Срещата на инспекторите и ръководството на Софийския районен съд: без решения, но с предложения

Председателят на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов и главният инспектор Теодора Точкова

© Дневник

Председателят на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов и главният инспектор Теодора ТочковаРъководството в оставка на Софийския районен съд (СРС) се срещна със съдебните инспектори, за да се справят с противоречията помежду си и да намерят начин да решат проблемите на съда, сред които основен е свръхнатовареността в този съд. Срещата се проведе в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Присъстваха председателят на съда в оставка Методи Лалов, трима от заместниците му, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и осем инспектори, както и 10 членове на Съдийската колегия на съвета.


Разговорът бе при закрити врати. На предложението да бъде публичен, инспекторите заплашили, че ще напуснат срещата, съобщава "Правен свят". Срещата е продължила няколко часа, а след нея и ВСС, и Инспекторатът изпратиха съобщения с кратък преразказ на разговора. От тях се разбира, че конкретни решения не са взети, а всяка от трите институции е изложила становището си за състоянието на най-големия съд в страната и причините за проблемите му. Имало е и предложения за преодоляването им.


Мнението на главния инспектор Теодора Точкова
Според главния инспектор Теодора Точкова проблемите на съда са заради действия и бездействия на ръководството му. Те са довели до нееднаква натовареност на отделните състави, до липса на обучени съдебни служители и проблеми във функционирането на деловодната система. Точкова е заявила, че инспекторите са установили, че са преразпределяни висящи дела без да се прилага еднакъв подход.


По думите на главния инспектор екипите на Инспектората към ВСС са установили многобройни случаи на съществено забавяне при разглеждането и приключването на дела в СРС. Не били редки случаите на постановени решения по бързи производства над 2 години след обявяване на делото за решаване, както и случаите на ненаписани мотиви към присъди в същия срок. Точкова е подчертала, че едва на последното Общо събрание на СРС през декември 2016 г. са приети Правила за случайно разпределение на делата.


Иначе тя е предложила четири мерки за решаване на проблемите в районния съд - анализ на информационните технологии, подготовка на конкурс за назначаване на служители за местата, заети "до провеждане на конкурс", първоначални обучения за служители в НИП и функционален анализ.Като е посочила, че те трябва да бъдат предприети още преди избора на нов председател на СРС, за да не се губи време.


Тя е подчертала, че е важно своевременно да се вземат дисциплиниращи или дисциплинарни мерки от административното ръководство на съда и ВСС спрямо малкия брой, както се били съгласили всички на срещата, магистратите, които системно не спазвали сроковете за постановяване на съдебните актове.


Позицията на председателят на съда в оставка Методи Лалов


Председателят на съда в оставка Методи Лалов обаче е възразил всички тези проблеми да бъдат прехвърляни към настоящото ръководство на съда, тъй като били трупани с години.


Според Лалов причините за проблемите се коренили в малката по състав и недобре подготвена администрация, липсата на работеща деловодна система и затруднения с прехвърлянето на данните по дела от използваната преди в съда система "Сименс" в Автоматизирана система за управление на делата. Липсвали и достатъчно обучени съдебни служители, които на място да подготвят новопостъпилите. Той е обяснил текучеството в администрацията със свръхнатовареността и ниските заплати.


Лалов отново е поискал ВСС сам да направи функционален анализ на дейността на съда, вместо да го възлага на фирма, каквото решение беше взето. Според него съдебният съвет трябва да анализира необходимостта от увеличаване на щата на служителите.


Той настоял, когато Инспекторатът към ВСС проверя СРС, да отчита спецификата му, тъй като добрите практики на малки съдилища са неприложими спрямо този съд.


Представителите на съдийската колегия отбелязали, че е наистина тяхна работата и на инспектората да решат проблема със свръхнатовареността на СРС, като се отчете и сложността, с която се отличават делата там. Те също са се съгласили, че предвид огромния брой дела, които трябва да решават съдиите в СРС, спрямо тях трябва да се прилагат различни критерии.


Друго, което са предложили членовете на ВСС, е инспекторатът да задълбочи аналитичната част на проверките си по отношение на обективните и субективните причини за забава на съдиите в СРС при разглеждането на делата.


"С тази среща се постави добро начало за периодично провеждане на подобни дискусии", обобщил накрая представляващият ВСС Димитър Узунов.


За проблемите в най-големия съд в страна се заговори след протест на магистратите и служителите пред сградата на съдебния съвет. Той бе последван от оставките на ръководството на съда.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Сайта на СРС защо го прецакахте ?
  В старата версия можеше да си провери човек дали няма някое дело само по трите имена а сега с ЕГН и номер на дело / преписка ! Нали целта е гражданина да има лесен достъп до тази справка !
  След като скрито е осъден и съдия изпълнител му е направил запор средностатистическият гласоподавател започва да плагиатства един известен доктор хонорис кауза.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  В справки по дела :

  Преди : http://www.srs.justice.bg/209

  Сега : http://www.srs.justice.bg/326

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ежедневно имам вземане-даване със СРС. Най-големият проблем на ТОЗИ съд е бавното правосъдие. Подчертвам на този съд.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ако това са “добрите” съдии, аз вече съм от “другите”
  Автор: Борислав Зюмбюлев 09.12.2016 19:54
  Оставката на Методи Лалов е твърде закъсняла - през 2010 г. се срещнах с него в съда като жертва на обир от 2000 г.!

  Тогава той глоби обраните, а не крадеца Аз не съм разбойник и моите контакти с правосъдието са много редки. Преди няколко години попаднах в съдебната зала на въпросното лице Методи Лалов. Защо?
  През юли 2000 г. ми бяха обрали апартамента. Телевизор и компютър. Почти бях забравил този епизод, когато ме уведомиха, че крадецът е заловен и ще бъде съден - през 2010 г. Без майтап - 11 години по-късно! Явихме се със съпругата ми чинно и точно за делото. Започването му се позабави и ни вкараха в залата, където застанахме прави отзад. Влезе съдията Методи Лалов и започна делото.
  Появи се някаква женица, която каза, че е съпруга на подсъдимия крадец, и каза, че той не можел да се яви, защото бил в Пловдив, където работел, предсрочно освободен по друга присъда, но пътувал към София.
  Съдията Лалов, без изобщо да удостовери дали тази е съпруга на подсъдимия и изобщо каква е тя, заяви, че разпуска заседанието за един час и ще продължи, като крадецът благоволи да се появи След един час точно аз и другите подсъдими се явихме и той започна да издава присъди, глоби мен, жена ми и още няколко жертви на престъпление по 500 лв. за неуважение на съда. Защото не сме били точно в 13 часа, а в 13 и 5.
  Думите му бяха след един час и всички свидетели ги бяхме спазили, защото той ни пусна в 12 и 15. Никога не беше нареждал да се явим точно в 13 часа. Част от тези жертви дълбоко съжалиха, че изобщо са подали жалба преди 12 години за кражбата, защото те бяха наказани от този самозабравил се и самовлюбен магистрат. Когато се опитах да протестирам, той ме изхвърли от залата с помощта на двама яки разсилни.  Делото, продължило без жертвите на престъпленията, завърши с присъда от една година, която бандитът няма да лежи, защото я бил изтърпял в предварителния арест по това и още други престъпления. Разбрах, че апартаментският крадец бил станал таксиметров шофьор, който разкарва кокаин на адреси. Вероятно затова крадецът бе на делото без адвокат, имаше си съдия. Затова и не бе глобен за закъснение, а жертвите бяха наказани.  Очевидно моралният интегритет и професионална компетентност на съдия Лалов бяха на много по-ниско ниво от отговорността, която му бяха дали - да бъде съдия. Ако аз назначавах съдии (което е част от моето отнето право на суверен, смятам, че трябва да има пряк избор на магистрати) не бих го назначил и за портиер, може би за мияч на коли, но не съм сигурен дали ще се справи.  Вместо този човек да изчезне тихо и кротко от съдебната система като някакво недоразумение, от мръсната пяна на гадния преход,той се издигна до началник на районния съд - вероятно квота на някоя партия или група за натиск във ВСС. А петима български граждани, които бяха отделили от времето си да свидетелстват и да чакат да получат след 11 години справедливост, бяха наказани с по 500 лв. След моите протести до тогавашния му началник, съдебния инспекторат и не помня още къде, глобата бе отменена, но на следващото заседания аз не отидох.  Глобен обаче беше адвокатът ми, защото погледнал към екрана на телефона си. Началникът му ми се извини и каза: Ама той често го прави, веднъж се беше бил с колега Тоя тип сега е повел борба срещу лошите в съдебната система, протестира и си хвърля оставката. (Да вметнем вещо - той е пратил на митинг хората със ЗАПОВЕД! В която пише НАРЕЖДАМ, а след това ПО ЖЕЛАНИЕ. Честно ви казвам, ще се учудя, ако този може да ходи и дъвче дъвка едновременно.)  Ако някой разруши съдебната система, то са такива брутални и арогантни типажи, прислуга на крадците като Методи Лалов. Ако той е от “добрите”, аз категорично съм от другата страна. И ако такива надделеят, добре е да си стягаме маратонките.  Източник: "24часа"

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5927332

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Неутрално

  МА ФИ Я!
  Няма да вадят очи.Най-много да бръкнат на някой в г.а АКО му харесва!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Никаква работа не са и няма да свършат, опонентите на Цацаров ще бъдат заклеймени

 7. 7 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Съдиите са сравнително добре платени, но служителите в съда са с 500 до 650 лв. заплати. Очевидно е защо има текучество и незаети места, при положение, че средната заплата за страната е 800 лв., а за София е 1200.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK