Кой е Пламен Узунов - служебен вътрешен министър

Кой е Пламен Узунов - служебен вътрешен министър

© Профил на Пламен Узунов въвНапуснал системата на МВР през август 2015 г., бившият директор на пловдивската полиция - Пламен Узунов, се завръща на най-високия пост - министър на вътрешните работи в служебния кабинет, оглавяван от проф. Огнян Герджиков. Узунов подаде оставка след скандал за сериозни нарушения при разследване на пътен инцидент със загинал, при който се появиха съмнения за полицейски чадър над извършителя.


За краткото време извън системата на МВР Узунов става преподавател по "Криминалистика" и "Оперативно-издирвателна дейност" във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив.


Иначе той застава начело на пловдивската полиция по време на правителството на Пламен Орешарски през декември 2013 г., когато вътрешен министър бе Цветлин Йовчев.
До лятото на 2015 г., когато главният прокурор Сотир Цацаров подава сигнал до тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова за инцидент с полицаи. Тя веднага назначи проверка, която установи, че на пешеходна пътека в Пловдив 24-годишен шофьор е блъснал и убил мъж, но за случая не е било съобщено на прокуратурата, шофьорът не е бил арестуван, нито проверен за алкохол и наркотици, не е назначена и автотехническа експертиза.


24-годишният тогава шофьор - Милан Дивеков, който имал в досието си други нарушения на пътя, е разпитан само като свидетел. След случая Бъчварова разпореди цялостна проверка на пловдивската дирекция.


В деня, в който Узунов бе освободен, той заяви кратко пред радио "Фокус": "Нямам място в системата на МВР".


Той съобщи, че сам си е подал оставката, но причините за това не са тези, които са изтъкнали от МВР, а именно случаят с полицаите, укрили шофьора прегазил човек на пешеходна пътека. Тогава обаче отказа коментар с аргумента, че му трябва време да обмисли нещата. Когато той заема поста, пловдивската полиция разкрива убийството на митничар, извършено 16 години по-рано.


Малко след като напуска системата на МВР, Пламен Узунов стана и свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше проверяван и наказан от парламентарната етична комисия заради опит да кадрува в МВР - Първомай и Асеновград.


Иначе 44-годишният мъж започва работата си в МВР през 1993 г., като е работил в сектор "Престъпления срещу личността", по-късно е оглавявал и "Криминална полиция" в Пловдив. Завършва бакалавър по специалност "Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред" в Академията на МВР в София. През 2003 г. придобива пък магистърска степен по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". По-късно специализира в ILEA в Будапеща и в Академията на МВР. Член е на Международната полицейска асоциация. Семеен с две деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK