БСП не се отказва от промяна в плоския данък

БСП не се отказва от промяна в плоския данък

© Георги КожухаровЛидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията не се отказва от промяната в плоския данък. В речта си на заседание на Националния съвет на партията тя направи негативна оценка на управлението на правителството на ГЕРБ и начерта визията на БСП за промяна, съобщи БТА.


Промяната, която БСП предлага в плоския данък, е ориентирана към три групи български граждани - за бедните, за средната класа и за българите с високи доходи. Идеята е да бъдат освободени от лихви по кредит младите хора при купуване на първо жилище до 100 хил. лв. Предлагат намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец.


БСП ще преизчисли пенсиите и при най-ниските това ще доведе до почти 20% увеличение, каза Нинова. Предлага се запазване на 10-те процента данък за средната класа. Хората с доходи над 10 хил. лв. от заплати, рента, наем, лихви, да плащат 20 процента данък, предвиждат още от БСП.
Според Нинова промяната в България е задължителна. "Промяната започна по волята на народите в света, в Европа и у нас, народите поискаха справедливост и се обявиха против върхушките", заяви тя. Според нея БСП е поставила началото на тази промяна у нас с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. "Наше задължение е да я продължим", каза Нинова.


БСП иска България да е суверенна, българските правителства да не търгуват националните интереси, да има правила за всички. "Искаме солидарна България, България, опряна на корените си, на културата си, на българското и българщината. Такава България може да се изгради от силен, здрав, образован, работещ и единен народ", подчерта Нинова. Според нея дългосрочната цел пред страната трябва да е "осем милиона българи и нито един от тях под и на прага на бедността". Това по думите й може да се постигне чрез решителни действия срещу мафията и престъпността, държавна грижа за българската икономика, образование, здравеопазване, достъпно за всеки българин, нова данъчна политика, култура и духовност, които градят ценностна система, сигурност на границите и във всеки български дом.


Очаква се пленумът да приеме нов Устав на БСП, който ще бъде предложен за одобрение от предстоящия през февруари конгрес на партията. Предвижда се да бъде заложена мандатност на депутатите. Според предложения текст кандидати за народни представители не могат да бъдат социалисти, които са били депутати 12 години, като това условие да не засяга председателя на партията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK