Община Белене получи имот за изграждане на мемориал на остров Персин

Снимката е от мемориала на жертвите на комунизма в София.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от мемориала на жертвите на комунизма в София.Кабинетът в оставка предостави безвъзмездно на община Белене терен на остров Персин за изграждане на парк-мемориал в памет на жертвите на тоталитарния режим, загинали в лагера на смъртта, предаде правителствената информационна служба.


Имотът от 110 дка с шест построени в него сгради към момента се ползва от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието. Идеята е да бъде използван за създаването на комплекс, който да почете паметта на хилядите българи, намерили смъртта си в лагера, създаден през 1949 г. за превъзпитаване на "враговете на народа". Тя се подкрепя от обществен комитет, създаден от католическия свещеник Паоло Кортези през 2014 г.


В началото на декември обаче след остри дебати депутатите не приеха за изграждането на мемориала да се отпуснат 2 млн. лева. От 27 години в началото на май на остров Персин се извършва поклонение пред жертвите на комунистическия режим.


Островът се управлява от Министерството на правосъдието, тъй като там и в момента има действащ затвор и достъпът е силно ограничен.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Трудно се разделяме с петолъчките в главите на някои хора...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  Крайно време беше да се направи мемориал на остров Персин!

  [email protected]
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Любопитно

  Предоставят Имотът от 110 дка за мемориал на жертвите на комундетата?
  То няма лошо аз лично смятам ,че трябва да ги почетем!
  Същевременно Борисов който с Цачева са и те комундета , какво направиха за войнишките паметници, за паметниците на войводи и национални будители?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дали строителите на мемориала ще бъдат същите комунета, които изпълниха острова със зловеща слава? Басирам се, че ДА!

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#4] от "Коки":

  Е, не лично, а децата и внуците им!

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#4] от "Коки":

  Техните синове, дъщери или внуци. Те са поели щафетата много отдавна.

 7. 7 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Разстроено

  ПОКЛОН ПРЕД УСИЛИЯТА НА ОТЕЦ ПАОЛО КОРТЕЗИ. ЕДИН ЧУЖДЕНЕЦ, КОЙТО НЕУМОРНО СЕ БОРИ ЗА ТОВА БЪЛГАРИТЕ ДА ИМАМЕ ПАМЕТ !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  по-малко, но постоянно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много просто може да се реши проблема - нека обществения комитет просто се обърне към българите у нас и по света. За целта трябва добър уеб сайт, нека събират историите на това което се е случило, да направят партньорства с съществуващи организации, и да направят широка кампания за дарения.

  За да съберат пари, трябва да го отворят към хората - да оповестят параметрите на проекта (какво се строи, срокове, цени, и т.н.), да има регистър на дарителите, и т.н. Да се обърнат към организациите на съпротивата срещу тоталитаризма в Европа за помощ, да се обърнат към българските турци в Турция, които са влачени през същия този лагер по време на "Възродителния процес".

  Незнам какво е това вечно влачене по институции и писане на молби към този и онзи за пари, все едно сме в 19ти век и пишем писмо на царя. Парите са най-лесната част. Сигурен съм че могат да съберат много повече от 2 милиона лева за 1-2 години. Ако общината одобри проекта, направи се план затвора да се махне оттам и да има достъп до остров Персин, спокойно може да се реализира всичко това.

  Всичко е до организация и модерна комуникационна и партньорска стратегия. За съжаление съм сигурен че хората които управляват тези инициативи са по-скоро заслужили в борбата срещу тоталитаризма, а не са вещи в маркетинга, и затова сме доникъде с тази инициатива.

  Този маркетинг е ключов защото значимостта на един паметник не е само там да сложим една паметна плоча (защото паметници има в България много и то къде по-видими - ПСА, Альоша във всеки град), а той да се наложи като значим в историята ни, и да ангажира хората чрез модерно онлайн присъствие, и да ги привлича да идат дотам - все пак о.Персин е много далеч от големите градове и пътищата дотам не са страхотни - 3 часа път с кола от София.

  Нека привлекат някой който да направи тази комуникационна стратегия и да я реализира за да съберем пари. Иначе и след 5 години още ще пишат писма до институции.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#4] от "Коки":
  Със сигурност някое комунде гепило от строителни войски сега приближен до властта строителен предприемач ще разположи строителната си бригада за изграждане на голям мемориален паметник които би трябвало да се финансира от признателните!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Защо в края, а не в началото на мандата???

 12. 12 Профил на elena_andreeva
  elena_andreeva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  БЛАГОДАРЯ НА ОТЕЦ ПАОЛО КОРТЕЗИ!
  Българите имат дълг да изградят този мемориал и подходяща инфраструктура, която да направи достъпа до острова и мемориала лесна и възможна за Всеки Човек. А всеки българин има дълг да го подкрепи и посети.
  Българите никога няма да са нация без да изпълнят своя дълг, към тази половина която беше унищожена, а с нея и самата ни идентичност. Комунистите никога няма да изградят мемориала, ние трябва да го направим, с дарения и доброволен труд. Това е истинският път на това да имаме нация и памет! И трябва да има закон, изискващ всички ученици да го посетят и научат истината.
  Хърватия, след войни, има прекрасен мемориал както на на Голи Оток, така и Ясеновац, Арбе, където всяко ново поколение посещава и учи историята си. Тоталитарните режими се изучават, те имат образ, цел, политики и жертви които, всяко дете вижда и изучава.
  Защо си мислим, че сме нация, когато не го заслужаваме и не отстояваме да почитаме и предаваме паметта си?

 13. 13 Профил на elena_andreeva
  elena_andreeva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Просто прочетете, планирайте и помогнете:
  http://bosilkov.com/bg/persin

 14. 14 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Служебния кабинет ВЕДНАГА да отмени това решение на кабинета в оставка !
  Враговете на народа нямат нужда от терен за сборища!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  "обществен комитет, създаден от католическия свещеник Паоло Кортези през 2014 г."
  Един чужденец ще излезе по-голям български патриот, от тези, дето се наричат такива, като Каракачанов.

 16. 16 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#15:"Роси"]Един чужденец ще излезе по-голям български патриот, от тези, дето се наричат такива, като Каракачанов.
  [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++На това му се вика '' български особености " !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Нужна е почит към хилядите невинни жертви на комунизма.

 18. 18 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "elena_andreeva":

  Благодаря за линка - интересно ми беше да прочета за тази инициатива и е хубаво че поддържат този сайт и искат да се отдадат на тази дейност.

  За съжаление огромната слабост на тази инициатива е че е директно част от конкретна католическа организация, и всичките мъченици които описват там са...католически свещеници. Ясно е че това ще е техния прочит на историята - все иска преди всичко да почете своите, хората с които се идентифицира.

  Аплодирам инициативата, но с цел да придобие универсалност и да обхване цялостно това, ще ми се ще да направят отделен сайт за мемориалния парк, който да е равноотдалечен от различните религии и групи хора които са минали оттам - както свещеници (и не само католически), така и бивши царски държавни служители, търговци и земеделци, етнически турци, българомохамедани, и т.н.

  В настоятелството на организацията са католически свещеници, които поради италианските си имена даже не е ясно дали са български граждани - защо?

  Ясно е че в по-широк формат по-трудно се вземат решения и по-бавно вървят нещата, но това е единствения начин да се обединим всички като български граждани страдали поравно от тоталитаризма.

  Иначе ще имаме един остров с 5 мемориала - един за турци, един за католици, един за земеделци, и т.н. вместо с един мемориал, който може не само по-бързо да се финансира, но и да обедини нацията ни с единно послание.

  Хубаво е че събират дарения - но не е ясно тези дарения за какво отиват - дали за издръжката на един католически център, или за въпросния мемориален парк.

  Благодаря отново за линка. Ще им пиша за да разбера отговорите на тези въпроси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK