Съдийската колегия с поредна провокация към магистратите от районния съд в София

Милка Итова член на ВСС отрече пред "Дневник" да знае за алтернативно предложение

© Анелия Николва

Милка Итова член на ВСС отрече пред "Дневник" да знае за алтернативно предложениеСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се занимава отново със Софийския районен съд, като в дневния ред е включена точка за избирането на изпълняващ длъжността председател.


Мнозинството в колегията отново ще действа контра на желанието на магистратите от най-натоварения съд в страната - Софийския районен съд и ще направи алтернативно предложение за изпълняващ длъжността председател. Това разбра "Дневник" от източници в съда.


В официалния дневен ред на колегията за утре е включено предложението на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов за изпълняващ функциите председател да бъде избрана Албена Ботева. Тя беше посочена от общото събрание на магистратите в СРС в началото на януари, а преди това беше заместник на Методи Лалов.

По информация на "Дневник" контра предложението


ще бъде за бившия прокурор и съдия от лятото на 2016 година Стефан Милев.


Миналата седмица на Милев беше разпределено делото за МИГ-овете срещу военния министър в оставка Николай Ненчев и той в рамките на няколко часа го насрочва за 22 февруари.


До избор на и.д се стигна, след като председателят на районния съд Методи Лалов подаде оставка в началото на декември в знак на протест и несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет. Конкретният повод беше поредната проверка, която ВСС започна в най-натоварения съд, без да се обърне внимание нае натрупаните проблеми. При депозирането на оставката, Лалов уточни, че тя ще влезе в сила от първи февруари. Миналата седмица пленумът на съвета реши да изпрати на прокуратурата Лалов заради съмнения около нередности при обществени поръчки и плащане на вещни лица.


Предложението на Топалов е изцяло съобразено със становището на Съдийската колегия, прието през декември миналата година, според което за изпълняващ функциите на административни ръководители при изтичане на мандат или в случай на овакантяване на длъжността, номинации се правят от председателя на по-горестоящия съд.


В закона за съдебната власт разпоредбата е доста по-широка и казва, че при преждевременно прекъсване на мандата,


съдийската колегия избира заместник, без да е уточнено дали трябва да се съобрази с предложението на по-горния съд или с общото събрание на съдиите .


"Дневник" разговаря с членове на съдийската колегият- Милка Итова, Галя Георгиева и представляващият Димитър Узунов, които отрекоха да знаят да има подобно алтернативно предложение, както и отрекоха, че някои от тях може да инициира такова.


"Няма алтернативно предложение и аз няма да бъде вносител на такова",


заяви Итова.


Възможно е все пак при гласуването на дневния ред да бъде вкарана извънредна точка - практика, която се е случвала на предишни заседания. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев също отрече да смята да предлага алтернативна кандидатура, но отбеляза, че предложението за Ботева е странно, защото тя е била сред заместниците на Методи Лалов и е настоявала да бъде гласувана оставката й.


Стефан Милев е в отпуск от днес до 30-ти януари. Първоначално той вдигна телефона си, но помоли да бъде потърсен по-късно, след което спря да отговаря. Преди няколко дни на него беше разпределено делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев, което той насрочи бързо за 22 февруари. Преди да стане съдия с конкурс, Милев беше дълго време говорител на Асоциацията на прокурорите и заместник-районен прокурор на София.


Влиза в съдебната система през 2006 г. като младши прокурор в Софийска градска прокуратура, където остава до 2009 г. Тогава става редови прокурор в Районната прокуратура в София, като работи в отдела за противодействие на престъпленията срещу собствеността.


В края на 2015 година Милев участва и се класира в два конкурса - за прокурор в градска прокуратура (СГП) и съдия в градския съд (СГС). Избира последния пост, на който встъпва през юни 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2134 Весело

  "Стефан Милев е в отпуск от днес до 30-ти януари. Първоначално той вдигна телефона си, но помоли да бъде потърсен по-късно, след което спря да отговаря. “

  Явно не желае да го беспокоят преди 31 януари...

  I Want To Believe
 2. 2 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Червената мафия в действие.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "Мнозинството в колегията отново ще действа контра на желанието на магистратите от най-натоварения съд"

  Каквито и безобразия да правят, всичко им е простено.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#2] от "anty":

  Прокурорската мафия

 5. 5 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  До коментар [#2] от "anty": И ДПС мафия, #КОЙ

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1720 Гневно

  [quote#4:"hodounski"]
  Прокурорската мафия[/quote]

  Прокурорско - милиционерска.
  Какво друго мислиш е завършил освен Магнаурското школо в Симеоново.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Виждам, че публикациите по тая тема са изключително манипулативни и явно писани от хора, които изобщо не познават действащите лица. Излагат се. Направиха от най-семплия председател на СРС, с его по-голямо от на Баце, демек сещай се, за какво чудо иде реч, който подлуди и съдии, и служители, и граждани, и адвокати, пишман борец срещу статуквото, демек срещу естаблишмънта на съдебната власт, от която е част не от вчера.
  Те журналистите на Дневник толкоз си могат, те пишат каквото им е поръчано, не се задълбават, две години назад барем да проучат въпроса, ама не. Спомням си как плюха, плюха, не, а храчиха по Лозан Панов и белким напишех нещо, че е свестен, че е честен, че това че е издигнат от баш ченгето Георги Колев не е страшно, щом човекът е читав. Тогава така беше замислено, така беше поръчано. Сега пак.
  Стефан Милев е интелигентен човек, образован, завършил Класическата, издигащ се със собствения си интелект и способности, като самия Панов впрочем, който е влязъл в съдебната система с конкурс от н-тия път, след като е късан няколко пъти. Та така, аз лично доверие в писаниците на Дневник нямам вече.

 8. 8 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#6] от "Танас":

  Танасе, като не знаеш, що пишеш глупости?

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Любопитно

  До коментар [#7] от "red.mary":

  Г-н Милев може действително да е много свестен и честен, но според Вас, редно ли е някой със стаж от 10 г. като прокурор и половин година като съдия да оглави най-големия съд в страната?
  Пък дори и временно до провеждане на конкурс за титуляр да е.

  Не коментираме, примерно, редно ли беше съдията Цацаров да става прокурор, а и резултатите не изглеждат особено окуражаващи, така че нека отсега изключим всяка аналогия с други лица и институции.

 10. 10 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Лалов е толкова непрактичен ...

  krastitel
 11. 11 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#9] от "forza":

  Ами вижте, най-малкото не е прецедент. Става дума за административен ръководител, при това временен. Лазар Груев беше председател на ВКС без никога да е съдийствал. Иван Григоров беше председател на ВКС като цял живот е бил адвокат. Панов също не е бил съдия във ВКС, който оглави, а административен съдия.
  Въобще, примерите са много. Въпросът е, че тук целта е просто да оплюеш, тази Албена Ботева не са я виждали и на снимка, не са проучили какъв административен ръководител е била досега, защото тя е била такъв досега, а батака в СРС е огромен. Няма как да приема това малоумно писане по принцип, просто защото така са им поръчали "нашите".

 12. 12 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#11] от "red.mary":

  ++++++
  Подкрепям те без да съм компетентен по темата,но от написаното от теб,си личи че си в нещата.
  А Дневник отдавна се опитва да се меси в съдебната система.Показателно е Радан и Х.Иванов как изпълняват заръките на собственика на медията,в опита си за смяна на гл.прокурор през законодателната власт.Само че не им се получи.

  sdg
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Човек да му завиди на кариерата. Само на 36 години и вече го гласят за шеф на най-големия съд в България. Дали не е , защото и той не обича реформите.

 14. 14 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Стефан Милев не е известен като глупав човек,тъкмо напротив. Разбира от право и никак не е глупав. Но е слагачка и кариеристка, поради което не се ползва с уважение. Проявата му на професионална злоба спрямо негов колега също се коментира. Както и това, че, повече от подозрително, изкарвайки по-висока оценка за конкурса в СГС от тази в СГП, успя да се класира , изпреварвайки съдии, доста над класата и опита му. Но, това е положението. Иначе дава прилично конформистки интервюта, когато се намери кой да му ги уреди. Накратко - от най-опасните лимонки е.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  Всички прокурори, станали съдии по времето на Цацаров са потенциални троянски коне, особено ако лонито на Цацаров ги предлага за шефове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK