Варна вече е изхарчила 2 млн. лв. за младежката "вълна от иновации"

За два от тези обемни надписа Варна е платила 20 хил. лв.

© Спас Спасов

За два от тези обемни надписа Варна е платила 20 хил. лв.От 1 януари т.г. Варна е Европейска младежка столица. Титлата се присъжда за една година от организацията "Европейски младежки форум". До момента нейни носители са били осем града, последният от които Ганджа в Азербайджан.


С концепцията "Innowave" (Вълна от иновации) и идеи като "превръщането на социалната иновация в ценност - инструмент за младежко финансиране, набиране на средства и мобилизиране на ресурс" Варна успя да пребори конкуренцията на градове от Португалия, Ирландия и Италия. Бюджетът, определен за постигането на тази цел е 4.95 млн. евро (близо 9.7 млн. лв.).


От тази сума 43%, или 2.1 млн. евро (около 4.2 млн. лв.) трябва да бъдат осигурени от града-домакин, а други 10% от националния бюджет. Сумата покрива годините от 2015 до 2018 - двете подготвителни, в която "вълната от иновации" трябва да е факт и още една – за "последващи дейности".
Според справка, предоставена на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация, в сумата от 4.2 млн. лв. се оказват "включени бюджетите на всички общински дирекции за 2015г., 2016г. и 2017г., които имат в дейността си младежки измерения". Така през 2015г. Варна отчита финансиране, свързано с проекта в размер на над 885 хил. лв., а през 2016 – малко над 739 хил. Доколко тези разходи са допринесли за


идеята, наречена "вълна от иновации"


е съвсем отделен въпрос. В случая е важно да стане ясно не само колко, но за какво и как е похарчено?


Официалната информация сочи, че спечелването на титлата "Европейска младежка столица" през 2014г. е струвало на Варна близо 85 хил. лв.


Около 27 хил. лв. от тях са платени на румънското консултантско дружество "Групул понт" за съдействие при подготовката на апликационните документи.


Останалите са за доставка до Страсбург на материали, рекламиращи кандидатурата на Варна, хонорари, такси, награди, наем на тенис кортове, на съоръжения за плажен волейбол и дори на спортен автомобил.


През 2015 г., когато се състояха последните местни избори, от бюджета на Варна са похарчени


още 89 хил. лв. за реклама на проекта


Те са разпределени между пет различни дружества.


Половината от парите – 45 хил лв. след спечелен търг е получила компанията "Бит и техника" за изработване и доставка на рекламни материали.


На 30 октомври 2015г. към друго дружество - "Нюанс БГ" са изплатени близо 24 хил. лв. за ..."наем на рекламна площ върху найлонови торбички". Експерти, чието мнение "Дневник" потърси, твърдят, че със споменатата сума логото "Innowave" би трябвало да е отпечатано "под нем" върху не по-малко от


230 хил. полиетленови торбички.


Варна вече е изхарчила 2 млн. лв. за младежката "вълна от иновации"

© Дневник


Почти 20 хил. лв. от същия рекламен бюджет е получила компанията "Супернова ТМ" за обемните разноцветни букви на двата надписа "Varna 2017", поставени в центъра на града. Сравнението с публично обявени цени за същите услуги на други фирми показва, че двата надписа биха могли да струват двойно по-малко.


Според членове на младежки сдружения във Варна, но и според хората от екипа, подготвял варненската кандидатура за титлата "Еврапейска младежка столица", същинската работа по защита й е започнала едва през февруари м.г. Това става след учредяването на сдружение с нестопанска цел, в което влизат 24 младежки организации. В неговия Управителен съвет местната администрация е представена от Биляна Раева, бивш евродепутат от НДСВ и представител на общината в Брюксел.


Първата голяма задача на сдружението бе провеждането на Асамблея на "Европейския младежки форум" през есента на м.г. За тази цел бе определен


бюджет от 100 хил. лв.


В търга за избор на организатор участва само едно дружество - "Санаторно оздравителен комплекс Камчия". Той е собственост на правителството на руската столица Москва, а негов управител е бившият секретар на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС) до 1989г. Станка Шопова.


В средата на август м.г. сдружението "Варна – Еврапейска младежка столица" и общинската администрация подписват договор за целево финансиране на дейността му. Той е на стойност 100 хил. лв., а разпределението на парите е отразено във "финансов план за административните разходи на секретариата на сдружението". Според него 18 хил. лв. са предвидени за осем месечни възнаграждения на изпълнителния директор Мирчо Христов. Това прави


заплата от 2 255 лв. на месец


В продължение на седем месеца по 1500 хил. лв. ще получават и двамата зам.-директори на сдружението – Яна Събева и Елина Райнова.


Заплатите и осигуровките на трима специалисти по връзки с обществеността, административен контрол и проекти ще струват на общинския бюджет по 1130 лв. месечно.


Останалите пари са за още заплати, администриране на страница в интернет, счетоводител, юрист и офис консумативи.


Тъй като срокът на договора за изплащането на тези суми изтича в края на март, следващото финансиране на сдружението ще бъде осигурено през новия бюджет на Варна. Но и до този момент то не разполага с никакви пари за оперативни разходи по целите, с които е създадено.


Едно от обясненията за това дават членове на Управителния му съвет, пожелали да останат анонимни. Според тях в концепцията на проекта ясно е записано, че


останалите 47% от парите


за защита на титлата "Европеска младежка столица" трябва да дойдат от проектно финансиране, от дарения, от продажби, от билети за събития и т.н.


"Това обаче е "параграф 22", казват те. Оказва се, че от нас се очаква да печелим от дейности за чийто старт разчитахме на предвиденото общинско финансиране. От представените справки излиза, че парите са похарчени "авансово" от общинските дирекции, или са отишли за реклама и издръжка".


Според членовете на сдружението дори и ако общината осигури оперативен бюджет в идващите месец-два, времето, оставащо до кря на годината няма да стигне за разработването на събитията, предвидени в календара на проекта. В най-добрия случай те ще бъдат организирани формално.


Според


концепцията "Innowave"


в рамките на три години – от 2015 до края на настоящата, Варна трябваше да бъде трансформирана в "една от най-силните младежки точки в Европа", да създаде "Черноморски младежки център" и да остави "завет" - това, което младите хора в града ще наследят след приключването на проекта заедно със система за управлението му.


В справките си общинската администрация твърди, че с похарчените до момента 2 млн. лв. всичко върви по план. Няколкото официални пресконференции, даден от Управителния съвет на сдружението "Европейска младежка столица", създават същото впечатление. С други думи, оставащите 12 месеца до края на годината са само за "довършителните работи" по голямата цел. За тях в новия бюджет на Варна са предвидени още 1.3 млн. лв.


Според информация на общинската администрация, изпратена до "Дневник" в началото на седмицата,


тези пари са само част


от всички целеви средства за проектопрограмата на дирекция "Образование и младежки дейности" през т.г. Тя била разработена според ключовите направления на концепцията "Innowave" като давала възможност за привличане и на други партньори. Целеви средства за младежки дейности били заложени в проектобюджетите и на още четири общински дирекции.


"В подкрепа на столицата по програма "Еразъм+" ще се реализират проекти на учебни заведения и неправителствени организации на стойност 2 млн. лв. ", пише също в информацията от община Варна.


Така бюджетът, с който градът спечели титлата "Европейска младежка столица" може да се окаже сериозно преизпълнен.


Най-доброто изглежда предстои.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Вълна за харчене с цел "усвояване". Преките разходи за иновации ще почакат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Нищо иновативно не са показали в "усвояването на едни пари"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Важно е предизборната кампания да се открие...

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  чета разходите перо по перо и - а, става си дума за класическо загробване на средства!

 5. 5 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И какво излиза накрая? Че са изхарчени милионите за заплати редовните пиявици като Биляна Раева, за няколко найлонови торбички, финансиране на незнайни НПО-та и за картонените букви на центъра, които падат от вятъра. Уникална община си имаме, уникални младежки дейности. А по документи всичко им е точно иначе, вързали си гащите хорицата и си харчат паричките.

 6. 6 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Весело

  Има си хас град с името Ганджа да не е младежка столица...

 7. 7 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пореден повод управляващите да откраднат едни пари и нищо да не свършат.

 8. 8 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Лицемерие е думата с която, най кратко и точно може да се опише българската действителност.Много добре се знае че има по един "кръжец" около кметските и общински власти, който си живее кротко, в сянка, много комфортно, абониран за всички възможни поръчки и конкурси, чрез всякакви подставени лица и фирми.Особено в градовете, които са " бог високо, цар далеко ", цари униние и безразличие в обществото, на което 27 години му се демонстрира че от него нищо не зависи и всичко се решава "горе от големите хора"! Така че принципът е от комунизма: остави ги да правят каквото искат, спасявай се поединично, затова кочината е на това дередже.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 9. 9 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Весело

  Концепции, перцепции, протуберанси, контрацептиви и накрая .....става въпрос за КРАЖБА НА ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА.
  Законно.... то тука всичко е законно
  ЕБЪЛГАРИЯ НЕ Е СУПЕР ЯКА- ТЯ Е БЛАТО!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 10. 10 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Според мен е редно подобни анализи да се правят СЛЕД, а не ПРЕДИ края на младежката столица. Някак по-коректно е.

 11. 11 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха-ха!!Два милиона!
  Източиха над 130 милиона за ИГТ и варненци получиха лайно в целуфан!Дали някога автоматите за билети ще заработят или ще ги сменят с нови!Подобно на камерите на крадлив Киро!
  За 130 милиона дори автобусите не си спазват разписанието!

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Шарения надпис на входа на Морската градина, 10 хиляди лева...?! Стига бе, сериозно?!
  Иначе, може да си счупиш краката по леда около надписа, че не беше изчистено...
  Всъщност, няма нищо за чудене. Общината беше плащала 7-8 хиляди лева, за рисунка върху асфалта, че за тоя надпис ли няма да даде 10 хиляди...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "ladymerilin":

  Ъхъмм!Даже най-добре изобщо да не се правят каквито и да е анализи!Нека се усвояват едни милиони без никаква отчетност!Дааамм!

 14. 14 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Весело

  "... 24 хил. лв. за ..."наем на рекламна площ върху найлонови торбички" ..."

  Напредничаво и иновативно.

  TAKE THE RED PILL!
 15. 15 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Баси, поне да бяха организирали няколко мероприятия, а то, крадене на корем...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на rellaxx
  rellaxx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Парите пак са "похарчени" за младежи. Но за "младежите" деца на общински съветници и общинари, на които сме им купили нови джипове, нови айфони и ваканции на Малдивите. Няма такава държава.

 17. 17 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Единственото забавление на младежите, организирано от тази "младежка" кампания на общината, е да трошат надписа, поне 10 пъти беше начупена поне по една буква от него.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  вони на корупция от километри, ама те да не се притесняват - цацаратурата е с перманентно запушен нос, кьорава и с ръце в джобовете.

 19. 19 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "Алфонсо":

  Няма никаква изненада в случая. Както сам си казал това е Биляна Раева, а крушата не пада по-далече от дървото. Добре си е научила уроците от татенцето, което цеди ФКЦ десетилетия. Щерката даже ще го надмине.

  Няма лоша реклама!
 20. 20 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#19] от "еМа":

  ДС-арско гладно няма

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Няма нищо по-лесно, от харченето на пари, особено ако не са от собствения ти джоб.

 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"soul"]Лицемерие е думата с която, най кратко и точно може да се опише българската действителност
  -----------------------
  ... и БГ журналистика,особено в лицето на афтора

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 23. 23 Профил на cavalec
  cavalec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Черпим иновация, самочувствие и гений от два надписа в центъра на Варна, които всъщност са началатото и края на проекта (Ние сме избрани). За какво. Как се харчат милиони за нещо, което още не е започнало и как в годината на обещаното му начало изведнъж всичко е на довършителен и завършен етап без на практика да се е случило нищо освен разходките около разноцветни буквички. Какви "партнъори" привличат на всички ни е ясно. Абсурдността на статията е постоянното противоречие, че се харчат авансово пари за нещо, което е описано, че му трябва още капитал за да са развие в рамките на годината , а неговото изпълнение ще бъде просто формалност - накратко няма да има такова. И как проектът който уж може да не спази рамките на 2017 изведнъж вече е приключен. Обещаният наплив от иновация и събития, които тепърва трябваше да се проведат уж вече са проведени в рамките на от 2015 до 2018. Кое? Търговското панаирче миналото лято на раковината или фън сити, което не се проведе, защото общината се опита да си присвои заслугите и авторските права. Какво друго иновативно младежко и събитийно видяхме. Нищо. Само празни обещания и харчене на пари от културно административни КПП та. Излиза че всичките милиони, които уж трябваше да се вложат в младежка дейност, която не би била от полза на никой политик, всъщност са похарчени за два разноцветни лозунга. На кракто "вълна от лайна".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK