Кметът на Несебър: Да не се държим като във вица за българите в ада

Николай Димитров, кмет на Несебър

© Дневник

Николай Димитров, кмет на НесебърОбщинската администрация в Несебър не е получавала становище от Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, което да поставя под въпрос статута на Стария Несебър. Това се казва в отворено писмо, разпространено от пресслужбата на кмета на града Николай Димитров. Повод за него стана публикация на "Дневник", в която бе цитиран писмен отговор на въпроси от народния представител Вили Лилков (Реформаторски блок) до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.


От текста на Рашидов, който носи дата 30 декември м.г., става ясно, че в началото на 2015 г. по искане на Комитета за световно културно наследство България е изготвила


доклад за състоянието на Стария Несебър
В него са отразени мерките, предприети от държавата и местната власт, за опазване на града като исторически и културен паметник. През есента на 2015 г. констатациите, отразени в доклада, са проверени от мисия на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места към ЮНЕСКО. Резултатите от проверката са обобщени в доклад, представен на Министерството на културата през март м.г.


В доклада са записани няколко сериозни забележки, като например, че въпреки предписанието, направено още преди 2013 г., не е изготвен и приет План за опазване и управление на Старинен град Несебър. Освен това в него е обърнато специално внимание на "масовото застрояване с високи сгради на север и юг от Старинния Несебър, което променя визуалните и функционални връзки на полуострова със сушата".


Друга забележка гласи, че капацитетът на общинските звена за мониторинг и опазване на културното наследство е недостатъчен. Опасни са също намеренията за разширяване на рибарското пристанище в старата част на града, както и


лошо подготвените базови документи


по опазване на културното наследство, пише още в доклада.


В отговора си до Вили Лилков Вежди Рашидов е написал, че допуснатото високо строителство на север и юг от Стария Несебър е извършвано "без определени предписания за опазване", което означавало, че общинската администрация е продължила да издава строителни разрешения за изграждането на високи сгради по крайбрежието дори и след предписанията, направени от Комитета за световното културно наследство още преди 2013 г.


"В периода


от 2013 г. досега не са издавани строителни разрешения


за строителство на нови сгради или пристройки на територията на Старинен Несебър, включително и на територията на контактната му зона, разположена западно от провлака, твърдят в отговор от общинската администрация в града. Издавани са разрешения за строеж единствено за вътрешни преустройства, които са съгласувани предварително с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)".


В текста на отвореното писмо се твърди също, че "на градовете, които са членове на Комитета за световно културно наследство, какъвто е и Несебър, периодично се правят мониторинги, след което се изготвят препоръки за действие. Това не е необичайна практика, а е съвсем регулярна процедура. В последния мониторинг на Несебър е посочена препоръка за преработка на Плана за опазване и управление на Старинен град Несебър. Това ще бъде свършено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за което е поет ангажимент от Министерството на културата".


От администрацията на несебърския кмет Николай Димитров твърдят също, че "в резултат от вече


осъзнатата необходимост


от местните жители Старият град да съхрани своята автентичност са премахнати т. нар. сандъци по стените на къщите, без да са били наранени или компрометирани паметници на културата.


В коментара на община Несебър по повод кореспонденцията между Вили Лилков и Вежди Рашидов се припомня, че "в момента с финансови средства от американското посолство се консервира и реставрира църквата "Св. Йоан Алитургетос" в града, чийто проект за консервация и реставрация е изготвен от ИКОМОС – организация към ЮНЕСКО, която проверява паметниците на културата".


Освен това с финансовата помощ на фондация "Левентис" към нов живот е била върната църквата "Св. Стефан". Благодарение на проекта "Вяра в Несебър", който община Несебър реализира преди няколко години, църквите "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Параскева", както и околните им пространства са придобили "адекватна и съвременна функция с респект към оригиналните пространства в тях и за целогодишно ползване като културно-исторически атракции".


По повод забележките в доклада


на Комитета за световно културно наследство за недостатъчен капацитет на общинските звена за мониторинг и опазване на културното наследство от администрацията на Николай Димитров отговарят, че "към щатната структурата на община Несебър е учреден отдел "Несебър - Световно наследство", който съвместява дейностите в областта по опазване на културното наследство, планиране и организиране на културната програма на община Несебър, развиване и поддържане на международните отношения с цел популяризиране на културното наследство".


Специално място в отвореното писмо на кметската администрация в Несебър е отделено на записаното в доклада на експертната комисия на ЮНЕСКО по повод проектите за разширяване на пристанища в Несебър.


"На територията на Стария град има три пристанища, гласи писмото. Едното е държавно, то е дадено на концесия и до ден–днешен няма заявени инвестиционни намерения, другото пристанище е на бившия "Черноморски риболов", което има съгласувани проекти, одобрени от Министерството на културата. Ако се отнася до третото, общинското пристанище, на територията на Стария Несебър, в процедура на одобряване е проект за разширяване и модернизация на рибарското пристанище, който е изпратен за съгласуване в Министерството на културата. За въпросния проект са изпълнени всички предварителни проучвания, включително подводни археологически. Предстои изготвяне на оценка за въздействието върху световното културно наследство за проекта (...). В други градове на ЮНЕСКО също има такава практика, при която се разширяват пристанища, когато са спазени всички изисквания".


Що се отнася до


премахването на незаконни строежи


на територията на Стария Несебър, от общинската администрация припомнят, че тези процедури не са от компетенцията на местните власти, а на Дирекцията "Национален строителен контрол" към регионалното министерство.


В заключение на отвореното си писмо до медиите от община Несебър са написали следното: "ще ви припомним вица за казана с българи в ада, който не се пазел от никого, защото българите сами са се дърпали обратно в него. Като всеки анекдот, така и в този се съдържа доза истина. Нашият апел в този смисъл е да спрем сами да си уронваме престижа пред света и да си създаваме лош имидж".

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Вица е ясен,кмете.Ти трябва да станеш ясен.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5679 Неутрално

  Корупция, корупция и пак корупция, кмете!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Кметът не си оставя магарето в калта, определено!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Общината в която корупцията е политика и начин на съществуване!

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  https://bivol.bg/melnicata.html
  "Бизнесмените от „СЛЕ Груп“ Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, прочули се покрай Дюнигейт като ортаци на Кумецо, лично са били заведени при началника на ДНСК Иван Симидчиев от сегашния шеф Милка Гечева, за да получат разрешение за ползване на хотелския комплекс „Мелницата“. По това време Гечева е директор на звеното, което издава Акт 16.
  -----------
  Мелницата в Несебър е христоматиен пример за унищожаване на безценно културно наследство заради алчността на предприемачите, подпомагана от държавните институции.

  Под безразличния поглед на местната и централната власт преди 8 години един от символите на Несебър, Вятърната мелница от 15 век, която е архитектурно-строителен паметник е застроена с хотелски комплекс, построен от местен гаулайтер – общинският съветник Здравко Маждраков. На практика едната от двете единствени останали вятърни мелници в България е вградена в кичозния хотел. Перките й са отрязани, а от корпуса й се вижда една малка частичка. Символът на града на ЮНЕСКО е унищожен."

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#4:"balkantourist"]Общината в която корупцията е политика и начин на съществуване![/quote]
  тва нещо е кмет от 2007-ма

 7. 7 Профил на Terra pura
  Terra pura
  Рейтинг: 286 Неутрално

  От алчност, ние сами си унищожаваме държавата. И всички тези нередности стават пред очите на всички ни.

 8. 8 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Нормално е ЮНЕСКО да не пише до кмета на Несебър, а до държавата - а в нашия случай това е Министерство на културата. Защо министерството не е уведомило община Несебър само те си знаят...Също така не е зле да попитаме и какви права имат от МК да накарат общината да приложи нещо в действие, тъй като устройството на територията се управлява от общините.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  Наистина да не се държим като българите в ада.
  Вместо да се съживи и развие България, през цялото време едни кофти управляващи дърпат българите обратно в блатото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Абе кмете, на вица с виц - Кмете беж, докато си още ЕЖ, че хванат ли те адвокати за ръцете, отиде всичко.

 11. 11 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 376 Неутрално

  "Кметът на Несебър: Да не се държим като във вица за българите в ада"
  ...
  Човекът за себе си говори явно!
  Странно защо в множествено число?

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Ако в Несебър няма почва за корупция и грабеж, къде ще има. Това място е образец за най-класически мошеничества и далавери, а кметът е проводник на тази политика.

 13. 13 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":


  [quote#9:"penetrating"]Наистина да не се държим като българите в ада.
  Вместо да се съживи и развие България, през цялото време едни кофти управляващи дърпат българите обратно в блатото...[/quote]
  За ползу рода! СВОЯ род, и тези на съпартийците си.

 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 646 Гневно

  Стопанисването на такива места да се отнеме от общините и да примине към Министерство на културата, не знам колко добре ще се справят последните, ама първите са доказано неадекватни и решени да унищожат де що има културно наследтво в заблудите си, че това ще им донесе страхотна печалба. Ама и местните са едни нецивилизовани говеда, които не ценят мястото на което живеят и допускат такива безобразия, че даже ги защитават!

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":Кмета е целия у ла**а, ама не му пука.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Разстроено

  Не съм ходила в Несебър от две години, но преди това приличаше на една голяма лафка. Между къщите някакви базари с китайски боклуци.... Разбира се, там нищо не се случва случайно, всичко е под контрола на "заинтересованите" люде.
  М/у другото и старият Созопол изгуби предишната си атмосфера и се стопява лека полека под напора на треската за туристи.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1807 Неутрално
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Писмото, дето ми пишеш за пари, не съм го получил.

 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 824 Неутрално

  кольо, да ти го кажа направо - не ми пука дали ще сте *у ЮНЕСКО* или не.Кенефа,в който превръщате града си,не е интересен вече и за онези нашенци,които си идват един път в годината да видят родата си.А мечтите за тълпите поклонници на вампири,меани и псевдо-крепостни стени все повече ще намаляват.Ръст на туристите?По-добре направете сравнение на съотношението брой на туристи-ниво на приходи.И помислете защо на границите с южната ни съседка постоянно има опашки от туристи,желаещи да си оставят парите ТАМ,а не при вас.Защото целта на всеки туристически бос е да направи така,че следващото лято неговите гости да са пак при него.Е,установих,че ТАМ е така!За разлика от ТУК!Но за такива като тебе и като онази инспекторка от Бургас,разрешила НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО в защитена зона,тези неща от живота са много сложни за разбиране.Както казват - то да е к..,че да му го навреш,ама то акъл,как се налива в кратуна!

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#15] от "Gopeто":

  Няма вид, пък и ти виж себе си първо, после намирай ксури на кмета на Несебър! Или не си дорасъл до кмет?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Вече не помня от колко години името на мафиота от снимката се свързва само с кражби , незаконно строителство и тем подобни , ЯВНО сме много слаба държава,която един крадец на едро не може да озапти !!!!!

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 824 Весело

  Ти пък къде се пъхаш тук,промишлен недорасляк *бобчо*?

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":
  Дорасъл съм да му плащам заплата на кмета.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#23] от "Gopeто":

  Като дораснеш още малко, поне до кмет на град, като Несебър, тогава давай оценки на действащият кмет!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#24] от "boby1945":
  След като съм дораснал да му плащам заплата, ще му давам оценка.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK