Росен Плевнелиев: Бях президент, но и кризисен мениджър

Росен Плевнелиев: Бях президент, но и кризисен мениджър

© Юлия ЛазароваБях президент, но и кризисен мениджър и успях да преведа България през трудностите по достоен и успешен начин. Запазих президентската институция във време на тежка криза и недоверие в институциите.


Това заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията, излъчено по БНТ. "Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света", обобщи Плевнелиев.


Той изброи кризите в България по време на мандата си: три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства. "Особено критични бяха 2013 и 2014 година, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента", посочи Плевнелиев.
Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите


организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите. Въведохме пряката демокрация в страната", заяви той.


Плевнелиев не скри гордостта си от факта, че е "първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума".


Той очерта и геополитическите промени по време на мандата си: провалени държави, замразени конфликти, войни, бежанска криза, терористични атаки. "България остана остров на стабилност, лидер на Балканите, като получи голямо международно признание", декларира президентът.


Бях най-активният досега български президент на международната сцена


водих икономическа дипломация в действие", каза още Плевнелиев и изброи, че по време на мандата му България е била председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, домакин на срещата на десет президенти, които са търсили заедно решения за бъдещето на Европейския съюз, а в последната година от мандата му е отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25.


Като пример за успешния си мандат Росен Плевнелиев посочи развитието на иновациите, въвеждането на дуалното образование, дългосрочното планиране в държавата. "Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България. Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила. Сменихме изцяло енергийните приоритети на България -


от "Голям шлем" с три руски проекта към енергийна ефективност


диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 хил. нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето", заяви още в обръщението си държавният глава.


"Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал", заяви държавният глава.


Той декларира, че няма да се умори да работя за това комунизмът да влезе в учебниците и да се изучава обективно, защото


манипулираната истина разделя, а ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето


"Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя", подчерта Плевнелиев и добави: "Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах."


Плевнелиев отново повтори, че е служил на българите, където и да се намират те по света и ще продължи да го прави. "България трябва да продължи да работи за единение, а не за разединение на ЕС", каза той.


Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!


завърши Росен Плевнелиев обръщението си към нацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK