Петиция подкрепя Българската църква да получи Нобел за мир заради спасяването на евреите

Възстановяване на българската Патриаршия, май 1953г. - литургия, отслужена от новия патриарх Кирил, шестия от дясно на ляво е бившият екзарх Стефан (с бялата брада). Снимката е от сайта "Изгубената България".

© lostbulgaria.com

Възстановяване на българската Патриаршия, май 1953г. - литургия, отслужена от новия патриарх Кирил, шестия от дясно на ляво е бившият екзарх Стефан (с бялата брада). Снимката е от сайта "Изгубената България".Онлайн петиция приканва Нобеловия комитет да присъди Нобеловата награда за мир на Българската православна църква за нейната смелост по време на Втората световна война, когато е взела единодушно решение против антисемитските закони. Инициативата е на Израелския комитет за приятелски взаимоотношения с България, оглавявана от родения в България адвокат Моше Алони.


Във Втората световна война като съюзник на нацистка Германия на 2 март 1943 г. Министерският съвет на България взел решение за депортирането на българските евреи в концентрационните лагери в съответствие с приетите по-рано антисемитски закони. Но противопоставяйки се на този план, Българската православна църква показала смелост и лидерство, осъждайки антисемитските закони. В това дело най-силно се откроявали екзарх Стефан и митрополит Кирил, се казва в текста на петицията. До момента тя е подписана от 333 души.


"Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и адвокат Моше Алони и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи", се казва в съобщение на сайта на Светия синод от миналата седмица.
"По време на Втората световна война отделни лица с риск за живота си са проявявали героизма да спасяват граждани с еврейски произход от сигурна смърт и преследване, но Българската православна църква е единствената верска институция на територия под контрола на Хитлер, която открито и официално заявява своята позиция. Със своята решителност и последователно следване на евангелските нравствени идеали Българската православна църква начело с екзарх Стефан и целия Св. Синод, сред които и Видинският митрополит Неофит, Врачанският митрополит Паисий, Пловдивският митрополит Кирил (по-късно Български патриарх), изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност в диоцеза ѝ. Тя вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите", се обяснява в текста.


Светият синод припомня, че това е втора номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Тя бе номинирана през 2013 година по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи.


През октомври ще бъдат обявени тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK