Съдебният съвет пренебрегна втория протест на районния съд

Бившият председател на СРС Методи Лалов (в дясно), чиято оставка влиза в сила от следващата седмица, заяви, че очакват от съдебния съвет да им покаже път, а той им налага фашистки решения.

© Юлия Лазарова

Бившият председател на СРС Методи Лалов (в дясно), чиято оставка влиза в сила от следващата седмица, заяви, че очакват от съдебния съвет да им покаже път, а той им налага фашистки решения.Вторият протест в рамките на месец и половина на най-натоварения съд - Софийския районен съд, събра 30-40 магистрати и от градския съд, както и граждани пред сградата на Висшия съдебен съвет. Към момента на началото на протеста заседанието на пленума беше приключило. Пред протестиращите не слезе никой от членовете на съвета, такова очакване обаче нямаше и у съдиите.


Повод за протеста е отново несъгласие с политиката на кадровия орган на Темида, а конкретно причината беше отказът да бъде избрана за временен ръководител на СРС Албена Ботева, предложена от мнозинството от нейните колеги. В началото на декември, когато ВСС назначи проверка на съда, неговият председател Методи Лалов и всичките му заместници, сред които и Ботева, подадоха оставка в знак на протест.


"Не очакваме ВСС да ни покани на разговор, но и ние нямаме какво повече да си кажем с тях. Тук сме да покажем несъгласието с това, че те се опитват да ни налагат решения", заяви бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков, който е съдия в районния съд.
Преди протеста магистратите от СРС са провели отново общо събрание, за да излъчат предпочитам от тях временен председател. Мнозинството от съдиите са избрали двама души, като отново Албена Ботева е събрала повече гласове - около 70. А другият кандидат - Борис Динев, е бил подкрепен от около 50 души.


Петков обясни, че някои от колегите му са гласували и за двамата кандидати, за да дадат алтернатива на съдебния съвет, ако той отново реши да не се съобрази с желанието на мнозинството. Заседанието е било свикано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, който е заявил, че ще внесе и двете кандидатури.


Бившият председател на СРС Методи Лалов, чиято оставка влиза в сила от следващата седмица, заяви, че очакват от съдебния съвет да им покаже път, а той им налага решения. "Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм и оплюване по някои медии", допълни Лалов.


В крайна сметка един час след началото на протеста при събралите се магистрати дойдоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и членът на ВСС Калин Калпакчиев.


"Играе се с търпението на колегите. Защото колегите имат един предел на търпение и те трябва да бъдат чути". Така Панов коментира отказа на съдийската колегия да избере кандидата, подкрепен от магистратите в СРС.


По думите на Панов мнозинството в колегията демонстративно и на инат не е подкрепило кандидата на магистратите, докато отговорното решение би било да се избере човек от районния съд, който е запознат с работата и проблемите му. Панов обаче не изключи възможността колегията в крайна сметка да избере друг. Той определи Албена Ботева като морален победител и изрази съжаление от факта, че на общото си събрание днес съдът е издигнал две кандидатури. Това според него е показател, че магистратите все още не са готови да проявят самоуправление в неговите истински параметри. Панов допълни обаче, че това е дълъг процес и "всички трябва да се учат".


В понеделник "Дневник", позовавайки се на информация от съда, съобщи, че зад отказа на съвета да назначи Ботева се крие опит за налагане на външен кандидат. Вероятно следващата седмица номинация ще бъде направена за доскорошния прокурор и съдия в градския съд от лятото на 2016 година Стефан Милев.


Близо час и половина след началото на протеста съдиите се разотидоха.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Някой трябва да ги омете тия, ВСИЧКИТЕ.

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Петко Петков е доста некомпетентен като съдия. За това се натиска за ръководител на съда.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Да не влизат на работните места 1 седмица и да видим ВСС-то тогава...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  След като вчера се намериха тук сума ти и защитници на съдиите и ми разкритикуваха коментара, няма да коментирам, а само ще пожелая от сърце на всички съдии - наистина да останат без работа, а поддържащите ги ей така наизуст съфорумци да влязат - няма значение като ищци, или като ответници в множество дела и да затънат в тях за години за напред, за да видят - хубаво ли е !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На съдийската и прокурорската мафия избощо не вярвам.

  Тук се опитват да ни натрапят двама уж честни съдии.

  Първият е Калпакчиев - оправдал гоцевите олигарси Марио Николов и Стойчев, за което беше награден с пост в ВСС, на първа инстанция съда даде 10 години затвор, но не пратиха този съдя във ВСС, които даде 10 години затвор, а пратиха съдя Калпакчиев, които ги оправда.

  Другият е съдя Панов, чиито съд на който той е шеф оправда Цветан Цветанов, Мургина, Батко, Лупи, Бисеров.

  Ако чакате на тези да правят реформа, ще има дълго да чакате.

  Пак ще попитам аудиторията да ми посочи поне един съдя в България, който да е осъдил на затвор политик, висш държавен чиновник, министър, олигарх, едър бизнесмен. Само да ви кажа, че в САЩ съдиите така се издигат, като вкарат някоя едра риба зад решетките. Тук се издигат тези - които оправдят някоя едра риба - за справка Калпакчиев.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#5] от "Зарзават":

  ама толкова си начетен, че време за уроци по български не ти останаха

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#5] от "Зарзават":

  За да осъдиш политик, висш държавен чиновник, министър, олигарх... трябва читаво обвинение, не умишлено така скалъпено, че да падне във всеки съд. Кажи нещо за Цацаратурата.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":

  Е га Костов назначаваше главният прокурор нямаше ли читаво обвинение!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 9. 9 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":
  В сравнение с твоята компетентността му е като на съдия от Върховния съд.

 10. 10 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":
  Наизуст пишеш ти. Делата се решават в десетократно по-бързи срокове от преди години и изобщо не по-бавно отколкото на запад.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  До коментар [#10] от "danfan":

  Искате ли да ви пусна няколко десетократно по-бавни и още не решени дела от последните три- четири години!
  Говоря за тъпи ежедневни дела - за наследства, запазени части, идеални части, делби и подобни!
  Може би с рушвети и да стават по-бързи, но това са дела, за които рушветите са безсмислени и затова може би не са интересни за съда!
  Това ли имате пред вид ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Този път не отидох на протеста по здравословни причини, но изказвам уважението си към тези достойни хора /познавам някои от тях/, които защитават достойнството на званието "съдия".
  А както винаги karabastun поставя каруцата пред коня, но толкова си знае човека.

 13. 13 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#1:"442"]Някой трябва да ги омете тия, ВСИЧКИТЕ. [/quote]

  Кои са тия?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Гьонсурати. И тука не става въпрос само за конкретни хора, а за правила и принципи.

 15. 15 Профил на izabelaivanova
  izabelaivanova
  Рейтинг: 237 Неутрално
 16. 16 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Петков не е сред кандидатите за вр.изп.длъжността. Кой ти каза че се "натиска" да я заеме?

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#5:"Зарзават"]на първа инстанция съда даде 10 години затвор, но не пратиха този съдя във ВСС, които даде 10 години затвор, а пратиха съдя Калпакчиев, които ги оправда.
  [/quote]

  и защо мислите, че първоинстанционното решение е било правилно - защото е осъдително ли?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#11:"karabastun"]Говоря за тъпи ежедневни дела - за наследства, запазени части, идеални части, делби и подобни! [/quote]

  точно тези дела, които си изброил са делата, които традиоционно са най-тежки и бавни за решаване като причината за това е в 99% в страните - т.е тия които делят/наследяват. Никой практикуващ юрист няма да изненадаш като кажеш, че някаква делба е продължила например 10 г.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":
  Вие вероятно сте прав за конкретните случаи, за които говорите. Аз съм против обобщаването. Аз също мога да питам наясно ли сте колко дела получава един съдия всеки ден в София? А че едно дело за делба има 2 фази, а може да има и 50-70 наследника, които трябва да са редовно призовани и за всеки да изтекат сроковете за обжалване? А че много адвокати пишат нередовни искови молби, не знаят какви доказателства са им необходими, не могат да си сметнат таксите или искат пари от клиентите, под предлог, че са за съдията? А помните ли ситуацията от края на миналия и началото на този век? Да не говорим, че в по-малките съдилища всичко приключва в съвсем нормални срокове и като цяло огромният брой дела в страната свършват бързо.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  До коментар [#18] от "bludniq_sin":


  До коментар [#19] от "danfan":

  Е, добре като сте съгласни, че е така - защо излезе, че от цяла България - само аз съм недоволен от съдебното размотаване... два - три месеца лятна ваканция, празници, болнични ....!?

  [email protected]
 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  имах предвид, че забавянето по тези дела не е по вина на съда, а по вина на самите страни. Освен това някои дела се бавят умишлено отново от самите страни. Лятната ваканция е 1 месец освен това има дежурни през това време и тя не е причина да има забавяния. Относно болничните и празниците - да им се спрат ли? - несериозно е. Освен това - основно сериозни забавяния има в софия поради много големия брой дела.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Методи Лалов всички го знаят, но предполагам за доста повече читатели на статията е много по интересно кое е лицето на първата снимка до него.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#5] от "Зарзават":


  [quote#5:"Зарзават"]Пак ще попитам аудиторията да ми посочи поне един съдя в България, който да е осъдил на затвор политик, висш държавен чиновник, министър, олигарх, едър бизнесмен. [/quote]

  Сигурно има съдии, които да не осъдят някой от изброените, въпреки достатъчните доказателства,
  но поне в случая със спонсорите на Гоце, стана ясно и на децата, че обвинението, т.е. прокуратурата било по некадърност, било съвсем умишлено ( според мен второто), просто провалиха делото, по което немския им контрагент вече си излежа присъдата, а нашите стават все по-чисти,

 24. 24 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":

  Аха а на първа инстанция защо дадоха 10 години затвор, а на втора Калпакчиев го оправда!? И месец след това отиде във ВСС? Може би случайност нали?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 25. 25 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Върос към господата политици. "Защо младите и интелигентни българи да стоят във България?"

  Има ли смисъл да почваш работа на 800 лв. след като си учил 5 години и да достигнеш в най-добрият случай + инфлация след 20 години до 2 000 лева.

  Всички вждаме, че промяна в курса на държавата няма, защо да градят кариера тук. Как да отглеждат деца тук, с разпадащо се образование, здравеопазване, съдебна система? Защо?

  Нека дадем най-прост пример, в Англия където отиват най-често сънародниците ни мин. раб заплата е 7,50 паунда на час от (1 Април 2017), което значи 60 паунда на ден или за 22 работни дни (Както се смята месеца във България) са 1320 паунда или в лева 3040,70. Това е мин. раб. заплата, всяко повишение дори с 1 паунд би донесло повишение от 176 паунда на месец което е 405,43 лева увеличение на заплатата. Кога за последно някой получи повишение от 405,43 лева във България. Разбира се, всяко повишение, както и във България си зависи от работливостта на човека и личните му качества.

  Някой би ме обвинил, че да обръщам английските заплати в лева е смехотворно, но аз го правя с цел да разберете следващият ми довод. Когато отидеш да си копуваш телевизор, телефон, кола, микровълнова, хладилник, дрехи, обувки не ти намалят цената от BMW, LG, Samsung и т.н., защото във България видиш ли стандарта е по-нисък, а ти искат цената както си е. BMW ще си искат 20 000 евро за колата, Samsung ще си иска 1 000 евро за хладилника или телвизора и 500 евро за телфона и т.н. Истината е, че разликата в стандартите е заличена, просто защото почти всичко от пазарната кошница е световно производство и не е обвързано със страната в която се намираш.
  Въпросът който трябва да си зададем, с коя заплата е по-лесно да си купим всички тези неща които навсякъде по света са на една цена и състявят 90% от пукупките ни.

  С 1320 паунда/3040,70лева ( стартово) или със 800 лева (старото)?

  Някой ще каже, че един конкретен разход ще е висок, този за жилище. Аз бих казал, гледай го като % от заплатата. Наемът и в Англия и във България според качеството на жилището ще ти е един и същкато % от заплатата. Да кажем 30%, ако избереш умно наема си, според доходите си и си търпелив да се издигнеш и тогава да потърсиш по-добро. Но след като махнеш 30% от 1320 паунда/3040,70лева лева и след като махнеш 30% от 800 лева. От първото ти остава сума с която е много по-вероятно да спестиш за пътувания, почивки, нова кола, нов телвизор, нов телефон, круиз и т.н., защото както казах, всички тези неща се предлагат на фиксирани цени и не зависят от стандарта на дърават в която живееш.

  X
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK