Вместо за референдума телевизии агитирали за Марешки

Веселин Марешки

© Цветелина Белутова, Капитал

Веселин МарешкиЦентралната избирателна комисия (ЦИК) е отказала да изплати общо 54 727 лв. на собствениците на "Нова телевизия", "Би Ти Ви", "Канал 3" и "България он еър" по медийните пакети за агитация за националния референдум, провел се на 6 ноември, заедно с изборите за президент.


Телевизиите са имали договори с инициативни комитети за излъчване на информационно-разяснителни видеоматериали. Според мотивите на ЦИК обаче излъчените видеоклипове съдържат елементи на предизборна агитация в полза на кандидата за президент Веселин Марешки и се отклоняват от разяснителната си насоченост.


Това се разбира от решение на самата ЦИК и на Върховния административен съд, пред който медиите са обжалвали постановеното от комисията.
Медиите, както и инициативните комитети, с които са имали договoри, са обжалвали решението на ЦИК пред Върховния административен съд. Жалбите са 10. Съдът се произнася по всички на 15 и 16 декември. Някои от протестите са отхвърлени поради несъстоятелност, в другите случаи се потвърждава решението на ЦИК.


Представители и "Нова телевизия", "Би Ти Ви" и "България он еър" заявиха пред "Дневник", че няма да коментират казуса след като има окончателно решение на съда.


Медийните пакети и информационно-разяснителната кампания


В средата на октомври Централната избирателна комисия съобщи, че ще раздаде 2 млн. лв. на участниците в президентските избори и националния референдум на 6 ноември посредством т.нар. медийни пакети. Средствата идват от държавния бюджет, като максималната сума за един пакет е 40 хил. лв.


По-голямата част от общата сумата - 1.3 млн. лв., бе определена за участниците в информационно-разяснителната кампания за референдума, иницииран от телевизионният водещ Слави Трифонов. Заявка за участие в кампанията подадоха 10 партии, 22 инициативни комитета и 2 коалиции.


Останалите 700 хил. лева бяха предвидени за 6 партии и 10 инициативни комитета, които са заявили участие в президентските избори.


За да получат парите, инициативните комитети или партиите, сключват договори с медии - телевизии, печатни и електронни медии, радиа, през които са осъществяват едната от двете кампании - агитационна за президентските избори или информационната за националното допитване.


Процедурата по кандидатстване за пакетите, заявката за излъчването на материалите и одобряването на изплащането на средствата от ЦИК е сложна и се води по над 20 отделни точки с изисквания.


След приключването на кампанията договорите се изпращат в ЦИК, заедно с доказателствени материали за излъчените публикации или видеоматериали. На базата на тях членовете на избирателната комисия гласуват дали да одобрят или да откажат всяко плащане.


Решението


Членовете на Централната избирателна комисия са гласували по всеки договор на 6 декември. Те отказват да изплатят средства по медийните пакети по разяснителната кампания за референдума на 5 телевизии и една печатна медия. Телевизиите са "Би Ти Ви", "Нова", "Канал 3", "България он еър", "България 24", вестникът - "19 минути".


Плащанията към "Би Ти Ви", "Нова", "Канал 3" и "България он еър" са отказани от ЦИК по една и съща причина. Телевизиите са имали договори с инициативни комитети за излъчване на видеоклипове по информационната кампания за референдума, но вместо това материалите са били агитационни в полза на кандидата за президент Веселин Марешки.


Плащанията към собствениците на "България 24", еднолично дружество "Вижън лаб" и издателите на вестник "19 минути", "Б.А" ООД също са отказани, но по други причини.


Марешки и телевизиите


"Би Ти Ви Mедия Груп" АД е имала сключен договор с инициативен комитет "Гласът на хората" за 14 747 хил. лв. Според договора телевизия "Би Ти Ви" е имала задължение да излъчи информационни-разяснителни материали за националния референдум.


Официално инициативният комитет "Гласът на хората" се представлява от Александър Димитров. От стенограмата на заседанието на ЦИК се разбира, че тази дейност всъщност се е извършвала от Веселин Марешки, за което е упълномощен от Димитров.


Със същия инициативен комитет е имало договор и дружеството "Елит Медия Груп", собственик на "Канал 3". Сумата по договора е 12 хил. лева. Инициативният комитет е подал жалба срещу решението на ЦИК да не изплати сумата във Върховния административен съд. Съдът обаче я отхвърля, защото инициативният комитет не е страна по делото, като жалбата е трябвало да бъде подадена от "Елит Медия Груп".


В стенограмата от заседанието на ЦИК, на която се отказва изплащането на сумата на "Канал 3" се разбира, че видеоклипът излъчен от телевизията е "агитационен" и не е по информационната кампания за рефендума.


"Нова Броудкастинг Груп" АД, собственик на "Нова телевизия" е имала договор с инициативен комитет "Референдум 2016", представляван от Пламен Христов за 13 680 хил. лв. Със същият иницитивен комитет договор за 14 300 хил. лв. е сключило и дружеството "Инвестор.бг" АД, собственик на телевизия "България он еър".


Задълженията и на двете медии по договора с инициативен комитет "Референдум 2016" също са били да излъчат материали по разяснителната кампания за националния референдум.


За договора с инициативния комитет "Референдум 2016" по телевизия "България он еър" е излъчено 17-минутно интервю с Веселин Марешки по въпросите от референдума. В стенограмата на заседанието на ЦИК се посочва, че в него Марешки "повече говори не по въпросите на референдума, по който гласуваме, а говори относно въпросите по недопуснатия референдум, на който той беше инициатор." На няколко пъти във видеото се появява и "заставка "Веселин Марешки – кандидат за президент", се казва още в стенограмата.


На тези избори Веселин Марешки беше кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет "Веселин Марешки за президент". Марешки бе е инициатор на референдум от 5 въпроса, който обаче беше отхвърлен от парламентарната комисия по правни въпроси, както и тази по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7269 Любопитно

  Ми той Марешки също искаше референдум!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Хахахахах. Така без глоби ще продължават на принципа - Ако мине. Този път в някой иоъ т случаите явно не е минало, но какво ще им попречи да пробват пак?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Какво е значението?
  Все за популисти са агитирали.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  Сега Марешки да си плати за рекламата.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  И той се оказа мошеник на дребно, а успя да заблуди не малко хора.

 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Весело

  "Новият политик " - по действителен случай

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Мошеник на едро

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":
  Той е мошеник на едро, но в случая е на дребно, защото става въпрос само за 50 хиляди.

 9. 9 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Цялата схема за държавна помощ в агитацията за или против определена теза в референдум изглежда сбъркана и дава поле за тези и подобни измами. Всички тези измислени инициативни комитети са създадени само и единствено с цел да се вземе и насочи в правилна посока максимално голям дял от предвидените за разяснителна кампания средства.

  Умен и красив жълтопаветник.
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  о, добре че беше магарешкия, та ЦИК да се сетят как врътката с "агитацията" на инициативните комитети е просто дребен семеен бизнес... да ме подсетите какво чухме от тях за "агитацията" на борето цеков покрай предния референдум?

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2052 Весело

  "Това се разбира от решение на самата ЦИК и на Върховния административен съд, пред който медиите са обжалвали постановеното от комисията."

  Тук прокуратура няма, ама целта е същата. ОФ-то на приватизаторите срещу плебса.

 12. 12 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Много интересна формулировка на цикаджиите:
  - "... но вместо това материалите са били агитационни в полза на кандидата за президент Веселин Марешки."

  Значи вместо за Трифонов са агитирали за Марешки?

  Цикаджиите по принцип вършат щуротии, ма този път са сътворили своеобразен апотеоз на щуротията!

  Егати цикаджиите, егати назначителите им!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Кой ти е виновен, че си очаквала друго, Костов?

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniboy":

  Защо реши, че е без глоби. Това че няма да им платят си е форма на глобяване.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#12] от "b_52_strato":

  Глупости! Целево бяха отпуснати средства от бюджета за разяснителна кампания по референдума. Срдствата можеха да се използва за агитация за или против въпросите, но не и за нещо друго.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Те ти булка Спасов ден, вкарахте Марешки в нови разходи!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  [quote#14:"tribiri"]Това че няма да им платят си е форма на глобяване.[/quote]
  хъхъхъ... тва за неосъществената разяснителна кампания ли... Маяма напълно си е заслужила въжето дори и само с тая простотия която набута в ИК

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Още едно неприятно същество, с което ще ни занимават няколко месеца. И дано да е само толкова.

 19. 19 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 640 Неутрално

  И сег а- кой ще плати масрафа на телевизиите? Или ще пият по една студена вода с ... аспирин от аптеки Марешки.)))

 20. 20 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  И как бе, комунягата, споменатите са агитирали за Марешки?
  Кво са говорили?

  Баси!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 21. 21 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БТВ и без пари всекидневно агитираше за референдума на Слави Трифонов!Дори в новините,Референдумът беше на първо място!А пък Референдумът на Марешки беше порязан яко от парламента!

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси": И той се оказа мошеник на дребно, а успя да заблуди не малко хора.
  =====================================

  А нима някой е бил толкова наивен, че да не се досеща, че когато някой като Христо Иванов, Слави Трифонов или Марешки се захваща с политика или иска да създаде нова партия, той няма как да не прави нещо, което на практика ще се реализира като политическо мошеничество?

  Защото, забележете: Подобни партии се създават не около някаква нова система от общополитически и/или общоуправленчески идеи, а около някаква личност, обикновено неполитическа, или около някаква конкретна, но единична, и то обикновено структурнообразуваща, а не общополитическа идея. При ХИ – структурна промяна в съдебната система. При Слави – абсолютната двустепенна мажоритарна система на гласуване. При Марешки – аптеките на Марешки.

  Всъщност, на практика управлението на една държава има две страни. Първо, какви са целите, които съответните управляващи искат да постигнат със своето управление. И второ, с какви средства и начини ще се опитат да постигнат своите управленчески цели. Та създаването на нова партия е целесъобразно, приемливо и може да бъде полезно за държавата и народа само ако новосъздаваната партия предлага и има намерение да промени ПРИНЦИПНО поне едната от тези две страни на управлението.

  Нито ХИ, нито СТ, нито Марешки не предлагат такава принципна промяна. Те предлагат частични промени, и то не на целите, а в начините на управление, които не могат да доведат до принципна промяна в общото държавно управление. Те могат да променят, при изборна победа, само това, кой ще има облага и кой ще загуби от такива частични промени, но не и принципно да променят начина на управление на държавата като цяло.

 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Марешки сигурно си е платил. Някой сигурно е платил на тези телевизии да не се води разяснителна кампания за референдума. Това бе най-неинформирания референдум,провеждан някога в България. Много от гласувалите не знаеха какво означава мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура.

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#8:"Роси"]Той е мошеник на едро, но в случая е на дребно, защото става въпрос само за 50 хиляди.[/quote]
  Нещата не са така както е написано в статията. Аман от манипулации!!!
  А Марешки, мошеник, крадец.... но всеки месец аз спестявам 30-40 лв пазарейки от неговите аптеки, и 20-тина лева от неговата бензиностанция!!!!
  А Кадиев ми товари сметката за ток с 20-тина лева, които влизат в неговия джоб!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Мутрата Марешки да си плати за услугите.

 26. 26 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 994 Весело

  Номерът си е същият. Да се ''усвоят'' едни пари. Щото, ако се откраднат няма да е по комунистически.

 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7049 Неутрално

  Мошеник, но има кой да му се връзва на номерата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Вместо информация за референдума, народът получава агитация за Марешки.
  Въобще не се учудвам вече, защо на референдума се гласува толкова глупаво, какти и на високия процент на варненския бизнесмен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 233 Весело

  Телевизиите имаха договори с инициативни комитети на Решетников и излъчваха пропаганда и видеоклипове по информационната кампания в полза на кандидата за президент Румен Радев.

 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Държавата тоест ние плащаме за собственоръчно по собствена преценка направена реклама по частни медии... Ще падна от смях..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#24] от "chichka":

  вярно е Марешки такъв онакъв ама цяло лято на плажа му на й евтино в аптеките му също на бензиностанцията също спестил ми е на семейството над 1000 лв никоя друга партия не ми е направила такава опция та по добре за него да си дам гласовете

 32. 32 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 458 Неутрално
 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9262 Неутрално

  Да бе, цялата Мара втасала, че ...

 34. 34 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Веднъж да видим едно справедливо решение на две държавни институции! Лакомията на въпросните медии за пари ги провали и съвсем основателно. Колко са подкупни! - сигурно и Марешки им е платил, за да го рекламират за наша сметка. Е, значи може да има справедливост когато тя се търси.

 35. 35 Профил на srh57514507
  srh57514507
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Преди време дпс подкрепиха М Кунева и е наложиха като полетически лидер.Сега герб ни пробутват по същият начин марешки.

 36. 36 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Боже каква мафиа ще управлява България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK