Съдийската колегия избира временен шеф на Районния съд в София

Съдийската колегия избира временен шеф на Районния съд в София

© Юлия ЛазароваВ дневния ред на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес е включена точка за избирането на изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд.


До нея се стигна след като в началото на декември 2016 г. административният ръководител на най-големия съд в страната Методи Лалов, както и заместниците му подадоха оставки в знак на протест и несъгласие с политиката на ВСС. Времево оставките им съвпаднаха с протеста на магистрати и служители пред сградата на ВСС, на който протестиращите посочиха основните си оплаквания - тяхната свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа.


При депозирането на оставката, Лалов уточни, че тя ще влезе в сила от първи февруари. Миналата седмица пленумът на съвета реши да изпрати на прокуратурата Лалов заради съмнения около нередности при обществени поръчки и плащане на вещни лица.
В официалния дневен ред на колегията е включено само предложението на председателя на горестоящия Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов за изпълняващ функциите председател да бъде избрана Албена Ботева. Тя беше посочена от общото събрание на магистратите в СРС в началото на януари, а преди това беше заместник на Лалов.


От източници в съда "Дневник" разбра, че мнозинството в колегията отново ще действа контра на желанието на магистратите от най-натоварения съд в страната и ще направи алтернативно предложение за временен шеф на съда.


Контра предложението ще бъде за бившия прокурор и съдия от лятото на 2016 г. Стефан Милев.


До вчера в официалния дневен ред нямаше друго предложение, нито членове на съвета знаеха да има такава допълнителна точка. Те обаче не отхвърлиха възможността такава точка да бъде "вкарана" в дневния ред като извънредна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK