 441 Гневно

  Дали пък,лошите процецури,не са умишлени,НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ!

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  [quote#37:"grajdanin1"]"Първична винаги е била реализацията. Винаги!" [/quote]
  Дори и да е така.
  В момента има един куп предприятия в България, които не могат да си намерят квалифициран персонал независимо от заплащането.
  Също така има един куп компании, които искат да инвестират у нас, но не го правят по същата причина.

 42. 42 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Кунева принуди двама заварени зам.-министри да подадат оставка и да назначи един послушко за да си разиграва коня в министерството, потънало в корупция и некомпетентност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 43. 43 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#38:"incredible"]С това изказване какво ли е искал компетентно да каже авторът?[/quote]
  Този е най-умният в мутромилиционерската шайка на сикаджията. Не може току така да бъде разбран, ако не сте от най-умните и интелигентните.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 44. 44 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "bgkurshum":

  А ако и ни се налага да работим, никакъв шанс )).


 45. 45 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тая на снимката отдавна е за Сливенския. У нас обаче предателствата и корупцията се награждава. Затова и сме на този хал.

 46. 46 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мъ много съм умна,когато съм с таблета...

 47. 47 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 231 Неутрално

  [quote#41:"atmanpg"]В момента има един куп предприятия в България, които не могат да си намерят квалифициран персонал независимо от заплащането.[/quote]
  Това бизнесът сам си го направи, не му е виновна образователната система. С години натискаха надолу заплатите с техните мантри за производителността. Само да се чуеше нещо за увеличение и веднага надаваха вой. И естествено над два милиона емигрираха, да не са ратаи, че да работят за една кора хляб. Сега, питам се, вече нямат ли проблем с производителността, че дават по-високи заплати? Жалко само, че няма на кого да ги дават. И този проблем сам ще се регулира, но ще загубим още доста време. Щото все случваме на далновидни управници.
  [quote#41:"atmanpg"]Също така има един куп компании, които искат да инвестират у нас, но не го правят по същата причина.[/quote]
  Ами ха де, това беше другата причина да натискат заплатите - купищата инвеститори, дето щяхме да привлечем с евтина квалифицирана работна ръка. Ама и тук взеха, че се объркаха работите.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#1] от "Правоверен грант-коментатор":
  [quote#1:"Правоверен грант-коментатор"]Кунева? Благодарим ти Радане, добре ни накисна. [/quote]

  Като кажеш Я, кажи преди това А, после Б, след това В - сещаш ли се:

  Кунева е избрана за журналист в БНР, одобрена от ЦК на БКП - като снаха на Пръмов - виден комунист. Кунева е избирана още в НДСВ, ГЕРБ и РБ.

  Така че недей да благодариш само на Радан - той е бил неин КП, тя даже не е била в ДСБ - докато виж - Живков, Сакскобурготски и Борисов заслужават повече благодарност относно Кунева, отколкото Кънев.

 49. 49 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#48:"Deaddark"]Кунева е избирана още в НДСВ, ГЕРБ и РБ. [/quote]

  Кога точно е избирана в ГЕРБ?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#37:"grajdanin1"]Съществуват хора, за които знанието и моженето само по себе си са притегателна сила.[/quote]
  Мдам. Прословутите 10% и няколкото гении сред тях.
  Но те само подчертават правилото, а ни за него говорим.

 51. 51 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 481 Разстроено

  Мале,мале много сме зле ние българите,сами се топиме,сами се натискаме НИЩО да не става в тази държава,вместо да се входират проекти,ние още си говорим как да се случат нещата,и накрая ПРОСТО НЯМА да вземем НИКАКВИ пари от ЕС,щото сме си РЕЗИЛ!!!Няма как да станем нещо без наливане на средства и пари,всичко останало е али бали,който ще ми казва че и на запад нямало корупция и комисионни е един голям наивник.

 52. 52 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#39] от "ham":

  Абсолютно ни е известен и техния "капацитет".

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#41:"atmanpg"]В момента има един куп предприятия в България, които не могат да си намерят квалифициран персонал независимо от заплащането. [/quote]
  Това просто не е вярно.
  Не е "независимо от заплащането". Ако беше "независимо от заплащането", то никой не може да ги спре да си напазаруват и Цукерберг да им пише програмите или Ейдриън Нюи да им завива гайките.
  Много добре е отговорила [#47] от "gradska".
  Тук е заровено кучето, в модела, който беше наложен.
  Но това е вторично, все пак. На първо място е обществото каква система на ценности и реализация поддържа.

 54. 54 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Става въпрос за 350 млн. лева по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен крадеш",

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 55. 55 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ksharp":

  Е как ве? Станишев и виновен и тежкото наследство от предния кабинет.

 56. 56 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Принципно сте прав/а, но смесвате две неща: образованието като политика, стратегии и прилагането им, както и пряката работа с образователните институции си е работа на МОН от време оно. (за резултата няма да говорим ).
  Но управлението на средства от ЕС е специфична дейност, която изисква определени теоретични знания (финанси, планиране и одит по специфични правила, мониторинг на проектни дейности, европейски хоризонтални и вертикални политики и т.н.), плюс натрупан опит при реално изготвяне на схеми за кандидатстване, оценка, класиране и мониторинг на проекти.
  Кокошарника там смята, че работата по проекти се изчерпва с подписване на тайм шийтове.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  [quote#26:"atmanpg"] трябва да се заложат правила, които да ПРИНУДЯТ учениците да учат и да спазват дисциплината.[/quote]
  Те, учениците си учат - гледат нас, родителите си, политиците, обществениците и както ние спазваме правилата, сиреч кордисваме ги да ни паснат, така правят и те.
  Погледнете кое и да е заседание на Народното събрание и ще разберете, че няма как учениците да се научат да спазват дисциплина. Еле пък като чуят "ваканцуване" абсолютно заприличват на депутатите ни.

 58. 58 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Червената кукувица е куку и кукуригу ако мисли,че сама без участието на телевизионната легенда лудият дядка ще спаси науката.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  [quote#41:"atmanpg"]един куп предприятия в България, които не могат да си намерят квалифициран персонал независимо от заплащането. [/quote]
  Явно предприемачите са прости и не търсят където трябва. Ако заплащането е без значение, би трябвало да няма проблем да се наеме германец, швед или шейх ... в зависимост от квалификацията.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  [quote#33:"atmanpg"] без да са прочели и една книга? [/quote]
  Че то с една книга, еле ако е "Винету", се става премиер на държавата. А с две, паспорт и чекови книжка, - направо се "мигрира".

 61. 61 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 217 Гневно

  Д'еба тая тъпа коза! Дано повече не се мярка!!!

 62. 62 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  г-жа Кунева, две неща не понасям в българското образование и ти си и двете

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#47] от "gradska":

  Браво!

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  До коментар [#49] от "Правоверен грант-коментатор":

  Прав си - не е избирана в ГЕРБ, а от депутати на ГЕРБ - 'щото с нейните мижави депутатски бройки от ДБГ, че дори и от целия РБ, няма как да я изберат - затова я избраха от ГЕРБ - е гледай в съседна статия как се забавят едни 350 млн. за наука.

 65. 65 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "Правоверен грант-коментатор":

  Съжалявам, но с кой гласува тя - с Баце, или с някой друг? Щото какво съм гледал, все със слънцето се уговарят и гласуват по един начин.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK