Столичният общински съвет ще гласува бюджета на общината за 2017 година

Заседание на Столичен общински съвет Николай Стойнев, Елен Герджиков и кмета на София Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Заседание на Столичен общински съвет Николай Стойнев, Елен Герджиков и кмета на София Йорданка ФандъковаНа днешното си заседание Столичният общински съвет ще гласува бюджета на общината за 2017 г. Проектобюджетът предвижда през тази година Столичната община да разполага с 1.325 млрд. лева. Ще бъдат гласувани и предложенията за увеличение на бюджета от групите на БСП и коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи и "Нормална държава").


Първоначалният проектобюджет предвиждаше през 2017 г. Столичната община да разполага с близо 1.264 млрд. лв. В началото на тази година към него беше прибавен и остатъка от предходната 2016 г. - почти 100 млн. лв. Така сумата нарасна до 1.325 млрд. лева.


Бюджетът
През 2017 г. Столична община е планирала, че в касата й ще постъпят 290 млн. лв. от данъци, от които 102 млн. лв. от данъка върху недвижимото имущество и 79 млн. лв. от този за автомобилите. Малко над 241 млн. лв. пък са предвидените приходи от таксите, като 189 млн. лв. от тях са от тази за смет. Близо 20 млн. лв. са предвидените приходи от глоби и наказателни лихви.Общината ще получи и средства от държавния бюджет, за изпълнението на "специфични функции" в сферите на образованието, културата, сигурността, здравеопазването и социалните грижи. Така за "Образование" държавата ще подпомогне София с 268 млн. лв., а целият бюджет на Столичната община за сектора е 312 млн. лв.


За разходи към общинската администрация държавата отпуска 24 млн. лв., а целият бюджет на общината за сектора е 73 млн. лв. Парите за "Здравеопазване" са 38 млн. лв. (от които 22.5 млн. от държавата), а 33 млн. лв. (от които 16 млн. от държавата) общината е предвидила "Социални грижи". Разходите за "Култура" са в размер на 35 млн. лв.(почти 8 млн. лв. от държавния бюджет), а за "Отбрана и сигурност" са предвидени 13 млн. лв. (5.21 млн. от държавата).


Сред разходите, които Столичната община е предвидила за 2017 г. близо 10 милиона лева са за покупка или отчуждаване на земя, 6 млн. лв. за ремонт на булевард "Монтевидео", 2 млн. лв. за разширение на бул. "Тодор Каблешков" ( в частта от бул. "Братя Бъкстон" до "Цар Борис III") и 1.4 млн. лв. за нова сграда на детска градина в "Драгалевци".


Предложенията


На заседанието си Столичният общински съвет ще гласува и две предложения за увеличение на бюджета от групите на БСП и коалиция "Сердика".


Предложението на БСП е в бюджета да бъдат заложени допълнителни 38 млн. лв., който да бъдат разпределени в секторите "Образование", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Жилищно строителство", "Опазване на околната среда", "Почивно дело, култура и религиозни дейности", "Култура" и "Отбрана и сигурност". Според общинските съветници от БСП тези допълни средства ще влязат в касата на общината, ако се повиши събираемостта на данъците, таксите и глобите.


За ниската събираемост на таксите и глобите уведомяват и от коалиция "Сердика". Според тяхното предложение "в продължение на години Общината не е ефективна в събирането на приходите от туристическия данък в града, приходите от такса за притежаване на куче."


От групата на коалицията предлагат в бюджета да бъдат заложени средства за създаването на нощен градски транспорт, 500 хил. лв. за реконструкция на сградите на читалищата в Столична община, 2,5 млн. лв. за засаждането на 250 хил. дървета и средства за 25 детски площадки.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  "Столичната община да разполага с 1.325 млрд. лева."

  Трудно се дели баница от гладни хора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 675 Неутрално

  С удоволствие бих приел 1млн ..
  Предполагам нямат нужда от всичките 1325..

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Край Босфора шум се вдига... Нощен транспорт ще пускат и дървета ще засаждат, ще събират по-ефективно данък "куче", а си гласуват вкупом безсмислени ремонти за милиони и милиони.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  После пак да повтарят, че нямало пари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Кметицата се справя отлично с намирането и харченето на пари за София! И ефект има и то без грам скандал! Браво!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Преди 15 години бюджетът на Хамбург беше около 10 милиарда евро. Този на Мюнхен също е в този порядък.
  Цяло чудо е, колко много се направи за 15 години в София, с такъв бюджетец...
  Само заслепен човек не може да го види.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 458 Весело

  И много Ва мола, повече велоалеи , като тази на бул. Братя Бъкстон, белким минат днес 3 бицикъла !

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Любопитно

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не Ви ли притеснява, че от почти два милиона автомобила, общината събира само 79 млн. лв.? Пешеохлювите ореваха орталъка, че не могат да се шматкат по булевардите. Та, ако искат да си правят седенки по пешеходните пътеки, един по-висок данък-автомобили би намалил притесняващите ги автомобили.
  Същата диспропорция с данък-сгради (102 млн. лв.) и такса-смет (189 млн. лв.) - излиза, че чистенето около сградата е по-скъпо от поддръжката (градоустрояването) на сградата. Един тройно по-висок данък-сгради отма ще намали неефективното ползване (празните жилища) на жилищна площ и ще стимулира пазара на недвижими имоти (наемите ще паднат).

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Всяка година столичният бюджет се прави по един и същи начин. Заковава се най-важното число - данък дизелова саждоразпръсквачка да е 15-30 лева годишно. После всички ресори имат задачата да огледат откъде да режат, за да може да се "запази социалният мир по отношение на най-важното нещо в живота на столичани".

  Затова столицата прилича на Карачи и докато същите хора стоят на власт, няма да видите промяна никаква.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Весело

  [quote#7:"evelin_m"]И много Ва мола, повече велоалеи[/quote]
  Дадено! Въвежда се данък-велосипед, едни 30 лв. годишно. Тъй де, да имаш "черно на бяло" аргументи за алейването на тротоарите.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":

  точно обратното - наемите ще се вдигнат , защото данъците се калкулират и такса смет се калкулират в наема.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Явно си в София доста отскоро и ти е като Париж на фона на мястото от което си пристигнал. Защо ли всички софиянци са на мнение, че градът става все по-лошо място за живеене ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Весело

  [quote#11:"КМЕТ В СЯНКА"]наемите ще се вдигнат [/quote]
  Да бе, щото наемодателите умираме да държим празни жилища и магазини и да плащаме данъци и такси за неизползване.
  Данък-имущество не е само общината да събира едни пари. Има ролята и на икономическа принуда (да се използва ефективно актива, а не да ръждясва на някой паркинг), и на социална справедливост (по-голямата собственост участва с по-голяма тежест в разходите по градоустрояването - улици, тротоари, спирки, градинки, паркове и т.н.)

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#13] от "wanderer":

  Ако не ползваш имота такса смет не се дължи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  Мястото на велосипедите НЕ е по тротоарите. Там е за пешеходци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":

  Според мен сте напълно прав!

  Приходните от данъци, такси и глоби са в някакво 'уникално' съотно6ение!

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Весело

  [quote#15:"КМЕТ В СЯНКА"]Там е за пешеходци[/quote]
  А градинките, парковете и пейките за кого са?
  Тротоарът е част от улицата/булевардът с цел да обслужва транспорта (пътниците да стигат до спирките; такситата да вземат/стоварват пътници; резервен вариант при авария или разтоварване). В зависимост от натоварване/местоположение може да бъде заместен с банкет.
  Ако тротоарите бяха единствено за пешеходците, то парковете щяха да са осеяни с такива.

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Вие сериозно ли?

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че това съотношение е "идиотско"?

  102 млн. лв. от данъка върху недвижимото имущество
  79 млн. лв. от този за автомобилите.
  189 млн. лв. от тях са от тази за смет.

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Не е малко, при условие, че не се краде.

 21. 21 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivan_":

  Най вероятно това не е 100% данълк, а само 15% останалото отива в републиканския бюджет както е за всяка община, но усложливо не е коментирано тука за да не вземе да се вдигне народа да иска повече да остават в общината защото ония 240 хрантутника няма да има какво да харчат през мандата си!

  Дела трябват, а не думи.
 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#21] от "Infernus":

  Да, всъщност това би обяснило "съотношението"...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK