Сметната палата откри 232 несъответствия в декларации на висши държавни служители

Сметната палата откри 232 несъответствия в декларации на висши държавни служители

© Антон ПоповСметната палата установи 323 несъответствия в декларациите, подадени през 2016 г. от висшите държавни служители. Заключенията са от проверките на встъпителните и финалните декларации по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.


Проверени са общо 14 261 души с ежегодна декларация или уведомление и 743-ма, подали финална и встъпителна декларация до 13 септември 2016 г. Установени са 252 заключения за несъответствия при ежегодните декларации и 71 заключения за несъответствия при встъпителните и финални декларации.


Сред политиците, при които са установени нарушения, са бившият вицепремиер в кабинета "Борисов" Ивайло Калфин и вицепремиерът в оставка Меглена Кунева. Калфин е подал уведомление, но не е декларирал договорена ипотека в размер на 74 хил. лв. на собствен апартамент в гр. София. Кунева пък е пропуснала да декларира в уведомлението си данни за доходи на съпруга ѝ от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 12 649 лв. Няколко заместник-министри са пропуснали да декларират доходи от извънтрудови отношения на съпрузите им или притежавани от съпрузите им дялове във фирми.
Няколко от депутатите също не са декларирали данни – най-често за доходи или придобито имущество от съпругите им. Сред тях впечатление прави Валери Жаблянов от "БСП – лява България", който не е декларирал придобит от съпругата му апартамент от 67 кв.м. в София, както и Георг Кючуков от АБВ, който не е декларирал свои и на съпругата си доходи от друга стопанска дейност в размер на общо над 54 хил. лв. Синът на бившия кмет на Хасково Георги Иванов и депутат Станислав Иванов, който наскоро напусна Реформаторския блок, пък не е декларирал задължение по договор за финансов лизинг на юридическо лице в размер на 333 547 лв., обезпечено с ипотека върху офис в Хасково.


Проверката на имуществените декларации обхваща освен задължените лица и техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца съгласно разпоредбата на закона, посочват от Сметната палата. Съгласно закона при установено несъответствие председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на проверка, както и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Това означава, че укриват доходи, които може да са и незаконни.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  И кво? Няма да има последствия, дреме им.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мъката е голяма. Социалният министър Ивайло Калфин и той, да се чеди човек.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Любопитно

  А Пеевски ...няма го в списъка ли, не е цитиран тук, дали пък не е редовен данъкоплатец.

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Е, как така пропускат да декларират доход? Много разсеяни нещо. То, в мисли за избирателите си са се улисали

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Ами то, като имаш толкова имоти и пари, може да пропуснеш нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK