72% от българите искат евродокладите за съдебната система да продължат да излизат

72% от българите искат евродокладите за съдебната система да продължат да излизат

© Reuters72% от българите искат Еврокомисията да продължи да прави годишни доклади за състоянието на правосъдието в България. Тазгодишният текст се очаква да излезе по-късно днес.


Това показва тематично проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Според него този процент хора смятат, че ЕС трябва да продължи с наблюдението, докато "България постигне стандарт, близък до този на другите държави членки".


Според 12% Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) трябва постепенно да отпадне в следващите няколко години, 8% искат незабавното му спиране, а други 8% нямат мнение.
Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (97%), организираната престъпност (96%) и недостатъците в съдебната система (94%).


Като цяло българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка оказва положително влияние върху съдебната система (според 57%), борбата с организираната престъпност (53%) и с корупцията (50%).


Според 28% от българите положението с организираната престъпност се е подобрило, откакто България е член на ЕС. Според 25% функционирането на съдебната система се е подобрило от 2007 г. насам. 17% вярват, че за същия период корупцията е намаляла.


Оптимизмът обаче спада – през 2012 г. 38% са отчитали подобрение в борбата с организираната престъпност, 33% са били позитивно настроени към промените в съдебната система, а 27% са намирали, че корупцията спада.


Що се отнася до Румъния, 93% намират корупцията за сериозен проблем, а 90% се тревожат от недостатъците в съдебната система. Румънците са все по-оптимистично настроени в последните години – ако през 2012 г. 20% са намирали подобрение в съдебната система, сега 43% виждат напредък. Преди пет години 12% са виждали успехи в борбата с корупцията, а сега процентът е 29.


69% смятат, че докладите трябва да продължат да излизат, докато Румъния достигне нивото на другите европейски държави, а 16% искат прекратяване на механизма в идните години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK