"Прозрачност без граници" постави България на първо място по корумпираност в Европа

"Прозрачност без граници" постави България на първо място по корумпираност в Европа

© Юлия ЛазароваБългария е 75-а от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави от Европейския съюз в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на "Прозрачност без граници", сочат данни, публикувани на сайта на международната неправителствена организация, цитирани от БТА.


Организацията публикува днес своето проучване. В доклада се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи. Председателят на "Прозрачност без граници" Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.


Въз основа на експертни мнения за корупцията в публичния сектор организацията поставя на първо място в класацията като най-малко корупмпирани страни за 2016 г. Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия. България е на 75-о място по корумпираност в класацията.
В предишния индекс, за 2015 г., страната е била 69-а от общо 168 държави и отново последна в Европейския съюз (ЕС). От страните от ЕС в индекса за 2016 г. преди България са Гърция, Италия, Румъния, Унгария, Хърватия и Словакия.


Най-силно засегнатият сектор от корупцията в България е съдебната система, следвана непосредствено от законодателната власт. Най-често българите дават подкуп на лекари и пътни полицаи. Едва 19% от далите подкуп биха подали сигнал за корупция, констатира изследването.


Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични.


Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва "Прозрачност без граници".

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Неправителствената организация "Прозрачност без граници" предупреди
  ============================
  Крайно време е тези глобални либерални "неправителствени" организации, финасирани то либерални правителства да бъдат предупредени самите те. Стига манипулации.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Ние сме извън класацията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Къде в тази класация се намира Матушка?

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Ние сме извън класацията!
  До коментар [#3] от "4ort":

  Там няма корупция защото всичко е собственост на Царя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Корупцията е пряко отражение на социалното развитие и гражданската култура на една нация. Едва ли има друг критерий, който да показва колко си "напред" или "назад".

  Корупция няма там, където има обществена нетърпимост към нея. В Дания и Финландия очевидно има ОГРОМНА обществена нетърпимост, а в Сомалия, Южен Судан и т.н. корупцията се счита за задължителен и основополагащ елемент от обществените процеси.

  Ние сме по средата между Дания и Южен Судан.

  Бравос.

  Изпълва ме заслужен патриотизъм.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Хубаво са подчертали връзката между корупцията и популизма. Интересно, че Северна Корея, където има „здрава ръка”, също е доста корумпирана. Хубаво е българите да си припомним, че преди 1989 имаше също доста корупция в България. Доста неща се уреждаха по втория начин, с връзки, познати, услуги... Да не си мисли някой, че това е откритие на лошия преход и т.нар. българска „демокрация” ...

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 50 Неутрално

  "в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, "

  >>> Точно същото, което и аз разправям отдавна. Корупцията преминава през държавното преразпределение и свръхрегулации. Който не желае да посегне на тях, да смалява социалните системи и да притватизира, няма да постигне н.и.що.

  Единствено ще се бори с последствията или по-скоро ще ги регистрира за статистиката, защото ефективна борба е невъзможна. Това е все едно пари да летят на вятъра и някой да твърди, че ще тича много бързо след тях и ще ги събере обратно.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Тавагишч, а РИСИ понеже е правителствена,, савецка задължително трябва да налага мнението си у нас.

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Неутрално

  толкова за герберската "борба" с корупцията

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 329 Весело

  Затова в България се бави и все недостигат пари и усилия за „електронно правителство”. Ако и най-дребни неща не зависят от чиновници, то няма да има причина да бъдат корумпирани.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Незаслужено напред
  Всъщност, май сме подобрили позициите си спрямо миналата година...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2163 Весело

  До коментар [#3] от "4ort":

  Малко след Сомалия......

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#6] от "iceman_bg":

  "Интересно, че Северна Корея, където има „здрава ръка”, също е доста корумпирана. Хубаво е българите да си припомним, че преди 1989 имаше също доста корупция в България."

  При комунизма в България имаше МНОГО ПО-ДЪЛБОКА И ВСЕПРОНИКВАЩА корупция, отколкото сега - тъкмо защото властта бе концентрирана и бетонирана в ръцете на Политбюро и пирамидалната структура под него, опираща се на три стълба: властта на Партията с главно П, всемогъщия репресивен апарат и тотално контролираните медии.

  И понеже подобна скована система не е в състояние да произведе нищо полезно, всичко ставаше "с връзки" - от намирането на капачки за буркани до колосални по важност житейски събития като "влизането" във "вишу" и придобиването на Москвич без ред, за жилище да не говорим.

  Корупцията биваше и ОФИЦИАЛНО УЗАКОНЕНА чрез "правата" (т.е. привилегиите) на "активните борци", които се снабдяваха по втория начин с оскъдни лекарства, жилища, вкарваха негодното си поколение в най-примамливите специалности на университетите и т.н.

  България, която през ТУРСКО изпращаше децата си да учат в чужбина, още не може да се съвземе от моралните щети на соца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Неутрално

  България е на 69 място през 2014 и 2015 г., но на 77 през 2013 г., когато на власт дойде Орешарко <3

  До коментар [#3] от "4ort":

  131 място.

 15. 15 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 329 Весело

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":
  „Крайно време е тези глобални либерални "неправителствени" организации, финасирани то либерални правителства да бъдат предупредени самите те. Стига манипулации.”

  Може да отидеш да поживееш в Северна Корея, там няма НПО-та, либерално правителство и прочее.... Само здрава комунистическа ръка и ред. Няма и манипулации. Е, ще трябва да ходиш на манифестации и да плачеш за компартията по даде знак, както и да мълчиш, щото .... Там не са либерални към изказвания и може да те въдворят в някой лагер, да поразсъждаваш.

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Ние сме извън класацията! [/quote]


  Ние сме в класацията! Последно място в ЕС, благодарение на съвместните усилия на Герб и БСП-комунисти! Това са двете партии, които раждат и хранят корупцията години на ред!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "iceman_bg":
  До коментар [#13] от "Norman Granz":
  Хубаво е да напомняме непрекъснато за това, защото комунетата се опитват да пълнят с бръмбари главите на младите, които не помнят комунизма. Като им чета глупостите се чудя дали с тях сме живели в една и съща България.

 18. 18 Профил на Лорда
  Лорда
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "iceman_bg":

  Ти колко пъти си бил в С. Корея?

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "Неправителствената организация "Прозрачност без граници" предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщава БТА."


  Последното доказателство, че Герб е мафиотска структура, дойде преди една седмица: "Обединение, в което участват свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски фирми, ще строи отсечка от близо 10 км от "Хемус" между Ябланица и Боаза. В обединението влизат "Хидростой" на Велико Желев, дъщерните й "Пътстрой Бургас" и наскоро придобитата от компанията и свързвана с депутата "Водстрой 98"!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  При соца нямаше корупция ще каже някой. Само дето всичко ставаше само по "втория начин", т.е. трябваше да имаш "връзки". Вероятно и в Северна Корея е така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Може да сме на 75 място в света , но сме номер 1 в ЕС по корупция и явни кражби , и никои не се крие и срамува от това .
  При нас да си крадец е гордост която се споделя с приятели на маса , крадците си ги избираме да ни управляват по няколко пъти .

 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Петракиева, крайно време е да спреш да замърсяваш публичното пространство.

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  [quote#14:"globetrotter"]131 място.[/quote]
  Хубаво е да поясниш:
  -131 място за РУСИЯ! За тези, които да въведат същото ниво на корупция и у нас.
  Тези, които непрекъснато говорят за разпадаща се Европа, пЪрдон - за Гейропа.
  Моделът РУСКИЙ МИР!
  Бояришник, Масквич, Жигула....

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  И в тази класация сме на опашката спрямо другите страни-членки на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  "Неправителствената организация "Прозрачност без граници" предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщава БТА."

  Много ясно, често се получава точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Това е "професия" на управляващите.Чакаме това да се промени, докога незнам.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  След като сложиха Миглена Кунева да бори корупцията, какво друго може да се очкава. Тук няма никакъв отпор на корупцията, всичко си върви по старому и не се вижда никаква светлина в тунела.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  Голям праз, преливане от пусто в празно!
  На нефелниците корупцията им виновна!
  Със същият успех могат да обвинят и Ел Ниньо и Ел Ниня топтан!!!
  И след мъглата, мъгла!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Благой Босаков
  Благой Босаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Какво ти дреме за другите нали си Българин и живееш в България...????

 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Четох и стигнах до "Северна Корея". Дрън-дрън, корумпираната Северна Корея?! Престанах да чета.

 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  До коментар [#16] от "Rim":

  Има да вземаш! Корупцията я въведе в практиката у нас Лостов 1997-2001.... Не си забравил "Кажи им Ваньо!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Весело

  Тя,корупцията е станала като въздуха и водата за всяко живо същество в България.Дори в България се смята,че ако не"бутнеш"не можеш да си свършиш работата.Ако ме пита някой-Не е ли тъй - Тамо аз ще отговоря - Ами за съжаление до там сме я докарали,че в повечето случай е тъй.Няма нужда някой да ни го казва,сами го усещаме във всекидневието си.

 33. 33 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да благодарим на българския съд ,прокуратура и администрация за това ,че успяха да класират страната на първо място.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Заглавието добавя нюанс къде сме ние. Първи в Европа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Гневно

  С тази съдебна система няма да се учудя, ако влезем в 10-та на най-корумпираните страни в света

 36. 36 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Ние сме първи по корупция в ЕС, бе ей!
  Трябва да се гледа от позитивната страна на нещата. Поне бай Х., така би направил.
  То, ние затова сме в това положение, щото си избираме "читави" управници, а оттук следва, че сме много "читави" избиратели...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 37. 37 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като илюстрация към материала можеха да приложат просто фотото на някоя прокурорска мутра...И даже нямаше да има нужда от статия..

 38. 38 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 826 Неутрално

  В БЪЛГАРИЯ КОРУПЦИЯ НЯМА!!! Корупцията означава, че всеки който даде едни пари може да получи предимство. За последните 15 години мафията завладя всичко в България и си го разпределя между фирмите си. Държавен бюджет, общински бюджети, съдебна система, БАН, здравна каса, евро фондове, борси, тържища, съюзи, камари, синдикати, медии... Всичко завладяха.

 39. 39 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Днес за да живееш в България трябва да слугуваш на някой клан на мафията. По скоро основните елементи на правовата демократична държава, гарантиращи справедливост, равнопоставеност и естествен подбор съществуват формално само на документи и не работят. Няма власт, която да не е превзета от мафията и не само да е оглавена от нейни кадри, а е подменен целият персонал. Правосъдието и пазарната икономика не работят. Няма власт, която да спре мафията.

 40. 40 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]В Дания и Финландия очевидно има ОГРОМНА обществена нетърпимост[/quote]

  Не, там просто дори не разбират тази тема. Мозъците им работят по друг начин. Говоря с датчанин за скоростните възможности на кемпера му. Питам го колко дига, а той отговаря с максимално разрешената скорост в страната му. Абе човек, колко може да вдигне? Ми колкото е разрешената скорост. Тоя не осъзнаваше, че може да се нарушава тази скорост и кемперът може да се движи и по-бързо.

 41. 41 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Абе аз на тия ли ще вярвам - щом Баце каже, че в страната нЕма корупция и затова нЕма и осъден за корупция значи това е истината

 42. 42 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1506 Весело

  Това АБСОЛЮТНО НЕ Е ВЕРНО, БЕ!!!
  Питайте бате Бойко, бе!!!
  Как може да пишете такива лъжи!!!???

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 43. 43 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Но затова пък най-стабилната.
  КАПО ДИ ТУТИ КАПИ денонощно ни баламосва и лъже докато разбойниците му крадат.
  А раята продължава да му вЕрва ли вЕрва.
  Те това е.

 44. 44 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Проведе ли се съдебната реформа ще има пенсии, увеличения на заплати, колкото иска мат'ряла. Само че лошия мат'рял го интересува много повече някакви мигранти, които никога не е виждал. Ето, заради това сме в това положение.

  И докато мат'ряла не се усети колко е лош, спре да гласува за популисти и глупаци като Борисов, Каракачанката, БСП-то и останалите боклуци от парламента (да не ги изреждам всичките), а на хора като Плевнелиев, Кънев и Христо Иванов биват обиждани на меки китки, гейове, педали и всякакви такива тъпизми, ще сме ви това положение.

  Затова мат'ряла трябва да спре да обвинява политиците и да се погледне себе си, защото тези политици са там, защото именно същият мат'рял ги е избрал.

 45. 45 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Корупцията е рожба на комунистическите партии. И докато бившите комунисти са във властта корупцията ще процъфтява.

 46. 46 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#32] от "chicago514":
  "Тя,корупцията е станала като въздуха и водата за всяко живо същество в България.Дори в България се смята,че ако не"бутнеш"не можеш да си свършиш работата."

  Е, това е най-лошото. Дори, ако с някакви магическа пръчица, махнем корумпираните чиновници, корупцията и начинът на мислене така са се просмукали, че трудно ще изчезнат. Като се започне от най-ниските нива - катаджийските през общини, служби, обществени поръчки, банки, назначения, партии, медии и журналисти, разследвания, обвинения .... Примери - много, от минали години и съвсем скорошни.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#16] от "Rim":

  Това са двете партии, които раждат и хранят корупцията години на ред!
  ,-------------------
  Факт! Те са! Щото реформаторите не могат да се докопат до властта. Докопат ли се виждаме какво става. Царски конюшни, турски ваксини, пощенски станции...

  А пък и помним подвизите с БГА Балкан, ГОРУБСО Мадан, Кремиковци, ОЦК Кърджали, готвачът банкер и други подобни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#16] от "Rim":

  Това са двете партии, които раждат и хранят корупцията години на ред!
  ,-------------------
  Факт! Те са! Щото реформаторите не могат да се докопат до властта. Докопат ли се виждаме какво става. Царски конюшни, турски ваксини, пощенски станции...

  А пък и помним подвизите с БГА Балкан, ГОРУБСО Мадан, Кремиковци, ОЦК Кърджали, готвачът банкер и други подобни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Е, ние сме много търпеливи, до глупост. Даже на следващите избори, пак такива ще избере. Защото нас честните ни дразнят. Предпочитаме, популизма, лицемерието и лъжата. По-хубаво звучат.

 50. 50 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  [quote#47:"tribiri"]А пък и помним подвизите с БГА Балкан, ГОРУБСО Мадан, Кремиковци, ОЦК Кърджали, готвачът банкер и други подобни.[/quote]
  Айде, наздраве тогаз!
  ОлекнА ти!
  Това е обяснявано, обяснявано...

 51. 51 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Много от формите на корупция съответстват на неразвита икономика и особено в сектора на услугите. Поради това критерия, който трябва да се следи и за който трябва да се борим, е корупционен индекс/ БНД на глава, както и корупционен индекс/ брутен доход в сферата на услугите на глава от населението.
  С други думи, корупцията има две съставки: обективна, дължаща се на ниско равнище на икономическо развитие, и субективна, която варира в положителна или отрицателна посока спрямо първата. Преките антикорупционни усилия трябва да се насочат само към второто. Големи успехи срещу корупцията обаче могат да се постигнат само чрез икономическо развитие, особено в услугите, което е много бавно и много трудно.
  Така че нашето последно място по корупционен индекс спрямо последно място по икономика в ЕС е обективно обусловено. Това, което трябва внимателно да разгледаме и евентуално да ни алармира е как стоим по корупционен индекс спрямо страните с аналогичен доход на глава и аналогично развитие на услугите.

  Васил Пенчев
 52. 52 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на "Прозрачност без граници""
  Критерият е непоклатим. Възприятието е обективен факт, и няма нищо общо, с индивидуалното емоционално и психическо състояние на отделния индивид. Браво Трансперънси, голяма експертиза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK