Съдийската колегия потвърди, че не се интересува от мнението на протестирали съдии

Милка Итова, член на ВСС заяви по време на дебата, че Албена Ботева е отличен професионалист и доказан ръководител, но няма да я подкрепи, защото не разбира как така е подала оставка, а след това е готова да оглави съда.

© Анелия Николва

Милка Итова, член на ВСС заяви по време на дебата, че Албена Ботева е отличен професионалист и доказан ръководител, но няма да я подкрепи, защото не разбира как така е подала оставка, а след това е готова да оглави съда.След близо деветчасово заседение съдийската колегия към Висшия съдебен съвет реши да пренебрегне, без никакви аргументи и очевидно с прикрита цел, мнението на мнозинството от съдиите в най-големия и натоварен съд в страната - Софийския районен съд,


На днешното заседание трябваше да бъде обсъдено кой ще оглави временно съда от първи февруари, когато влиза в сила оставката на доскоршния председател Методи Лалов. Общото събрание на магистратите от районния съд с единодушие беше посочилf една от неговите заместници - Албена Ботева, подала също оставка заедно с него в началото на декември. До оставките се стигна след като съдии и служители излязоха на протест заради поредната назначена проверка в институцията и в знак на несъгласие с действията на Висшия съдебен съвет.


Предложението на Ботева беше внесено от, както предписва законът, председателя на горестоящия съд - Софийски градски съд - Калоян Топалов. Това беше и единственото предложение в официалния дневен ред за заседанието на колегията, гласуван от мнозинството в началото на заседанието във вторник. По всичко изглеждаше, че съветът би трябвало да се съобрази с волята на съдиите от Софийския районен съд. Но последвалият дебат, който всъщност включваше основно нападки към Лалов и упреци към съда, потвърди съмненията, че мнозинството от съдийската колегия има друг план и друг кандидат, който да бъде поставен начело на съда до избора на нов титуляр.

Вчера "Дневник" позовавайки се на информация от съда, съобщи, че номинация ще бъде направена за доскоршния прокурор и съдия в градския съд от лятото на 2016 година Стефан Милев. Такова предложение на днешното заседание на съвета не беше внесено, но по неофициална информация това ще се случи следващата седмица. Кандидатът ще е именно Милев, като "Дневник" не го откри за коментар. Той е в отпуск до 30-ти януари.


Съпротивата срещу гласуването на решението назначена да бъде Ботева беше очевидна, а аргументите срещу това се изчерпваха само с: "защо тя иска да оглавява съда, след като вече подаде оставка". Срещу Ботева нямаше нито един друг аргумент.


Беше взето и решение Ботева да бъде изслушана. Така към 16 часа (заседанието започва в 9.30ч., а точката за и.д. председател беше 15-та), заседанието прекъсна за около час, за да бъде поканена Ботева. Тя откликна на извънредната покана и се яви пред колегията. Събеседването с нея продължи няколко часа, след което "за" гласуваха 6 души, а 7 бяха против.


"Не оставяме нищо друго на съдиите от СРС, освен да дойдат отново под прозорците на Висшия съдебен съвет. Нямаше разумни аргументи, имаше нападка срещу Лалов", коментира след вота Калин Калпакчиев. Когато той започна да говори, представляващият Димитър Узунов и други членове на съвета започнаха да излизат от залата. Според Калпакчиев това показвало, че те не се интересуват от последствията на решението и продължи:
"А той (бел, ред Лалов) и заместниците му бяха любимци на най-яростните му критици днес. Ако имат доблест, могат да си го признаят. Гласуването показа, че мнозинството няма никакъв срам да се противопоставя на колегите в СРС в чиито интерес не работи, че обслужва свой интерес. От аргументите не се разбира за какво се взимат такива безобразни решения. Срамувам се, че колегата Ботева с достойнство и професионализъм не успя да убеди Галя Георгиева, Светла Петкова и Милка Итова. Нямаме полезен ход", заяви още Калпакчиев.


Съдии коментираха пред "Дневник", че няма да оставят решението на съвета без последствия.


Малко по-късно във фейсбук страницата на Софийския районен съд беше разпространено съобщение от председателя в оставка Лалов:


"Току що Съдийската колегия на ВСС погреба съдийското самоуправление. Не зачете решението на Общото събрание на съдиите от СРС и не назначи легитимно избрания от съдиите и предложен от председателя на СГС кандидат за и.ф. председател на СРС. Дебатът беше показателен. Моя приятелка от ВКС беше казала, че не вярва да живее в България при върховенство на закона. Това казва един върховен съдия! Днес и аз нямам вяра. В душата ми има страх. Но само страхливците се подават на страха. Те не могат да подменят живота ни.
А просто трябваше да ни подадат ръка, за да решим дългогодишно натрупваните проблеми на СРС.
Помнете този ден!"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK