Томислав Дончев: В Брюксел виждат показателите ни и се чудят на обвиненията на опозицията

Томислав Дончев: В Брюксел виждат показателите ни и се чудят на обвиненията на опозицията

© Георги КожухаровВицепремиерът в оставка Томислав Дончев обясни пред БНТ, че в последните седмици му се налага да води разговори в Брюксел, в които да обяснява на какво се дължат обвиненията на БСП за спирането на европейски средства. По думите му действията на опозицията влияли лошо на имиджа на страната, тъй като показателите ни по усвояване на евросредства са едни от най-добрите в Европейския съюз.


"Колегите от опозицията явно имат дефицит на послания, за да се хванат точно за европарите. За един сериозен политик е глупост да говори такива неща. Подобни приказки се следят от Брюксел. И в Брюксел ни питат какво става при нас. Казват ни, че по показатели сме много добре, но се чудят какво се говори по медиите", заяви Дончев.


Той уточни, че има два пъти повече плащания по оперативните програми спрямо предния програмен период. По думите му единствената неотворена програма към момента е т.нар. рибарска, но това си било традиционен проблем.
Дончев каза още, че идеята на европейските пари и да окажат влияние на страната след около 3 програмни периода. И припомни как през 2007 г. в България е нямало почти никакви магистрали, а сега в южната част на страната аутобаните са задвижили икономиката. Точно заради това магистрала "Хемус" трябвало да е приоритет на следващите управляващи, за да може и Северна България да дръпне напред. Според вицепремиера мостовете над Дунав също са малко и е нужен още поне един, за да се засили икономиката в тази чат на страната.


Дончев отхвърли обвиненията, че ГЕРБ оставят енергетиката в лошо състояние и с поставен капан при евентуално управление на БСП, за което предупредиха от левицата.


"Този репертоар е да се каже, че обезателно трябва да строим АЕЦ "Белене", тъй като нямало да има ток. Нито са свършили въглищата, нито е свършила водата в язовирите", добави Дончев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK