Спестени 132 млн. лева от лекарства, планирани 76 нови спешни центъра и още числа от отчета на Москов

Петър Москов по време на отчета на двугодишния си мандат

© Пресцентър на Министерството на здравеопазването

Петър Москов по време на отчета на двугодишния си мандатС двучасова пресконференция и подробна презентация днес за последно се отчете министърът на здравеопазването Петър Москов. За двугодишния си мандат той се похвали с въвеждането на ефективни механизми за контрол в болниците и връащането на държавата в здравеопазването. Утре предстои смяната на кабинета на Бойко Борисов, от който беше част Москов, със служебно правителство, назначено от новия президент Румен Радев.


Отчетът на постиженията на Москов включваше седем големи области, в които според представените от екипа му данни има предприети мерки и подобрения, като част от здравната реформа.


Електронно здравеопазване и болници
Министърът в оставка започна изборяването на постиженията с електронното здравеопазване и въвеждането на пръстова идентификация в болниците, като основното средство за контрол, което веднага е дало резултат.


Извадката на министерството показва, че преди въвеждането на системата среднодневният разход за болнична помощ е бил над 6 млн. лева, но от ноември, когато регистрирането с пръстов отпечатък стана задължително за всички болници, работещи с касата, той е паднал на малко над 4 млн. лв в първата половина на януари. Според сметките на ведомството още в първия месец от работата на системата болниците са отчели около 15 млн. лв. по-малко разходи спрямо предходния месец.


Не са посочени обаче абсолютните стойности на направените разходи за болниците в тези месеци, както и няма сравнение със същите периоди на предходната година. Според справката на здравната каса за края на 2016 г. всъщност са изплатени повече средства, отколкото през 2015 г.


Друга точка от развитието на електронното здравеопазване по план е въвеждането на Национална здравна информационна система. Тя обаче е все още на ранен етап. До средата на 2017 г. трябва да приключи тестовият период на новата система за връзка между личните лекари, аптеките и здравната каса, с която да се въведат електронни направления, електронни рецепти и електронни медицински досиета. Проектът е одобрен по Оперативна програма "Добро управление", но обществената поръчка и същинското му осъществяване остава в ръцете на следващите.


Лекарства


Сред големите си постижения Москов нареди и отстъпките за лекарства, наложени върху фармацевтичните компании. В средата на 2015 г. ведомството въведе задължение към фирмите да връщат част от печалбата си в касата. Така за годината бяха събрани обратно 46 млн. лева, през 2016 г. - още 86 млн. лева, или общо 132 млн. лв., а за 2017 г. прогнозата е за още между 130 и 137 млн. спестени лева в зависимост от оборота. Това, по думите на Москов, е позволило покриването на пълната цена на медикаментите за високо кръвно налягане (което за 210 хиляди души в страната, нуждаещи се от тях, струва около 30 млн. лв. на година).


За ефективния контрол над лекарствения пазар министърът в оставка посочи и подготвения централизран търг за над 1.2 млрд лева, който ще позволи наведнъж да се договорят лекарствата за 145 болници за две години напред. Търгът обаче беше обжалван от бизнеса и прекратен, макар че Комисията за защита на конкуренцията не призна опасенията на фирмите за ограничаване на конкуренцията.


Москов заяви, че със сега действащите правила за закупуване на лекарства се получава сериозен дисбаланс между болниците, като проверки са показали с до 25% разлики в цените на едно и също лекарство спрямо референтната му стойност. С общия търг това ще се елеминира, въпреки че засега остават в сила дисбалансиращите правила. Той отбеляза като успех осъществяването на заложената в договора за членство в ЕС Национална здравна карта в рамките на двете си години, предвид че опити за такава карта се правят неуспешно от 10 години.


Спешна помощ


За модернизацията на Спешна помощ са предвидени 163 млн. лв,., с които да се изградят 76 нови спешни центрове в страната и да бъдат ремонтирани над 170 съществуващи, посочи още здравният министър в последния си ден на поста. Това обаче са бъдещи планове, за които ще се наложи да се бори да бъдат продължени.


В двугодишния му мандат с 8 млн. лв. са увеличени парите за заплати в Спешната помощ и е стартирана програма за обучение на парамедици, в която в момента са записани над 80 човека. Текучеството от сектора е спряло по думите на Москов, т.е. повече хора кандидатстват за работа в Спешната помощ, отколкото напускат както преди намесата му.


Извънболнична помощ, програми за здраве и здравни осигуровки


Петър Москов изброи и увеличението на парите за извънболнична помощ, което по думите му гарантира, че няма да има недостиг на направления за специалисти през 2017 г., както и задвижването на програма за майчино и детско здраве, по която през годината са прегледани 50 хиляди деца за ранна диагностика на слуха. Заради мярката си за въвеждане на по-строги правила за възстановяване на здравноосигурителните права пък е намалял броят на неосигурените и длъжниците към здравната каса.


Министърът на здравеопазването в оставка завърши обзора си с Фонда за лечение на деца. Според него фондът работи добре въпреки напрежението и атаките към новото ръководство. За доказателство представи справка, че през 2015 г. са разгледани общо 1350 молби, докато през 2016 г. те са с малко над 100 повече, от които 1375 деца са одобрени за лечение. Москов посочи, че сега комуникацията с администрацията му е улеснена, че промените се наложили, за да не бъде фондът "куче-касичка" за нечии интереси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK