Съдии излизат отново на протест пред съдебния съвет

Протестът от 9 декември 2016 г. събра служители, магистрати в СРС, адвокати и граждани.

© Надежда Чипева, Капитал

Протестът от 9 декември 2016 г. събра служители, магистрати в СРС, адвокати и граждани.Съдии от Софийския районен съд (СРС) отново ще протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Протестът ще е на 26 януари от 12 ч., научи "Дневник" от магистрати в най-натоварения съд в страната. По това време е заседанието на пленума на кадровия орган на Темида.


Това е втори протест на магистратите в рамките на 50 дни.


Те искат да покажат за пореден път несъгласието си с политиката на съдебния съвет. Конкретен повод за протеста стана вчерашният отказ на съдийската колегия на ВСС да назначи за временен шеф на СРС Албена Ботева, която беше предложена от Общото събрание на съдиите.
Срещу кандидатурата на Ботева аргументи на практика нямаше.


В понеделник "Дневник", позовавайки се на информация от съда, съобщи, че номинация ще бъде направена за доскорошния прокурор и съдия в градския съд от лятото на 2016 година Стефан Милев. Такова предложение на днешното заседание на съвета не беше внесено, но по неофициална информация това ще се случи следващата седмица. Кандидатът ще е именно Милев, като "Дневник" не го откри за коментар. Той е в отпуск до 30 януари.


Днес инициаторите на протеста ще уведомят Столичната община.


На 9 декември 2016 г. над 200 души - съдии, адвокати, граждани и съдебни служители, обсадиха сградата на ВСС. Тогава конкретният повод стана поредната проверка, която съдебният съвет възложи в най-натоварения съд по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. След протеста стана известно, че трупаните през годините проблеми - свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа, са вече известни на всички членове на ВВС. Протестът бе съпроводен с оставките на ръководството на съда.


След това съдебният съвет се зае с проблемите на Софийския районен съд. До вчера, когато пренебрегна мнението на магистратите в съда, издигнали свой кандидат за временен шеф, което ще доведе до поредния протест пред сградата на съвета.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK