Евродокладът: Съмнения за неправомерно влияние във ВСС, политически ангажиран главен прокурор

В доклада е отбелязано, че главният прокурор Сотир Цацаров много често има изказвания по политически теми, а не толкова по теми, свързани с наказателни производства

© Георги Кожухаров

В доклада е отбелязано, че главният прокурор Сотир Цацаров много често има изказвания по политически теми, а не толкова по теми, свързани с наказателни производстваЗасилени съмнения за неправомерно влияние във Висшия съдебен съвет, ключово значение на предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет и на председател на Върховния административен съд, ограничен напредък в борбата с корупцията и необходимост от нов антикорупционен закон и ефективен и нов орган за борба с корупцията.


Това са само част от констатациите в доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество, който беше публикуван днес. Той обхваща периода от 2007 година досега и като цяло тонът му е критичен, като сферите, в които е отчетен напредък са малко, а усещането, че препоръките се повтарят с минали доклади - натрапчиво.В доклада се отбелязват
в положителен тон въведените от МВР редица конкретни превантивни мерки за борба с корупцията, по-специално за Пътната и Граничната полиция


"Тези стъпки следва да бъдат продължени и във връзка с тях непрекъснато да се извършват последващи действия. Освен това осъществяването на планове за разгръщане на тези усилия и в други министерства следва да бъде ускорено", е една от препоръките на доклада.


Като цяло обаче основните критики отново са към Висшия съдебен съвет (ВСС), като провеждането на предстоящите избори за попълване на състава му по прозрачен начин, както и да се установи практика


назначаването на висши съдебни длъжностни да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите


като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд, е една от мерките, отбелязана като препоръка в доклада. Комисията отбелязва, че ще следи тези два избора, като ги посочва като една от стъпките за отпадането на мониторинга.


"Особено важно е в тази институция (бел. ред. - ВСС) да има деполитизирана и професионална работна атмосфера, позволяваща концентриране на вниманието върху приоритетите на съдебната реформа. Поредицата от скандали и вътрешни борби, които белязаха работата на ВСС през изминалите години, създадоха съмнения за наличие на външно влияние и подкопаха доверието на обществеността в съдебната власт", отбелязват в доклада.


Отново споменати са скандалът в Софийския градски съд от 2014 година и липсата на задълбочена проверка и разследване след него, както и последните събития от декември 2016 година, когато съдии от най-големия и натоварен съд протестираха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Поводът тогава беше поредната проверка, назначена в Софийския районен и градски съд, която започна без мотиви по сигнал на главния прокурор. Този случай е посочен в доклада като пример за все по-засилващите се съмнения сред съдии за


"политизация на решенията на ВСС"


Прокуратурата и в този доклад е обект на критики, като на няколко места се препраща към препоръките в експертния анализ на европейските прокурори, публикуван през декември. В него се посочваше пакет от мерки, препоръчани на държавното обвинение, сред които и осигуряване на възможност за по-голяма отчетност на главния прокурор и създаване на механизъм фигурата на главния прокурор да бъде разследвана, но анализът и досега не бе обсъден от ВСС. В доклада на ЕК се "препоръчва изготвянето на пътна карта за изпълнение на препоръките на този анализ (на чуждестранните прокурори - бел. ред.) във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост".


Освен това комисията препоръчва


"да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта"


за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.


Важно отбелязване в доклада на комисията в частта за обвинението е липсата на разграничение между две от основните й дейности - водещата й роля в наказателното производство, но и възможността да контролира администрацията в по-общ план.


"Тази липса на разграничение между нейните функции и тези на изпълнителната власт често засилва съмненията за неправомерно влияние и критиките по отношение на липсата на цялостна отчетност на прокуратурата", се твърди в документа, пише още в доклада.


В техническата част на доклада дори се казва, че


главният прокурор много често има изказвания по политически теми


а не толкова по такива, свързани с наказателни производства. ЕК констатира, че предизвикателствата пред държавното обвинение, въпреки че е било обект на множество промени, се намират в центъра на
два дебата – за неговите правомощия, както и за "продължаващата липса на убедителни резултати по отношение на осъдителните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта или за тежка организирана престъпност".


Съществен тест - нов и независим орган срещу корупцията


"В България нарасна броят на отчетените нови следствени дела и дела, внесени в съда. Въпреки това в крайна сметка всяка оценка на резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения, като се има предвид, че обичайно делата за корупция по високите етажи на властта рядко завършват успешно с осъдителни присъди", отбелязват в доклада на ЕК експертите. В него е отбелязан "ограничен" напредък в борбата с корупцията.


Посочва се още, че най-силното доказателство за успеха на усилията в тази сфера ще се изразява в това обществеността да вижда, че престъпленията могат да бъдат разкрити и че по отношение на извършителите се осъществява ефективно наказателно преследване.


Предизвикателство остава, отчитат от комисията, да се осигури изпълнението на националната стратегия за борба с корупцията (отчетено като напредък) и да се приеме съответната законодателна уредба.


"Приемането на закон за създаването на ефективна и отчетна нова институция за борба с корупцията ще бъде съществен тест за решимостта на България през 2017 г."


Някои характеристики на предвидената нова институция обаче, като например поемането от новата структура на функциите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, следва да бъдат внимателно разгледани. Предвид постигнатите трайни резултати от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е важно организационните промени да не подкопаят напредъка, който вече е постигнат. Някои от по-малко спорните елементи от стратегията за борба с корупцията също остава да бъдат изпълнени, по-специално укрепването на инспекторатите в администрацията, като в тази връзка все още предстои да бъдат представени законодателни предложения", пише в доклада.


От комисията препоръчват да се изработи "пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 521 Неутрално
 2. 2 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 498 Гневно

  аууу чак лой капе от тая снимка.ненаяли се! само номер 10 липсва!

  харпун
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Съмнения??? Тия бъзикат ли се? Няма абсолютно никакви съмнения, има пълна увереност за злоупотребите!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 293 Неутрално

  А, съмнения... те нещата са ясни!
  Какви съмнения!?

 5. 5 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Народе, с джафкане по форумите - толкова. Сами сме си виновни, че си стоим на клавиатурите.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4150 Весело

  Представям си как във ВСС ще разгледат доклада - 5-6 от нормалните членове ще зададат въпроси, после ще получат никакви отговори, малко ще се скарат и готово - доклада се слага на някой рафт... И така, до следващия...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#5] от "Правоверен грант-коментатор":

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3161&Level=1

 8. 8 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#5] от "Правоверен грант-коментатор":

  няма народ! останаха пенсионерите,мангалите и маргиналите ,които решават съдбата ни! нормалните хора са отвратени от политиката

  харпун
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Тия от ЕК що така повтарят ония лоши хора Радан и Христо?


  До коментар [#5] от "Правоверен грант-коментатор":
  О, да, джавкането е проблема. А гласуването за ченгета и пребоядисани комунисти не е проблем, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Гневно

  Наред с ВСС главният прокурор се очертава като едно от най-слабите звена в съдебната система.Но от цацаров за това нищо няма да чуем.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Време е за оставки.Политически изявления на прокурор са недопустими.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#8] от "bitaka":

  То точно това беше и сега е цел номер едно, нормалните хора да се отвратят, защото пенсионерите, ман...ите и маргиналите се купуват с две кИбапчета, едно кИфте и една биричка.
  Целият масраф излиза около ТРИ ЛЕВА.

 13. 13 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#9:"Darth Plagueis"]О, да, джавкането е проблема. А гласуването за ченгета и пребоядисани комунисти не е проблем, нали?[/quote]

  Всеки гласува според собственото си възприятие на ситуацията. Това е демокрацията - ти имаш един глас, аз имам един глас.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 14. 14 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Докладът е известен , също така и последиците....Цацата ще го хвърли в коша с пренебрежение и досада.....

 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 653 Весело

  Какви съмнения бе колеги европрейци? Като прочетох, че има съмнения се сетих се за един стар виц.
  Прибира се Пешо у дома, влиза в спалнята и вижда жена си да се плющи с друг мъж. Причерняло му, прилошало му, тръшнал вратата и си излязъл. Любовникът се сепнал и пита:
  - И сега какво ще стане?
  - Какво да стане, ще се започнат едни съмнения. - отговорила прелюбодейката.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#14] от "florencia":

  Абсолютно!Толкова е нагъл че като нищо няма и да го прочете.Чудя се дали ББ ще посмее да го коментира?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Доклад...? Какъв доклад...?! За съдебната система, такъв доклад не съществува!
  Освен това, всякакви минали, настоящи и бъдещи доклади се приемат, като външна недоброжелателна намеса в работите на независимия съд...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#9:"Darth Plagueis"]Тия от ЕК що така повтарят ония лоши хора Радан и Христо? [/quote]
  А ти за кой от двамата би гласувал? Те защо не са в една партия?
  Виждам, че разбираш от ченгета и комунисти, та затова питам. Белки и аз се ориентирам.

 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Цацаров трябва да бъде премахнат е изводът от доклада.!

  Интересното е, че гнусляка от боянския сарай мисли така и се загрижил за имунитет.
  "Ахмед Доган е предложен от местните съвети в община Кърджали за кандидат-депутат №1 на ДПС"

  Явно казаното от Христо Иванов го е подплашило:
  "Трябват ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта".

  Още повече заплахата става все по-силна:
  "Радан Кънев обяви „Нова република“"

  Националната антикорупционна лавина набира мощ да помете корумпетата и миризливите плъхове ще се изпобият кой да хване имунитет.

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 488 Гневно

  Сорос плаща на Европейската комисия да пуска компромати срещу Свети Сотир Цацаров!!!!!!!

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1209 Весело

  [quote#6:"hamiltonf1"]Представям си как във ВСС ще разгледат доклада[/quote]
  ма голям праз... доклада обхваща 10-годишен период, година по година - сега му е майката всичките му там победители, тези ми ти законотворци мастити да се изпонахвалят с постиженията си... сегашния ВСС и Цацаров са една миниатюрна част от тях сепак, еле че и избори се задават хахаха... две петилетки коя от коя по-успешни съдебни реформи не са ли идеална възможност?

 22. 22 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#18] от "skomina":
  Гласувай за Христо и не се колебай.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  В очите да ти го казват във всеки доклад и да се правиш на разсеян. Толкова е нагъл Цацаров. И няма да е такъв, ако зад широкия му гръб, няма още по-широк, да го подпира.

 24. 24 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Tия от Европейската комисия са луди - Бойко каза, че тука няма корупция.

 25. 25 Профил на vladimirpopovbg
  vladimirpopovbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "bitaka":

  Zashto se muchat s tezi vratovruzki, shte se udushat gorkite....

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Цацаров дали го е прочел това?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Правоверен грант-коментатор":

  Знаеш ли, нямам никакъв проблем с гласуването по възприятия. Проблемът ми е, когато тия възприятия не почиват на нищо. В тоя форум има не повече от 2% от потребителите, които някога са чели предизборна платформа. А извън него, процентът е значително по-малък. Т.е., хората не знаят за какво гласуват, но го правят с кеф. Ей това ми е драмата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Цацаров ще се прави на разсеян. Като че ли не за него се отнасят констатациите в доклада.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#18] от "skomina":

  И що да са в една партия? Аз избор си имам и той е пределно ясен, тук не е лексикон. Като за начало, пробвай да гласуваш за партия, в която ченгета няма. Тук и тая на Христо и тая на Радан отговарят на изискването, та който и да избереш няма да сбъркаш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#27:"Darth Plagueis"]Ей това ми е драмата.[/quote]

  Хубаво, но това са правилата към момента. Би било по-хубаво, да има образователен и информативен ценз, но няма. Какво правиш за да има?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 31. 31 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цацаров, и от еврокомисията те искат увиснал на дирека!
  Пожелавам ти го от все сърце!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 32. 32 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#29:"Darth Plagueis"]И що да са в една партия?[/quote]
  Логично е щом имат едни и същи идеали. Обединението дава силата а не раздробяването.

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Цацаров са го замазали!
  Казали са му право в очите, че е политически зависим и целенасочено несправедлив.
  Вече е невъзможно да го играе "обидената невеста" или "ни чул, ни видял"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Докладът е кристално ясен. Дори дементирал пациент в напреднала форма на Алцхаймер ще разбере посланието му.
  Но не и цацаров и подлогите му във ВСС. Ти го плюеш, той си мисли, че дъжд вали. Дебелоочие и арогантност в излишък.

 35. 35 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 381 Весело

  Тия от тоя Европейски съюз лъжат като дърти цигани, ей!

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#32] от "skomina":

  И къде видя да имат едни и същи идеали? ДСБ е дясна партия, Да България все още не се е определила, нямат политики, нямат идеи, имат единствено ясна позиция по съдебната реформа. Как реши, че са с едни и същи идеали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#24] от "White Hawk":

  Ти остави ами май си и вярва Бойко.

 38. 38 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Нормално е да се подаде оставка, да се реагира, да се излезе и да се каже на обществото 'толкова си можем' или пък истината (?!).
  Правим едно и също и очакваме различен резултат. Няма как да стане.

 39. 39 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#36:"Darth Plagueis"]Да България все още не се е определила, нямат политики, нямат идеи, имат единствено ясна позиция по съдебната реформа. [/quote]
  Ми гледам Радан ги калесва, та затова реших.

 40. 40 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Пълна промяна в положението на прокуратурата и начина на вземане на решения във ВСС. Иначе просто ще сменят Цацата с друг независим послушник. Трябва да се изпълнят препоръките от експертния доклад за прокуратурата.

  Тези чугунени глави ги е страх само от излизането на избиратели по улиците и спиране на еврофондовете, от които крадат. Май и двете трябва да се случат, само доклади и съвети не ги оправят. Въпреки че доста ги дразнят и помогнаха Боко да загуби президентските избори!

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Облаците над продажните български политици се сгъстяват. Цацаров ще им раздаде индулгенции, валидни само в България, а народът няма да разбере, че безнадеждно сме изостанали от всички, дори и от тези в Европа, които не са в ЕС

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  И в САЩ, по времето на Обама, главния прокурор е оказвал недопустим натиск над конгресмени за да възпрепядства разследването на изтеклите мейли н аХилари! Главния прокурор се води независим, но не само у нас, но и в много демократични държави е политически зависим! Нищо ново под слънцето! А подобни напъни целят-Стани Да Седна-лошият Цацаров да оваканти поста за друг "добър и правилен" за лобито на Сорос! Да, Цацаров не лови мишки!(не вкарва престъпници в затвора). Но и Моркикев не вкарваше! И Татарев не вкарваше! И Филчев не вкарваше! И Велчев не вкарваше! Защото системата е такава! Тя гарантира пълна безнаказаност! И се нарича"функционраща демокрация", призната за такава от €С и ДД на САЩ! Все пак 10г сме €С, 15 в НАТО и лошия тоталитаризъм свърши преди 27г! Сега сме в добрата демократична анархия! Е не е ли добра анархията? Щом сме в €С!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK