Спестени 132 млн. лева от лекарства, планирани 76 нови спешни центъра и още числа от отчета на Москов

Петър Москов по време на отчета на двугодишния си мандат

© Пресцентър на Министерството на здравеопазването

Петър Москов по време на отчета на двугодишния си мандатС двучасова пресконференция и подробна презентация днес за последно се отчете министърът на здравеопазването Петър Москов. За двугодишния си мандат той се похвали с въвеждането на ефективни механизми за контрол в болниците и връащането на държавата в здравеопазването. Утре предстои смяната на кабинета на Бойко Борисов, от който беше част Москов, със служебно правителство, назначено от новия президент Румен Радев.


Отчетът на постиженията на Москов включваше седем големи области, в които според представените от екипа му данни има предприети мерки и подобрения, като част от здравната реформа.


Електронно здравеопазване и болници
Министърът в оставка започна изборяването на постиженията с електронното здравеопазване и въвеждането на пръстова идентификация в болниците, като основното средство за контрол, което веднага е дало резултат.


Извадката на министерството показва, че преди въвеждането на системата среднодневният разход за болнична помощ е бил над 6 млн. лева, но от ноември, когато регистрирането с пръстов отпечатък стана задължително за всички болници, работещи с касата, той е паднал на малко над 4 млн. лв в първата половина на януари. Според сметките на ведомството още в първия месец от работата на системата болниците са отчели около 15 млн. лв. по-малко разходи спрямо предходния месец.


Не са посочени обаче абсолютните стойности на направените разходи за болниците в тези месеци, както и няма сравнение със същите периоди на предходната година. Според справката на здравната каса за края на 2016 г. всъщност са изплатени повече средства, отколкото през 2015 г.


Друга точка от развитието на електронното здравеопазване по план е въвеждането на Национална здравна информационна система. Тя обаче е все още на ранен етап. До средата на 2017 г. трябва да приключи тестовият период на новата система за връзка между личните лекари, аптеките и здравната каса, с която да се въведат електронни направления, електронни рецепти и електронни медицински досиета. Проектът е одобрен по Оперативна програма "Добро управление", но обществената поръчка и същинското му осъществяване остава в ръцете на следващите.


Лекарства


Сред големите си постижения Москов нареди и отстъпките за лекарства, наложени върху фармацевтичните компании. В средата на 2015 г. ведомството въведе задължение към фирмите да връщат част от печалбата си в касата. Така за годината бяха събрани обратно 46 млн. лева, през 2016 г. - още 86 млн. лева, или общо 132 млн. лв., а за 2017 г. прогнозата е за още между 130 и 137 млн. спестени лева в зависимост от оборота. Това, по думите на Москов, е позволило покриването на пълната цена на медикаментите за високо кръвно налягане (което за 210 хиляди души в страната, нуждаещи се от тях, струва около 30 млн. лв. на година).


За ефективния контрол над лекарствения пазар министърът в оставка посочи и подготвения централизран търг за над 1.2 млрд лева, който ще позволи наведнъж да се договорят лекарствата за 145 болници за две години напред. Търгът обаче беше обжалван от бизнеса и прекратен, макар че Комисията за защита на конкуренцията не призна опасенията на фирмите за ограничаване на конкуренцията.


Москов заяви, че със сега действащите правила за закупуване на лекарства се получава сериозен дисбаланс между болниците, като проверки са показали с до 25% разлики в цените на едно и също лекарство спрямо референтната му стойност. С общия търг това ще се елеминира, въпреки че засега остават в сила дисбалансиращите правила. Той отбеляза като успех осъществяването на заложената в договора за членство в ЕС Национална здравна карта в рамките на двете си години, предвид че опити за такава карта се правят неуспешно от 10 години.


Спешна помощ


За модернизацията на Спешна помощ са предвидени 163 млн. лв,., с които да се изградят 76 нови спешни центрове в страната и да бъдат ремонтирани над 170 съществуващи, посочи още здравният министър в последния си ден на поста. Това обаче са бъдещи планове, за които ще се наложи да се бори да бъдат продължени.


В двугодишния му мандат с 8 млн. лв. са увеличени парите за заплати в Спешната помощ и е стартирана програма за обучение на парамедици, в която в момента са записани над 80 човека. Текучеството от сектора е спряло по думите на Москов, т.е. повече хора кандидатстват за работа в Спешната помощ, отколкото напускат както преди намесата му.


Извънболнична помощ, програми за здраве и здравни осигуровки


Петър Москов изброи и увеличението на парите за извънболнична помощ, което по думите му гарантира, че няма да има недостиг на направления за специалисти през 2017 г., както и задвижването на програма за майчино и детско здраве, по която през годината са прегледани 50 хиляди деца за ранна диагностика на слуха. Заради мярката си за въвеждане на по-строги правила за възстановяване на здравноосигурителните права пък е намалял броят на неосигурените и длъжниците към здравната каса.


Министърът на здравеопазването в оставка завърши обзора си с Фонда за лечение на деца. Според него фондът работи добре въпреки напрежението и атаките към новото ръководство. За доказателство представи справка, че през 2015 г. са разгледани общо 1350 молби, докато през 2016 г. те са с малко над 100 повече, от които 1375 деца са одобрени за лечение. Москов посочи, че сега комуникацията с администрацията му е улеснена, че промените се наложили, за да не бъде фондът "куче-касичка" за нечии интереси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 710 Неутрално

  На фона на всички здравни министри преди него , Москов имаше визия , опита и дори успя да прокара промени и да ограничи кражбите в системата .

 2. 2 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#1] от "magnas":

  За Гепи Москов ли говориш? Той не е ли следствен?

 3. 3 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какви са данните за промяни в продължителност на живот и смъртността в страната през този период?

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Глобални лъжи от най-добрите образци от трибуните на комсомолските конгреси и най-добрите наръчници на нацистката пропагандна практика, с идеята,че повторени в прав, краен и обратен словоред те стават кристална истина. Всичко с глазура от съветски оптимизъм и вяра в бъдещето. Е има леко и гузен привкус и фрустрация ,че е дошъл дежурният лекар в I-во мъжко отделение и е прекратил безобразията , отнемайки полета на фантазиите и виденията...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Къш, стига си се хвалил с глупости.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Само вижте манипулациите:
  'с 8 млн. лв. са увеличени парите за заплати в Спешната помощ'
  като ,че ли всеки лекар от Спешна Помош е получиол по 8 милиона лева : Реалностите -от 650 лева на 800 лева заплата и тва е ако щеш
  -увеличението на парите за извънболнична помощ,
  Реалностите . Няма такова в момента. То ще е от май 2017 и то ако се сключи Рамков договор до 01.04.17. Разчетите са със няколко десетки стотинки повече от днешното положение

  - абе, не ми се анализират всички лъжи .Просто някой да ми каже какво се е подобрило тези 2 години в контакта му със здравната система от номинирания мюзикъл 'Бла-Бла Ленд' на Пепи

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Весело

  Москов,спестовният
  Колко си спестил от закуски,я разкажи
  А онзи театър с Фонда за децата,него как ще го отчетеш?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 381 Гневно

  С всяка изминала година, с всяко следващо правителство ни управляват все по-големи идиоти. Москов да си извади пръстите от дупките и да ги сложи на пръстовия идентификатор.....

 9. 9 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Какво спестяване , да не ти се налага да търсиш по специфични лекарства. Положението е трагедия , безплатно лекрство за кръвно за 1,50 лв. вместо вносният аналог който е много пъти по скъп.

 10. 10 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  Д-р Москов говори с числа,
  комуно-костовета го замерят с л....

  И всички видиш ли обичали реформата повече от мама

 11. 11 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И дума не обели за обещаната в началото електронна здравна карта. Що така бе човече?

 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 543 Неутрално

  За последен път ще напиша, че Москов е болен човек. И зависим. Включи се нагло в опита за преврат в Пловдив, за сваляне на кмета Тотев. Заплашваше пряко избрания от пловдивчани кмет и му заповядваше. Съюзен с клоуните на ефира и креатурите от Медицински одит, се опита да съсипе онкодиспансера в Пловдив. Защото имало по-радикални от необхидимото операции!?! Но хората, слава на Бог, са живи. В същото това време, в клиниката на съпартийника му Валентин Павлов почина дете на 14 години и Москов си затвори очите, както и всички останали, впрочем.
  Айде, Москов, отивай да биеш упойки, може и във въпросната зъболекарска клиника. Дължат ти услуга, така да се каже.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  Справки, справки, справки а реалноста - всички НЕДОВОЛНИ от здравеопазването и ЦЕНИТЕ на масовите лекарства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK