Кой е д-р Илко Семерджиев - служебен вицепремиер и министър на здравеопазването

Илко Семерджиев

© Красимир Юскеселиев

Илко СемерджиевД-р Илко Семерджиев ще бъде заместник министър-председател по социалните политики и министър на здравеопазването в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Указът за назначаването му заедно с останалите участници в следващото българско правителство беше подписан днес от новия президент Румен Радев.


Семерджиев е известен като създателя на Националната здравноосигурителна каса и бащата на здравната реформа у нас, която той започва като министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов през 1999 г. Реформата обаче отива в грешна от планираната от него посока след идването на правителството на НДСВ през 2001 г., както той сам казва в интервюта след излизането си от управлението тогава.


И сега смята, че реформата не се движи в правилната посока. Той критикуваше открито политиките на министъра в оставка Петър Москов в двугодишното му управление, макар че са съпартийци в ДСБ до 2014 г. Тогава Семерджиев напусна дясната партия заради "безпринципната й политика и участието в коалиционното правителство с ГЕРБ, АБВ и ПФ".
През годините новият служебен здравен министър определи предложенията за реформа в сектора като завръщане към комунизма, чието олицетворение е министър Петър Москов - например идеята за въвеждане на задължителната национална здравна карта, която да определя броя лекари и болници по области. Той беше скептичен и за идеята за данък "вредни храни", като заяви, че тя няма да има нито благоприятен фискален, нито здравен ефект, но за сметка на това ще доведе до закриване на работни места и намалени обороти на магазините.


Биография:


Д-р Илко Семерджиев е роден през 1959 г. в гр. Гоце Делчев.


От 2001 г. насам е учредител, председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО).


През 2003 г. учредява и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване "ДОМ-Здраве" АД.


От 1999 до 2001 г. е министър на здравеопазването.


През 1999 г. създава Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и става неин първи директор.


От 1997 до 1999 г. е член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.


През 1993 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на проф. Беров с ресор Здравна политика и здравна реформа. Със същия ресор е зам.-министър и в правителствата на Стефан Софиянски, и Иван Костов през 1997 – 1998 г.


От 1990 до 1993 г. е директор на XXI поликлиника с ФРП и стационар.
Учредител е на Българския лекарски съюз през 1989 г. и три мандата e член на управителния му съвет, през два от които е зам.-председател на БЛС.


Завършва магистратура по здравен мениджмънт във факултета по "Стопанско управление" на Държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас, през 2002 г.


Завършва бакалавърска степен по мениджмънт през 1991 г. Продължава специализацията и квалификацията си в областта на фирменото управление, здравния мениджмънт, общественото здравеопазване, управлението на здравното и социалното осигуряване в САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Ирландия и др.


Завършва средното си образование в Политехническа гимназия "Яне Сандански" в гр. Гоце Делчев през 1977 г. Придобива магистърска степен по стоматология в Медицинска академия - Стоматологичен факултет, гр. София през 1984 г. и специалност "Обща стоматология" през 1989 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Весело

  "Тогава Семерджиев напусна дясната партия заради "безпринципната й политика и участието в коалиционното правителство с ГЕРБ, АБВ и ПФ".

  А сега принципно влиза в правителството на Партията!!!

 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Е кой да е? Поредния крадец, ИД Министър

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  "Семерджиев е известен като създателя на Националната здравноосигурителна каса и бащата на здравната реформа у нас..."
  Сигурен съм че ще направи положителни промени в здравеопазването.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#3:"pet_fire"]Сигурен съм че ще направи положителни промени в здравеопазването.[/quote]

  Със сигурност!!!
  Нали др. Радев затова го е избрал. За благото на трудящите се.

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#3:"pet_fire"]Сигурен съм че ще направи положителни промени в здравеопазването. [/quote]
  Вероятно няма да има време да направи нищо повече от това, да минимизира пораженията нанесени от Москов.

 6. 6 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#3:"pet_fire"]"Семерджиев е известен като създателя на Националната здравноосигурителна каса и бащата на здравната реформа у нас..."[/quote]
  Нито здравната реформа като цяло, нито Касата в частност са читави, а днес те определено пречат на здравеопазването.
  Дали създателят/бащата е виновен или тези след него (т.е. наследниците) е въпрос с повишена трудност.
  Хубавото е, че "бащата" ще министерства малко време и няма да може да обърка отново системата.

  Поздрави
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Весело

  интересна биография... излиза че от 2003-та насам е международник, така ли хахахаха... не станаха ли малко множко в това правителство

 8. 8 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Този ли плати 37 000 000 (млн.!) $ за софтуер за стоматолозите, който те никога не използваха?! И накрая доплати още един милион, щото на "американската" фирма, дето го разработваше, сумата й се видя малка...

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Може и да не е толкова зъл тип, особено щом е критикувал онова недоразумение Москов.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Добър или лош, Илко е единственият, опитал се да направи нещо. От 2001г. саме некадърници в това министерство, получаващи тлъсти заплати и далавераджии.

 11. 11 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Най-трагикомичната персона в българското здравеопазване. Стоматолозите го изгониха от залата по време на възстановителния си конгрес в Пловдив през 1990 година, та оттогава си виси в лекарския съюз. Концепцията му за здравно осигуряване е всъщност преписана от тази, правена по времето на Тодор Живков в последната му година. Та стоматолозите без него си остойностиха дейностите още през 1992 година, направиха си софтуер под ръководството на д-р Красимир Куманов и години по-късно бяха готови за преговорите с НЗОК. А Илко Семерджиев /напъден и неприет от зъболекарите и до днес/ похарчи милиони на данъкоплатците за софтуер, който не заработи никога, прави и Институт за остойностяване на медицинските дейности, който също похарчи много милиони на данъкоплатците без резултат, и направи такава здравна реформа, че българския народ си плаща от джоба за всичко в медицината и за съжаление проклина лекарите, вместо да проклина Илко семерджиев, дето забърка здравната каша. Да му е честито на новия президент, но с избора на Илко Семерджиев показа колко е зле като политик и с какви съветници е обграден. Подобни на тези дето направиха Жан Виденов най-мразения премиер.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Ако беше останал министър на здравеопазването и при Дедо Цар щеше да е завършена здравната реформа а коалицията НДСВ / БКП - 2 / - ДпС - БСП / БКП - 1 / я върна назад и следващите я омешаха та стана пълен болумач.
  А НДСВ даже платиха и неустоика по договор с Ареми Софт.
  Това е добър избор.

  http://www.btv.bg/article/25206-Utre_Zdravnata_kasa_tryabva_da_plati_na__"Aremisoft"__2_mln_lv.html

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Илко Семерджиев е престъпника на Костов който такова мамата на здравната ни система.ЗА това сега сме на това положение в нея!

  sdg
 14. 14 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Със тази здравна система която е в момента.Облагодетелства единствено частните болници!

  sdg
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Централизирания търг за лекарства остана висящ. Следете го и си правете изводите.

  Неориентираните могат да си направят една разходка в Гугъл на тема "ДОМ Здраве". От там излизат и идеите на Семерджиев за реформата му.

 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":
  Нали др. Радев затова го е избрал. За благото на трудящите се.


 17. 17 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой е? Онзи , който заедно с Димитър Игнатов и още един плужек разкатаха фамилията на българското здравеопазване. Когато показали на бивш министър на здравеопазването във Великобритания как са наредили здравната реформа с ДЖПИ оня рекъл - пичове страшна ви е реформата , ама има един дефект. трябва ви бюджет три пъти колкото британския за да ви станат нещата. Е, не станаха...... ама българина забравя такива подробности.

 18. 18 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Илко Семерджиев положи основите на добра здравна система, но следващите не само не довършиха започнатото, но разсипаха и положеното. За съжаление за двата месеца, които има, може само да поразчисти след Пепи-бялото.

  vesela
 19. 19 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "Starec":

  За да объркаш нещо, не е нужно много време. Вярвам, че Семерджиев ще се справи и ще навреди достатъчно.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  До коментар [#13] от "Svetlio":
  Бихте ли ми казали, какво знаете за здравеопазването до 1989 година. На какво ниво беше, с какво оборудване, с какви лекарства се лекуваха хората. Само за сведение, на баща ми се е налагало да купуваме лекарства от Унгария, Полша, Сърбия.

 21. 21 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Семерджиев въведе в здравеопазването жестока търговия с живота на хората. Болницата е магазин - имаш пари - купуваш си операция, ако нямаш - мреш! Това и при най-дивия капитализъм го няма.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 22. 22 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  '' Кой е д-р Илко Семерджиев - '' Нещастен милионер , постигнал всичко с лъготене че е демократ а търгува със смърт . Жалък костопоклоннник и мъдър комисионер ...... та те това с малко думи е И. Семерджиев .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Аман от "антикомунисти", които се правят на по-големи католици от папата, а после стават първи слуги на комунистите.

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  За съжаление здравната реформа начената от Семерджиев се оказа ялова, не само защото НДСВ я спря по средата, а защото изначално наложи монопол на здравната каса. Последната се превърна в партийна хранилка. Познавам хора, които участваха ентусиазирано в създаването на здравната каса, но само след месеци бяха принудени да напуснат, заради атмосферата на корупция и некомпетентност, която цареше там. Мога да дам пример с районната здравна каса в един от големите областни градове, където за директор бе назначен откровен алкохолик и марионетка на местната мафия и който бе заявил, на негова колежка: "през ръцете ни ще минават милиони, а проблемът ти на теб е , че не можеш да крадеш". Въпросната личност почина от пиене,без да може да отнесе окраденото в отвъдното.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Друго не знам, но прогнозата сочи тежки дни за Пепи-отпечатъка.

 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#6] от "Starec":

  това не е вярно здравната каса е изградена с цел въвеждане ред в здравеопазването и като посредник и контролиращ орган за изпълнителите на мед помощ това е навсякъде по света само че с малката разлика че нещата тук са малко изкилиферчени в посока че българина не иска да плаща за здраве нито здравна осигуровка нито данъци нито нищо а иска високотехнологично и безплатно здравеопазване само че социализма свърши нефт като Дубай нямаме нямаме и халиф да плаща безплатното здравеопазване така че идва края на това 4 милиона да ползват без да дават нито лев щото държавата трябвало да ги осигурява от данъците на останалите плащащи чинно всеки месец като се въведе ред ще се въведе ред и в касата ще се въведе ред и здравните услуги и докторите и пациентите ще са удовлетворени а Илко Семерджиев може да организира това доказал се е във времето -добър избор за министър жалкото че ще е за кратко

 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#24] от "antonio_vivaldi":

  проблема е че не се въведе мандатност от 3 години и въпросните личности се изживяват като собственици на цялото здравеопазване по места и че те раздават порциите навсякъде е така -а системата се поправя лесно -след мандат шевство -нямаш право и повече работа на такъв пост защото се влиза в отношения меко казано предизвикващи стрес и за касата и за пациентите и за работещите договорни партньори света го е организирал добре -навсякъде по 1 мандат -след това си работи твоята си работа у вас -а не да си началник до смъртта и всички да са зависими от твоето настроение во веки и веков

 28. 28 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#17] от "spyrogyra.":

  хайде бе -сигурно британеца е онемял като е разбрал че българските пенсионери и държавни служители и милиционери не плащат нито лев здравна осигуровка а ползват пълни и безкрайни пътеки -безплатен преглед при лекаря и в болницата сигурно е онемял откъде ли са се намерили толкова доктори балъци да работят за 1 лев преглед по 24 часа -непознато ноу хау за света -щото там докторите вземат при работа с фонда по 150-200 паунда на преглед -абсурд да го закараш на адрес през нощта и да му кажеш че е длъжен да те спасява безплатно -щото си бил инвалид или дете или социално слаб -смешници такива как хубаво ви научи социализма да ви слугуват здравните работници че дори и скачате на бой като не са съгласни ама този момент мина не можете намери вече идиоти да ви изпълнавят желанията 24 часа é и недоволни колко били лоши корумпирани лекарите и как била лоша реформата що бе щото пенсионера се преглежда веднага безплатно и се скарва на джипито и след половин час е на специалист или в болница че много бил болен я пробвай този номер някъде в Европа или САЩ или по света да видиш кон боб яде ли и колко месеца ще чакаш и как си пазиш здравето че да не ти продадат къщичката

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дамянов":

  хайде бе -кое е търговията -я пробвай да се разболееш в Париж или Лондон или Чикаго -а що не и в Москва и им обясни че трябва да се лекуваш безплатно щото имаш права и те трябва да са хуманни с теб щото не можеш да си платиш този номер върви само в социалистическата ти дъбова кратуна в родната България -но скоро няма да върви щото няма кой да слугува вече

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#24] от "antonio_vivaldi":

  Вярно пишеше, рИформата на Илкото се оказа огромно недоразумение.
  Бюджетните разходи за здравеопазване рипнаха таман 4 пъти от 900 млн.лв 1998 на къде 3 600 млн.лева днес!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#20] от "Роси":

  То и днес може да ти се наложи да купуваш лекарства на "черно" от внос, както се казва да не дава Господ!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Всеки, който ликвидира социалистическите упражнения на Пепи Лявото , е добре дошъл.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  [quote#24:"antonio_vivaldi"]защото изначално наложи монопол на здравната каса[/quote]
  Какъв монопол те гони, бе мозък!? По силата на закона ни обират здравните вноски.
  Баси идиотите -сега остава да твърдите, че НАП или митниците са наложили "монопол на данъците"!
  Да не говоря, че има 16 здравни застрахователни дружества, 35 частни болници и 27 частни траурни агенции. Никой не те е вързал за НЗОК - сключваш се договор и ...обираш/погребваш пациента в зависимост от доверчивостта му.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  [quote#30:"boby1945"]рипнаха таман 4 пъти от 900 млн.лв 1998 на къде 3 600 млн.лева днес!!! [/quote]
  Не пускай непълни новини - току виж са ги взели за фалшиви. Трябва да допълниш, че населението е намаляло с един милион. Дори раждаемостта е паднала под "Виденовата" след демократичния "избор на екип" (узаконен рекет). А след "тежката артилерия" на ГЕРБ (некакъв юрисконсулт от Русе) лекарствата "гръмнаха" от ниски цени, а аптеките затвориха кепенци в малките населени места и отвориха пазрана ниша за погребалните агенции.

 35. 35 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "mr.lottalove.":
  Здравеопазването е лява система - солидарна. Няма място за десен пазар, какъвто се върти в главата на зъболекаря Семерджиев. Ако искаш, спираме вноските, закриваме министерството и здравната каса и всеки си купува лечение колкото може - както си купува месото. Ама държавата няма да носи отговорност, че нямаш пари за месо. Съгласен?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 36. 36 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin drug":
  Що дрънкаш глупости, пък и обиждаш? Във Великобритания здравеопазването е изцяло държавно и безплатно, плаща се само в частните болници.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK