И сътрудниците на МВР ще докладват защо и колко физическа сила използват

И сътрудниците на МВР ще докладват защо и колко физическа сила използват

© Красимир ЮскеселиевИзмененията на Закона за МВР от октомври 2016 г. дадоха право на лица, работещи на трудово правоотношение в министерството, охраняващи обект на МВР или осъществяващи съдействие при наблюдение на границата, да задържат хора, както и да използват физическа сила и помощни средства. Днес ведомството публикува за обществено обсъждане наредба, която разписва подробно тези им права.


Преди дни министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова заяви, че до края на 2017 г. могат да бъдат назначени 3 000 нови служители в системата на МВР в реализация на плана за борба с битовата престъпност. Те ще се назначават на трудови договори и ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни. Зам.-министърът Филип Гунев пък съобщи, че при усвояването на 160-те млн. евро, които Европейската комисия (ЕК) отпусна на България в средата на септември 2016 г. за справяне с бежанската криза, ще бъдат назначени над 600 служители за охрана на границата. Те отново ще бъдат назначени на трудови договори.


Целта на наредбата е да се даде цялостна уредба на реда за употреба на физическа сила и помощни средства от всички служители на МВР. В нея и в закона е записано, че те ще се използват само при абсолютна необходимост. Изброени са и видовете помощни средства - белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори.
Физическата сила и помощните средства ще могат да се ползват след предупреждение. Изключение са случаите на внезапно нападение над служителя или други хора, както и при освобождаване на заложници. Всички служители на МВР - полицейските органи, тези по трудови правоотношения, помагащи при наблюдението на границата и др., ще са длъжни да вземат мерки за оказване на първа долекарска помощ на пострадалите при използване на физическа сила и помощни средства.


Те ще трябва да са преминали и обучение за използването им.


Служителите на МВР ще трябва да изготвят и писмен доклад, в който да описват:


- длъжност, име и фамилия на служителя на министерството;
- място, дата и час на използване на физическата сила и помощните средства;
- основание и обстоятелства за използване на физическата сила и помощните средства;
- интензивност на физическата сила, вид и количество на използваните помощни средства;
- по възможност данни, идентифициращи лицето/лицата, спрямо които са използвани
физическата сила и помощните средства;
- мерки, взети спрямо тях;
- видими последствия от използването на физическата сила и помощните средства.


Освен това полицейските служители и сътрудниците на МВР ще трябва да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, спрямо които използват физическа сила и помощни средства. Използването им ще се преустановява след постигане на законната им цел.


Забранено ще е използването на физическа сила и помощни средства спрямо видимо малолетни лица и бременни жени. Изключение ще бъдат случаите на масови безредици, когато са изчерпани всички други средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK