Мониторингът за България продължава, следващият доклад ще е в края на годината

Малко след публикуването на годишния доклад през януари 2016 година председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви: "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край".

© Francois Lenoir, Reuters

Малко след публикуването на годишния доклад през януари 2016 година председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви: "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край".Европейската комисия (ЕК) ще публикува следващия доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България в края на тази година. По този начин комисията отговаря на въпроса дали мониторинга върху страната ще продължи - тема, по която в последната година имаше няколко спекулации.


Малко след публикуването на годишния доклад през януари 2016 година председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви: "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край."


Впоследствие той заяви, че иска да види отпаднало евронаблюдение за двете държави до края на мандата си като председател през 2019 година. Знак, че Румъния може да бъде отделена от България, беше даден и от Съвета на ЕС при обсъждането на докладите, когато беше прието, че Румъния е с впечатляваща инерция.
Призивите на български евродепутати за отмяна на механизма бяха отхвърлени въпреки амбициите на Юнкер.
Доколко ефективен за България е самият механизъм е съвсем отделен въпрос. Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени. A по някои от тях даже вече не се говори, показа анализ на "Дневник" през юли.
В доклада от 25 януари тази година е отбелязано:


"Комисията смята, че решителното изпълнение на препоръките, съчетано със запазване на темпа и последователната посока на реформата, ще позволи бързото приключване на проверките по тези показатели, докато за други показатели този процес ще бъде по-труден. Ето защо комисията възнамерява да публикува следващия доклад още в края на 2017 г. и е готова да предостави допълнителна помощ, за да спомогне за утвърждаването на необратимия характер на напредъка и следователно за прекратяването действието на механизма", е записано във въведението на доклада на комисията, публикуван в 12 ч. българско време.


Той обхваща 10-годишния период, в който България е под наблюдение. В началото на доклада се прави и уточнението, че мониторингът не може да зависи от други области на политиката. "Специфичният характер на обхвата на МСП (бел. ред. - механизъм за сътрудничество и проверка)представлява аргумент против това да се правят преки връзки с други области на политиката.


Поради тази причина комисията не счита, че е уместно да се прави връзка между МСП и решенията в други области, като например допустимостта за финансиране по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове или достъпа до шенгенското пространство", пише в още в анализа.


"Темпът и задълбочеността на реформите неминуемо зависят от средата, в която може да се постигне напредък по конкретните въпроси, които са предмет на МСП, както и от характеристиките на българското общество и неговото управление. Например предприетите през последните години усилия за изграждане на административен капацитет все още продължават и това се отразява върху процеса на реформата. Законодателният процес в България не е осигурявал предсказуема правна среда.


Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти,


което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на МСП, те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България", отбелязват от Европейската комисия.


"Като цяло равносметката от изминалите десет години показва, че поредните правителства и институциите на съдебната власт са положили значителни усилия. Бяха осъществени важни законодателни и институционални промени, особено по отношение на съдебната власт. В началото на прилагането на МСП обаче ефективният напредък, водещ до постигането на трайни резултати, беше по-бавен от очакваното, като имаше случаи на нежелание за изпълнение на препоръките по МСП за съвместна работа на институциите с цел установяване на общи проблеми и прилагане на общи решения. Реформата трябва да продължи и вътрешните структури трябва да бъдат укрепени, за да се осигури задоволително и необратимо изпълнение на показателите", посочват експертите и изреждат необходимите сфери, в които е необходимо още работа.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Баце, що приятелите ти от ЕК ти бият такива шамари? Нали уж бехме супер?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 738 Неутрално

  В тези доклади нищо ново не може да се добави и нищо старо не е отметнато .. тупаме си топката

  До кога? Кражбите на публични средства не намаляват, няма и осъдени, просто схемите стават по-префинени...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 3. 3 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Имаме нужда от подкрепа, сътрудничество и проверки, защото съветската окупация превърна България в една извратена и изостанала страна. Днес живеем най-добрия живот, живян в България.

  А сами виждаме, че не е каквото искаме. За да не сме най-бедни, трябва да не сме най-корумпирани.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  Бойко Борисов няма нищо общо с този хибриден доклад!

 5. 5 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако до 2019-та и 10% от препоръките бъдат изпълнени, това ще е велико чудо.

  Обществото у нас спиииии дълбок сън, евробюрократите си взимат заплатките - само някое голямо разтърсване и яд от Запад може да обърне нещата при нас.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Въййй!

  Тозкоз прегръщане, цаливане и лигавене с Баце и к'во?
  Нанайси феродото!

  Бацеее, Баце!
  Гола вода си, чу'ек!
  Покрай ушите сал' мурафета за цаливането и гъненето си усвоил ...

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Правителството и съдебната власт, от доклади не се плашат...! Правят се, че не съществуват и си я карат, както си знаят!
  Проблема е, че в Брюксел си мислят, че ще ги стреснат, ама на нашите въобще не им дреме...! Що европейски пари се излапаха от нашенската червена мафия и колко още ще излапат, ехе...!
  Трябва ритници в задника и пълно спиране на европейските пари..., пък след година или две, може да потръгнат нещата. Освен, ако не ни засилят към някой евразийски съюз...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 672 Весело

  Една добра новина!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е нали всичко беше и е Конгатулейшън ?
  За какво са тези доклади ?

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  медийна среда, журналистическите стандарти, отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите.

  - Да. Затова инфо само от първоизточниците.

  "Българските граждани считат, че най-същественото външно влияние върху работата на съдебната система упражняват политиците и политическите партии и насочват с отговорите си, че това влияние трябва да бъде преодоляно." - http://news.bnt.bg/bg/a/blgarint-e-s-nakrneno-chuvstvo-za-spravedlivost-spored-izsledvane-na-eisa

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Слава богу, че го има този мониторинг. Иначе цацаратурата и съдилищата хептен ще се самозабравят.

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Стабилността на корупцията продължава. Толкоз.
  "... готова да предостави допълнителна помощ, за да спомогне за утвърждаването на необратимия характер на напредъка и следователно за прекратяването действието на механизма".

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Весело

  [quote#9:"kapitalcho"]Е нали всичко беше и е Конгатулейшън ?
  За какво са тези доклади ? [/quote]
  Ми и те са си конгратулейшън, един вид ...

  На български е синонимно с "Ха, честито!"

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  То ако ставаше само с монитеринг, ... кучето щеше да е най-добрият месар!
  "Лозето не ще мониторинг, иска мотика!"
  "Като работата не вървеше, съдържателката сменяше труженичките", а тук искат със стари труженички нови резултати! Е нЕма да стане!
  Айнщайн-луд е оня, който очаква различни резултати, когато прави едно и също!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Любопитно

  мониторинг не е достатъчен ,нужни са и санкции ,жестоки санкции

 16. 16 Профил на qasimbeq
  qasimbeq
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Трезвен":


  [quote#5:"Трезвен"]Ако до 2019-та и 10% от препоръките бъдат изпълнени, това ще е велико чудо. [/quote]
  А дано, ама надали с тези серсеми от "системните" партии на власт.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  На Бойко му пука на шлифера. Той даже ако не е на кеф, в следващия парламент може да не им прай кворум

 18. 18 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Е как така, нали уж у нас няма корупция в държавната администрация по думите на Борисов, затова и няма ефективно осъдени едри риби както в Румъния. Но каквито и нагли простотии да говори по този въпрос Борисов лошото е, че и друг да вземе властта това няма как да се промени, а мониторингът няма да мръдне.

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Нормално - продължението да държи в напрежение нашата корумпирана политическа класа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#1:"Darth Plagueis"]Баце, що приятелите ти от ЕК ти бият такива шамари? Нали уж бехме супер? [/quote]

  Хаха, и се чудели защо бил подал оставка

 21. 21 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По-добре престанете да се прегръщате и целувате с "управляващите" ни мафиоти.
  И може би тогава ще имаме някаква полза от тези доклади.

 22. 22 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Хайде и аз като БХ да кажа:"Стига вече с тия доклади!" Искам най-долу да пише:"Ако не се изпълнят мерките, спираме да ви даваме кинти!"

 23. 23 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Сараите държат здраво прокуратурата и ВСС.
  Никакви доклади няма да ги откажат. Изкупуват медии и политици на килограм за да няма никакъв дебат.

 24. 24 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Мониторингът НЕ трябва да спира изобщо!

 25. 26 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 518 Весело
 26. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Най-сетне истината излезе наяве Сега да видим какво ще измислят. Най-вероятно ще го премълчат, както премълчаха и прокурорския доклад. при това времето е чудесно, няма опозиция - всички са в изборна кампания

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 28 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "manu_chao":
  боко ти е точно хибрида в тоя доклад

 28. 29 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Любопитно

  [quote#21:"ppopov_67"] престанете да се прегръщате и целувате с "управляващите" ни мафиоти.
  И може би тогава ще имаме някаква полза от тези доклади. [/quote]
  +++++ точно

 29. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  С бавна но стабилна стъпка странта са я отправили към новата османска империя. За съжаление матряла е тотално заблуден какво се случва. Върви след душманите си като овце след вълци.

 30. 31 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "maane":

  Ми, ако беше видяла - настроението на коментара ми беше "весело".....демек, иронично написано.

  [quote#28:"maane"]боко ти е точно хибрида в тоя доклад[/quote]

 31. 32 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#11] от "galapagas": И аз съм твърдо "за" продължаване на мониторинга!

 32. 33 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#21:"ppopov_67"]По-добре престанете да се прегръщате и целувате с "управляващите" ни мафиоти. И може би тогава ще имаме някаква полза от тези доклади.[/quote]
  Виж сега: САЩ наливат милиярди в Египет и Саудитска Арабия, макар прекрасно да знаят, че се управляват от диктатори. По същите причини ЕС налива пари в България. За тях е по-добре да имат насреща стабилен партньор (не случайно Боко каканиже за стабилност под път и над път), а ако е корумпиран още по-добре - тъкмо ще могат да го "отстрелят" ако не им играе по свирката.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 33. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  И аз съм от тези, които смятат, че освен доклади, трябва и някакъв вид сопа, та нещо да се промени.
  Вярно, че тази сопа ще е за всички, не само за 'началниците", но и ние си я заслужаваме, след като ни мързи да мислим като гласуваме, а после сме недоволни от управляващите.

 34. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  България изнудва ЕС с аргумент - ако не ни плащате, можем да бъдем и по-лоши.
  Подобна е позицията е на Гърция - ако не им дават пари ще докарат още поразии.

  подпис
 35. 36 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#27:"penetrating"]Най-вероятно ще го премълчат, както премълчаха и прокурорския доклад.[/quote]

  До коментар [#27] от "penetrating":

  Прокурорския доклад: http://web1.prb.bg/media/filer_public/cf/64/cf64a9f1-b44b-49ca-9e98-77999c57adea/executive_summary_final_report_bg_20122016_in_bg.pdf

 36. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Гневно

  Къде са управляващите, къде е герберската върхушка да застане пред хората и да обясни, защо България продължава да стои на последно място в Европа? Кой трябва да отговаря?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално
 38. 39 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Реално този механизъм е единствената надежда България да изплува като нормална страна в която да може човек да развива бизнес и да осигурява възможности за децата си.

  За съжаление всичките тези промени трябва да преминат през парламента, а там няма мнозинство за въвеждането им. Мисля че така като минава времето и няма подобрения (а други страни членки като Унгария и Полша влошават върховенството на правото), ЕС ще направи някаква централна прокуратура която да работи по дела от европейски интерес.

  Докато правосъдната система не се нормализира чрез заместването и от ЕС институции или натиск отвътре, България ще губи цели поколения от децата си заради емиграция поради липса на перспектива. В условията на глобализиран свят и безпроблемно пътуване в ЕС, този процес е много по-бърз. Нямаме никакво време за губене, защото ще отнеме цяло поколение да обърнем тренда на емиграцията.

  Попитали един бизнесмен - "как фалира?", и той отговорил "първоначално бавно, а после много бързо". Все още сме в частта където е бавно, но след един момент ще е много трудно да се спре този процес.

 39. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша? така май се получава...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 41 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#2:"Канасубиги"]просто схемите стават по-префинени...[/quote]

  доближаваме нашите "евроатлантически партньори".

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 41. 42 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 785 Весело

  А, мола ви се! Баце няма нищо общо, Герджиков е виновен!

 42. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  да благодарим на байХ и ортаците му за 10-те загубени години... кубрачулейшън червени боклуци, добра работа

  https://ec.europa.eu/info/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/reports-progress-bulgaria-and-romania_bg#2017-

 43. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Въобще не ми пука за мониторинга . Европейските пари са отрова за нормалния бизнес - нито аз, нито някой който познавам не е видял и 1 € от ЕС = всичко отива в мафията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 45 Профил на T
  T
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  Виж какво мойто момче, проблемите са ясни и те са: консервативна и корумпирана съдебна система, без желание за истински реформи, силно зависима от личности в една партия- т.нар. балансьор! Отделно, изтъква се че медийната среда е силно зависима и това е ясно по кои направления- На КОЙ са голямата медийна група, КОИ медии се ползват с псевдо-журналисти за поръчки, платени тролове, източна пропаганда и пан-славянски отенъци, да не говорим за ченгетата и библиотекарите с дълги ръце в медийните среди? Хайде сега прочети още веднъж и всичко ще ти се изясни- Бацето ти въобще не е в тая картинка, ама въобще!

 45. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Доколко ефективен за България е самият механизъм е съвсем отделен въпрос"
  Механизмът не води до никакви реални резултати, но все пак вади на светло плачевното ссътояние на корупцията и съдебната система и алармира, че нищо не е направено. В противен случай нашите лъжци на държавни постове ще рапортуват, че са се справили както с корупцията, така и с реформиране на съдебната система. Мониторинга е един лакмус, който показва истината.

 46. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#35:"Иван К"]България изнудва ЕС с аргумент - ако не ни плащате, можем да бъдем и по-лоши. Подобна е позицията е на Гърция - ако не им дават пари ще докарат още поразии.[/quote]ЕС е халтава асамблея надлъгващи се евротарикати - колкото по рано се преформатира - толкова по-добре за Европа. За това Британия нарита брюкселските чиновници

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 48 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 442 Весело
 48. 49 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"]Въобще не ми пука за мониторинга.[/quote]
  Ще ти запука много скоро. А ако продължиш да се правиш на червен чукундур, такъв Майдан ще ви спретнат, че 10 години няма да помиришете власт.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 49. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#45] от "T":

  Ама изобщо не е в тая картинка. Все едно аз спрях съдебната реформа и аз държах 2 млрд държавна пара в КТБ, която финансираше Пеевски, а той изкупуваше какво ли не.
  А? Аз съм виновен, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 51 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#39] от "skeptichen":+++

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 51. 52 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От написаното става ясно, че работата на прокуратурата е оценена високо и тя не е критикувана.
  Особено , след като в последно време взе на прицел висолките етажи на власта
  Сега некои требе да се засрамят и поискат прошка
  Сега кого да оприличим на зелена еуглена?

 52. 53 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Най-накрая една хубава новина в домашната тегава обстановка около избирането на резидент на БГ.

 53. 54 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#49] от "az22":

  Сериозно ли?
  Щото май следва спирането на финасираянето на некои НПО и фондацийки...
  Ти да видиш....

 54. 55 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Мониторинг до дупка.

  Но...мисля си...това се повтаря последните 10г. едно и също. Нашите, очевидно не им пука.
  Трябват и наказания. Не само доклади.

 55. 56 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#52] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Не си прав, но продължавай да мечтаеш за световната победа на комунизма!

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 56. 57 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Интересно утре Хекимян за какво ще говори?
  Аз залагам на състоянието на пътищата.

 57. 58 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кога уважаеми гласоподаватели/данъкоплатци ще разберете, че промяната, ликвидирането на мафията и корупцията, измитането на комунистическата зараза в България зависят само и единствено от нас?
  Не може да очакваме да ни решат проблемите в Брюксел. Промяната трябва да дойде от самите нас тук в България.

  В едно интервю (няма да казвам на кой политик за да не сметнете това за агитация) човекът обяснява, че щом по време на Османската империя сме намерили сили да възстанем и да изградим една просперираща държава с икономика и култура след Освобождението, значи сега нямаме никакво извинение да изчистим държавата от корупцията и мафията.
  Освен това, кога ще разберете, че в България мафията е червена. Такава е била преди 89-та, такава си и остана след 89-та.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 58. 59 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 807 Разстроено

  Мафията от доклади не и пука.

 59. 60 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#58] от "Щ":+++

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 60. 61 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Така е, от много пазене на равновесие и баланс си оставаме без ефекти.
  Нито има желание, нито има причина управляващите да променят нещо. Страх ме е, че и дейстията на опозицията (по учредяване на все повече партии, платформи и движения) ще доведат само до създаване на нови политически битове, без значителен електорат и без специален ефект по въпроса.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 61. 62 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"manu_chao"]Бойко Борисов няма нищо общо с този хибриден доклад! [/quote]
  Разбира се, че няма нищо общо, докато гласуваха за съдебната реформа той играеше футбол.

 62. 63 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#33:"az22"]За тях е по-добре да имат насреща стабилен партньор (не случайно Боко каканиже за стабилност под път и над път), а ако е корумпиран още по-добре - тъкмо ще могат да го "отстрелят" ако не им играе по свирката. [/quote]

  От тази гледна точка бесепето е още по-добра опция за запада, защото са още по-корумпирани.

 63. 64 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#1:"Darth Plagueis"]Баце, що приятелите ти от ЕК ти бият такива шамари? Нали уж бехме супер?[/quote]
  Те не ги бият на баце ти , а на всички нас.
  Изчакаха да видят на къде напиня Президентът и...решиха. За да ни е този Президент заслуга имаш и ти. Ха да ти е честито- милиционер с милиционер. Нали всичко обясняваш с милиционерите.

 64. 65 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#63] от "galapagas":
  Не е, защото играят за Путин. Но ако дадат гаранции, че не са с Путин, може и да станат удобни.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 65. 66 Профил на Талибан
  Талибан
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#49] от "az22":

  И кой ще го направи този майдан? То пред компютъра е лесно да се заканва човек, но овцете не вярвам да се опълчат на властта.

  I'll be back...
 66. 67 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Корупцията е заложена още при гласуването на законите.Предварително се оставят вратички.
  Същото е и с обществените поръчки.
  Пожелавам успех на Христо Иванов и Радан Кънев на изборите!

 67. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#64] от "skomina":

  Вината за Радев е на 100% в Баце, не ме намесвай мен. А ако си мислиш, че докладът е направен ей сега, след президентските избори и отразява тези настроения, бъркаш жестоко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 69 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":

  [quote#44:"dark'star"]Въобще не ми пука за мониторинга . Европейските пари са отрова за нормалния бизнес - нито аз, нито някой който познавам не е видял и 1 € от ЕС = всичко отива в мафията[/quote]
  Е как можеш да изпляскаш такъв коментар и да ти повярваме, че даже изобщо се занимаваш с бизнес? И аз не получавам пари от евро-фондове, ама нали предлагам някакъв продукт, който другите купуват? Не си ли даваш сметка за неща като платежоспособно търсене например? Хубаво нещо са "европейските пари". Ама лошото им е, че потъват в черна дупка.

 69. 70 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От Блиц:
  "Позорно! Аутсайдерите Радан Кънев и Христо Иванов грозно яхват Доклада на Брюксел"

  Добре е всеки да си направи сметката с кого е.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 70. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#69:"gradska"] платежоспособно търсене например? Хубаво нещо са "европейските пари". Ама лошото им е, че потъват в черна дупка.[/quote]+++ ТОЧНО ! попадането на парите в "черната дупка" пречи на появата им като "платежоспособно търсене" = все едно дали ги има или ги няма, ама отравят нормалния бизнес ! Съвсем друг е замисъла = парите през нормалния бизнес да стигнат до хората във вид на заплати и да се появи платежоспособно търсене от бизнеса и хората - до толкоз ми стига

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 72 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#71] от "dark'star":

  Ами ето, че знаеш, но така си го написал в предишния коментар, че звучи страшно

 72. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Разстроено

  [quote#69:"gradska"]Е как можеш да изпляскаш такъв коментар и да ти повярваме, че даже изобщо се занимаваш с бизнес?[/quote]Не се занимавам с бизнес от Нова година - вече 3 седмици. Сега съм си само прост работник. Бизнеса ми беше ориентиран към услуги - изчезна "платежоспособното търсене" след 19 години вече изкарвах едва за реклама и бензин

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 74 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#70] от "stupid_american":

  Те за това вчера ги определиха като аутсайдери чрез една поръчкова агенция, че да им се получи по-драматично заглавието днес

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 74. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Весело

  [quote#70:"stupid_american"]От Блиц: [/quote]
  от доклада:

  "...The Bulgarian media environment is often characterised by low independence and ineffective enforcement of journalistic standards, which has a negative influence on public debate on reforms.5 While these issues are outside the CVM remit, they have a direct bearing on the ability to deliver reform and have made it more difficult for Bulgaria to make progress..."

 75. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Разстроено

  [quote#49:"az22"]такъв Майдан ще ви спретнат, че 10 години няма да помиришете власт. [/quote]Който "майдан" вади, от "майдан" умира. При Виденов номера мина, после след 4 години майданците и те не видяха власт 12 годинки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 77 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  Чудесна новина! Нека мониторинга върху България продължи, но да бъдат добавени допълнителни мерки за въздействие върху чугунените глави на политици и ръководители в съдебната система, особено в част прокуратура.

  За песимистите за въздействие от докладите по мониторинг мога да кажа няколко думи. Докладите, както и доклада от проверката в прокуратурата, оказват много силно влияние. Въпреки деликатния и тактичен тон, стараещ се да не каже в прав текст: "Вие сте държавата с най-корумпирани и некадърни политици, прокурори и полиция в ЕС. А най-лошото е, че вашите граждани ви търпят десетки години."

  Резултатите от доклади и шум около корупция и съдебна система имат немалък принос за изборната загуба на ГЕРБ на президентските избори. Медиите и хората все повече ще задават въпроси за олигарси, имуществото им, КТБ, Аец Белене, работа на прокуратура и МВР. Съдиите започнаха да си отстояват правата и открито да протестират. И много други.

 77. 78 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#76:"dark'star"]Който "майдан" вади, от "майдан" умира. [/quote]Кво тук значи някаква си личност? Друг ще ме смени и толкоз... И аз съм чел Вапцаров.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 78. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Весело

  [quote#57:"edmund0"]Интересно утре Хекимян за какво ще говори?
  Аз залагам на състоянието на пътищата. [/quote]
  Аз - на кърменето в МОЛ-а

 79. 80 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Целият доклад може да се свали от тук: https://ec.europa.eu/info/files/progress-report-bulgaria-2017-com-2017-43_bg

  Водеща е критиката за формализъм и в законите, и в цялото съдопроизводство. Критикува се медийната среда, СГС, неприемането на закона на Кунева и т.н. Препоръчва се помощ за ИВСС, аналогична на помощта /проверката/ на прокуратурата, повече прозрачност и т.н.

 80. 81 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Самият факт, че евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, подкрепени от главния прокурор и шефа на ВАС и ВСС (милиционерската квота), се опитваха да премахнат механизма на мониторинг и доклади, е показателен!!!

  С благовидното обяснение, че не помагал и бил използван политически. Ами всяко искане за промяна, е политическо. Да спрем да се занимаваме с искания за промяна и политика, пък да си стоим в блатото, докато политици, олигарси и институции без действат и се обогатяват Много "мъдро", ама не се получи!

 81. 82 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#68:"Darth Plagueis"]ината за Радев е на 100% в Баце, не ме намесвай мен. А ако си мислиш, че докладът е направен ей сега, след президентските избори и отразява тези настроения, бъркаш жестоко.[/quote]
  За мен, че пеете в един хор с "мрачната червенозагорска звезда" е показателен. Според мен оценката се базира на това което предстой .Иначе щеше да има поне намек, че са се отворили светли бъднини, понеже Баце ти сдаде и никога ,ама никога няма да види власт-нали така.

 82. 83 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#82] от "skomina":

  Опаа, как красиво се подредиха двата коментара:
  [quote#82:"skomina"]За мен, че пеете в един хор с "мрачната червенозагорска звезда" е показателен.[/quote]
  [quote#81:"iceman_bg"]Самият факт, че евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, подкрепени от главния прокурор и шефа на ВАС и ВСС (милиционерската квота), се опитваха да премахнат механизма на мониторинг и доклади, е показателен!!![/quote]

  Тъй хуууубаво да се види кой за какво пее в един хор с БСП, пък обяснява, че били алтернативни.

 83. 84 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#83:"gradska"]Тъй хуууубаво да се види кой за какво пее в един хор с БСП, пък обяснява, че били алтернативни.[/quote]
  Боко се възнесе политически, нали. Кой в кой хор пее предстой да видим. По делата им ще ги познаете пише в Библията.

 84. 85 Профил на loko_boko
  loko_boko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  България сама не може да се пребори с руската мафия,трябва помощ,физическа тук и на място.Фронтекс е добро начало.Войници на НАТО,колкото повече по добре.Но най големия проблем са хората,които по съзнание са по близки до руската система отколкото до европейската.Да,по лесно е да живеем като руснаците,хапване,пийване и някоя далаверка,отколкото да запретнем ръкави и да градим и мислим.

 85. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#82] от "skomina":

  Аз не знам за какъв хор говориш, но знам, че Герб и БСП са на едно мнение по всички важни въпроси и са набъркани заедно във всички големи проекти.
  Па ти си пей в хора.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 87 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  В България т.н. политически "елит" е толкова изнаглял,а електоралните единици толкова заспали и оглупели ,че единствено една голяма сопа от Брюксел би имала смисъл. Докладите сами по себе си остават едни констатации без реални последствия на територията. От друга страна ЕС не изглеждат много ентусиазирани за по-сериозна вътрешна намеса в момента.....

  ThePirinEagle
 87. 88 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#85:"loko_boko"]Да,по лесно е да живеем като руснаците,хапване,пийване и някоя далаверка,отколкото да запретнем ръкави и да градим и мислим.[/quote]
  Проблема е, че колкото и да ни втълпяват този руски модел ние не го приемаме.Външно да- като действия не. А тез които желаят промяна на нашата същност не успяват вече повече от два века.
  Ако беше толкоз лесно, досега да ни бяха преборили. Не могат обаче. Народът български има доста зад гърба си. Ако и за нас беше толкоз лесно, и ние да се бяхме отървали от непоисканата опека. Това за мен значи едно- трябва да продължаваме да отстояваме това което е добро за нас. Няма кой да ни го даде на тепсия, както и на никой друг народ не е даром дадено.

 88. 89 Профил на gagata
  gagata
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да, но се отчита в доклада като най-големи успехи реформите през 2012 г., 2015 г. и 2016 г., по време на правителствата на ГЕРБ. И има конкретни мерки, които, ако бъдат изпълнени, мониторингът ще падне до края на мандата на тази Европейска комисия (през 2019 г.), каквото желание изрази Юнкер пред премиера Борисов.

 89. 90 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Мутрата БОЦЕ ни ИЗЛЪГА!!!!

 90. 91 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#86:"Darth Plagueis"]Герб и БСП са на едно мнение по всички важни въпроси [/quote]
  Това е несъстоятелната мантра, която пееш. Попитах те за Белене, Южен поток, КРИМ. Къде са общите позиции? За патока даже си бяха приготвили закон- КОЙ го хлъзна в Народното събрание- нима Баце? Кой реши- плащаме и баста за Белене.Колко сме се набутали, набутали- до тук. За Крим няма какво и да говорим. Кой са по-важни въпроси от тези?

 91. 92 Профил на jazzo
  jazzo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обраха ни внуците и пра внуците а ЕС 10г. още си играе на доклади!? Дали наистина иска да има правосъдие в БГ или само я ползва да си източи бюджетите и после Баце, Станишев, Доган и Европичовете да си делнат гепеното на белотче на яхта нейде из Бахамите?
  Утре дон Цаци ще излезе и ще каже, че доклада е позитивен а бай премиер ще каже, че ГЕРБ е успял да постигне толкова "малко" критика ама ако били БСП щяло да е много по-зле. Нинова ще каже, че е имало 2 ГЕРБ правителства и затова не носят отговорност а доклада е много негативен и сега искат властта за да оправят нещата, ДПС ще кажат нещо дето никой няма и да го разбере а и на никой не му дреме вече. И продължаваме..още 20г. така..или поне докато има за "усвояване" докато ние се трепем по улиците в безсилието си решили, че правосъдие има само ако сам си го направиш.
  Пътник е тоя съюз. Муден,уродлив, неефективен, крадлив и неадекватен. Да здрасвтует Евразия. Със съжаление го казвам, но не Путин е толкова голям играч колкото съперниците му са пълни, крадливи леваци. Ако продължаваме да блеем из фейсбук и пак проспим поредното ДС управление (БСП, ГЕРБ, ДПС) никой няма право да се сърди на никой. Квот такоа!
  Хибридната война утре е референдум, вдругиден Турция като руски партнер ще ни подкара с шамарите. Няма Америка, няма ЕС, няма НАТО вече. По голи дупета сме а навън вече се стреля!

 92. 93 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 438 Неутрално

  ТОВА КОЕТО СМЯТЯМ ДЯ НАПИША ПО ТЕМАТА МОДЕРАТОРИТЕ ВЕДНЪГ ЩЕ ГО ИЗТРИЯТ!!!СЕЩААЙТЕ СЕ КАКВО ИСКАМ ДА НАПИША И ЗА БАЦЕ И ЗА БОЦЕ И ЗА ШИШИ И ЗА МИШИ И ЗА ПРИДВОРНАТА ИМ ПОМИЯРОСЛУГИНАЖНА ПАСМИНА КОЯТО ГИ КРЕПИ ДА СА ВОГЛАВЕ НА ДЪРЖАВАТА

 93. 94 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Нещо няма конгратулейшън!?

 94. 95 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 574 Неутрално
 95. 96 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#85] от "loko_boko":

  Трябва българите в чужбина да започнат да си прибират масово, за да донесат западния манталитет и начин на мислене... иначе няма оправия... тука масата са с робско мислене и предпочитат да щракат с пръсти и да хвърлят салфетки, вместо да си оправят къщата...

  I shave with Occam's razor
 96. 97 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Европейците правят, каквото могат за да накарат българския народ да се опомби, но това явно е невъзможна мисия. Резултатите на предсрочните избори за пореден път ще докажат това. Извинявайте, но докато болшинството българи гласуват не с главите си, а със з@дниците си, а на останалите не им пука и ходят за гъбки, резултата ще е все такъв. Хайде на 26.03 пак под строй за ГЕРБ и БСП, а после проклинайте съдбата и ЕС за всичките си неудачи.

 97. 98 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#52] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Еееее, чак на 52-ри коментар се престрашихте - много го мислихте отговора.

 98. 99 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#70] от "stupid_american":
  Това нещо е написано в Блитц, така ли?
  Е, има други хора, с други виждания....

 99. 100 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#91] от "skomina":
  Нали си наясно, че се обясняваш с телевизор?
  Колкото до критиките в доклада - резонни както винаги са били, но безрезултатни, също както винаги. За мен като българин е обидно да получаваме подобни доклади, които да ни разкриват ползите от топлата вода. Няма на кого да е по-ясно положението, отколкото на нас. Въпрос на политики е, дали тези които пишат докладите имат интерес от промяна на ситуацията в България или не. Тези, които имат интерес със сигурност, сме ние тук. Точно през ГЕРБ, ЕК има начин да упражни достатъчно натиск и да промени статуквото, което вече 10 години докладва. От толкова време съществуват и самите ГЕРБ, между другото. Това ги оневинява като причинители на обстоятелствата довели до необходимостта от такива доклади, но не и по обстоятелствата отразяващи липсата на положителна промяна в тях. България и Румъния не са еднакви държави и народи. Това, което е достатъчно за Румъния може изобщо да не бъде и не е отразено у нас. Стъпвайки на аксиомата Целта оправдава средствата, мога убедено да заявя, че ЕК е длъжник на лоялният си и изстрадал член, в лицето на България. Особено в годините на Барозу!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK