Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Георги КожухаровВстъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев и новия вицепрезидент Илияна Йотова беше отбелязано с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън на площад "Св. Александър Невски". "Дневник" проследи на живо събитията.


Въпреки студеното време, на площада, където бяха строени представителните части на Българската армия, се събраха стотици граждани, имаше и много родители, довели децата си. Засилено беше полицейското присъствие.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Георги Кожухаров


Сред официалните гости на церемонията бяха главният прокурор Сотир Цацаров, кметът на София Йорданка Фандъкова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички депутати, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, конституционни съдии и дипломати, патриарх Неофит, главният мюфтия и други.
Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Надежда Чипева, Капитал


Минути преди официалната церемония пристигна президентът Росен Плевнелиев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, той обходи строя и поздрави почетния караул.


Новоизбраният президент Румен Радев беше посрещнат на площада също от командира на Националната гвардейска част. Радев прие рапорта на началника на караула и се поклони пред Националното знаме, а след това обходи строя и поздрави почетния караул.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Надежда Чипева, Капитал


Президентът Радев се присъедини към президента Плевнелиев на трибуната пред катедралата "Св. Александър Невски", където произнесоха реч.


"Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият – желая Ви успех", обърна се Плевнелиев към новоизбрания президент Румен Радев в речта си. "Един труден, но успешен мандат приключи", заяви той.


"Държах правилната посока, зададох правилните приоритети, дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс. Бях министър, бях президент, работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Властта за мен не бе цел", допълни той.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Георги Кожухаров


"Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, сътрудничество и баланса, ще работя с парламента, партии и неправителствените организации. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Ще бъде президент, който ще отстоява интересите на своя народ. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Да осъзнаем силата си, да повярваме и заедно да продължим напред", декларира Радев в речта си. "Нека заедно градим едно по-справедливо общество, което не е заложник на миналото", призова той.


С изпълнение на химна на България от Гвардейския духов оркестър, 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.


"Задължителен елемент при церемонията по встъпване в длъжност на президента са артилерийските салюти. Те са 21, понеже традицията идва от флота. Оръдията на кораба са били 7 и когато доближава до определена територия, задължително е да се изстрелят 7 снаряда, т.е. да пристигне корабът на пристанището невъоръжен, което заличава възможността да въздейства не тези, които са на брега. По-късно, когато се променя качеството на барута се установява, че изстрелите трябва да бъдат по 3. Така се получава 21. В повечето държави националният салют е именно от 21 изстрела", обясни пред БНТ военният историк полковник Станчо Станчев.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Надежда Чипева, Капитал


Двамата президенти поздравиха официалните гости на церемонията и положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.


Малко преди 12 часа двамата президенти, и двамата вицепрезиденти се отправиха към храм-паметника "Св. Александър Невски", където запалиха свещи и беше отслужена литургия. "За да е успешно вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите на българските граждани", каза патриарх Неофит, след като благослови новоизбрания държавен глава Румен Радев.


Патриарх Неофит заяви, че властта винаги е свързана с отговорност. "Колкото по-голяма е властта, толкова Бог възлага по-голяма отговорност, защото, на който много е дадено, много ще се изисква", поясни той. Патриархът подари икона на президента Румен Радев и му пожела на добър час.


Кортежът на Росен Плевнелиев пристигна пръв в президентството, а няколко минути по-късно заедно с вицепремиера Маргарита Попова посрещна символично Румен Радев, Десислава Радева и Илияна Йотова пред парадния вход. Те бяха посрещнати от събралото се множество с аплодисменти и скандиране на името на новия президент.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Велко Ангелов, Капитал


Двамата президенти проведоха среща при закрити врата, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на Маргарита Попова.


Екипът на президента Румен Радев.

© Анелия Николова

Екипът на президента Румен Радев.


В Гербовата се състоя официалната смяна на двамата президенти, последвана от тяхна официална снимка. Там присъстваха експерти, които се очаква да станат официална част от екипа на новия президент Румен Радев.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Анелия Николова


ДПС очаква Румен Радев да бъде добър президент и ще му дадат 101 дни, преди да го оценят, заяви по-рано днес в интервю по "Нова телевизия" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.


"БСП по никакъв начин не влияе на избора ми за служебното правителство", заяви новият президент на България Румен Радев в първото си интервю на поста пред БНТ.


Президентът Росен Плевнелиев пожела успех на новия президент Румен Радев. Той декларира, че е готов денонощно да му помага с каквото може. "Всички проблеми и кризи, през които минах, ще бъдат и негови. Той ще се сблъска и с парламентарна криза, и с назначаване на служебно правителство. Декларирам своята готовност да му бъда полезен", заяви Плевнелиев в интервю за БНТ.


"Имахме две служебни правителства, два протестни вълни. Нима някой можеше да си представи преди две години, че ще се изострят отношенията между САЩ и Русия, че ще премине бежанска вълна през Европа, че ще има анексиране на страна от Европейския съюз. Ние бяхме активни, доверявахме се, давахме решения и нашето мнение се ценеше", обобщи Плевнелиев за мандата си.


"Големи грешки не са допускани, но има нещо, което ме тревожи: че днес българското общество сигнализира много ясно, че няма справедливост в държавата. Хората не са доволни от начина, по който работят институциите, съдебната система, корупцията, това е хранителната среда на популисти - хранейки се със страховете на хората", каза Плевнелиев.


Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност (обобщение)

© Юлия Лазарова


Малко след 13 часа Радев изпрати Плевнелиев на парадния вход на президентската институция на бул. "Дондуков" 2, а Йотова – Попова. Плевнелиев и Попова бяха изпратени с аплодисменти от събралите си граждани. Пред парадния вход на институцията беше строена й цялата администрация на Росен Плевнелиев, с която работи през последните 5 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK