България е договорила над 36% от европейските фондове за периода 2014 - 2020 г.

Лиляна Павлова (д) и министрите на околната среда Ивелина Василева и на енергетиката Теменужка Петкова дадоха извънреден брифинг, за да отговорят на обвиненията на БСП

© Правителствена Информационна Служба

Лиляна Павлова (д) и министрите на околната среда Ивелина Василева и на енергетиката Теменужка Петкова дадоха извънреден брифинг, за да отговорят на обвиненията на БСПБългария е сред държавите с много добро усвояване на всички програми от европейските фондове, като към днешна дата са договорени една трета от всички фондове. Това съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова на извънреден брифинг в Министерския съвет.


"Това са над 36%. Имаме разплатени над 1.3 млрд. лева, така че всякакви опити за внушения, видно и от числата, са абсолютна измишльотина", увери тя. Павлова отговори на обвиненията на БСП, според която има опасност от спиране на европейски фондове. Говорителят на групата на БСП Жельо Бойчев днес заяви, че на третата година от програмния период 2014 - 2020 България е усвоила само между 5% и 7% от европейските средства.


Регионалният министър в оставка определи твърденията на социалистите като проява на политически цинизъм и некомпетентност. По отношение на програмата "Региони в растеж" Лиляна Павлова посочи, че тя е в размер на 3 млрд. лева, а от нея са договорени 50%. "От тях 11% са разплатени. Няма неизпълнени условности, а вече имаме и успешно завършени и отчетени проекти и сертификат към ЕК до дни за над 100 млн.", коментира Павлова.
По отношение на изпълнението на предварителните условия на ЕК към България по отделните оперативни програми тя каза, че от 45 условия страната е изпълнила всички. "Има 10, които са неотчетени, така че единственото, което трябва да стане, работата е свършена, въпрос на отчет. А отчетът се подава към юни, така че отново виждаме един неправилен или некомпетентен прочит", коментира тя.


Регионалният министър отхвърли и твърденията на БСП, че водната реформа не е завършена заради невъзможността да се усвои програмата за околна среда и инвестициите в сектор "Водна инфраструктура". Тя посочи, че има 7 области, които не могат да кандидатстват за европейско финансиране, като обвини 15 общини в тях, че саботират процеса. "Те не могат да кандидатстват поради една проста причина - че имаме въпросните 15 общини, които отказват да влязат в консолидираното асоцииране по ВиК, за да кандидатстват заедно. И ако обърнем внимание кои са тези общини, рязко прави впечатление, че това са общински съвети и общини, водени от БСП, които саботират тази реформа, но всъщност отново саботират само себе си и само своите граждани, защото им осигуряват нулев достъп за европейското финансиране и подкрепа за сектора", заяви Павлова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK