След още жалби и намеса на омбудсмана касата одобри лечението на 150 души с хепатит С

Модерното лечение за хепатит С, което за пръв път дава възможност за пълно излекуване от болестта, се изплаща от касата от миналата пролет. През август десетки болни от хепатит С и близките им протестираха пред сградата на НЗОК, защото обещаното им иновативно лечение се бавеше. Тогава около 200 човека вече бяха получили протоколите си, но за одобрение чакаха още над 440.

© "ХепАктив"

Модерното лечение за хепатит С, което за пръв път дава възможност за пълно излекуване от болестта, се изплаща от касата от миналата пролет. През август десетки болни от хепатит С и близките им протестираха пред сградата на НЗОК, защото обещаното им иновативно лечение се бавеше. Тогава около 200 човека вече бяха получили протоколите си, но за одобрение чакаха още над 440.В началото на годината Националната здравноосигурителна каса обяви, че няма да плаща скъпото лечение на пациенти с хепатит С, на които не им остава много живот и правилото влезе в сила още на 16 януари. Решението беше посрещнато от пациентските организации с възмущение и жалба до Върховния административен съд с искането да спре изпълнението му, включително докато тече делото.


"Дневник" обаче научи, че Съдът е отказал да се намеси своевременно, като не образува дело и не разпределя жалбата на съдебен състав, а е изискала от касата необходимите документи и по този начин ходът на делото остава в ръцете на НЗОК.


Веднага след внасянето на жалбата и влизането в сила на новите правила, пациенти с хепатит С са били привиквани от регионалните каси за нови протоколи и изписване на лечения, съобразени с новите финансови критерии на касата. Те трябва да преминат отново процедурата през специализираните лекарски комисии вече по новите правила, но освен това вече приоритетно им се предписва най-евтиният от трите възможни препарати. Той обаче не е подходящ за хората с развита цироза на черния дроб и така те автоматично са изключени от възможността за лечение.
Тази административна въртележка ще забави лечението за много от тях и ще изуби ценно време за тези в напреднал стадий на болестта, опасяват се представители на пациентските организации.


След отказа на съда да реагира бързо, от "Хепактив" са отнесли проблема към омбудсмана на републиката. Според тях благодарение на нейната намеса миналата седмица, наведнъж са одобрени протоколите на 150 души с хепатит С за лечение с медикаменти от втора и трета линия, дори без решение на Надзорния съвет, както би трябвало да е по новите правила. Спряло е и привикването на пациенти за пренаписване на протоколите им.


Остават обаче още над 450 души, които имат шанса да бъдат излекувани напълно, но само ако държавата позволи. Борбата за тях продължава, уверяват от пациентската организация, като надеждата все още е в съда, както и в обещанието на касата заедно с националните консултанти да изготви нови критерии на пролет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK