И сътрудниците на МВР ще докладват защо и колко физическа сила използват

И сътрудниците на МВР ще докладват защо и колко физическа сила използват

© Красимир ЮскеселиевИзмененията на Закона за МВР от октомври 2016 г. дадоха право на лица, работещи на трудово правоотношение в министерството, охраняващи обект на МВР или осъществяващи съдействие при наблюдение на границата, да задържат хора, както и да използват физическа сила и помощни средства. Днес ведомството публикува за обществено обсъждане наредба, която разписва подробно тези им права.


Преди дни министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова заяви, че до края на 2017 г. могат да бъдат назначени 3 000 нови служители в системата на МВР в реализация на плана за борба с битовата престъпност. Те ще се назначават на трудови договори и ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни. Зам.-министърът Филип Гунев пък съобщи, че при усвояването на 160-те млн. евро, които Европейската комисия (ЕК) отпусна на България в средата на септември 2016 г. за справяне с бежанската криза, ще бъдат назначени над 600 служители за охрана на границата. Те отново ще бъдат назначени на трудови договори.


Целта на наредбата е да се даде цялостна уредба на реда за употреба на физическа сила и помощни средства от всички служители на МВР. В нея и в закона е записано, че те ще се използват само при абсолютна необходимост. Изброени са и видовете помощни средства - белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори.
Физическата сила и помощните средства ще могат да се ползват след предупреждение. Изключение са случаите на внезапно нападение над служителя или други хора, както и при освобождаване на заложници. Всички служители на МВР - полицейските органи, тези по трудови правоотношения, помагащи при наблюдението на границата и др., ще са длъжни да вземат мерки за оказване на първа долекарска помощ на пострадалите при използване на физическа сила и помощни средства.


Те ще трябва да са преминали и обучение за използването им.


Служителите на МВР ще трябва да изготвят и писмен доклад, в който да описват:


- длъжност, име и фамилия на служителя на министерството;
- място, дата и час на използване на физическата сила и помощните средства;
- основание и обстоятелства за използване на физическата сила и помощните средства;
- интензивност на физическата сила, вид и количество на използваните помощни средства;
- по възможност данни, идентифициращи лицето/лицата, спрямо които са използвани
физическата сила и помощните средства;
- мерки, взети спрямо тях;
- видими последствия от използването на физическата сила и помощните средства.


Освен това полицейските служители и сътрудниците на МВР ще трябва да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, спрямо които използват физическа сила и помощни средства. Използването им ще се преустановява след постигане на законната им цел.


Забранено ще е използването на физическа сила и помощни средства спрямо видимо малолетни лица и бременни жени. Изключение ще бъдат случаите на масови безредици, когато са изчерпани всички други средства.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ханко Брат:Ко?не?

  Долу рушистите и фашистите
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Интересно, законът за МВР и подзаконовите нормативни актове защо се принизяват и се издава специална наредба, а не се допълнят съществуващи наредби, ако някои въпроси наистина не са уредени. Щом тези хора се назначават с трудови договори, съществуващото законодателство важи и за тях.

 3. 3 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всичко това го има и в досега действащата НАРЕДБА № 8121з-1130
  от 14 септември 2015 г. за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от органите на Министерството на вътрешните работи обнародвана в ДВ
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=97494

 4. 4 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1698 Весело

  А другарят патриарх на БПЦ ще докладва ли?

 5. 5 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Не знам дали си въобразявам и дали звуча конспиративно, но понякога си мисля, че битовата престъпност нарочно се оставя ненаказана за да се оправдаят нови и нови назначения в МВР докато се превърнем в милиционерска държава по Оруелов модел (разбирайте американски, и нямам пред вид, че руския е различен). Кой може ясно и точно да каже - трябват ни толкова полицаи поради тези и тези причини ? Не става само с назначаване на полицаи щото имам съмнения дали това не са едни добре платени социални програми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK